Whyte vstupuje na pole ebiků - trailovým a freeride modelem

Autor: Keli, vydáno: 23.12.2019

Ebike všude kam se podíváš. Tak by se dal označit současný bikový svět. Jen pár skalních vytrvává a do nabídky ebike nezařazuje. Kategorii skalních opustila i značka Whyte. Ti představili dva motorem vybavené modely, E-150 a E-180.

Angličani Whyte u svých kol vždy hodně dbají ovladatelnost a jízdní vlastnosti. A nedalo se očekávat, že by to u ebiků bylo jinak. Geometricky vycházejí ebiky ze standardních kol, ty byly koncipovány v době svého vzniku tak, aby se jejich zásadní části dali aplikovat i na motorizované verze. Takže nepřekvapí, že zadní stavby, přepákování atd. jsou shodné. Nechybí ani upravené offsety vidlic, ale nejsou tak extrémně zkrácené jako u normálních kol Whyte.

U ebiků s jejich vyšší tonáží je zásadní právě rozložení hmotnosti. K váze klasického kola si musíte připočíst motor a baterii, a aby jste se přiblížili k ovladatelnosti klasického kola, tak je nezbytné umístit těžiště co nejníže. S tím mají u Whyte bohaté zkušenosti, nízko umístěný šlapací střed se jako červená linka táhne celou flotilou kol Whyte.
Stejně jako většina současných ebiků, baterie na Whytech je taktéž umístěna ve spodní rámové trubce, v pozici před a pod motorem – co nejníže jak jen to lze. Spodní rámová trubka je klasického tvaru s kruhovým průřezem – bez jakýchkoliv výřezů. Důvodem je vyšší tuhost při zachování nižší hmotnosti než při použití trubky tvaru „U“ s výřezem umožnující vyjmutí baterie. Ano, baterie je plně integrovaná a bez nářadí nelze vyjmout, ale zase na druhou stranu pro její výměny není třeba demontovat motor. Whyte kola osazuje baterii o kapacitě 625Ah, ale je možno použít i menší 500Ah či větší 700Ah.

Obě kola, jak E-150, tak E-180 jsou postavena na středním rozměru kol (650b), ale počítá se s i možností přechodu na větší kola. Důvody proč byly použity sedmadvacítková kola jsou dva: hmotnost a zábavnost. Rozdíl při osazení 29" kol – minimálně jeden kilogram hmotnosti navíc. A druhý důvod, zábavnost, menší kola jsou obratnější, hravější, jednoduše zábavnější. U Whyte nikdo neřeší efektivitu – tohle je ebike, kolo pro zábavu, ne závodní stroj.

Jak e150, tak e180 mají osazen motor Bosch čtvrté generace, který je do rámu namontován pootočen o 45 stupňů. Důvodů proč je více. Dva hlavní jsou – možnost zkrácení zadní stavby a nižší střed. Nízko umístěný střed má jednoznačnou výhodu při jízdě z kopce dolů, snižuje umístění těžiště jak jezdce, tak kola. Ale zásadní nevýhodou je nízká průchodnost klik nad terénem, u Whyte toto řeší montáží krátkých klik. Kliky s délkou 165mm většinou najdeme jen sjezdových kolech.

Zajímavá je i klec okolo motoru. Standardní řešení pro Bosch motory – motor je zavěšen v rámu na šroubech a ze spodní strany není kryt rámem kola. U Whyte chtěli navýšit tuhost rámu a také zajistit ochranu motoru a tak vymysleli vlastní úchyty a motor umístili do vyfrézované „díry“ v rámu. Sice navýšili hmotnost kola, ale současně i zásadně zvýšili torzní tuhost v oblasti šlapacího středu. A pokud máš motor pod zadkem, tak nějakou hmotnost navíc příliš řešit nemusíš.

Vyšší hmotnost kola znamená i větší zatížení ložisek. Odolnost je u všech britských značek důležitým tématem, co u Whyte rozhodně potěší jsou zatěsněná dvouřadá ložiska v přepákování i v hlavním čepu, navíc namazaná velmi proti vodě odolnou vazelínou používanou v lodním průmyslu a krytka zvenčí. Odolnost proti typickému počasí je alfou a omegou, 80% produkce Whyte totiž zůstává v Británii.

V nabídce budou dva modely E-150 – gravity trail a E-180 – gravity enduro, jak je u Whyte zvykem, číslovka označuje velikost zdvihu. Menší E-150 je spíše univerzální, blíže klasickému kolu a E-180 je naopak hodně striktní – se zdvihy blížícím se sjezďáku je to více motorka než kolo.
U modelu s nižším zdvihem najdeme dvě varianty osazení, levnější E-150 a dražší s přídomkem RS. Obojí postaveno na kompomentech od SRAMu a RockShoxu – model RS na 12rychlostním Eagle a vidlice Lyrik, levnější model jen na jedenáctce a s vidlicí Yari. Potěší rozhodně použití vyztužených gum Wtb nebo Maxxis, najdeme na nich označení Tough nebo DD a to chceš. Brzdy na všech modelech sází na kotouče s průměrem 203mm. Na fotkách vyobrazený model E-180, kolo s největším zdvihem v celé nabídce Whyte, je postaven kompletně na odpružení Fox – pružinový tlumič DHX2 a vidlice Performance Elite 36 – model Factory nebyl použit z důvodu Kashima povlaku na vnitřních nohách, zlatavě bronzová barva by neladila barevně se zbytkem kola – a všichni víme, že „barva jezdí“.

Nechybí ani ebike specific komponenty, například integrovaný snímač rychlosti, magnet namontovaný na šroubech kotouče. Informace o stavu baterie zobrazuje jednoduchý displej Purion, ten sice nezobrazí všechny „naprosto nezbytné“ informace jako sílu šlapání, kadenci, a ani není dotykový, ale je super přehledný.

Měl jsem možnost krátce projet obě kola, ale na hlubší rozbor by to chtělo rozhodně více času. Motor Bosch má dostatek síly a oproti předchozím generacím je o hodně dále. Obě kola, jak velkozdvihové, tak méně zdvihové jsou velmi hravé a skvěle ovladatelné – ostatně to bylo i cílem jejich tvůrců. Z kopce dolů není hmotnost navíc skoro cítit, pocitově jedeš skoro jako na normálním kole. A na kopec, na kopec jedeš jako na každém elektrokole, skoro zadarmo ve srovnání s klasikým bajkem.
Škoda, že zároveň firma nenabídla i vysokozdvihovu variantu bez motoru. Taková 180 bez éčka na malých kolech, to je sen nejednoho freeridera, protože na trhu skoro nic podobného nenajdeš.

Těším se na delší setkání s ebiky od Whyte, od firmy, která má motory v genech, její zakladatel Jon Whyte se podílel na vývoji vozů značky Benetton pro závody seriálu Formule 1. Jo a mimochodem, Whyte letos slaví výročí 25 let v bikovém světě.
A poslední novinkou je nový showroom. Kola Whyte do ČR dováží firma Made for trails, která právě teď v Novém Jičíně otevírá showroom, obchod a servis. K dispozici je kompletní nabídka kol Whyte a také poměrně dost testovaček. Umístění je strategické, obchod je jen pár kilometrů od sítě trailů zvané Čertovy stezky. Tak až pojedete směrem Polsko, stojí za to se sem podívat. Určitě zde najdete zábavu minimálně na pár hodin…

E-150 S

Cena: 142 990 Kč / 5 717 Eur
Info: https://whyte.bike/…ucts/e-150-s

E-150 RS

Cena: 157 990 Kč / 6 317 Eur
Info: https://whyte.bike/…cts/e-150-rs

E-180 RS

Cena: 172 990 Kč / 6 917 Eur
Info: https://whyte.bike/…cts/e-180-rs

Diskuze

  • anonymní uživatel koZa (vkonapwr (a) seznam.cz) 23.12.2019 v 10:04

    Směrem ne na Polsko, ale na Ukrajinu.

  • anonymní uživatel Martas 23.12.2019 v 12:17

    koZa: přesně tak, směr Mongolsko :)

  • anonymní uživatel koZa (vkonapwr (a) seznam.cz) 23.12.2019 v 14:25

    Marťas: o kousek si to přejel... nicméně si sebe dokážu představit s testovacím 180mm kouskem na Kanadě. Aspoň 20x nahoru a dolů

  • anonymní uživatel Vojtěch Caha (v0c (a) seznam.cz) 10.1.2020 v 12:54

    Jsem fanoušek motorek a MTB a elektrokola jsou pro mě propojení těchto dvou světů, akorát na ty ceny si pořád nemůžu zvyknout, ale dává to asi dává smysl, holt toho vývoje v tom bude hodně.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí