reklama

Test: Forbidden Druid - trailový high pivot jednočep s kladkou

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 7.9.2020

Trail bike Forbidden Druid, který se inspiroval u sjezdových kol. A to doslova. Jednočepy s vysoko umístěný čepem byly dlouho dominantou dh kol, ale nelze se divit, když se jejich konstruktér inspiruje při přesedlání na trailbike. A tak to bylo i v případě Druidu, Owen Pemberton byl jedním z tvůrců sjezďáku Norco Aurum HSP. Po odchodu z Norco si Owen spolu s dalšími dvěma společníky založil značku Forbidden. Název, ač by se to nabízelo nevychází ze zakázané lásky, ale je pojmenován podle místa vzniku Forbidden Plateau v Kanadě.

Konstrukce a vychytávky

Jak již bylo zmíněno v předchozím odstavci, tím hlavním a unikátním čím je Druid jiný než většina kol na trhu je použití jednočepového zavěšení zadní stavby spolu s kladkou u kola nízko zdvihové kategorie. U 130 milimetrového trailbiku je to věc nevídaná. Nicméně na jednu stranu je konstrukce rámu extrémně jednoduchá, na druhou ji použití kladky zásadně komplikuje.

Využití kladky je nezbytné, protože při propružení by se při klasickém řešení vedení řetězu jeho délka extrémně natahovala. Tah řetězu by pak velmi ovlivňoval chod odpružení. Kladka umístěná v ose otáčení zadní stavby zajistí, že délka řetězu zůstává konstantní. Abych byl korektní, tak u Druidu kladka není zcela souosá s hlavním čepem, ale je mírně posunuta vzad.

Díky jednočepovému provedení je možno vyrobit rám z pouze ze dvou kusů karbonu. Dvě velké a pevné součásti spojené masivním čepem budou logicky tužší než jakýkoliv rám složený z více dílů. Když to vezmu jen selským rozumem, tak každý čep je místo, kde musí být vůle a místo s menší boční tuhostí. Sice platí, kde je vůle, tam je cesta, ale u kol platí především, kde je vůle, tam je flexe.

Je obvyklé, že rám konstrukce high pivot má tlumič umístěný poměrně vysoko a tím i výše umístěné těžiště. Nevýhody jsou jasné. U Druidu je tomu jinak, tlumič je umístěn velice blízko šlapacímu středu a díky domu je těžiště snad nejníže jak je to možné. Umístění tlumiče do tunelu u šlapacího středu umožnilo přepákování, které spojuje zadní stavbu tlumič.

Kromě kladky umístěné u hlavního čepu je na kole další kladka, které je v interakci s řetězem. Na Druidu najdeme totiž i klasický sjezdový napínák – nárazníček pod převodníkem s kladkou v zadní části. Důvodem je prodloužení části převodníku, kterou je obalena řetězem. Bez kladky v napínáku by „styčná plocha“ byla jen pár zubů, takto se výrazně rozšíří. Teoreticky, ano, vlastně i prakticky je zde další ztráta energie.

K délce řetězu, velikosti S a M vystačí se 126 články, pro velikost L je nutno přidat další 2 články, bavíme se o požitít s 32z převodníkem. Zde byl osazen 34zubový, takže je řetěz ještě delší.

Potěší i možnost úschovy proviantu ve spodní rámové trubce, to, co vypadá jako ochrana rámu je ochrana a zároveň i úložný prostor. Je sice na dva šrouby, ale ruku na srdce, jak často potřebujete duši? Pokud vozíš nářadíčko v hlavové trubce, jako testované kolo, tak je to super řešení.

Geometrie, velikost

Se svými 185 centimetry výšky jsem na test volil velikost L. Ta mi délkou vyhovovala, ale pohodlně bych se usadil i na větší velikosti, v hodnotě Reach se liší o dva centimetry (465 vs. 485mm).
U Druidu je zajímavé jak výrobce s geometrií pracuje, zapomeň na koncept jedna zadní stavba a měníme jen přední trojúhelník, zde má každá velikost jiné proporce, tak aby jízdní projev byl velmi podobný u všech velikostí.

Odpružení

Jak již bylo zmíněno, Forbidden Druid je jednočep s vysoko umístěným čepem a přepákovaným tlumičem. Jednočepy obecně jsou jednoduché, robustní a tuhé. To pro jednočepy s vysoko umístěným čepem platí také, ale mají jednu zásadní výhodu. Tou je prodlužování rozvoru kola při tom jak jde do zdvihu. Díky tomu zadní kolo „uhýbá“ překážce a díky tomu na ni líp vyjede. Čím více je kolo ve zdvihu, tím má delší rozvor. U Druidu se bavíme o necelých třech centimetrech prodloužení při maximálním zdvihu 130mm.

A jak Druid „chodí“? Lehce progresivně, velmi čitelně, prostě velmi předvídatelné chování. Právě to je super na jednočepech. Výrobce se snažil pomocí přepákování přidat na progresivitě chodu, ale já bych chtěl více, o hodně více. Při mých 90kg bych potřeboval více progrese, bohužel osazený tlumič nedisponuje rychlou kompresí a tak větší dropy končily často dorazem. Nicméně i s menší mírou progrese využívá kolo zdvih optimálně, musíme mít na paměti, že se jedná o trailbike, nikoliv o enduro. Forbidden bikes však aktuálně testují i vysokozdvihovou verzi rámu…

Specifikace

Do nedávna Forbidden bikes nabízeli kola pouze jako rámové sety a kompletní kola jsou v nabídce teprve chvíli. Český dovozce Underwood cycling lab toto kolo postavil právě na rámovém setu a v dost exkluzivním olepu. Kolo jednoznačně bez komponentové slabiny, ať již to je odpružení Fox či karbonová kola a nebo brzdy Magura, ty jsou dokonce s 223mm kotoučem na předním kole. Asi jediné, co bych měnil je tlumič, sáhl bych po nejlepším možném, takovém, který umožní nastavení i rychlé komprese.
Možný by chtělo ještě zmínit, že Druid je továrně postaven na devědvacetipal­cových kolech, ale umožňuje modifikaci, pomocí tzv. Ziggy Linku – spodního vahadla – jde upravit geometrii tak, že lze mít Druida i s mulletem. Ne na hlavě, ale s menším zadním kolem.
A zapomenout nelze na ceny, rámový set s Fox DPX2, napínákem a vodítkem koupíš za 89.900 Kč, toto konkrétní kolo vychází na cca 185 tisíc Kč. Celková hmotnost kola je 14,5 kilogramu, ale dovozce, Underwood Cycling Lab, umí i lehčího Druida, pod jejich rukama vyrostlo kolo s hmotností 13,1 kg.

Nastavení

Obě pružící jednotky jsem naladil na 25% sagu, vidlici Fox jsem nechal v nastavení velmi blížícímu se továrnímu nastavení. S tlumičem jsem lehce laboroval, zvýšení tlaku pomohlo eliminovat dorazy na dropech, ale ořezalo aktivitu ve všech ostatních činnostech. Na trailbiku dropuješ méně než na enduru či sjezďáku a tak jsem se vrátil k doporučené hodnotě. Jinak odečítání hodnoty sagu na tlumiči je kapitola sama pro sebe, pístnice je totiž hodně skryta v karbonovém tunelu rámu a odečíst její hodnotu vyžaduje znalost umění koukat za roh.

Stoupání

Houpaní při šlapání nenávidím, chci svoji energii dávat do dopředného pohybu a ne kamkoliv jinam. Druid je v tomhle ohledu skvělý, nikde jsem neměl pocit, že se kolo pohupuje. A ani na asfaltu jsem na páčku pomalé komprese nesahal. Přitom je kolo až nehorázné aktivní. Vyjedeš snad i kolmou stěnu, kolmou hrozně rozbitou stěnu. I já, který rád tlačí, jsem šlapal a šlapal, protože kolo pořád jede a skoro nezpomaluje. Bez ohledu na terén. Druid je za mne jedno z nejlépe v terénu stoupajících kol, které jsem měl možnost jezdit.
Aktivita v terénu je dána kladkou, ta eliminuje kickback, tah řetězu a činí odpružení nezávislé na řetězu. Nevýhody kladky jsou zřejmé a nejen viditelné. Především delší řetěz, o hodně delší řetěz. Delší řetěz, více tření a jasná ztráta energie. Přidej k tomu kladku navíc, ta vydává zvuky. Zvuk je energie a další tření. Nicméně obojí jsem nijak zásadně nepozoroval, ani na asfaltu jsem neměl pocit, že bych energii někde ztrácel.

Sjezd

Druid výrobce řadí do kategorie trail, zdvih zadní stavby tomu odpovídá, 130mm to je jednoznačně trailbike. Avšak vepředu zadnímu zdvihu sekunduje vidlice se 160mm. Sám výrobce celá kola osazuje kola 150mm vidlicí, ale umožňuje použít i 160mm, při vyšším zdvihu pak hlavový úhel klesá na hodnotu 65st. Ač je vepředu o hodně více zdvihu, díky schopnosti zadní stavby doslova polykat nerovnosti nedostatkem zadního zdvihu netrpíš.

Sjezdové schopnosti ovlivňuje i nízko položené těžiště, kolo je díky těžišti a prodlužujícímu rozvoru až neskutečně stabilní. Samotné prodloužení rozvoru za jízdy nevnímáš, kolo se ve zdvihu stává stabilnější a to je to, co alespoň já oceňuji. Ve sjezdových schopnostech se Druid bez problémů vyrovná kolům o dvě kategorie výše. Ač se jedná trailbike, prasit můžeš jak na enduru, ale přitom ti zůstává živost trailbiku. Druid je hrozně hravý a přitom máš v rozbitém terénu pocit, že projede naprosto cokoliv. Jedna ze situací, kde Druid překvapí, je jak snadno jde do vzduchu, jedeš si po cestičce, šupneš si lehkého banána a letíš, ty kráso, tohle jsem nečekal, s minimální snahou z toho byl příjemný polet. I ve vzduchu je prostě jako doma.

Obecnou nevýhodou jednočepů je tzv. tuhnutí při brzdění – aktivita zadní stavby pod brzdou dost klesá. Pokud máš ale silné brzdy, že se skoro bojíš zmáčknout, tak se s tím dá žít. Pokud ti ale destičky šudlají kotouče po celou cestu z kopce, tak přijdeš o část největších výhod, které Druid nabízí.

Forbidden Druid není pro každého

Forbidden Druid je zajímavé. Nebál bych se říci unikátní kolo. Kolo, které zaujme, ať už svým odpružením, designem, tak jízdními vlastnostmi. Druid není tuctovka, Druid není pro každého, a to ať již cenou nebo tím, že za jízdy dělá zvuky, které žádné konvenční kolo nedělá. Kladka přes kterou vede řetěz o sobě při každém šlápnutí dá vědět. Mě se to cvrlikání líbí, správné kolo musí dělat zvuky, ale je celá řada jezdců s opačným názorem. Každopádně, Druid nabídne skvělé svezení všem.

Infobox

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel mates2502 (mates2502 (a) gmail.com) 7.9.2020 v 10:07

    Pokud mi kolo při jízdě dělá zvuky, tak přicházím o rozum.

  • anonymní uživatel rezlejtrombon (ppavlis (a) centrum.cz) 11.9.2020 v 18:46

    Strašně krásný kolo...

  • anonymní uživatel Sarin 17.9.2020 v 10:15

    takova carbonova reinkarnace brooklyn machine works

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí