reklama

Půjde Shimano do bezdrátového ovládání přehazovačky a sedlovky?

Autor: Keli, vydáno: 3.2.2021

To co se již delší dobu šuškalo vyplouvá na povrch. Japonský gigant Shimano pracuje na bezdrátovém ovládání teleskopické sedlovky, řazení a také ovládání lockoutu vidlice. Tuto informaci potvrzuje patent číslo 10,846,757 podaný 24. listopadu 2020 u amerického patentového úřadu.

Jaká bude odpověď Shimano na bezdrátový ekosystém AXS amerického konkurenta SRAM, který je již delší dobu na trhu? Odpověď na tuto otázku zatím nelze odpovědět. Patent sice popisuje celý ekosystém, ale jen ve velmi hrubých rysech. V podstatě říká, při zmáčknutí tlačítka lze sedlovku zasunout resp. sedlovka se vysouvá. Zmáčknutí jiného tlačítka přehazovačka přahazuje. A dalším tlačítkem se lockout vidlice zamyká resp. odemyká. Další podrobnosti nejsou zatím veřejně známy.

Jak bude systém mezi sebou komunikovat je zatím tajemstvím, ale povědět mohou dokumenty s označením WY7-3GK1 a WY7-927 zveřejněné americkým úřadem US Federal Communications Commission, které informují o testování bezdrátové přehazovačky a řazení Shimano. Ty mezi sebou komunikují na specifické frekvenci 2478 MHz a přehazovačka podporuje i Bluetooth Low Energy i ANT+ protokoly.

  

Vizuálně jsou schématické nákresy velmi podobné bezdrátové sadě Sram AXS (porovnej níže, Sram vlevo, Shimano vpravo), ale nebylo by to Shimano, kdyby nepřišlo s něčím nový. Jestli a zda-li Shimano představí novou bezdrátovou sadu ukáže až čas.
Jako vhodné datum se nabízí 23. března 2021, tedy v den, kdy bude Shimano slavit 100 let na scéně - pro tuto příležitost spustilo i speciální webovou mikrostránku.

Máš již osobní zkušenost s elektrickým a nebo dokonce bezdrátovým řazením? Převažují jejich silné stránky na těmi slabšími? Dej vědět do komentářů.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Kubánec 3.2.2021 000 15:55

    Než to bude k dostání tak budu na kole vozit solární 14tku od Sramu, která se bude ovládat pouhou myšlenkou :)

  • anonymní uživatel Franta 3.2.2021 000 17:16

    Já budu muset přemejšlet? To má bejt smart automatický ne? :D

  • anonymní uživatel Shu Lin 3.2.2021 000 22:50

    Těším se na bezdrátový brzdy a vybitou baterku

  • anonymní uživatel Bubu 4.2.2021 000 22:19

    Bezdrat v době kdy je všechno taženo rámem je dobrý leda pro ty co se chtějí starat o x baterek na kole.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí