Novinka: Canyon Spectral 29 - na velkých kolech, rychlejší, ale stále zábavný

Autor: Keli, vydáno: 1.12.2020

Canyon představuje nový Spectral 29. Jestli chceš mít jen jedno kolo v garáži, tak toto je právě ono. Postaveno na Spectralu s menšími koly, ale kompletně překopané. Po dvou letech vývoje doslova nezůstal na kameni kámen, a jak říkají v Canyonu, vzali jsme všechny věci, které máme rádi a přidali mnohem víc. 

Co všechno je nové? Téměř všechno. Spectral 29 má stejný zdvih (150 mm) a zůstala mu zachována i hravost a zábavnost na trailu. Můžeš si užít každou muldičku a přitom i vyrazit na nejostřejší trať, to vše díky Triple Phase Suspension kinematice. Tím ale veškeré podobnosti končí. 29palcový Spectral má novou geo a i zcela nový karbonový rám, který je lehčí a zároveň tužší. Ušetřeno bylo 222 gramů (pokud srovnáváme verzi s Al zadní stavbou) nebo 62 gramů pokud srovnáváme s full carbon sedmadvácou.

 

Kromě toho dostal i výměnné hliníkové inserty na téměř všech čepech, takže není třeba mít strach o stržení závitů přímo v rámu. 
Nechybí možnost montáže košíku na láhev a pod horní rámovou trubkou je pak možnost do nachystaných závitů připevnit brašničku, duši či nářadí,  Na rámu ale nenajdeme díry pro montáž velkého napínáku. Komu by nestačilo integrované vodítko, tak díky použití závitového středu lze přikoupit redukci ISCG a namontovat ji pod pravou misku.

Změny doznala i geometrie, byla přidána stabilita ve sjezdech (to nejen použitím 29palcových kol) a navýšena efektivita při šlapání do kopců. Proto nepřekvapí, že hlavová trubka je více položená, sedlová naopak více napřímená a reach prodloužen. Kromě toho byla i zkrácena sedlová trubka, takže lze použít i sedlovky s 170 mm zdvihu. 

Na kole nalezneme i flip chip v zadním čepu tlumiče. který umožňuje drobnou změnu geometrie. V řeči čísel je to půl stupně na hlavovém a sedlovém úhlu a také 8 mm rozdílu na výšce šlapacího středu.

A není to jen o progresivní geometrii dalšími, změnami prošlo i odpružení. Cílem bylo docílit, aby nový Spectral 29 byl rychlejší jak ve stoupáních, tak ve sjezdech. V počáteční části zdvihu proto došlo k navýšení hodnoty antisquat a následně byla i navýšena progresivita u konce zdvihu tlumiče.
Hodnota antisquatu, jak jde kolo více do zdvihu, klesá, tak aby se neprojevoval vliv kickbacku na odpružení. Důvod? Jen málokdo šlape na kole, když je tlumič nedaleko dorazu. 
Pokud srovnáme nový Spectral se starším, tak pocitově je stoupání do kopce velmi podobné, ale na Spectralu 29 s většími koly se budete cítit jistěji ve větších rychlostech z kopce dolů.

V nabídce bude několik modelů postavených jak na odpružení Rockshox, tak na konkurenčním Foxu. Vidlice s Liškou budou mít o jeden centimetr více zdvihu, takže pokud chceš jezdit v ještě ostřejším terénu, Fox je tvoje.
Na evropském trhu budou k dispozici čtyři modely s cenou začínající na 3449 Euro. Aktuálně na trhy do u pouze celokarbonové modely s karbonovým předním trojúhelníkem i zadní stavbou. 

Canyon Spectral 29 7

Canyon Spectral 29 8

Canyon Spectral 29 9

Canyon Spectral 29 LTD

Další informace hledejte na webu www.canyon.com

Diskuze

  • anonymní uživatel Vojta13 7.12.2020 000 13:51

    Jako kolo je to pekny a 29 je asi logicky krok a cesta jak se srovnat s konkurenci, ale do ted si pamatuju kdyz jsem vybiral cca pred rokem novy kolo jak na strankach hrde psali ze Spectral chcou mit 27,5, protoze pro me je to hlavne hrave kolo for "maximum fun". No a vida mame tu 29, no jsem rad ze jsem dal prednost jine znacne a 29tce, jinak bych ted litoval, ze mam 27,5.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí