Test: kokpit a vodítko 77 desingz, když lehké není dost lehké

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 20.7.2020

77 desingz je klasická garážovka v tom nejlepším smyslu slova. Zaměřuje se na úzký sortiment exkluzivního zboží a v něm exceluje. Doménou 77 desingz jsou vodítka řetězu a kokpit. Obojí až nesmyslně lehké, tuhé a odolné. 77 desingz nejsou žádnou rychlokvaškou, na trhu jsou již od 2007 a pocházejí z německého Muensteru. Já na vyzkoušení dostal kokpit složený z představce One Piece Stem, karbonových řídítek Handle Bar Carbon 35 a jednoduchých gripů, a dalším kouskem na testovacím Mondrakeru Foxy R byl vodítko Oval Guide společně s Crash plate nárazníkem.

Představec One Piece Stem

Na trhu je celá řada lehkých představců, ale troufám si tvrdit, že 77 desingz One Piece Stem bude jednoznačně patřit k tomu nejlehčímu, co jsi schopen pořídit. 69 gramů je strašně lehké, v ruce to opravdu nic neváží a stěny představce jsou doslova titěrné. Zmíněná hmotnost platí u kratšího 35mm dlouhého představce, delší 45mm dlouhá varianta zatíží váhu hodnotou 84 gramů.

Nízká hmotnost je jedním parametrem, dalším naprosto nezbytným parametrem je i tuhost. Pokud má představec dostatečnou masu materiálu dá se očekávat, že bude i dostatečně tuhý. Pokud však masu materiálu nemá a zároveň je lehký, tak aby byla dosažena tuhost je potřeba kvalitní zpracování a především specifický způsob výroby. Takže zapomeň na tlakové lití či kování v tomto případě musí nastoupit CNC frézka. Jedině tak je schopen odstranit „nepotřebný“ materiál a zachovat jen to nezbytné nutné. konkrétně one-piece stem je vyroben jak už název napovídá z jednoho kusu hliníku slitiny 7075. Asi raději nechci vědět kolik z tohoto způsobu výroby zůstává v odpadu, ale na druhou stranu zase pokud zvážíš kolik představec stojí, tak cena za mě velmi dobrá.
Nízká hmotnost nesmí však nikdy jít na úkor pevnosti, u 77 desingz to vědí a představec i řídítka úspěšně testovali u EFBE Prüftechnik GmbH.

Ad tuhost, tu v rukou u krátkého 35mm dlouhého představce asi nikdo nepozná, ale spolu s řídítky už nějaká flexe patrná být může. U kombinace One Piece Stem a Handle Bar Carbon 35 flexe je, ale v uchycení krku do korunky Fox 36, tam se kolo viditelně kroutí. Vliv na tuhost má zajisté i použitý a jediný dostupný průměr řídítek – 35mm.

Aby bylo dosaženo nízké váhy není divu, že výrobce eliminoval počet šroubů, objímka řídítek je jednodílná a to zlehka komplikuje montáž. Nicméně dva šrouby minus a váha je zase níž. Jo a když jsme u šroubů, tak ty mají Torx 25 hlavu a jsou z titanu… jo jo, zase ta váha.

Řídítka Handle Bar Carbon 35

Další součástí kokpitu jsou řídítka ty vyrábí 77 designs ve spolupráci s kanadským výrobcem We Are One. A rozhodně se za toto spolupráci nestydí a dávají ji znát. Ostatně kolik řídítek na trhu se může honosit titulem, že byly vyrobeny v Kanadě?

V nabídce jsou řídítka šíře 800mm které jsou k dispozici ve třech různých zvednutí (20, 27,5 a 35 mm). Délku lze zkrátit až o 6 cm. Stejně jako představec, tak i řídítka sází na DH certifikaci EFBE třídy pět a stejně tak na nízkou hmotnost. Necelých 260 gramů je na osmdesátky řídítka slušné číslo.

Tvarově, tedy zahnutím jsou to klasiky, 9 stupňů k jezdci, 5 stupňů nahoru, díky tomu padnou dobře do rukou a není třeba zvykání. Alespoň já to tak měl.

Tuhost řídítek by se dalo označit jako vyhovující, nejsou ani příliš tuhé a ani nejsou extra měkké. Tuhost odladěna k dokonalosti – nebolí z nich ruce a „nekroutí se“.

Je třeba se zmínit o jedné zásadní vadě. Nebo spíše vlastnosti, která diskvalifikuje použití řídítek s jiným než 77 desingz One Piece Stem představcem. Na středu řídítek, v místě montáže do představce je hliníkový „rukáv“. Ten usnadňuje montáž a fixaci do forbecu, hliník s hliníkem dobře drží, karbon s hliníkem drží špatně. Každý kdo měl karbonová řídítka to zná, bez montážní pasty řídítka v hliníkovém představci kloužou a protáčí se – můžeš utahovat a utahovat – pokud použiješ doporučený moment, tak to nestačí, až pasta zajistí, že kombo bude držet. Tohle naštěstí u 77 designz řešit nemusíš, ale rukáv má lehké zkosení od středu ke koncům řídítek, není to válec. Díky tomu nelze řídítka použít s jiným než One Piece Stem představcem. Ale opačně, představec + libovolná řídítka jiných výrobců použít lze.

Gripy 135 × 22

Další kouskem do skládačky jsou gripy 135 × 22, o nich nemá smysl se rozepisovat jelikož to jsou gripy asijské produkce s natisklým logem na objímce. Zcela stejné mám na svém Cannondalu. Jemné pyramidky a ze spodní strany klasická vafle, to vše zajištěno z vnitřní strany lock-onem. Pokud hledáš jednoduché úzké gripy, model s vše říkajícím názvem 135 × 22 můžu jen doporučit.

Vodítko OVAL GUIDE

Vodítko řetězu je pro spoustu lidí zbytečné. Současné narrow-wide převodníky drží řetěz dostatečně kvalitně a padání řetězu se neděje ani na sjezdových kolech. To platí pokud je řetěz a převodník nový, jakmile jsou trochu opotřebené, řetěz může opustit místo jemu určené. Lehké vodítko je pojistka, prostě jistota, že řetěz bude vždy tam, kde má být. Mít jistotu a přitom mít váhový nárůst jen 23 gramů – to by jsi už musel být řádný gramhonič a i pokud jsi, tak titanové šroubky na kole chceš. A právě titanové šroubky vodítko má!

Vodítko 77 desingz Oval Guide je k dispozici v provedení jak pro klasický, tak oválný převodník. Rozdíl je pouze v horní plastové části, která potenciálně může dojít v kontakt s řetězem – vodítko pro ovál lze ale použít na klasickém převodníku. Základna je na obou modelech shodná. Vodítko lze použít pro 1×10, 1×11 nebo 1×12 pohon, kompatibilní s Boost náboji a řetězovou linkou v rozmezí 48–53 mm. A myslí se samozřejmě i na další způsoby uchycení, nejen ISCG05.

Nárazníček Crash Plate

Nezbytným doplňkem vodítka pro drsnější terén je taco neboli Crash Plate. Nárazník, který chrání převodník a řetěz před nárazem do kamení. Funkce jednoduchá, ale zásadní. Pokud jej máš, převodník většinou přežije i drsnější náraz, pokud ne, převodník, především tzv. direct mount bez „čtyř packy“ jde do kytek. U 77 desingz sází opět na hliník a samostatnou montáž do ISCG návarků. Lze tak mít pouze crash plate a nemít vodítko a opačně.

Kam pro ně?

Produkty 77 desingz nejsou tuctovka, tohle jsou komponenty pro fajnšmekry. Pro ty z nás, kteří za kvalitu a nízkou hmotnost jsou ochotni zaplatit. Nicméně zaplatit přiměřenou cenu, u 77 desingz rozhodně neplatí, že cena je nesmysl. Do ČR 77 desingz dováží Dušan Němec a prodává ve svém obchodě DN Bike.

Diskuze

  • anonymní uživatel hlinak (a (a) a.cz) 20.7.2020 v 16:35

    Ja teda nevim ale mam 2x renthal karbon fatbar35 riditka s ruznejma hlinikovejma predstavcema a moment drzi a nikdy se neprotocili, asi mozna proto ze maji nasobe uz z vyroby nalepenou/nastriknutou samolepku/barvu s nakym piskem nebo co to je.... takze moc nechapu tenhle rukav...

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí