Test: SOLClight SPIKE - světlo mého života

Autor: Dan Klimeš, kategorie: Test, vydáno: 2.12.2020

Ber nadpis s nadhledem, ale něco málo nebo spíš hodně na tom bude. Už mi rukama - teda spíš řídítkama a helmou - několik světel prošlo. Nočnímu ježdění docela fandím, ať už jen na pivo po práci nebo při delších nonstop závodech. 

Nedávno jsem měl možnost vyzkoušet světlo od firmy SOLC light Scorpion. Test si můžeš přečíst zde. Jedna z věcí, které jsem zdrbnul bylo, že je pro nás - bajkery - velké. Ano, hodně záleží, kam světlo umístíš. Na řídítkách velikost nevadí, ale stěžejní je mít dobré,  teda to lepší světlo (většinou jezdím se dvěma světly - minimálně kvůli záloze) na helmě. A jak jde čas, tak Michal Šolc na vavřínech neusnul, ale jde dál. Vyvinul světlo velikosti mexického dolaru. S váhou téměř zanedbatelnou. 21 gramů mluví za vše! 6 XPL2 ledek vměstnaných do vyfrézovaného ALU tělíčka o tloušťce pouhých 11 mm!

 

A víš, co ještě? Lze ji napájet z téměř jakékoliv powerbanky. Kabel svítilny je zakončen klasickým USB konektorem. Díky tomu je jen na tobě, kolik bude komplet světlo vážit a jakou bude mít výdrž. Na kratší vyjížďku okolo baráku ti stačí pouze malá banka velikosti baterie 18650, kterou pohodlně umístíš na helmu. I s ní si v klidu troufneš na jakýkoliv trail, protože SPIKE ti bude svítit až 3000 lumeny! V tomto setu se váha bude pohybovat okolo 170 gramů!
Potřebuješ svítit dýl? Žádný problém. Prostě jen do batohu hodíš powerbanku s větší kapacitou a neřešíš. A k tomu ještě při doplňování tvé energie, doplníš energii tvé navigaci, telefonu nebo chytrým hodinkám. 

 

Další velké plus se nabízí v možnosti uchycení a tím pádem i umístění. Světla od SOLCe mají standardní GoPro patici, takže možností je bambilion - úchyty na suchý zip, gumička i nalepovací. Záleží jen na tobě, jak a kam to máš rád. 
Zároveň můžeš světlo použít i při jiných aktivitách nebo domácích pracech. Protože váží to, co váží - teda skoro nic - můžeš ho dát na čelenku nebo na hlavový popruh a jít si zaběhat. Prostě univerzální použití.

 

Kvůli velikosti světla bylo nutné změnit i ovládání. Ze zadní strany svítilny zmizel otočný knoflík i informační diody. Nevadí. Zůstal jen silikonový spínač na zadní straně světla, který lze i v rukavicích pohodlně najít a zmáčknout. A né jednou! Stále tu zůstalo nepřeberné množství svítících režimů - několik režimů blikání a barevné svícení. Režimů tolik, že se v tom občas ztrácím. Dlouhý stisk, krátký stisk, dvoj-, troj- i čtyřklik. Safra, to abych vozil návod s sebou. Ale díky tomu je širší pole využití. 

A jak svítí? Velmi dobře. "Moje" světlo má čtyři intenzity - 1 % (viz níže), 10 %, 30 % a 100 %. Jedu na druhý stupeň, vidím dobře před kolo a přitom to není jen úzký kužel světla. Periferně dobře vidím i to, co je po stranách. Hlavní kužel má prý 15°, ale plynule - bez viditelných přechodů - se rozšiřuje až na 60. 
Při zapnutí vyššího stupně - v tomto případě 30 % maxima, což odpovídá 1000 lumenů, jedu v pohodě trail dolekop.com. Světla je tak akorát. 

Napájení powerbankou však nese i svoje úskalí. Moje letitá banka má výstupní proud 2,1 A. Nejnižší režim, který dává jen 1 % maximálky, bere jako nulový odběr a po chvíli se vypne. Naopak nejvyšší režim bere jako za hranici svých možností a taky se vypne. Díky tomu nedojde k jejímu zničení. Chytré. Musím tedy vyzkoušet jinou.
Konzultuji ještě s výrobcem a doporučení zní: powerbanka s vyšším maximálním výkonem. V současné době tedy nejspíš 2,4 A. S tím dává 1000 lumenů resp. 2000 po speciálním cvaknutí. 
3000 lumenů docílíte pouze s originálním batterypackem od SOLCe. 

Svítilna má i ochranu sebe sama: prostě se buď vypne při překročení dodávaného proudu nebo se sníží svit, protože banka nedává dost šťávy na maximální svit. 
Solc má v nabídce několik velikostí (rozuměj kapacit) batterypacků. Já vyzkoušel ten nejmenší o kapacitě 3 x 2040 mAh s 11,1V. Výdrž předčila očekávání. Vyjel jsem několikrát, zkoušel různé režimy a většinou využíval maximální power. Když vyzkoušet, tak pořádně. Až po několika vyjížďkách jsem došel na dno. Zjednodušeně řečeno se dá říct, že i s tím nejmenším akumulátorem je výdrž minimálně hodinu a půl v plném režimu. Na baterce nepoznáte, kolik jí zbývá. Tento údaj vám ukáže světlo pomocí rgb led. Co se mi ale na testovaném setu líbilo moc, že jeho váha i velikost vybízejí k tomu, že jsem ho měl komplet na helmě. Nikde žádné zbytečné dráty a 170 gramů se fakt ztratilo. Světlo jsem zacvakl do nalepeného gopro držáku a baterku připevnil na týl suchým zipem. Pecka!
Mohlo by se zdát, že tak malé tělo v kombinaci s maximální kapacitou svícení bude mít problém s chlazením. Tak nejsem sice výrobce, ale zdálo se mi, že nemá. Světlo se zahřívalo fakt hodně, skoro bych řekl, že bylo horké, ale intenzita neklesala. 

A co ještě? Jo, ještě mne napadá jedna funkce, o které jsem již psal při testu Scorpiona. Při maximálním svícení lze rukou zamáváním před světlem snížit jeho intenzitu. A až minete to nebo toho, komu nechcete vypálit zorničky, nebo dojedete do pasáže, kde potřebujete víc, tak stačí jen mávnout a ... plnou parou vpřed!

 

Možná těch informací bylo trochu víc, nic si z toho nedělejte, i na mne. Tak to zkusím trochu shrnout:
Spike je nejmenší světlo v nabídce solclighting.com o váze 21 gramů (samostatné světlo). K němu si můžete objednat batterypack podle uvážení. V nabídce jich je minimálně šest. Jinak jde použít i nějaký jiný pack s výstupem na USB. Světlo má tolik režimů a intenzit svícení, že najde uplatnění při rychlejší jízdě dolekop.com i při několikadenním touláním krajinou. A to nejen na kole, ale i v případě použití s popruhem jako čelovka při turistice, běhu nebo domácím šolíchání. 

A co bych vytknul? Snad jen velké množství režimů, ve kterých jsem se občas ztrácel. Ale to chce jen si ovládání více zažít a bude po problému. 

Infobox

SOLClight SPIKE
Cena: 3900 Kč

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel pps 2.12.2020 000 14:14

    Jak je to s umístěním baterie na helmě, nevadí to? Netahá to helmu dozadu? Je to znát, nebo na to člověk zapomene?
    Díky

  • anonymní uživatel Dan Klimeš 2.12.2020 000 14:18

    to PPS: Pří této váze na něj zapomeneš hned. Toto je kapacita 14 Wh. Zkoušel jsem 23 i 39 a všechny se dají na helmě snést.

  • anonymní uživatel JaroušDup 3.12.2020 000 10:15

    Z logiky věci je asi jasný že to na helmě je znát ne? Asi normální je mít na helmě malý bodový světlo a na rajdách pořádnou lampu vy chytráci, navíc tohle si asi normální bajker nekoupí, zase jenom nějakej ........tak asi tak hoši, rozum do hrsti

  • anonymní uživatel Dan Klimeš 3.12.2020 000 10:23

    to JaroušDup: z logiky věci je asi jasný, že to na helmě je znát. Ale rychle na to zapomeneš. Samozřejmě, co bajker - to názor, ale naše zkušenost říká, že lépe potřebuješ vidět, tak kam se díváš, nikoliv tam, kam máš stočené rajdy. O tom, kdo je normální bajker a kdo ne a kterej z nich si to koupí, si netroufám spekulovat.

  • anonymní uživatel JaroušDup 3.12.2020 000 10:59

    2 DanKlimeš: holt to má někdo votočený, vždycky se jezdilo s velkou na řidítkácha a malou (klidně i čelovkou) na helmě, teda když se bavíme o sjezdu a ne o enduru, to neznám a každý zboží má svýho kupce, otázkou je kolik se toho prodá:) už od pohledu je to dost křehký a pokud si na to nebudu vozi futrálek, pujde to brzy ke kopru. Ja vozim čínský lampy a s timhle nebudu radši srovnávat, když se budeme bavit o svitu jako takovym, tak je to stejný,jen máš pár tísícovek v kapse na pívo,tak asi tak:)

  • anonymní uživatel Macochejl 3.12.2020 000 11:08

    Už se tady zase srovnávají desetitisíce imaginárních čínských lumenů z Aliexpressu s Solcem nebo jsem tu brzy? ;)

  • anonymní uživatel Eda 3.12.2020 000 11:11

    Macochejl: Prave vcas!

  • anonymní uživatel smeták 3.12.2020 000 12:08

    velmi subtilní to se mi líbí! co se mi nelíbí je design světla jak z parní lokomotivy a telefonní kabel, ale zase dobré retro pro někoho. Za mě se světlem největší potíž: projíždění lesem s nízkými větvemi - světlo dostává bídu a bojim se kdy ho servu - tady u toho bych se bál 2x vypadá dost vysoký a "křehký". Jinak já jsem samozřejmě ve skupině: 100milionů lumenů z Aliexpress v kombinaci z 20000mAh powerbankou (asi půl kila váhy) - docela slušná výdrž na několikadenní přejezdy hor, ale na helmě bych to teda nosit nechtěl :D

  • anonymní uživatel Daywak (daywak (a) gmail.com) 3.12.2020 000 13:16

    nikdo neříká, že to světlo nemůže být na klackách. Srovnávat čínský shit produkty nemá cenu. Pár jsem jich vystřídal i z českých e shopů a vždy po čase odešla kabeláž, konektory nebo samotné světlo. Navíc dávat to doma do nabíječky je velké riziko požáru. Tohle světlo je bomba a pokud je v ceně lepších bot na kolo, nebo kazety, není problém. viz opice a banány :) ježdění v noci je super.

  • anonymní uživatel JaroušDup 3.12.2020 000 14:47

    Je fakt, že mám asi odpor k těmhle DK tesleshopingům a světlo mi od prvního dojmu přijde na bajkerský použití jak lízátko na helmě,ale kdo chce,at si lízne:)

  • anonymní uživatel CanaLL 3.12.2020 000 15:57

    mě se to dost líbí. Koho bude štvát baterka na helmě, tak jí hodí do báglu. a o ty větve bych taky strach neměl, když gopro držák dotáhněš akorát, tak se ti lampa bez poškození sklopí (ostatně jako to gopro...) Pecka! a víc světla rozhodně na hlavě! na rajdách se to třese, překážej bovdeny a kolikrát s nima kvrdláš mimo směr pohledu, to dá přece rozum. Kdo zkusil, ví.

  • anonymní uživatel fany 3.12.2020 000 16:23

    to je klasické USB C ??

  • anonymní uživatel Mike (mike.solc (a) seznam.cz) 3.12.2020 000 20:10

    JaroušDup: O výkonu světel z aliexpressu se asi nebudeme bavit, protože určitě máte doma integrační kouli atd pro měření a víte, co povídáte. ;) Já rozhodě číňanům a jejich desetitisícům lumen 100% věřím.

    smeták: ten kabel není určitě retro :D Ta spirála tam musí být pro univerzální použití na hlavu/popruh/helmu do jeskyně, ovšem zde to trochu trčí, ale jde to upnout i jinak a netrčí vůbec. Svítilnu lze také upnout i jinak - viz mnohem větší Spider s 6250 lumeny na foto. Jinak kabely a konektory jsou naprosto špičkové v ceně několika set korun - německý PUR (vojenský) kabel odolný proti proříznutí s 1 000 000 ohnutí do rádiusu 3,8cm a konektory jsou průmyslové kovové pozlacené vodotěsné - žádná svítilna na světě nemá takovouhle kabeláž => tato kabeláž je totiž dražší než 90% čelovek na trhu.foto ke komentáři

  • anonymní uživatel Mike 3.12.2020 000 20:17

    fany: je to normální USB A jako fleška. Z úplně nejvíc obyč USB umí 1000 lumen.

    Jo a co se týče toho upnutí nahoře, tak to má výhodu třeba u Spidera, že krásně svítí dozadu červeně. A jak tu někdo psal, světlo se případně sklopí. A nevím co se Vám zdá křehké - je to komplet dural solclighting.com/... - klidně na Spika šlápnu anebo hodím z 3 patra... :D Dobře udělám někdy crash test :D Rozhodněte se nic neulomí - není moc co. Ty různé plastové klipy na jiných čelovkách se zlomí 10x rychleji ;)foto ke komentáři

  • anonymní uživatel Dan 4.12.2020 000 1:47

    Super, konečně nahradím svoji dosluhující Fenixku

  • anonymní uživatel Daywak (daywak (a) gmail.com) 4.12.2020 000 7:43

    Mike : Díky :)

  • anonymní uživatel Roman 4.12.2020 000 13:33

    JaroušDup: Tak to nevím co jsi jezdil a kdy, ale světlo co mi svítí do klopenky je mi k h... když potřebuju vidět kam jedu, že ano.
    A k čína s tím fakt srovnávat nejde.

  • anonymní uživatel Slávek 7.12.2020 000 11:50

    Dan Klimeš psal, že se jedná o nejmenší baterii 14 Wh- tedy micro?? moc mi to nesedí, dle váhy a kapacity by to měla být spíše baterie small- 23Wh. Pletu se?? Jaká je tedy baterie na fotkách? nechci šťourat, jde mi jen o porovnání velkostí.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí