Samodomo: Nejlepší boty na placky, po moravsku

Autor: Bolek, vydáno: 23.1.2020

Vzpomenete si ještě na ten pocit, kdy jste poprvé okusili Five teny na plackách? Ten neskutečný grip proti botám na skejt, trekovkám, nebo sálovkám, co se také v „pravěku“ vozily. A vzpomenete si na ten pocit zmaru, když se vám tytéž boty, po velmi krátké době rozpadly? Historii asi všichni znají. Boty do určité doby kvalitní a trvanlivé, po odkoupení velkým hráčem šly kvalitou do kopru. Hlavně lepené modely, kdy podrážka nebyla obšitá k usni, byly tragické.

Taky jsem si tím prošel. A v určitý moment řekl dost. Pět desítky už nikdy! Přeci je tolik jiných výrobců, co už na poptávku plackových bot zareagovali. Člověk se poptá, prostuduje fóra a vybere ony spasitelky. Ostrůvek naděje v hořké louži zklamání, z dříve spolehlivých společnic.

Spasitelka první

Hned po prvním osahání spasitelek, je jasné, že grip nebude úplně srovnatelný, ale čert to vem. Hlavně že se za chvíli nerozpadnou. Jenže pak přijde první ježdění ve vlhku, první krizovka či pád, protože noha z pedálu sjela. A už je tu zase červíček pochybnosti, který hlodá.

Navíc podrážka u spasitelek mizí ukrutnou rychlostí. Kdy krom hlodajícího červíčku v hlavě, hlodá i ten na pedálu, skrz tenčící se podrážku.

Tudy cesta taky nevede.

Spasitelka druhá

Takže zase se doptat, přečíst fóra… A už je tahám z krabice. Nápis na podrážce, je opět jistota perfektního gripu. Obšitá podrážka slibuje určitou trvanlivost, ale je to prostě kecka. Měkká, na pedálu se ohýbá do banánu. Papírová výztuž podrážky časem ještě měkne. Jazyk nevšitý, cestuje různě po botě. Plandající tkaničky si řeš jak chceš…

Ten pocit když jdeš utratit peníze, víš že to nebude úplně ono, ale nemáš jinou možnost. Jo potřebuju ještě jedny, když se první třeba suší…

Už nějakou dobu, smířen s tímto faktem, funguju.

Spasitelka level 2.0

No a pak jdeš do krámu a najednou ji vidíš. Že by spasitelka? Ale co dělá na tomhle místě?

Na první pohled docela festovní bota. Zesílená špička, kevlarová stélka, gelová vložka. A hlavně boa kolečko na stahování. No tebe tu holka za ty peníze nemohu nechat. Kdyby jsi nakonec měla být na kopání do lesa, budeme kámoši.

Takže jaké boty při použití na kole jsou? Podrážka je tak akorát tuhá a absence papíru, coby výztuhy naznačuje, že by tuhá mohla i chvíli vydržet. Výztuha špičky je super. Ukopnutí palce o kámen nehrozí. Navíc špička neprofoukne, takže v aktuálním počasí zase plusové body. Stahování funguje jak má.

Podrážka samozřejmě stejně jako bota není určena na kolo. Na první pohled člověka trkne vybrání pod klenbou. Měl jsem strach, co to bude na pedálu dělat. Ale v praxi to nevadí, naopak mi přijde že člověk tak nějak snáze najde tu správnou pozici na pedálu. Grip není špatný, ale samozřejmě na legendu „SR“ se nedotáhne.

K mínusům, ale to může být individuální, bych přidal i poměrně objemnou stélku. Prostě na buclatější nohu, než mám.

Nejlepší boty na placky…

Předchozí odstavec s nadpisem moc nesedí, že? Tam se píše nejlepší…

Vysvětlím. Boty se dají pořídit od nějakých 1100,–. To už s výše napsaným dává větší smysl. Takže zbývají ještě dvě drobnosti. Přidávám vložku a bota hned sedne o poznání lépe. Druhý bod už je trochu nástavba. I originál podrážka je naprosto v pohodě použitelná, na méně náročnější ježdění. Jenže já tu mám jedny dávno rozpadlé „legendy“. Beru dárce orgánu SR za povážlivě odchlíplou špičku a s vnitřním pocitem, že tak snadno to určitě nepůjde, tahám. Zarudnutí v obličeji, ani naběhlé žíly na čele se nekonají. Jde to absurdně snadno.

Pak už jen očistit, odmastit. Nalepit na mamuta a zafixovat.

Výsledkem je něco, co ani nechci domýšlet kolik by stálo originál od výrobce. Jasně vzhled je diskutabilní a pro šamponky nepřijatelný. Jenže když jedu po trailu, je mi úplně jedno jak vypadám, co mám na sobě. Chci hlavně dobrou funkci, spolehlivost. Tu jsem bohužel ani za mnoho násobně větší částku od předních výrobců nedostal.

Takže pokud potřebujete „druhé“ boty. Nechcete v nich zrovna závodit a jezdit supertechnické traily. Nebo potřebujete dojet na kole do lesa a stavět trail. Potřebujete boty do horšího počasí, kde prsty nezábnou a nějaký cákanec nevadí. Jděte do nich. No a pokud jsi trochu kutil, nebojíš se lepidla a máš „dárce“. Můžeš mít možná ty nejlepší boty na placky vůbec.

Diskuze

  • anonymní uživatel maaca (aaa (a) seznam.cz) 23.1.2020 v 9:49

    taky jsem zrovna procesu zachrany vysokejch impactu a opravy podrazky, kdy vrsek boty je naprosto v poho.
    vetsi propad v kvalite zatim nepocituju, jezdim hlsvne freeridery, ale to ze podrazka prestane bejt vodeodolna po 10dnech jezdeni me taky pekne sere... to ale hodne zalezi jak tenky piny a kolik jich na pedalech mas, treba straitline pedale s 14pinama na jedny strane drzi krasne a podrazku nezerou... HT pedaly s 6ti tenkejma pinama naopak sezerou vse hned...

  • anonymní uživatel Pedro (2petrpolak (a) gmail.com) 23.1.2020 v 9:57

    Nejdebilnější je, že před lety 5.10 normálně prodávali kit na výměnu podrážky s novou Stealth gumou, ale přestali.

  • anonymní uživatel Hula (hula (a) centrum.cz) 23.1.2020 v 11:10

    Osobně na platformě vozím nejraději boty s klenbou - jak je psáno, ihned si dokážu najít správnou pozici na pedálu. :)

  • anonymní uživatel Koli 23.1.2020 v 12:00

    Nejvíc mě seděly před 5 lety starý impacty, vysoká tuhá podrážka, pořádná bota. Na DH a FR ježdění super. Na Enduro jsem dobrou botku, co by mi vyhovovala, nenašel.., tak jsem přešel na SPD :D problém vyřešem, platformy už nevozím nikde, hehe.

  • anonymní uživatel Ádoš 23.1.2020 v 12:38

    2 Koli

    mám to stejně, ale......jsou chvíle kdy se ti chce brečet :-D superúzký lávky v zahraničí, technický pasáže za mokra atd. atd.

    2 Bolek

    "THUMBS UP" zlatý český pracky! tyhle samodomo zlepšováky jsou najviec

  • anonymní uživatel Cermo 23.1.2020 v 12:49

    suhlasim, ze Freeridy su ako papier. No oni su vlastne papier. :D po mesiaci moc nepouzitelne. Zatial ma ale nesklamali Freeride Pro. tam uz je ta kvalita lepsia si myslim. A je to tvrdsia bota nez klasicke Freeridy.

  • anonymní uživatel Koli 23.1.2020 v 17:09

    Ádoš: lávky špatný, ale technika a mokro už mi moc nevadí, vím, že z toho vystoupím rychle. Nicméně první měsíce na nášlapech byly peklo, jsem se furt jen bál :D

  • anonymní uživatel pps 24.1.2020 v 8:33

    Na článek jsem klikl jen abych zjistil co z toho bude a pobavil se nad tím paskvilem. V samotným článku jsem našel i můj problém a musím říct, že boty ve finále nevypadají po zásahu vůbec špatně, dokonce líp než bych si dokázal představit. Jak psal Ádoš, zlatý český ručičky. Dobrej počin Bolek,dík za tip.

  • anonymní uživatel Loda 24.1.2020 v 11:34

    Kdysi jsem vytunil podobným stylem skejtový tenisky, podrážku jsem vystřihl z oškubaného minionu měkké směsi taky to fungovalo v pohodě

  • anonymní uživatel Lukas (krejdalukas (a) seznam.cz) 25.1.2020 v 0:19

    jak říká "maaca (aaa [zavinac] seznam.cz" mám 5.10 freeridery + HT 02 a podrážka je total v řiti po roce. Úplně rozervaná, díra jako pětikoruna. 5.10 drží s pinama ze šroubů (např HT) luxusně, ale i "obyč" pedálama to drží. Jezdíme s tlupou 4 lidí, všichni 5.10, ale je já HT pedály. Jen já má boty v kelu.....

  • anonymní uživatel tiborski (tiborski (a) seznam.cz) 25.1.2020 v 11:22

    Adidasjako nový majitel fiveten na to fest sere. Psal jsem jim, jestli s akvizicí společnosti přebrali i servis, že bych potřeboval nalepit novou podrážku, přeposílali si mě na několik lidí, protože NIKDO kudla nevěděl o čem to mluvím. TAKŽE pokud fiveteny, tak ze starého skladu třeba od Ládi z Katmaru. Sehnat se to ještě dá. Na ty nový buzi formy nasjat... Howgh

  • anonymní uživatel Milan (milankohoutek (a) seznam.cz) 28.1.2020 v 18:18

    hele ION raid naprostá spokojenost za 1750,- z Německa, nevidím důvod pro toto za ty prachy

  • profilová fotka Wrist 31.1.2020 v 8:15

    5.10 Freerider Pro - velké zklamání pro mě! Utržená podrážka cca 1 cm od kraje v lemu v místě kde se nedotýkají piny. Reklamace neuznána, zřejmě Adidas šetří na materiálu podrážky Stealth. Adidas přesunul výrobu a pohřbívá 5.10 škoda.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí