Žernava Open - český fourcross a dual pokračuje o víkendu v Přerově

Autor: Standa Michal, vydáno: 11.8.2020

Již tento víkend 15.-16. srpna se koná tradičně jediný oficiální dual a fourcross na území Moravy a sice v Přerově na Źernavé. Místní trať, která vznikla na konci osmdesátých let pro účely BMX a cyklotrialu byla do fourcrossové podoby přebudována v roce 2002 a od té doby se jen s krátkou pauzou každý rok stala jednou ze zastávek kolotoče Českého poháru. V minulosti se zde závodilo jak ve fourcrossu a DH-BMX a to nejen v létě na hlíně, ale i v zimně na umrzlém sněhu. Svoje pláště a kůži zde dobrovolně hoblovaly stovky závodníků včetně 4 mistrů světa a několika dalších, kteří vyhráli „pouze“ jednotlivé závody svěťáku.

Trať doznala od loňského poháru jednu změnu, kterou si v září přijelo vyzkoušet pouze několik jezdců v rámci mistrovství ČR ve fourcrosse. Tak snad letos tu překopanou cílovou rovinku přijede otestovat vícero letců.

V pátek proběhne finální ladění tratí a umožněn bude také trénink bez pořadatelského zajištění. Dualová trať má s fourcrossem společný start a některé prvky. Občas ale vybočuje ven do neklopených travních zatáček, aby se na konci opět napojila na fourcrossovou cílovku. Po celé délce bude trať rozdělena a vyznačena, aby každý jezdec měl svou stopu.

V dualu pojedeme jednu kvalifikační jízdu na čas a podle časů vytvoříme postupového pavouka. Každý jezdec pojede obě tratě a při stejném umístění rozhodne třetí jízda. Tratě se volí podle výsledku kvalifikace. Po odjetí dualu v podle níže zmíněného časového harmonogramu a vyhlášení vítězů (do třetího místa) si dáme lehce pauzu a vyhlásíme a lahvinkou tekutého moku odměníme závodníka, který to k nám přifrčel z největší vzdálenosti. Pak budeme zvolna pokračovat ve skoku do dálky a bude-li už nějaká prázdná, tak si hodíme do dálky i pivní bečkou. Na vítěze čekají opět zajímavé ceny a nehynoucí sláva.
Po setmění na všechny bez rozdílu pohlaví čeká hajlajt večera v podobě pivní jízdy. Zde se po odeznění startovních povelů a rožnutí všech světel semaforu pije pivo a následně sprintuje na kole po trávě krátký okruh na čas.

V neděli ráno pokračujeme ve stejném harmonogramu jako v sobotu a jedeme druhý a zároveň poslední díl Cycology fourcross cupu. V něm opět po tréninku a rozpravě odjedeme kvalifikaci po jednom na čas a pak rozdělíme jezdce do čtveřic. První vyřazovací kolo se jeden podle tzv. národního systému. V něm se jede první kolo ve stejném složení jezdců třikrát, pak se sečte umístění a nejlepší dva postupují do dalších vyřazovacích jízd. Zde už se jede systémem KO – dva dál, dva končí.

Časový plán pro oba dny

Registrace a trénink: 9:00 – 11:00
Trénink se startovním zařízením: 10:30 ? 11:00
Rozprava pořadatelů rozhodčích a závodníků: 11:15
Start kvalifikace: 11:30
Start závodu: 12:30
Vyhlášení vítězů: do půl hodiny po odjetí finálových jízd

Kategorie

Dual/fourcross: Kids do 15 let včetně
Hobby 16+ (pro ty, co se občas svezou)
Open (pro jezdce účastnící se metinárodních závodů)
V případě zájmu otevřeme další kategorie např.: ženy, děti do 10let atd.

Pivní jízda:
Muži 18+
Ženy 18+

Poplatky

Startovné dual a fourcross: 400,– (kat. open a hobby), 300,– (kat. kids).
Startovné pivní jízda: koupě piva
Přihlášky na místě v den závodu
Vstupné do areálu grátis.

Povinná výbava

Horské či jiné terénní kolo v dobrém stavu,
Přilba s homologací pro cyklistiku nebo motorismus. Důrazně se doporučuje přilba integrální, celoprsté rukavice, chrániče kolen a loktů a chránič páteře. Každý jezdec podepíše, že z doporučené výbavy zvolil svým schopnostem odpovídající ochranu. Za nezletilé podepisuje zákonný zástupce.

Po celou dobu konání závodu bude v areálu stánek s občerstvením a záchranná služba.
Poloha trati GPS: 49.4776342N, 17.4239667E popř zde.

Jak to vypadalo na loňském MČR je možno vidět na tomto videu.

Více info na facebookové události a facebooková skupina o dění v areálu.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí