Video: DÉEM 2020 - Černá, pořádnej bagr a nejdelší skok na kopci

Autor: Pepa Kašík, kategorie: Video, vydáno: 23.9.2020

Na Dolní Moravě to nebude jenom nekonečný flow trail, ale i pořádná černá lajna. Pepa Kašík informuje jak probíhala stavba tohoto úseku i s největším skokem na kopci.

Stavba modré lajny nám zabrala dlouhé 4 měsíce. A pak to přišlo :) Svěřili mi stavbu samotného začátku černé lajny. Žádný projekt ani žádné extra omezení, jen konkrétní místo a směr. Po všech těch umělých překážkách a povrchu bylo jasné, že lesní část trailu necháme co nejvíce přírodní hrabankovou.

Sklon a členitost terénu byla parádní, stopa by se dala vést kdekoliv. Ale potřeboval jsem nějak ukočírovat nájezdovou rychlost na skoky. To aby nebyly moc dlouhé nebo naopak krátké. Namotali jsme hrabanku přes pěkné nebo technické přírodní prvky, doplnili jednu menší klopnu, opěr před výjezdem z lesa a bylo jasné, že na planině vyrostou 2 nebo 3 skoky s minimální délkou 7m.

Všechno jsem to začal stavět s malým 2,5t bagrem. Jako do trailcentra dobrý, ale rvát s tím skoro 20 pařezů a dělat takový polety je skoro nereálný a více za trest než za odměnu. Sebral jsem odvahu a volám stavbyvedoucímu, že potřebuju větší bagr, volám taky manažerovi a dozvídám se, že to prostě nehrozí. Tak škemrám ještě pár dní a zjišťuju, že si Míra potřebuje vzít týden volna a jeho 9 tunová láska, se kterou už od jara ladí Mamutí érlajn, bude volná a musí se otáčet! Jásám, slibuju hory doly a sedám za páky bagru, se kterým bys mohl postavit Disneyland, kdybys na to měl víc než týden :)

Valili jsme i 13 hodin denně, abych co nejvíc hrubé práce udělal s #TB290, hezky jak po másle. Zjišťuju, že jsme si souzeni a že čím větší bagr, tím větší zábava a snazší práce. Můžeš tvořit cokoliv si vymyslíš.

A tak vymýšlíme a kombinujeme, abychom nestavěli všední věci. V plánu byly dva skoky, kde každý by měl svoji kratší a delší variantu, bohužel až moc dlouhou 12m a 14m, úlet, nebyla rychlost z lesa ani čas ztrácet čas a vymýšlet hlouposti.

A tak nakonec vznikla 8m lavice a bez brzd tradá na 10m stepup. Hustý, když něco tak dlouho stavíš a vlastně ani nevíš, jestli to bude fungovat. Kort když okolo chodí na své úseky další buildeři a slyšíš jen: „extrém, moc dlouhý, z toho bude velká rychlost, na to nebude rychlost“, to ti moc důvěry v úspěšnost projektu nedodá.
No každopádně jsme ve dvou lidech valili s klapkama na očích to svoje a věřili si. Když jsem pak skočil lavici, měli jsme z půlky vyhráno, bylo jasný, že stepup musí být ještě delší než lavice. Taky bylo jasný, že musíme nakopat drenáž na odvodnění pramenů, které se tlačily ze svahu.

Takže jsem sedl zpátky do malýho bagru, nakopali jsme odvodnění, našejpovali nahrubo odraz a dopad. A test? Odchytl jsem týpka, co si to dobře dával na modré, která zrovna tenhle úsek lemuje. Byl to zrovna borec z @Bikes on film. Dal oba skoky hned z první načisto a na druhej pokus zandal na stepupu condora. Neskutečnej pocit uvolnění a uspokojení, když víš, že skoro dva týdny práce nebyly k ničemu :)

Výskok na sjezdovku byl tak trochu improvizace, protože původně se měl trail stáčet dále vlevo směrem k modrýmu trailu, ale tam v takových bombách nechceš. No a udělat jen tak výjezd bez odpalu by byla nuda ne? Takže trošku Marosana a pak zase v kudle na přírodní část, po které bude následovat menší érlajn se sedmi skoky, ale o tom až v dalším videu. Ať to lítá!

Podobné články

Diskuze

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí