reklama

Test: Giant Reign 29 2 - legenda konečně na velkých kolech

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 27.4.2020

Jedno z nejpopulárnějších enduro kol je v ČR zcela bezpochyb Giant Reign. Kolo, které je v nabídce tchaiwanského výrobce již léta a za dobu své existence prošlo mnoha obměnami a vylepšeními. Pro rok 2020 Giant přichází s nejnovějším modelem se všeříkajícím označením 29. Ano, o proti konkurenci s lehkým zpožděním, ale je zde. Devětadvacítko­vý Reign.

Je pravdou, že si s velkým Reignem dal Giant trochu na čas. Nicméně, rok 2020 z nabídky Reignů lze vybírat jak model na středním průměru, tak na velkých kolech. A je třeba říci, že se nejedná o identická kola jen s jiným průměrem kol. Jednotlivý Reignové se od sebe liší více než by se zdálo. I zběžný pohled na tabulku geometrie to jasně vypoví. Malý Reign je stále nejostřejší enduro určené na nejtěžší tratě a velký, ten je sice stále řazen do endura, ale dle mého názoru má spíše blíže k allmountain kategorii.

Nazvat geometrii u 29" verze jinak než moderní nelze. Slack, long and low – položená vidlice, dlouhý reach a nízký stack – v číslech 65 st., 493mm a 628mm. Rozdíly mezi malým a velkým Reignem objevíme i v těchto hodnotách. Půl stupně na hlavové trubce je zanedbatelné, ale téměř dva a půl centimetru dosahu rámu (reach) ve prospěch 29" a téměř tři centimetry ve výšce (stacku) jsou okamžitě znatelné hodnoty. Především stack, protože na malém Reignu je rám opravdu nízký a v nejnižším možném nastavení řídítka až proklatě nízko. Pro mnohé i v nejvyšší možném vysunutí stále nízko. Tento problém na 29" Reignovi určitě řešit nebudeš. Ale přesto, si můžeš dát ródla docela nízko.

Ať jsou škatulky jaké jsou, to zásadní zůstává u obou velikostí. Systém odpružení Maestro funguje spolehlivě již léta a není důvod měnit jej za jiný. Zavěšení zadní stavby otáčející se kolem virtuálního bodu funguje nezávisle na brzdných silách a přitom je stále dost citlivé. Výrobce proklamuje jistou imunnost vůči pohupování pří šlapání, ano, jistá míra imunity zde je, ale v kombinaci s jednoduchým tlumičem RockShox Deluxe Select+ rozhodně nečekejte zázraky v podobě nulového pohybu tlumiče při dupání. I při velké snaze a při plynulém šlapání do kruhu je tlumič stále aktivní a pro výjezdy je třeba aktivovat páčku omezující pomalou kompresi na tlumiči.
Ani zde se nemůžu ubránit srovnání, rozdíl ve stoupavosti oproti malému Reignu je zásadní. Z části je to dáno většími koly, která lépe jedou a nerovnosti přejedou, ale především pro šlapání výhodnější geometrií. U 29" šlapeš ve výhodnějším směru, více pod sebe než před sebe, tak jako to bylo u „malého“ Reigna.

Nižší devětadvacítkový Reign je postaven na hliníkovém rámu a oproti 27,5" verzi disponuje nižším zdvihem. Na velkých kolech si musíš vystačit s 146mm oproti 160mm u menších kol, mluvíme o zadním zdvihu. Vepředu je situace obdobná, sedmadváca má 17cm zdvihu, devětadváca o centimetr méně. Osobně cítím, že velká kola část zdvihu nahradí a tak jsem nikde nepociťoval nedostatek zdvihu.

Velký 29" Reign je jiný než 27,5". Hodně jiný. Narozdíl od svého menšího bratříčka je více mainstreamový. Určený více pro masy, ve srovnání s malým Reignem s lehce obroušenými hranami. Kolo, které je snadno jezditelné pro drtivou většinu jezdců a nejen těm zkušenějším nabídne výhody velkých kol. A ani v ovladatelnosti neztrácí, při lehce upraveném jízdním stylu, tak, jak to vyžadují všechny devětadvaceti­palcová kola, je ochotný projet i sebezavřenější zatáčku. A to i přes mohutný rozvor. Stabilita v rychlosti je však ale klíčové slovní spojení, které naprosto vystihuje Reign 29. Dostat kolo do úzkých, tak aby se stalo v rychlosti neklidné je téměř nemožné. Žádná maximálka není konečná, Reign ji zvládne, limitem je jen tvůj skill a hlava.

Nejspokojenější je na „hladších“ tratích, tím nemyslím flowtraily, ale dráhy maximálně středně rozbité. Na nich nepoznáš slabinu. Jakmile ale vlítneš do extra rozbitého, chod zadní stavby se přiblíží limitu. Není to o nedostatku zdvihu, je to o jeho využitím. Osazený tlumič se zadýchá a zadní stavbu příliš nepodrží. Druhá polovina zdvihu je místo, kde se budeš pohybovat nejčastěji. Naštěstí k dorazům se často nedostaneš. Tento základní tlumič si těžší a agresivnější jezdec bude nucen poladit. Věřím, že s lepším či vyladěným tlumičem budou jízdní vlastnosti o hodně dál. Já měl kolo pouze chvíli, na dokonalé vyladění nebyl dostatek času (který mi navíc ukrátila i rýmička a proto jsou jezdecké fotky takové jaké jsou).

Model Reign 29 2 je levnější variantou, kterou má český dovozce k dispozici. Za necelých 73 tisíc dostanete kolo v relativním základu. Komponentová skladba nenadchne, ani neurazí. Velká část komponentů nese logo Giantu a jen odpružení, pláště a pohon jsou od dalších značek. Z dílny RockShox najdeme vidlici Yari RC spolu s tlumičem Deluxe Select+, taktéž pohon má stejného dodavatele dvanáct rychlostí dodal SRAM v podobě sady NX. Potěší brzdy Shimano BR-MT520, čtyř pístové třmeny nabízí slušnou dávku brzdné síly a jistotu konstantního výkonu v každém okamžiku. Posledním článkem výbavy jsou pláště, Maxxis Minion je sázka na jistotu, zvláště pak v kombinaci šíře 2,5" a 2,4", potěšilo by použití 3C směsí (minimálně pak na předním kole), ale bohužel.

Giant Reign 29 2 nabídne super základ. Dvojkový Reign je postaven na výborném rámu a doplněn slušnou komponentovou skladbou. A strach z pohonu Sram NX mít nemusíš, pokud řadíš pěkně, to znamená, když extra nedupeš, šaltr bude fungovat spolehlivě. Navíc je Reign za přívětivou cenu. To je hozená rukavice konkurenci.

Infobox

Giant Reign 29 2
Cena: 72 999 Kč

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel esmo (cernikdominik (a) gmail.com) 27.4.2020 v 8:43

    Za 73k je takhle osazený kolo prostě drahý...v porovnání se Strivem 6.0 co jsem loni, ano v akci, kupoval.

  • anonymní uživatel jezdec23 27.4.2020 v 8:58

    pod kelim vypadá jak klasická šestadváca :D

  • anonymní uživatel Janek 27.4.2020 v 10:05

    bezvadný, Reign je Reign, spolehlivej bajk, co přežije hodně

  • anonymní uživatel Asdas 27.4.2020 v 10:19

    Meh, další 29 ...

  • anonymní uživatel modryorangutan 27.4.2020 v 12:40

    kdo kupuje gianty za normál cenu je blázen, ale ve výprodeji se minulý ročníky daj sehnat za už velmi zajímavý peníze.. jinak souhlas pro našince má Canyon nebo YT super hodnotu, kor třeba YT má svojí fabriku 1hodnu cesty z Plzně, takže tam je to jasný, ale co jsem slyšel, tak třeba v Austrálii, když ti křupne zadní stavba, tak na výměnu čekáš i měsíce, než ti přijde z Německa..tam pak Giant či jiná značka z kamennýho šopu začíná mít asi docela smysl..

  • anonymní uživatel Breta 27.4.2020 v 13:28

    Když jsem měl půjčenou testovačku, tak se mě zdálo, že deluxe do kopce vůbec nehoupe. Teď mám vyšší model s X2 a pocitově to houpe trochu víc. Samozřejmě z kopce je rozdíl nepopsatelnej ve prospěch X2 :-) Na kořenech a roletách neskutečná nuda s klid. Jo a eMko je pocitově hodně krátký (tak jak to mám rád).

  • profilová fotka Martin 27.4.2020 v 18:21

    Dobre vidím? tester v džínách :D ??? to ako urobil par kolečiek ešte v unoru - niekde v parku za mestom ? a o 2 mesiace napisal tuto recenziu a nazval ju testom ? hmmm...

  • anonymní uživatel Petr 27.4.2020 v 21:49

    Martin : Tak nevím jak u Vás, ale u Nás jsou to jen kalhoty a ne džíny. A myslím, že test je o kole a ne o módě :-)

  • anonymní uživatel Petr (petr (a) petr.cz) 27.4.2020 v 21:49

    Martin : Tak nevím jak u Vás, ale u Nás jsou to jen kalhoty a ne džíny. A myslím, že test je o kole a ne o módě :-)

  • anonymní uživatel Jezevec23 28.4.2020 v 17:53

    Tak minimálně je to proti pravidlům etikety

  • anonymní uživatel Honza (kasparmelichar (a) baltazar.cz) 28.4.2020 v 21:22

    Jezevec23: Co jsou to pravidla? A co je to etiketa? :-D

  • profilová fotka Martin 28.4.2020 v 21:36

    Petr : Podla mna je “móda”ak má niekto na Biku akékoľvek iné než športové cyklo oblečenie - pre teba je to asi naopak ;) nevadí

    proste je to fail - zvlášť ak niekto testuje biky v týchto cenových hladinách. Dolekop.com je môj obľúbený web - no toto je odfláknutý test kde oblečenie testera je už len ako čerešnička na dorte. máš proste pocit že typek nasadil helmu a odskočil zo šichty z dokladania tovaru v Lidli poza predajňu ... Proste to znižuje celkový feeling a pozicioning značky, kebyže to vidia ľudia z Giantu tak vidia marketing fail ... a možno si za to môžu sami keď ten bike požičali testerovi na 2 hodiny - kto vie ...

  • anonymní uživatel Honza 29.4.2020 v 6:28

    Koukam ze modni policie radi i na dolekopu . Jaky marketing fail :) WTF .. a ja si myslel ze je to o kolech a recenzich.

  • anonymní uživatel pps 29.4.2020 v 7:30

    Na jednu stranu, je jedno v jakým oblečení kdo testuje, na stranu druhou souhlasím s Martinem.
    V tomhle outfitu si těžko dokážu představit, že v tom jezdec udělal pár desítek km, což beru jako minimum pro "osahání" si kola pro test. Takto to na mě působí, jako že si párkrát skočil bouli za barákem na kamarádovým kole a pak napsal dojmy.

    Ano, testy kol nejsou o tom v jakých hadrech se testuje, ale sem si jistej, že na jiných webech, co se testování kol věnují, test s kalhoťákem nenajdeš. A nebude to pravidly ani etiketou, ale prostě tím, že v takovým oblečení nic pořádně neotestuješ.

  • profilová fotka Keli 29.4.2020 v 7:33

    Martin, PPS, četli jste text? Je tam vysvětleno, proč jsou fotky takové jaké jsou. Ale opakování je matka moudrosti, takže kolo jsem měl na 10 dnů a na poslední dva dny, na které bylo naplánováno focení, jsem dostal rýmičku, jeden den jsem proležel v posteli a druhý den šel s největším možným nasazením vyfotit aspoň toto. Jasně, mohl to být test bez jezdeckých fotek. A mimochodem, já občas v riflích normálně jezdím.

  • anonymní uživatel Johannes von Klebelsberg 29.4.2020 v 8:50

    Ahaaa, takže takovej Johannes když jezdí svěťák v džínách, tak emůže zajet dobrej výsledek??? Výborně hošííí, vy ste hlavy (vylízaný) :)))

  • anonymní uživatel pps 29.4.2020 v 11:54

    2 Johannes von Klebelsberg: JJ, vidím že srovnáváš srovnatelný :D KKTE

  • anonymní uživatel Johannes von Klebelsberg 29.4.2020 v 12:02

    pps: psal si přece o kalhotech ;) :-* MMRDE

  • anonymní uživatel pps 29.4.2020 v 12:28

    Jo ale v souvislosti s testem kola na DK. Proč sem pleteš někoho kdo jezdí svěťák, to netuším

  • anonymní uživatel Johannes von Klebelsberg 29.4.2020 v 13:05

    pps: takže na test endura potřebuješ enduro barevný věci, na DH pyžamo od TLD, na trail lehčí enduro věci než na enduro, na silničku jedině v legínách, na XC sou zase jiný legíny atd. :)))

  • anonymní uživatel jezdec23 29.4.2020 v 14:06

    a nemyslel spíš květák než svěťák?

  • anonymní uživatel koZa (vkonapwr (a) seznam.cz) 29.4.2020 v 18:41

    Johannes Von gripberger: přesně jak píšeš. Navíc by měl mít ještě dres s monstrem a redbulem dohromady. Nicméně já bych o tom dál nepolemizoval, jelikož by ti dva mohli ještě rozebírat, jaké měl spodky...ufff

  • anonymní uživatel Johannes von Klebelsberg 30.4.2020 v 8:21

    koZa: jop ;)

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí