Test: Quarq ShockWiz ti pomůže naladit dokonale vzduchové odpružení

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 16.11.2017

Začněme vše říkající větou, kterou představuje ShockWiz jeho výrobce Quark: ShockWiz je systém pro ladění odpružení pro vzduchovými vidlicemi a tlumiči odpružená horská kola, kombinuje high-tech zařízení s intuitivní aplikací pro mobilní telefon. That's that all!

Nastavení odpružení není triviální záležitost, nastavit si jej správně vyžaduje praxi, zkušenosti a především čas a trpělivost. Pokud chceš celý proces urychlit, pružení si vyladit do dokonalosti, tak je zde nyní k dispozici chytrá elektronika Quark ShockWiz, která ti ladění usnadní.

Shockwiz je krabička, ke které se připojí hadice k hadici ventilek tlumiče či vidlice, připevní stahovačkama a může se začít. Tedy, tak úplně jednoduché to není. Protože se do systému nikde nezadává, zda-li krabička měří přední či zadní pružení, je nezbytná kalibrace pro konkrétní zařízení. Shockwiz je univerzální, nikde nelistuješ v seznamu a nehledáš a ani nezadáváš typ a model vidlic a tlumičů (je kompatibilní s většinou vzduchových, ale jen jednokomorových vzduchových systémů).

Prvním krokem, který musíš naprosto nezbytně udělat je zjištění kompresního poměru a následná kalibrace. Na poprvé k tomu přistoupíš možná s trochou strachu, ale díky aplikaci, která ti přesně říká, co dělat je to opravdu jednoduché. Takže vyfouknout vzduchovou komoru, zatlačit, podržet, vytáhnout, podržet a je to. Díky tomu, Shockwiz zjistí kompresní poměr. Pokud jej znáš, tak při následném použití, když mezitím máš krabičku třeba na jiném kole, nemusíš tyto prostocviky provádět a zadáš jej přímo číslem. Samotná kalibrace je pak velmi jednoduchá, stačí podržet vidlici či tlumič v co nejméně vysunutém stavu – prostě vytáhnout pístnici co nejvíc to jde – až na doraz.

Jak již bylo zmíněno výše, Shockwiz funguje pouze se vzduchovými vidlicemi a tlumiči. Jeho srdcem je totiž vysoce přesný tlakoměr a mikroprocesor, ty 100× za sekundu vyhodnocují tlak, popř. jeho změnu a na základě těchto informací algoritmus vyhodnotí stav systému a navrhne změny, jsou-li zapotřebí.

Shockwiz funguje nezávisle na mobilním telefonu, tedy pro jeho funkci není mobil potřeba, ale je nezbytný pro nastavení a zobrazování výsledků. Samotná data o pružení jsou uložena v Shockwizu. Spojení mezi krabičkou a mobilem probíhá na základě bezdrátového spojení Bluetooth Low Energy a podporovány jsou mobily s operačním systémem Android a iOS.

Stejně jako je každý člověk originál, tak i každý má trochu odlišný jízdní styl, tvůrci však vyhodnotili, že nejčastěji se dá jízdní styl zařadit mezi čtyři kategorie: Efficient, Balanced, Playful a Aggressive. Pro každou z těchto kategorií vytvořili jiný algoritmus a tedy i nastavení. Efficient – nejtužší nastavení, zaměřené na maximální účinnost šlapání a minimalizaci jeho vlivu na odpružení. Balanced – vyvážené, kompromisní nastavení, které balancuje mezi efektivitou šlapání, oporou ve střední části zdvihu a trakcí. Playful – hravé, velmi podobné jako Balanced, ale nabízí o poznání živější reakci pružení. Aggressive – toto je nejměkčí nastavení, při kterém systém využívá co nejvíce celý zdvih.

Vyzkoušel jsem všechny varianty a rozdíly jsou zásadní, velmi znatelné. Testoval jsem na vidlicích dvou enduro kol (Cannondale Jekyll a Scott Genius). Ale k průběhu zkoušení, vidlice kol jsem měl nafoukána dle zkušenosti, která u Fox 36 Float vidlice říká váha jezdce mínus 5 a výsledek je zhruba hodnota tlaku v psi. Sag jsem ale neměřil, jen tak odhadem 20%, kolik to okometricky dalo. ShockWiz ti sag změří sám, hned na úvodní stránce, tak proč si komplikovat život s šuplerou a kromě tohoto statického sagu, ti ve statistice ukáže mimo jiné i dynamický sag.

Aby systém mohl navrhnout změny, vyžaduje informace zachycené v průběhu jízdy, takže stačí jezdit a jezdit, někdy stačí pár stovek metrů, jindy chce více času, záleží na terénu a jeho rozmanitosti – skrze mobil můžeš sledovat jak je ShockWiz spokojený a kolik informací již pro návrh tuningu má. Pokud má méně jak 50% nejsou jeho návrhy relevantní a nedoporučuje se podle nich řídit. Naopak čím více se blížíš 100%, tak jsou navrhované změny přesnější. Skrze displej mobilu ti krabička říká, jakou dráhu a typ terénu by jsi měl jet, pokud mu chybí drncání, pošle tě na drncavou dráhu, jindy zase doporučí „big jumps“.

Pokud máme krabičku spokojenou s daty, tak můžeme přejít v mobilní appce na to nejdůležitější, na sekci Suggestions – na navrhované změny. Zde je pět základních ukazatelů s návrhy: tlak, progresivita, pomalá, rychlá komprese, pomalý a rychlý odskok. Návrhy jsou návodné, mám-li ukazatel na OK, tak je to optimální stav, pokud je oranžový je vyžadována drobná změna, pokud je červený, tak je zásah doporučován větší.
Další dvě záložky nabízí informace o jízdě, sekce Detections napoví, co se děje s pružením a tlumením v průběhu jízdy a Statistics nabídnou informace především o skocích, jejich trvání, počtu…, ale také informace o dynamickém sagu či počtu dorazů. Úplně polesní záložkou jsou Profiles, kde si můžete jednotlivá nastavení ukládat i s popisem tratí, podmínek a všeho možného – takový tréninkový deníček vašeho odpružení.

Jak již bylo zmíněno, k dispozici jsou čtyři předefinovaná „nastavení“ od nejtvrdšího až po nejměkčí, nejvíce mi vyhovovala varianta nejtvrději naladěná Efficient, přestože je určena především pro XC. Slovo určena není asi zcela odpovídající, lépe by vystihlo, toto nastavení by využili nejvíce jezdci XC. Jak tedy testování v praxi vypadalo? Vidlice jsem měl nastaveny dle tabulky tedy, tlak a počet kliků. A šel jsem jezdit. Testovací kolečko začínalo na pumptracku, následovalo několik menších skoků, jeden výjezd a sjezd z prudkého kopce plného kamenů a kořenů, kde bylo třeba poměrně hodně brzdit. Celková délka maximálně kilometr, spíše méně a po jednom průjezdu měla již krabička dost informací a mohla tedy podat tipy na změnu.

ShockWiz jsem zkoušel na poměrně „hloupých“ vidlicích, tedy Fox 36 Performance a Performance Elite, obě s třípolohovou FIT4 patronou, ale Performance umožňovala pouze změnu tlaku a pomalého odskoku, Elite k tomu přidává ještě nastavení komprese v otevřeném módu. Tedy možností k tuningu bylo poměrně málo a očekával jsem, že bude protestovat a bude chtít kroutit s kolečky (které na vidlicích reálně nejsou), ale realita byla jiná. Tovární nastavení vidlic Fox 36 je dle ShockWizu skoro optimální! U Elite vidlice k dosažení téměř dokonalosti stačilo přidat 4psi tlaku a přitvrdit o jeden klik na otevřeném módu, rozdíl jsem za jízdy v podstatě nepoznal. K dosažení dokonalosti, chtěl systém ještě vyšší tlak a také zmenšení vzduchové komory, na to jsem ale nebyl ochoten přistoupit, protože pak by již byla vidlice hodně necitlivá. Pokud jsem dal režim s měkčím nastavením, Balanced, tak zase nastavení bylo příliš tvrdé – tedy jsem někde na pomezí kategorií!

Nicméně, i na těchto jednoduchých vidlicích se dá něco málo ladit a zkoušet, zvýšit tlak, zvětšit či zmenšit vzduchovou komoru (ano, i takové informace umí ShockWiz podat) či přidat nebo ubrat kliky. Samozřejmě, každá změna vyžaduje další testování, měníš-li jakékoliv nastavení musíš začít novou testovací „session“. Takže neočekávej, že namontuješ krabičku, projedeš se na kole a ona ti řekne, přifoukni 5psi a cvakni navíc tři kliky na odskoku a hotovo. Takto to není, i se ShockWizem je nastavení a testování velmi podobné jako bez něj. Především, chce to čas! Pro optimální výsledek, také jezdit stále jezdit stejnou dráhu, mít stejné podmínky a zkoušet. Protože většinou, když přidáš tlak, chce to i přidat kliky na točítkách, ale to zjistíš, až projedeš dráhu bez změny v točítkách… Podobné testování zabere hodně času a úsilí, výhodou ShockWizu je, že data si můžeš uložit do profilů a posléze s nimi pracovat – šetří to čas.
Ale je zde i zásadní rozdíl oproti klasickému testování, kde se snažíš vyladit odpružení tak, aby vyhovovalo co nejvíce tobě jako jezdci, zde u ShockWize se snažíš vyhovět krabičce a jejím doporučením. Ale, co když jsou tvé preference zcela mimo předurčené kategorie? Pojedeš na pocit nebo dáš na techniku? Podobné je to často s autonavigací, cit říká doprava a navigace tě tvrdošíjně nutí jet vpřed.

Pro koho ShockWiz je? Na tuto otázku mám jednoznačnou odpověď, pro závodní týmy a totální ladiče, kteří tráví více času s nářadím v ruce než na dráze, a také pro majitele nejvyšších modelů odpružení – těmto jezdcům ShockWiz nabídne velmi velmi dobrou pomůcku k vyladění jejich odpružení a zajímavé informace z telemetrie. Pokud máš ale obyčejnou základní vidlici či tlumič, které neumožňují nastavení všech kompresí a odskoků, tak nevyužiješ potenciál, který ti ShockWiz nabízí.

Pro koho není? Pro absolutní laiky, pokud neznáš rozdíl mezi pomalou a rychlou kompresí; pokud nevíš, co udělá token ve vzduchové komoře, tak nejsi tím pravým zákazníkem pro ShockWiz. A také není pro jezdce, kteří údržbu příliš neřeší, pro optimální funkci a odpovídající výsledky musíš mít ať už vidlici či tlumič v bezvadném stavu, s pravidelně měněným olejem, kvalitními stíráky a gufery.
ShockWiz prostě není pro každého a to nejen svojí cenou, jeho jedinou nevýhodou je totiž vysoká cena převyšující deset tisíc korun.

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí