Michal Prokop - H.O.M.E. Trails - západ

Autor: Michal Prokop, vydáno: 29.5.2020

Michal Prokop představuje novou cyklistickou sérii, ve které ti představí krásy ježdění u nás. Jaké traily najdeš na západě Česka?

Letošní cestování bude poznamenáno nedávnou pandemií a tak někteří bikeři místo Alp budou objevovat nové traily na ježdění u nás. V mini sérii H.O.M.E. Trail se budu snažit aspoň trochu přiblížit místa, kde se dá výborně zajezdit. Jako první se koukneme na západ Čech.

Když se řekne západní Čechy, nenapadne mě nic jiného než Krušné hory. Krušné hory ve střední Evropě vytvářely přirozenou hranici mezi Saskem a Čechy zhruba 800 let, od 12. do 20. století. Nejvyšší vrcholy jsou Fichtelberg –1 215 metrů nad mořem – a Klínovec, který stoupá na 1 244 metrů. Klínovec je velice dobře známý mezi bikery jak v Německu, tak i v České Republice. Jejich trailpark je vyhlášený a na místní sjezdové trati se jezdí pravidelně závody IXS DH cup.

Některé traily jsou staré více než 20 let! Stavitelé si svoje nejcennější traily drží pod pokličkou a jen pár vyvolených přátel má právo je pojezdit. Kvůli nástupu sociálních sítí a různých aplikací je obtížnější traily udržovat v tajnosti. Někteří bikeři kašlou na respekt vůči stavitelům a fotka na sociálních sítích je pro ně highlight jejich dne.

Traily v Krušných horách jsou jiné. Hodně prudké, kamenité, náročné a mají „krušnohorskou flow“. To znamená, že vlastně žadnou flow nemají. Nejsou určitě pro každého. A to je dobře. Samozřejmě, že Krušné hory v posledních letech nabízejí i legální bikování v trailcentrech jako Klínovec nebo Klíny. Další zajímavou alternativu nabízí Plešivec, kde díky závodům Hardcore Blinduro vzniklo pár zajímavých trailů k ježdění.

Krušky jsou krásné, ale drsné. Asi nikdy nebudou masovou destinací pro bikery, ale to je vlastně dobře. Ježdění je tam návykové a pokud přežijete, posunete svojí techniku o několik levelů dál.

Fotky Rob Trnka

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Zbyněk 29.5.2020 v 7:24

    Taky je mi 39, taky jezdím na hezkým a drahým kole, taky mám za barákem les plnej bordelu po těžbě. Znamená to, že mám též začít psát a fotit na ty internety?

  • anonymní uživatel esmo 29.5.2020 v 7:33

    Zbyněk: Až budeš persona a úspěšnej jako Michal, tak se na to určitě rádi koukneme.

  • profilová fotka Keli 29.5.2020 v 8:05

    Zbyněk: určitě, podporu si zaslouží každý, kdo něco dělá! Nafoť, napiš a pošli. Mail kam poslat je kontaktech. Díky.

  • anonymní uživatel Shu Lin 29.5.2020 v 9:06

    Zbyněk: nebo kolo prodej a odstěhuj se někam kde není les

  • anonymní uživatel Honza 29.5.2020 v 10:12

    Takze clanek, resp. i Frkyho celej serial, kterej upozorni na to, ze na zapade Cech, v Kruskach, jsou traily, ktery jsou tajny, takze na nich muzou jezdit jen pratele stavitelu a nikdo jinej je neobjevi... ok, jdu je najit na Stravu a podle ruznych indicii ve videu....super, cca 15 min a uz naky okolo Krupky, Nejdku mam....ha super, video mladyho Klokocky jak je jezdi taky...ukaz...jo jasny, podle toho vysilace je to zhruba tady....super, mam dalsi....ty voe,ted sem u toho hledani uplne nahodou na Strave narazil na Kafickovo trailovy kralovstvi!!! Super, sosam gpx, posilam kamosovi a urco

  • anonymní uživatel Honza 29.5.2020 v 10:12

    tam s partou vyrazime!! Diky ta tyhle clanky a "serialy"!!

  • anonymní uživatel Honza 29.5.2020 v 10:22

    Jo hele, kolem Kraslau toho taky par je. Dikes kluci. Hned mam kde jezdit.

  • anonymní uživatel Michal Prokop (prokoprider (a) gmail.com) 29.5.2020 v 17:11

    To: Honza, pokud se nepletu tak lokality krome komercnich trailcenter nikde nezminuju. Skoda, zes behem tri prispevku propalil co se dalo a ke komunse divat... Ja nemam potrebu sdilet trasy, oznacovat traily nebo pouzivat fotky bez dovoleni stavitelu trailu. Naopak, mam k nim velky respekt a nikdy bych bez dovoleni nesel na jejich traily zajezdit. To, ze se nekdo v dnesni dobe bez Stravy neobejde je smutny, ale bohuzel je to jen a zase o lidech.

  • anonymní uživatel Honza 29.5.2020 v 19:05

    Nerekl bych, ze jsem neco propalil... a nerekl bych, ze lidi jeste dnes nevi, ze spoustu ilegalu muzou najit na Strave, ptz. kazdej musi sbirat KOMy... nehlede na to, ze sem asi lezou lidi, ktery je vesmes znaj. Ja jen nechapu clanky o jezdeni na ilegalech obecne. Jako ze ja tam byl, je to super, koukejte, ale vy se tam nikdy nedostanete, ptz. tj. tajny? Kdyz je to ilegal, tak pro jeho zachovani by se o tom nikde psat a tocit nemelo... jak rikam, neni kolikrat tezky ty lajny podle videii dohledat... mozna to tak pripada jen me, ptz je znam, ale nakej stoura je muze najit, popr. to uvidi nakej ekoterorista a muze byt utrum. Asi je to hl. problem ty Stravy...

  • anonymní uživatel 123 29.5.2020 v 20:23

    to honza: hlavní problém neni Strava, ale ty! Zkus místo toho aby jsi prolízal internety a hrál si na "Sherlocka" sednout na kolo, vzít lopatu a hejbnout v místnim lese zadkem. Jestli si myslíš jak jsi úžasnej, že umíš kouknout na pár MTB aplikací a do googlemap, tak fakt nejsi... ty jeden ilegále, ilegál neznamená, že se o tom nemá nikde točit nic. Naopak spousta ilegálů má velkou podporu u místňáků, že se ti jejich prcci maj kde vyřídit a že je v lese ilegál ví celá vesnice...no a co??? Já mám fakt docela rád přírodu a planetu na který žiju a taky rád jezdim na kole na místních ilegálech, znamená to, že jsem podle tebe ekoterorista co ví o ilegálu a udělám tomu utrum? Vídám každej den v lese a ve městě hafec lidí, spoustu jich znám...zatim jsem v celym životě neviděl jedinýho ekoteroristu? To psali v Blesku, že někdo takovej existuje, nebo kde tě to napadlo?

  • anonymní uživatel Honza 29.5.2020 v 20:24

    to 123: :-))) hel

  • anonymní uživatel Honza 29.5.2020 v 20:36

    e klid, jen si nepochopil.:-) Co se tyce staveni, tak neco jsem postavil covece, predstav si a na Strave uz je to taky.... Ale kdyz myslis, ze to je vsechno tak, ze problem budu jen ja, tak je vsechno v poradku. :-D

  • anonymní uživatel Karel (kay (a) email.cz) 29.5.2020 v 21:46

    Honzo, myslím, že trochu nebylo pochopeno, cos chtěl sdělit. Osobně s tím ale souhlasím - o "ilegálech" bych taky nejraději nikde nepsal, netočil, nefotil, protože jak píšeš, dnes je možné za pár minut podle pár informací najít opravdu cokoli. Pokud na takových trailech pak vzroste provoz, budí to pozornost, zvyšuje pravděpodobnost nezodpovědného sdílení a jednoho dne to povede k rozježdění traktorem naštvaného vlastníka pozemku (přesně to se u nás stalo). A pokud je hledání podle indicií neúspěšné, může to zas v někom vzbudit dojem, že některý traily jsou jen pro vyvolené a proč to kua nejsem já? :-D

  • profilová fotka Pavel 29.5.2020 v 23:50

    Honza si určitě na žádného Sherlocka nehraje a taky si myslím, že nebylo až tak dobře pochopeno, co chtěl říct. Jen upozornil na určitý problém, který tady může být a to je všechno. Stejně tak nebyl pochopený s tím ekoteroristou, což zase nechápu já, protože nechápu, co na tom bylo k nepochopení :) Ekoteroristou myslel s nadsázkou někoho, komu vadí, že se kope někde něco neoficiálně v lese a je spousta lidí, co pak něčí někdy i dlouholetou práci s radostí zničí. Znám z vlastní zkušenosti...
    Stravu nemám a ani ji mít nebudu, páč nemám ani chytrý telefon, ale je mi jasné a vidím to i na svém okolí, že většina lidí v tom jede. A pokud ten trail na Stravě je, tak asi opravdu nebude problém ho dohledat, neb jeden z těch kopců na fotce, jsem podle indícií z fotky našel na mapách ani ne za minutu.... Jen tak ze zvědavosti a dřív než tady Honza něco psal. A najde to asi každý, kdo není úplné jelito. Takže taky souhlasím s tím, že nic nepropálil a asi by si měl opravdu dávat spíš pozor ten, kdo fotky pořizuje a následně zveřejní (pokud chce eliminovat možnost, "propálení"). Už se to tady řešilo víckrát, třeba u videa Matěje Charváta, kdy do něj dal záběr dominanty kopce, na kterém je podobný ilegal...
    A protože je smutné, jak psal Michal, že se dnes spousta lidí bez Stravy neobejde, asi by nebylo od věci si dát příště víc bacha. Což ale není nic proti Michalovi nebo již zmíněném Matěji.

  • anonymní uživatel tiborski (tiborski (a) seznam.cz) 30.5.2020 v 0:07

    No pro mě článek k ničemu. Někde něco je ale ty se tam nedostaneš páč je to tajný. K čemu to normálnímu uživateli je? Dejte sem něco, kam se dostaneme, ne naopak. Díky.

  • anonymní uživatel Zbyněk 30.5.2020 v 7:20

    to ESMO, naštěstí jsem tak úspěšný, že ze sebe nemusím dělat takovouhle opičku. Ale jinak jsem chtěl říct, že je to článek o hovně.

  • anonymní uživatel Tom (Rob.t (a) seznam.cz) 31.5.2020 v 5:03

    Vrah byl zahradník!

  • anonymní uživatel Chalkydicky 31.5.2020 v 13:07

    Souhlasim. Illegally by se zverejnovat nemely. Gdo to dela ten asi nevi Co to da prace postavit poradny trail. A pak to kvuli davum ktere tam na jedou muze cele padnout. To proste nechces. Bohuzel lidi kteri to nechapu je vetsina.. A musi si Ty svoje nejlepsi videjka na sfjete nahravat a sdilet..

  • anonymní uživatel Karel 2.6.2020 v 9:49

    No ty voe kdyby mi někdo takhle nafotil trail tak jsem dost nasraný ale jasně bylo to domluvené tak OK. Přesně jak píše Honza trail jsem za 2min. našel na mapách/stravě podle fotky panoramy(vysílač, rozhledna, sjezdovky na jihozápad ??? ). Jak dojedu pod nejmenovaný kopec do nejmenované vesnice tak s jistotou 99% najdu trail a to jsme z OVy. Tak dík kluci. Ne fakt žijeme v době kde se nesdílí/nefotí to kde se nám líbí.

  • anonymní uživatel Shu Lin 2.6.2020 v 10:44

    copak nafotil... ale že někdo začně sporný traily, bez dovolení a máchnutí lopatou, zveřejňovat pod hlavičkou nějakýho Trailforks, a ještě to bere jako službu veřejnosti, to mě vážně vytáčí

  • profilová fotka brazajar 2.6.2020 v 11:10

    Imho pokud ilegal, tak ilegalni = tzn vi o tom jen okruh urcitych lidi.
    Ac Michalovi jako jezdci fandim (znam ho z dob bmx, ze skoly...), myslim ze tohle neni dobrej napad. Stejne tak poradani kempu v lokalitach, kde nejsou uplne verejny traily (treba M. Charvat) ...
    Uvedomte si, ze vetsina ilegalu je na cizim (ne kopacove) pozemku a zverejneni pritahne vic lidi ... Myslim, ze u Honzy nize to s tim, ze tam veme kamarady, byla ironie. Jenze u jinych uz to tak neni - TrailGuide a jiny pruvodci co vedou vyjizdky, TrailForks, Strava (u mnoha enduro jezdcu se daji najit zaznamy z ilegalu), Kokostezky a tajny traily vs testovani kol (a opet dle Stravy pres mapy.cz po chvilce dohledatelny) ... tyhle diskuze se vedou dlouho - staci se podivat na problemy na Tocny (policajti), konec Vsenor, problemy TrailHuntera ... da se toho najit hafo. Nebo borec co na youtube ci kde vyvesil video z chraneny oblasti v Jizerkach a nebyl schopen pochopit ze udelal neco spatne ... atd atd.
    Jako jo, video pekny, fotky pekny, lajky to ziska - ale pak zustane pachut z dusledku (mozna pripadnych, anebo se treba nic nestane) ... Proste chtelo by to premyslet a ne se za kazdou cenu honit za obsahem a lajky.

  • anonymní uživatel Honza 2.6.2020 v 12:05

    Uf, ja uz myslel, ze budu cerna ovce tady :-) Diky vsem, kteri pochopili a omlouvam se, jestli jsem to napsal kostrbate, trochu emoce.... Prestanme resit a pojdte jezdit ;-)

  • anonymní uživatel Koli 2.6.2020 v 12:46

    Je ilegal a ilegal. Pěšinka v lese, co skoro není vidět a je mimo frekventované místa, mi přijde okey. Velký skoky, kde se musí hodně kopat mi už dneska po těch letech přijde zahranou, pokud se jedná o nějaký hezký les, nedej bože chko, NP, PP apod.., ale v 15 nám to bylo jedno, no :) Co se týče stravy, to je už na úsudku jezdce, prostě těch lidí dneska jezdí strašně moc a má to své následky. Co se týče trailforks obracejte se na administrátory, pokud tam někdo přidá trail, co je například váš a nechcete, aby tam byl. Takový traily i administrátoři vyhledávájí a případně mažou, po domluvě.

  • anonymní uživatel Shu Lin 2.6.2020 v 13:25

    Koli: to je sice hezký, že když se ozveš tak to smažou, jenže problém je v tom, když o tom nevíš, nemůžeš se ozvat. Zmiňuji se konkrétně o trailu, který je momentálně v CHKO, která je ovšem mladší než samotný trail. Nevidím důvod zveřejňovat taková místa do nějakých trailových registrů.

  • anonymní uživatel Koli 2.6.2020 v 14:37

    Shu Lin: a já píšu, že administrátoři kontrolují nově přidané traily i ty staré (teď každý kraj má svého administrátora) a takový traily, které nejsou offiko nebo třeba turistická trasa, kam na kole můžeš, se budou mazat. Těch problému s traily bylo a vždy bude spousta, bohužel teď díky stravě se spousta ilegálů provalí. Já už v podstatě jezdím jen turistický trasy a ilegály, kde vím, že po mně nikdo nepůjde. Těch hádek s lesa pánama, chatařema a ujíždění před policajty jsem si užil dost. :) přeju všem, ať se jim problémy vyhnou, ale pokud někdo začne kopat v chko kde chodí lidi, tak si pod sebou řeže větev.

  • anonymní uživatel mara 2.6.2020 v 17:00

    Mam takovou hypotezu, ze vsichni co maji trail/enduro kolo a pouzivaji ho, tak nekde nejaky neverejny traily jezdi. Logicky neco, co maji nejbliz baraku. Pak zalezi na intenzite. Jsou taci, kteri maji na kolo jedno letni obleceni a jezdi jenom v lete a jenom o vikendu a jenom kdyz neprsi - ti se podle me nebudou pidit po indiciich z fotek a venovat cas hledani trailu v terenu. Z nadsenejsich to mozna nekdo rozlusti, ale to jsou lidi, kteri stejne uz nejakou sit znamych maji a o trailech ve svem blizkem okoli vedi i standardni cestou. A dejme tomu, ze neznam nikoho v Praze a chcu si s sebou na tydenni politicke skoleni mozstva vzit kolo. Tak asi nejak najdu Tocnou, mozna i neco min provarenyho a parkrat to sjedu. Vlastne kecam, normalne bych se nekoho zeptal kam mam jet, na nejaky lusteni panormat nemam cas. Ale kazdopadne tam neprijede karosa se zajezdem. Chci rict, ze ten vliv fotoreportu a youtube na celkovou vytizenost trailu je maly. Lidi jsou lini a ti kteri ne by Vam na Vasich trailech pravdepodobne stejne nevadili, nebo jo?

  • anonymní uživatel niboR 2.6.2020 v 18:50

    Tajnej trail udělejte ještě tajnější, a pak se prodirejte tím pralesem po dešti, nikam asi nebude jezdit autobus lidi na bajku a kdyby tak co já jezdím tvůj, ty zase můj co je na tom, já myslel že na kole jezdí normální lidi a ne banda psychopatu co má kazdej jen svůj schovanej trail a neustále opletačky s PČR protože tam minulej vejkend bylo 5 dalších lidi na kole

  • anonymní uživatel PTBack 3.6.2020 v 10:24

    Poslední fotka člnánku asi nejlíp vystihuje, o co by tu mělo jít a k čemu se tahle diskuze konečně dostává. Jednak nevím, proč bych si nemohl bez dovolení stavěčů projet jejich (což respektuju) trail. Pokud se k tomu budu chovat slušně, co jsem zrušil, to po sobě spravím, ideálně cestou posbírám spadlý větve a nebudu se chlubit veřejně (mezi kámošema snad jo) fotkama i videi. Já sám si třeba nekazím jízdu věčným zastavováním a focením ale chápu že pro někoho to může bejt náboj navíc. Zrovna tak Ti kluci se můžou projet po mým trailu. Neznám moc hezčích setkání, než potkat s lopatou v lese borce (ó, kéž by někdy holka...) co si projíždí můj trail. Pokecáme.., pohoda. Snad jde o nějaký obecný dobro a ne, co tedy snad začalo padat, že bez dovolení neee, co to je za blbost. Spíš mi přijde na dělo, když někdo nalezenej trail začně upravovat. Co si budeme povídat, každej to staví spíš na sebe. a když už tam házel tou lopatou, tak asi nikdo nemá právo si to tam upravovat. Ještě pochopím, když to ztíží. Je to záminka k zamyšlení ve všech směrech a zlepšení se. Ale když si to někdo upraví, protože mu to "takhle"nejde, to je fakt na dělo. Jinak, Stravou si svý traily odpálili někdy i sami stavěči, utržený ze řetězu. A bohužel, s rostoucí chutí stavět v imbecilních místech se dostavují už i ty Karosy, díky čemuž končí i jeden úplně původní skvělej trail. Takže není to jen o "nájezdnících" ale o rozumu samotnejch stavěčů obecně. A souhlasím, že stavět množství nějakejch mohutnejch skoků a klopek už v dnešní době bike parků není nutný a zbytečně dráždí. Pěkná technická pěšinka, skalky, je akorát, s jedním pořádným mackem na procvičení.

  • anonymní uživatel jeckyl 4.6.2020 v 8:13

    jo … "obecný dobro" .. hezký řečeno, jenže pak by asi měli k tomu dobru přispívat obecně všichni, kdo to dobro používají:-)
    Obecné dobro je to jen pro to , že ty v podstatě soukromé traily jsou na pozemku obecně přístupném = les. kdyby ten trail byl u někoho na zahradě, tak tě asi ani nenapadne tam bez optání jezdit. .-)

  • anonymní uživatel PTBack 4.6.2020 v 16:21

    No jo, jenže v tom to právě je, že ty tratě většinou nejsou na pozemku stavitelů a někteří pak můžou mít trochu falešnej pocit vlastnění něčeho, u čeho ale spíš můžou být rádi, že jim to kterejkoliv pobuda nebo nechápající člověk nezbourá a nic s tím prostě neuděláš. Píšu to, protože taky stavím a nějaký mega klopky a skoky jsem dělal do prvního orkánu... atakdále... Myslím si, že stavěči na to místo nějakej nárok nemají, co do nějakýho povolování ježdění. Co jim patří, je respekt k dílu a ujasnit si, co to znamená. Neponičím, opravím, neměním, uklidím, nezveřejňuju, nepořádám tam ilegál, slušně pozdravím chlápka s lopatou kterýho minu, nejsem drzej na lesáka a neohodím ho v blízkosti trailu a seberu střepy z rozbitejch flašek. To je tak celý.

  • anonymní uživatel Shu Lin 4.6.2020 v 17:07

    nejhorší je když jako Shu Lin opravuješ pořád dokola klopenky který projíždí karosa riderů pod brzdou protože si nikdy žádnou sami nepostavili aby se to naučili projíždět neinvazivně... navíc v CHKO, kde se ti prostě opravovat úplně nechce jelikož se vystavuješ zbytečnýmu riziku... trať o který ví okruh nejbližších vydrží rok dešťů... ta na stravě tak 2 měsíce a to nemyslím krmení

  • anonymní uživatel jeckyl 4.6.2020 v 22:02

    OK... takže berme to tak, že pozemek na kterém se trail nachází patří státu ..Lesům ČR-- čili všem, čilí automaticky celá moje práce a nebylo ji fakt málo, patří automaticky taky všem? Jako já nikoho z trailů vyhánět nebudu...jde hlavně o to aby trail fungoval a nikdo ho nezrušil, ale logika je to divná :-):-)

  • anonymní uživatel PTBack 4.6.2020 v 23:16

    Jeckyl @ No já si fakt myslím, že patří všem. Jestli chceš mít na trail vlastnický právo, tak si kup kus lesa, nainstaluj fotopasti, oploť a nechej běhat hladový vlčáky :D Vyrostl jsem na dirtech, který stavěli i kluci co nejezdili ale dělal jim dobře pocit že zbudovali nějaký dílo a že to druhejm slouží a pochopili, že mezi panelákama se jedná zrovna o tu kvalitnější zábavu pro Ně. Pak jsme jim teda museli říct, "nejezdíš-nestavíš " :D Pár kluků se na to konto zbavilo starejch dirťáků :D Prostředí trošku jiný ale slabá pointa asi jasná.

  • anonymní uživatel pps 5.6.2020 v 7:29

    2 PTBack: Souhlas se vším. Těžko si někdo může dělat nárok na něco, co postavil na cizím bez jeho svolení. Resp. nárok si může dělat tak dlouho, dokud mu to vlastník pozemku bude tolerovat.

  • anonymní uživatel mazy (citropunk (a) seznam.cz) 5.6.2020 v 8:11

    PTBack , naprosto s tebou souhlasím ,taky "kopu" ilegály a beru to tak, že trail je pro všechny , ale nejedu stravu a pod. Dokonce očekávám přístup jezdců na trailu jak popisuješ ,jen realita je bohužel jiná a údržba po těch co neumí jezdit a skákat je nutná neustále, páč oni po svých chybách neopraví lautr nic. Je to sice k vzteku ,ale stejně jdu a opravím to.

  • anonymní uživatel Shu Lin 6.6.2020 v 10:45

    Tady nejde o nárok nenarok ale jestli někdo objeví trail protože jede kolem nebo na internetu

  • anonymní uživatel justyn 6.6.2020 v 14:05

    Kdo nediguje a nic pro ilegály nedělá, ať si sáhne do svědomí ať jezdí a ničí si komerční traily a nebo hřebenoffky a turistiku. I když i tyto turisticé trasy musel taky někdo vymyslet vyšlapat označit a pořád je udržovat. Nic není jen tak .. že se to udělalo samo. Zamně asi tak...NO dig NO ride!

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí