Nový Canyon Sender CFR je zde - lehčí, ovladatelnější, rychlejší

Autor: Keli, kategorie: Obchodní sdělení, vydáno: 11.8.2020

Nový Sender CFR, nejostřejší sjezdové kolo z dílny německého výrobce kol Canyon, dnes spatřil oficiálně světlo světa. A Němci dodávají, vzali jsme jedno z nejrychlejších kol na světě a udělali jej lehčí, ovladatelnější a hlavně rychlejší. Zkratka CFR – Canyon Factory Racing – zde není náhodou, na vývoji kola spolupracovali jak inženýři, technici, designéři, ale i jezdci ze světové sjezdové špičky.

Na trh se dostávají dva modely, jeden postavený na kombinaci Fox-Shimano – model Sender CFR FMD a druhý, který sází na konkurenční značky RockShox-Sram s označením Sender CFR. Na evropském trhu jsou obě kola okamžitě k dispozici.

Alfou a omegou každého kola je geometrie, nový Sender si vzal to nejlepší, co je třeba k vítězství na moderních DH tratích. Prodloužený rozvor dodá stabilitu ve větších rychlostech, k tomu přidejte nastavitelný reach i délku zadní stavby a máte kolo, které umožňuje nalazení na každou dráhu a po chuti jezdcům všech postav a jízdních stylů. Sender CFR jede na velkých kolech, díky tomu zrychlí i na těch nejrozbitějších tratích. Velikosti L a XL jsou čisté devětadvacítky, menší velikosti S a M jsou postaveny v tzv. mullet módu s předním 29" kolem a menším 27,5" kolem vzadu. Díky tomu zůstane i pro menší jezdce výhoda vyšší prostupnosti terénem při zachování prostoru na zadním kolem, který potřebují především na extrémně prudkých tratích.

Sender zhubl

Sender zhubl. Šet set gramů hmotnosti je pryč. Optimalizace rámu, nové uložení tlumiče a třeba i karbonová zadní stavba, to jsou prvky skládačky, která se podepsala na váhové úspoře. Canyon tvrdí, že snížení hmotnosti se neprojeví na menší tuhosti či výdrži, ba naopak.

Nová kinematika zadní stavby

Došlo i na úpravu kinematiky pohybu zadní stavby, cílem bylo eliminovat tah řetězu, tzv. pedal kickback unavuje jezdce a „blokuje“ odpružení. Inženýři naladili chod zadní stavby tak, že kickback je při reálném použití nepostřehnutelný – díky tomu bude Sender rychlejší i v těch nejrozbitějších pasážích. A jezdce nezkolí ani největší dropy, Sender je totiž progresivnější než jeho předchůdce. Nesmíme zapomenout ani na nový tlumič, respektive jeho délku, Sender CFR má metrický tlumič 250×75mm.

Top jezdci spolupracovali na vývoji

Na vývoji se podílel například i Troy Brosnan, Tahneé a Kaos Seagrave a nezapomnělo se ani na telemetrii či optimalizaci ve větrném tunelu.

Nastavitelnost pro každého jezdce i trať

Nastavitelnost neskutečná, dvě nastavení délky zadní stavby, dvě hodnoty reach, 29 nebo 27,5" kola. Záleží jen na osobní preferenci uživatele.

Nižší hmotnost

Nižší těžiště díky změně uložení tlumiče (nově uchycen ke spodní rámové trubce, taktéž umístění druhého čepu tlumiče bylo modifikováno), tišší chod díky integrované ochraně zadní stavby a v neposlední řadě i 600 gramů dolů (hmotnost rámu 3,2 kg), to vše umožňuje postavit pro širokou veřejnost dostupné World Cup race ready kolo s hmotností 15,8 kg.

Sender CFR FMD – 128,899 CZK

Fox 40 Performance Elite 200mm
Fox DHX2 Performance Elite 200mm
Shimano Saint drivetrain
Shimano Saint brakes
DT Swiss350 / FR2020 wheelset

Sender CFR – 159,099 Kč

RockShox Boxxer Ultimate 200mm
RockShox Super Deluxe Ultimate 200mm
SRAM X0 DH drivetrain
SRAM Code RSC brakes
DT Swiss 240 / FR560 wheelset

Diskuze

  • anonymní uživatel Mike 11.8.2020 v 14:42

    Karbonovy Kellys Noid?

  • anonymní uživatel Ewa Farna (princes.turbo.tiger (a) go.com) 11.8.2020 v 20:30

    Noid nema blatnicek na blaticko.

  • anonymní uživatel Pepivo 13.8.2020 v 10:37

    Akorát u Kellysu zapomněli přišroubovat tlumič ke spodní rámové trubce ....trubky slovenský kde mohly být .... místo Standy Sehnala Troy Brosnan

  • anonymní uživatel kkc obecny (dred (a) napytli.cz) 13.8.2020 v 13:54

    a co ta legenderni Canyon "podpora/support", kdyby se neco posralo? cekacka - pul roku a vic?

  • anonymní uživatel Yify 13.8.2020 v 19:41

    Ten predny trojuholnik fakt vyzera jak z noidu :D

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí