Chceš ofiko traily v Praze? Podpoř Singletrack Motol

Autor: Keli, vydáno: 15.9.2020

Míst bajkování zaslíbených, a navíc oficiálních, není ve velkých aglomeracích mnoho. Ani Praha není výjimkou, Pavel Strnad se to pokouší změnit. Vytvořil projekt na stavbu Singletracků Motol a nyní je řada na ostatních. Hlasuj a podpoř tento projekt!

A Pavel k tomu říká: „V rámci participativního rozpočtu Prahy 5 jsem podal projekt na vytvoření singletracku. A projekt prošel do fáze hlasování, které bude od 15.9 do 15.10. V parti­cipaci je celkem 17 projektu v hodnotě za 20 milionů, ale rozpočet je jen na 15 milionů… takže na pořadí hodně záleží a každý hlas se počítá.“

O co vlastně jde? Čti a dozvíš se.

Lokalita

Singletrack se bude nacházet na území Motola vedle sídliště Homolka, vilové zástavby v Motole a nedaleko od Fakultní nemocnice Motol. Přesná lokalizace jsou lesy v okolí kopce Hliník, mezi přírodním parkem Cibulka, budoucím parkem Vidoule a golfovým hřištěm (GC Praha). Na jihu území je Plzeňská ulice a v těsné blízkosti Singletracku se nachází motolské rybníky, které se stanou součástí vznikajícího parku Motolka.

Záměr

V posledních letech se rozvíjí cyklistika v přírodě. Vznikají úzké, přírodě blízké cestičky, které jsou určené pro jednosměrnou jízdu, a existují pod názvem singletracky. Stezky představují respekt k životnímu prostředí, eliminaci eroze, většinou vedou kolem přírodních překážek typu: stromy, skalky, kameny, dřevo a využívají přirozenou modelaci terénu ? jsou doplněny o zpomalovací a kotvící prvky (terénní vlny, zatáčky, polena a dusítka). Jelikož stezky splývají s okolním terénem, nepředstavují v krajině rušivý prvek. Zkušenosti ze zahraničí nám ukazují, že lze stezky realizovat tak, aby byly trvale udržitelné a i při velké vytíženosti nevyžadovaly další zásadní údržbu. Singletrack má pro uživatele v podstatě jeden hlavní účel, a to zabavit a potěšit.

Projekt Singletrack Motol navazuje na studii parku Vidoule (bezpečně vede cyklisty z Vidoule do Motolského údolí), je v souladu se studií Motolského údolí a společně s projektem Pumptrack Motol se snaží o koncentraci přírodních trailů koncipovaných pro všechny věkové kategorie a úrovně do jednoho místa a minimalizuje tak další vznik nelegálních lesních tras narušujících přírodu a přirozený ráz lesů v okolí. Podpoří například regulaci cyklistického ruchu v přilehlém parku Cibulka, který je vhodný spíše pro pěší relaxaci v přírodě a kde by mohli být cyklisté usměrňováni spíše na asfaltové komunikace.

V posledním desetiletí je také patrné vysychání půdy v lesích a výrazně zpomalená přirozená obnova lesa. Tam, kde byly dříve zarostlé pěšinky, jsou dnes spíše širší vyschlé lesní cesty a další nápor neregulovaných cest pro horská kola se na tomto stavu podepisuje. Proto je důležitá snaha o vytvoření jednoho uceleného prostoru pro lesní cyklistku s optimálním profilem tratí pro všechny. V kontextu rostoucí populace mladých lidí a rodin v Motolském údolí vytváří realizace Singletracku Motol chybějící bezpečný prostor pro jízdu na kole v přírodě. A to nejen pro teenagery a rodiny s dětmi.

Areál bývalého kempu Motol a jeho přilehlé okolní lesy jsou nejvhodnějším místem pro vybudování trailů z důvodu možnosti využití stávajícího zázemí (restaurace, toalety, odpočinková zóna) a optimální kombinace různých terénních profilů.

Více informací o projektu a hlasování na participativního rozpočtu Prahy 5 na webu zde.

Hlasování začíná 15. září a končí 15. října. Na každém hlasu záleží, pošli ho I ty.

Díky
Pavel Strnad, předkladatel projektu

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí