Test: Mondraker F-Podium DC R - XC raketa na trailových steroidech

Autor: Eda, kategorie: Test, vydáno: 16.4.2020

Trend nízko zdvihových kol s agresivní geometrii neušel pozornosti ani španělské značce Mondraker. A nebyl by to Mondraker, kdyby nešel ještě trošku víc na dřeň než ostatní. Kolo s názvem Podium je závodní XC raketou, kterou lehce modifikoval do trailového stylu. Tratě XC závodních tratí totiž začínají některými pasážemi připomínat bikeparkové lajny, místy obsahují i pěkné sjezdové pasáže.

Model Podium DC se stále řadí do kategorie XC, ale už jen letmý pohled do geometrie napoví, že toto kolo není čistokrevné „ikscéčko“. Takto položenou vidlici najdeme na kolech o kategorii až dvě výše, v trailové či all-mountain sekci. I zkratka DC v názvu napoví, že se nejedná o standardní XC kolo. DC je totiž zkratka pro slova Down Country. Terén z kopce. Naopak pohled na zdvihy nás opět vrátí na zem, vepředu máme 12 cm a vzadu jen 10cm, přidej k tomu dálkové zamykání jak tlumiče, tak vidlice a jsi zpět v závodním cross country. Podium je prostě XC kolo s ostřejší geometrií. Bude to ale ten pravý zabiják na traily?

Samozřejmě limitem je zdvih 10 cm na zadním kole, to neokecáš ani sebelepší odpružením. Takže pokud se pohybuješ na hladkých tratích kolo doslova letí, ale jakmile se dostaneš do více rozbitého terénu Mondraker ti jasně naznačí, že tady už jdeš přes limit. S trochou snahy si limit schopen posunout ale rozhodně se pódium nemůže rovnat více nazdvihovaným kolům. Ale platí to i obráceně, žádné kolo s vyšším zdvihem se mu nevyrovná ve výjezdech a nebo po rovině. Díky nižší konstrukci kola a menším zdvihům už tolik nevynikne typický hrb za hlavovou trubkou. Pořád tam ale je a Mondraker je díky němu snáze rozpoznatelný.

Odpružení má na tomto kole na starosti značka Fox. Konkrétně tlumič je model Fox Float DPS 2Pos Performance Elite. Vidlice je pak Fox 34 Step Cast Float 29 Performance a se zemí svírá úhel 66.8°.Jak je u Foxu zvykem, odpružení funguje velmi dobře i u základních modelů. Jedinou výtku bych měl k boční tuhosti vidlice, která je nejspíš vykoupená nízkou váhou 1620g. Občas, v exponovaných pasážích, se vidlice kroutila trochu víc, než jsem zvyklý. Na druhou stranu je Podium stále primárně XC kolo a jako takové funguje správně.

Jak se říká, brzdy brzdí závod. Ale bez nich by to samozřejmě nešlo. Brzdy jsou od značky Shimano, model MT501 s kotouči 180mm vpředu a 160mm vzadu. Jak je u Shimana zvykem, fungují bezproblémově. Ve vysokých rychlostech ve sjezdu v terénu jsem ale registroval, že zadní brzda nebrzdí tak, jak bych si představoval. Dávkování brzdné síly nebylo optimální. Na velká, 29 palcová kola, bych klidně doporučoval dávat kotouče s větším průměrem. Jízda je potom jistější.

Pohon je v režii Sram. Je to kombinace přehazovačky s kazetou Eagle GX a řazení s řetězem Eagle NX. Převodník má 34 zubů a troufnu si říct, že bych klidně zvládnul i 36 zubů. Často se mi stávalo, že jsem při rychlých přesunech po rovině točil nohama na nejtěžší převod a říkal si že, že bych ještě jedno dvě přeřazení na těžší převod zvládnul. Tak dobře kolo jede.

Svůj podíl a tom určitě mají i lehká kola. Jsou z továrny DT SWISS a mají označení X 1700 Spline. Náboje jsou z řady 350, což představuje bezchybnou funkčnost. Ráfky mají vnitřní šířku 25mm a pro užší XC pláště je to ideální rozměr.
Pláště jsou Maxxis Rekon Race Exo TR 29, vepředu o šířce 2.35, vzadu 2.25. Chválím použití širšího pláště dopředu a užšího vzadu. Pokud by ale byl na předním kole osazen plášť s agresivnějším vzorkem, vůbec bych se nezlobil. S tímto kolem se totiž nebojíte pustit do náročnějších terénů, než byste na XC kolo čekali.

S výše uvedeným souvisí i sedlovka. V tomto případě je to teleskopická sedlovka OnOff Pija se zdvihem 125mm. Teleskopická sedlovka na XC kole je velmi vítaná, ale místy nebezpečná záležitost. Nebezpečná v tom smyslu, že si pak připadáte jako na kole s mnohem větším zdvihem. Z kopce se to potom dá hodně rozparádit a vy se tak velmi snadno dostanete na limit kola. A chvílemi se nestačíte divit vlastním očím, jak rychle kolo dokáže jet. Díky teleskopické sedlovce se sedlem zasunutým na spodní pozici ale najednou získáte mnohem více manévrovacího prostoru. Tohle se prostě musí zažít. A na XC kole to platí dvojnásob. Už žádné sedlo zaražené do břicha. Jízda z kopce je díky tomuto velmi příjemná a předvídatelná.

Odpružení mi přijde naladěné víc na jízdu z kopce a tak je nezbytné při jízdě po rovině nebo do kopce mít zamčenou vidlici a tlumič. Jinak se kolo na můj vkus pohupuje až moc. Kvůli tomu je tu ale zamykání odpružení přímo z řidítek. Jednou páčkou zamčete jak vidlici i tlumič. A kdo by nechtěl šetřit energii tím, že se mu kolo nebude při šlapání pohupovat, že? S efektivním šlapáním je spojený i posed na kole. Připadá mi trochu jako na závodním silničním kole. Řidítka jsou níž a šlapete pěkně pod sebe. Co už tak příjemné pro mě nebylo, je sedlo. Osazené sedlo Fizik Antares R7 má pro mě nepohodlný tvar a najít správnou pozici pro šlapání bylo občas velké laborování, kam se na sedle posunout. A když už jsem tu správnou pozici našel, na prvním hrbu jsem se posunul a ladil jsem pozici znovu. Sedlo je ale za mě věc, kterou si každý musí přizpůsobit svým zvyklostem. A koupit si kolo se sedlem, které na první dobrou vyhovuje, je velká výhra.

Také díky nízké váze je kolo z kopce pěkně obratné a hravé. Poskočit si v trailu přes kořeny nebo kameny jde velmi lehce. Změny směru nejsou žádný problém. Co mě překvapilo byla tuhost zadní stavby. Rozhodně bych nečekal takto tuhou zadní stavbu na takto zaměřeném kole. Mnohem dříve se začne kroutit výplet lehkého zadního XC kola.

V hodně rozbitém terénu a ve vysoké rychlosti, díky nižším zdvihům, musíte s kolem více pracovat. Na tomto kole se nedá jezdit stylem „budu to držet a nějak to dopadne.“ Dopadlo by to s největší pravděpodobností na hlavu. Pořád musíte myslet na to, že je kolo primárně určené na lehčí terén. Takže se z kopce více nadřepujete a naklikujete. Více musíte vybírat stopu, kudy jet. Pokud toto nedodržíte a zapomenete, na jakém kole jedete, velmi rychle se dostanete na dorazy zdvihů odpružení. Následuje bleskový doraz pláště na ráfek a vy najednou jedete na prázdném plášti. Přesně toto se mi stalo a velmi rychle mě to vrátilo do reality. Tohle kolo klame tělem.

Kolo jsem zkusil vzít i na lokální tratě se skoky. Díky nízké váze je skákání s kolem zábava. Musíte ale pořád myslet na to, na jakém kole jedete. Nedoskočený skok, nebo naopak přeskočený skok poznáte velmi rychle. Bude to velká rána. Skákání na XC celoodpruženém kole bych více přirovnal ke skákání na pevňáku. Je potřeba přesně trefovat dopady a jejich sklon. Pak je to ale velmi příjemné a ani zde se Mondraker Podium neztratí.

Pokud máte rádi dlouhé vyjížďky v lehčím terénu, může být nově vznikající kategorie XC kol s agresivnější geometrií to pravé. Jak se říká – 1000 lidí, 1000 chutí. A je dobře, že výrobci reagují na změny trhu a trendů. Jste jezdec z opačného spektra ježdění v terénu a preferujete pořádnej rock „n“ roll z kopce dolů? Pokukujete po něčem, na čem by se dalo dobře šlapat, ujet spoustu kilometrů, v terénu by se také neztratilo a gravel není vaše krevní skupina? Tak zbystřete. Protože jestli existuje sjezdařovo XC kolo, tak tohle kolo je opravdový favorit.

Další informace o tomto, ale i dalších modelech Mondraker najdete na webu českého dovozce MondrakerCZ.cz. A úplně na závěr, Mondraker F-Podium DC R se nyní dá koupit za akční cenu, bez koruny za sto tisíc, původní cena 148 199,–.

Diskuze

  • anonymní uživatel Koli 16.4.2020 v 6:45

    Já bych ten závěr změnil spíš na "pokud máte rádi dlouhé vyjížďky v těžším až těžkém terénu" na dlouhé vyjížďky v lehkém terénu je xc pevňák, pak klasický full xc, který toho sjede neskutečně moc a vždy je spíš problém mezi řidítky a sedlem. Tady máme v podstatě hybrida mezi xc a trailbike, který se už ale hodně blíží například Giantu Trance 29 a ten se z kopce s Anthemem (jejich xc) vůbec nedá srovnávat, nebe a dudy. A myslím, že tady to bude hodně podobný. Ideální kolo na české trailcentra, dlouhé vyjížďky a sem tam klidně nějaký závod. Co se týče 34sc a kroucení, doporočuji zkusit 32 sc, to je teprva krut! Ale váha je ještě nižší! hehe.

  • anonymní uživatel Martin 16.4.2020 v 12:43

    Co otestovat Superfoxy?

  • anonymní uživatel Honza 16.4.2020 v 14:26

    Souhlas s Koli, hl. s prvni vetou, do kamene tesat. Take si nemyslim, ze tyhle kola jsou jen do lehciho terenu... viz. Matej Charvat, ktery na takovem podobnem downcountry kole vyhral MTB Trilogy a pro priste by pry nemenil... :-) Nevim jak konkretne tohle kolo, ale jina kola, v teto kategorii, zvladnou, se schopnym jezdcem, i tvrdy endurolajny (Smuggler treba, Banshee ma taky takovy kolo, SC Tallboy, N. Fluid, atd.).

  • anonymní uživatel Honza 16.4.2020 v 14:28

    .... ale je fakt, ze 120/110 je asi malo. Ideal na takovy kolo 140/120-130.

  • anonymní uživatel Dan 17.4.2020 v 14:14

    Asi neexistuje levnější varianta nebo značka s podobným profilem jezdce jako tohle kolo? Pokud někdo ví, budu rád. Moje ocelová silnička už mě nebaví, sice sjedu a vyjedu v křeči vše, ale pokukuju po nějakém XC, které bych mohl jak trochu proskočit traily tak za den ujet okolo 150 km, třeba Olomouc-Praděd a zpět a tohle by bylo asi ideální.

  • anonymní uživatel HZ 19.4.2020 v 20:56

    @Dan zkus canyon Lux nebo Neuron. Lux je vic XC a Neuron vic trailovej.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí