Test: Lapierre Zesty AM 5.0 Ultimate 29 - až nečekaně univerzální

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 25.5.2020

Když letos se začátkem pandemie přišla příležitost vyzkoušet kolo Lapierre Zesty AM, tak nešlo říci ne. A tak jednoho dne u mě skončila krabice se zcela novým Lapierre Zesty AM 5.0 Ultimate 29". A zůstala u mne dost dlouho, až nečekaně dlouho. Jak nám to spolu sedlo se dozvíš v následujícím tes­tu.

Kolo jsem projel na brněnských trailech a následně se přesunul s dětmi na chalupu na Vysočinu. Vysočina disponuje sice poměrně zajímavými kopci, ale minimem trailů. Takže nezbylo než si jeden vykopat a na něm Zestynu pořádně vyzkoušet.

Popravdě řečeno měl jsem trochu obavy jak kolo bude stoupat, protože loni jsem zkoušel model Spicy a ten opravdu žádný extra šplhoun do kopců nebyl. Jednalo se ale o základní model disponujícím větším zdvihem, ale také s pružinovým tlumičem, který neměl zamykání.

Již první metry ukázaly, že Zesty je úplně jiné kolo. Přiznám se, že jsem poměrně alergický na pohupování odpružení při šlapání a přitom jsem velmi líný na manipulaci s páčkou pomalé komprese. A Francouzi to zřejmě věděli, protože Zesty je velmi imunní na pohupování a do kopce doslova letí. Ano, přiznám se, byl jsem překvapen, protože systém odpružení zadní stavby je shodný jako u Spicy. Jen je zde o fous méně zdvihu. 140 mm vepředu i vzadu. A to je, dle mého názoru, naprosto dostatečná hodnota na cokoliv. Zvláště když tento zdvih zkombinujete s 29palcovými koly. Víc není pro univerzální kolo třeba.

První testovací jízda mě lehce překvapuje, přestože se snažím jezdit velmi dle „newschool“ stylu s váhou více na předku, tak mám pocit, že jedu neustále v manuálu. Pokud to flinkáš, jedeš skutečně s hodně odlehčeným předním kolem. Chce to jet opravdu důsledně ve správné pozici, jen tehdy poznáš u Zesty výhody moderní geometrie se vším, co přináší.
K předchozímu odstavci se váže i ovladatelnost, přestože zadní stavba není nijak extrémně krátká, kolo je velmi agilní a hodně ochotně mění směr. Za sebe musím říct, že Zesty je jedno z nejovladatel­nějších kol, které jsem za poslední dobu jezdil. Ochota se kterou zatáčí je neuvěřitelná.

Přestože máte pod zadkem pouze 140 mm zdvihu nikdy jsem neměl pocit, že bych byl limitován. Je to především díky tomu jak zadní stavba pracuje se zdvihem. Chová se jak podle marketingové příručky, tedy citlivá na počátku, tvrdší střední částí a následně s velkou dávkou progrese na konci zdvihu. Dát doraz na tlumiči – velmi obtížné.

Specifikem tohoto kola je takzvaný Lapierre box – úložný prostor umístěný u šlapacího středu, zespoda spodní rámové trubky. Plastová krytka skrývá prohlubeň do které jste schopni s trochou dávkou tetrisu nacpat nářadíčko a duši. Je potřeba přiznat, že manipulace s krytkou respektive zajišťovacím prvkem není nejsnazší a vyžaduje dost trpělivosti nebo cviku. Spíše obojího. Rozhodně nelze úložný prostor u Lapierre srovnávat například s Swat prostorem u kol Specialized, tam je manipulace a vstup do úložného prostoru nesrovnatelně snazší. U Zesty je to spíše pro méně časté využívání, k čemuž napovídá i umístění, protože skoro vždy je toto místo zašpiněno od bláta. A po otevírání následně i tvoje ruce.

Když jsme u rámu, tak Lapierre Zesty AM 5.0 Ultimate 29" sází na lehký a tuhý karbonový rám. Celokarbonový – z karbonu je jak přední rámový trojúhelník, tak zadní stavba.
Zhruba před dvěma lety bez žádného extra haló doznaly kola Lapierre úpravu systému odpružení, původní systém OST+ byl nahrazen novým „bezejmenným“ systémem. Rozdíl je patrný již na první pohled: změna pozice tlumiče (z vodorovné na svislou) a zcela jiné horní vahadlo. S původním systémem nezůstalo, snad vyjma použití čepu dělícího řetězovou vzpěru, nic společného.

Nově umístěný tlumič prochází sedlovou „trubkou“ a jeho spodní spodní oko je uchyceno do zadní stavby. Při zdvihu je tlumič stlačován mezi zadní stavbu a horní vahadlo. Umístění tlumiče na zadní stavbu za středovou mufnou není na první pohled nejpraktičtější a to z obav o tlumič. Že do tlumiče půjde velké množství nečistot ze zadního kola. U Zesty tento problém řeší skvěle vymyšlený a zpracovaný blatník. Funguje dokonale.

Geometrie níže v tabulce, jen uvedu, že jsem na 185cm výšky volil velikost L a ta sedla dokonale.

Osazení je ekonomické a přitom funkční. V podstatě není třeba měnit jakýkoliv komponent, nejedná se o top modely, ale zase žádný nelze označit jako vyloženě slabý článek. Ano, vidlice RS Revelation by mohla být citlivější, ale s trochou péče bude.

Jako poslední se zmíním o Fit Conceptu. Lapierre pro různé velikosti nabízí různé průměry kol a modifikované komponenty jako řídítka s různou délkou či převodníky s různým počtem zubů a atp. Například délka představce je u menších velikostí 35mm, u větších 45mm, to samé platí i o šířce řidítek či zdvihu sedlovky. Díky Fit Conceptu by měli mít z kol Lapierre podobný pocit bez rozdílu velikosti. V poslední době toto řešení vidíme u více výrobců, někteří modifikují i samotné rámy, konkrétně délky zadních staveb a i mezi ně patří Lapierre. Ten konkrétně Zesty nabízí v nejmenších velikostech (S a M) na 27,5" kolech, větší velikosti (M, L, XL) pak na 29".

Zkratka AM značí all-mountain tedy kolo, které musí umět jak nahoru, tak dolů a přitom být dostatečně pohodlné i na dlouhé vyjížďky. Pokud zadání bylo tak jak jej popisuje předchozí věta musím říct že bylo do puntíku vyplněno. Zesty je naprosto geniální univerzál. S kolem jsem strávil snad více jak měsíc a doslova jsem se do něj zamiloval, pokud bych nezávodil, měl bych vybráno.

Diskuze

  • anonymní uživatel Shu Lin 25.5.2020 v 10:55

    vždyt s tou krabicí na duši to vypadá jak e-bike :D

  • profilová fotka Vencik 26.5.2020 v 13:24

    škoda, že se s tím nedá na Enduro

  • profilová fotka Keli 26.5.2020 v 14:13

    Vencik: a co je horší, AM = Ante meridiem, takže na něm můžeš jezdit jen dopoledne...

  • profilová fotka Vencik 26.5.2020 v 14:35

    Keli: tak to je total.. delam jen ranní... Takze z prace jen autobusem

  • anonymní uživatel Herry (radek.janicek (a) seznam.cz) 28.5.2020 v 0:41

    Mám Zesty 4.0 AM, Mko na 27,5. Zdvihy u variant s koly 27,5 jsou 150mm. A rám i vidlice umí pojmout 29tky. Stačí otočit kámen u zadní stavby. Takže za pár peněz nákup druhých výpletů a rázem mám doma dvě kola. Na 27,5 těžší terén,traily a bikeparky a na 29 rodinné výlety, najíždění km a allmountain. Pecka.

  • anonymní uživatel Zbyněk 28.5.2020 v 7:13

    Ten zadní plášť...... :D

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí