reklama

Motion Instruments - dokonale změří odpružení a pomůže s jeho nastavením

Autor: Keli, vydáno: 6.2.2020

Správně nastavené odpružení je alfou a omegou jízdních vlastností horského kola. I sebelepší odpružení bez odpovídajícího nastavení nedokáže nabídnout správnou funkci.
Základní nastavení na levnějších typech vidlic a tlumičů je triviální, stačí nastavit zanoření (sag), odskok, kompresi a máme hotovo. Sofistikovanější pružící jednotky nabídnou mnohem víc možností nastavení, rychlou a pomalou kompresi, také rychlý a pomalý odskok. Nastavení se tím výrazně zesložití.
Pro běžného jezdce je nemožné vyladit odpružení k dokonalosti a většinou končí u lehce modifikovaného továrního nastavení. Důvodů je vícero, ať již to jsou důvody časové nebo neznalost, co se v průběhu jízdy v tlumících jednotkách děje. A právě toto téma řeší telemetrie, dálkový sběr dat, do současnosti pro masy naprosto nedostupná záležitost. Americká firma Motion Instruments představuje telemetrii pro běžné smrtelníky – systém Motion Instruments a MotionIQ.

Systémy Motion Instruments zachycují a analyzují informace o odpružení kdekoli a kdykoli, bez nutnosti použití notebooku či připojení na bezdrátové sítě. Za Motion Instruments stojí parta inženýrů z kalifornského Redwood City, fandů do bajkování a motorek. Svoje mnohaleté zkušenosti zhmotnili do Motion Instruments a aplikace MotionIQ. Na vývoji se podíleli například i jezdci jako Greg Minnaar, Cody Kelley, Rae Morrison, Robin Wallner či Bex Barona, na vývoji spolupracovali také i přední výrobci odpružení.

Systém se skládá z několika součástí, část pro samotný sběr dat – systém neustále měří a zaznamenává hodnotu zdvihu přímo na pružících jednotkách, a druhá část, vyhodnocující, založená na mobilní aplikaci MotionIQ.
Aplikace nabídne vizualizaci výsledků komplexní analýzy dat z odpružení, k dispozici jsou data pro kolo i terén. Systém kvantifikuje rovnováhu obou kol a porovnává interakci mezi předním a zadním kolem, zobrazuje hodnoty komprese i odskoku a umožňuje tak optimální vyladění. Dále nabídne informace o množství využitého zdvihu v konkrétních místech trati, histogramy využití zdvihu a rychlosti a analýzu specifickou pro daný terén.
V současnosti je appka k dispozici pouze pro mobilní zařízení založené na Apple iOS, verze pro Android bude výhledově.
Samozřejmě aplikace a její výstupy jsou jedna věc, druhá – možná ještě důležitější – je schopnost reagovat na získaná data a nastavit odpružení tak, jak má být.

Motion Instruments uvádí na trh šest systémů pro analýzu dat, rozdělených podle disciplín: pro XC, EN a DH kola. Vždy ve dvou verzích Expert a Pro. Verze Pro je nejvýkonnější variantou s nejlepší přesností, ideální pro tunery odpružení a ladiče hledající nejlepší výkon. Verze Expert je pak ořezaná varianta s 99% přesností systémů Pro. Stejně jako samotný hardware, tak i software bude v několika verzích, základní Free verze bude zdarma, verze nabízející více informací o odpružení jsou již zpoplatněny – MotionIQ Expert za 10 dolarů měsíčně a pro verzi Pro budete muset sáhnout každý měsíc pro 30 dolarů.

Nyní po třech letech vývoje, úspěšném výběru peněz v rámci projektu na Kickstarteru je Motion Instruments k dispozici pro všechny. A dokonce ve slevě, ale přesto si cenu raději nepřepočítávej:

  • Cross Country Pro – $519.99 (běžná cena: $649.99)
  • Cross Country Expert – $359.99 (běžná cena: $449.99)
  • Enduro Pro – $999.99 (běžná cena: $1,249.99)
  • Enduro Expert – $799.99 (běžná cena: $999.99)
  • Downhill Pro – $999.99 (běžná cena: $1,249.99)
  • Downhill Expert – $839.99 (běžná cena: $1,049.99)

Co si myslíš o Motion Instruments? Je to produkt pro každého nebo jen pro úzkou skupinu závodníků a ladičů? A co ty, využil by jsi ho?

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Honza 6.2.2020 v 17:14

    Věcička vypadá zajímavě, ale radši sednu na kolo a zkusím různé hodnoty nastavení při jízdě, než se hrabat v grafech a analyzovat chování na každém šutru. Podle mě zbytečné, asi jako digitální ventilky, které měří okamžitou hodnotu tlaku.

  • anonymní uživatel modryorangutan 6.2.2020 v 17:56

    pro tým závoďáků super, pro běžného smrtelníka asi okrajová záležitost, ale hezká věcička. Docela by se mě líbilo, kdybych mohl při objednávce kola napsat svou váhu a styl jízdy a výrobce by mě poslal odpružení už odladěné (nemyslím pouze tlak a otočený kolečko, třeba tokeny atd..), nebo kdyby stejně jako u velikostí měl třeba tři možnosti nastavení pružení měkké, střední, tvrdé, ze kterých by si člověk při nákupu vybíral. To by se mi líbilo, ale asi budu jako doteď ladit kolečko a myslet si, že se chod fakt nějak změnil i když to nepoznám, jako lidi co pijou kafe a říkaj, jó ta etiopská káva má ovocné tóny a brazilská spíš vanilkové aroma, i když to vůbec na chuti nepoznaj, jen to někde četli :D

  • anonymní uživatel Vojta 7.2.2020 v 18:28

    Po každým upgradu jsem prekvapenej jak najednou nemusím na tom kole skoro nic dělat :D kdybych to odladil tímhle tak by mě to ježdění snad i přestalo bavit...

  • anonymní uživatel Petr 8.2.2020 v 20:26

    Já jsem si třeba nakonec nechal nadělit ShockWiz a jsem za něho docela rád po měsíci hraní. Je to možná tím, že preferuji rozhodování založené na objektivních datech a nejen na pocitech. A taky bohužel nemám tolik času, abych to mohl zjišťovat všechno bracketingem a měřit časy Freelapem ;). Přeci jen těch stupňů volnosti je i na běžném Lyrikovi RCT trochu hodně (tlak, tokeny, LSR, LSC), navíc ještě s nezanedbatelným vlivem teploty okolí.

    Co mi na ShockWizu přijde přínosné: člověk si může vyzkoušet různé profily nastavení a vyzkoušet si tak rozsah smysluplného nastavení pružení. Zjistil jsem, že podle moje normální nastavení odpovídalo profilu Aggressive (Soft+Poppy), jen mi ShockWiz doporučil o dost zpomalit odskok. Nicméně jsem vyzkoušel jako alternativu profil Playful - což znamenalo zvednout tlak z 88psi na 111psi a související změny LSC/LSR. A musím říci, že mi to takto vyhovuje ve výsledku více - sice při pomalé jízdě to možná o malinko míň žehlí, ale při normální rychlé jízdě to malé nerovnosti zobe stejně dobře a při dopadu z větších skoků je to měkčí a navíc na skocích mám tendenci dolétnout podstatně dál tak nějak pocitově plynulejším odrazem.

    Druhá věc pro nás, co jezdíme celoročně, je, že přecijen je dobré pohnout s nastaveními když je 0°C vs třeba 20°C - a zase tady k tomu má pak člověk naměřená data, podle kterých se může rozhodnout.

    Takže za mne tohle určitě smysl má. Spíš je otázka, jestli by se k tomu nemohly začít více čelem stavět bikeshopy, aby si to člověk mohl za rozumný peníz třeba na týden půjčit, když to opravdu potřebuje, což může být třeba 2x za sezónu, pokud není seriózní závodník. A když člověk vidí, jak občas nesmyslně mají lidi nastavené odpružení na dost drahých kolech, tak by to skoro měla být služba toho bikeshopu související s prodejem kola - zákazníkovi to na pár dní půjčit, aby si to aspoň iniciálně nějak rozumně nastavil.

  • profilová fotka Bari 8.2.2020 v 20:30

    modryorangutan: ti co to budou umet analyzovat, tomu rozuměj takže to nepotřebujou, defakto to bude pomůcka pro servisáky týmů kteří ti to dají na kolo, protože jezdec co umí jezdit nemusí byt natolik zdatný v technologii aby ti dokázal říct co to kolo delá nebo co mu chybí, což je smutné ale dneska to tak je). Takže pomůcka pro pár "nesmrtelníků", respektive ulehčení práce pro servismany. K těm možnostem že by sis mohl vybrat kolo podle měkký/tvrdý tvrdší......... dej lidem možnosti a budou z toho uplně v háji, vždy mě velice pobaví když si nějaký "biginr" doveze tlumič nebo vidlici z 6ti kompresema a prosí tě jestli mu to nastavíš..... tak mu pokroutíš kolečkama , on na to sedne a řekne ti že nepoznal rozdíl.... Lidem nemůžeš dát vybrat, když uděláš nastavení s názvem "for idiots", normalní a expert, tak se vsadím že každej to bude chtít nastavit na expert. navíc za pětadvacet, je to prima hračka pro týmy na světových pohárech co mačkaj z 8mi letýho dětska na UCI maximum, nebo pro týmy které se zabývají vývojem rámu to může mít možná ještě mnohem větší přínos.

  • anonymní uživatel Honza 8.2.2020 v 23:07

    Bari: Na vývoj rámu si myslím, že to nepomůže. Mají software, který jim dokáže počítat všechny možné křivky o progresivitě, anti-squatu atd. Testování rámů se taky ze začátku přenechává mašinám a až potom jezdcům.

  • profilová fotka Vencik 10.2.2020 v 7:41

    Petr-> shock wiz jde půjčit, u tohodle si myslím, že se nenajde nikdo kdo bude chtít obětovat 25.. ikdyž.. sw jsem kupoval za 11....

  • anonymní uživatel krabica 12.2.2020 v 17:29

    By mě zajímalo porovnání s ShockWiz. Tohle je 3x dražší, tak jestli to bude o tolik lepší...

  • profilová fotka Vencik 13.2.2020 v 10:11

    obávám se, že je to fakt o sbírání statistických dat, takže následně musí být někdo kdo to vyhodnotí, možný ale je že ta licence za 600 Kč měsíčně to už bude umět...

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí