RockShox modernizuje DebonAir u vidlice Lyrik, Pike, Yari a Revelation

Autor: Keli, vydáno: 9.4.2020

Vzduchová pružina DebonAir, kterou najdeme ve vidlicích RockShox doznává změn. A tentokrát to není o počáteční citlivosti, ale o nepropadání se do zdvihu. Novinka pro rok 2021 se objeví ve vidlicích Lyrik, Pike, Yari a Revelation.

Každý milimetr zdvihu se počítá. Nikdy nevíš, kdy ho budeš potřebovat. A zkušenosti těžších a agresivnějších jezdců u vidlice Rock Shox byly takové, že často šla vidlice až příliš ochotně do zdvihu i bez odpovídajícího podnětu od terénu. A více zanořená vidlice má samozřejmě méně zdvihu aktuálně k dispozici než vidlice méně zanořená. V českých zemích tomuto jevu říkáme propadání se do zdvihu. Dříve jste tento problém mohli vyřešit pouze zvýšením tlaku, zmenšením hodnoty SAGu, to na úkor citlivosti a horšímu využívání celého zdvihu.
Méně zanořená vidlice ovlivňuje ovládání kol, při zanoření se logicky mění hlavový úhel a geometrie celkově, a v rámci ní i třeba stopa. Při maximálním zanoření se někdy můžeme dostat i do záporných hodnot stopy, vliv na jízdu je zásadní.

U RockShoxu „nedostatek“ opravili změnou pozice pístku, který posunuli o 10mm výše, díky tomu zůstává vidlice výše ve vzdvihu. Změnou umístění pístku se decetně změnil poměr negativní a pozitivní komory, narostla negativka na úkor pozitivky. Doporučené tlaky u Lyriku a Yariny zůstávájí stejné, naopak u Pike a Revelation šel tlak cca o 5 Psi dolů – přičemž u všech vidlic zůstává křivka pružení velmi podobná té jaká byla doposavad – samozřejně jen je trochu výše, tím jak vidlice využívá „méně“ zdvihu.

Dobrá zpráva pro majitele předchozích modelů vidlic Lyrik, Yari stejně tak i Pike a Revelation – úprava na nový DebonAir je zpětně kompatibilní a kit se dá koupit jako náhradní díl za 28,95 EUR, tedy cca 800 Kč.

Modely RockShox Lyrik, Pike, Yari a Revelation

Diskuze

  • anonymní uživatel Mthwpropad 9.4.2020 v 21:58

    Tak to jsem zvědavý, to propadání do zdvihu u lyrika mě štve. Za ty peníze to je cajk

  • anonymní uživatel Kule 10.4.2020 v 14:50

    A pozice prepousteciho ventilu zustava stejna? Pokud ne, tak upgrade kit bude ku-hovnu? :)

  • profilová fotka Vencik 10.4.2020 v 19:11

    Já rikal že ta negativka je moc velká :D :D

  • anonymní uživatel Mira 10.4.2020 v 19:26

    na propadání do zdvihu je tu jednoduchý upgrade... jmenuje se FOX 36 (2018- ....) =D

  • profilová fotka Vencik 14.4.2020 v 13:24

    .. jen chci upozornit, že majitelů PIKE A1-A3 se tento "downgrade" netýká, ten má menší negativku než B1 ... (kterou zvětšili i díky vpuštění vzduchu do shaftu tak moc až se to opravuje upgradem... :-/ )

  • anonymní uživatel tiborski (tiborski (a) seznam.cz) 14.4.2020 v 16:40

    FOX 36 rulezzzzz

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí