Sram vstupuje na pole eletriky: Eagle AXS a Reverb AXS

Autor: Keli, vydáno: 6.2.2019

Tak už i americký Sram vstoupil na pole elektriky. Dnes byly zveřejněny první informace o elektrickém pohonu SRAM Eagle AXS a také teleskopické sedlovce Rock Shox Reverb AXS. Na rozdíl od svého japonského rivala Shimano však přidává kromě motoru a baterie něco navíc. A není to jen bezdrátový přenos, je to i velká míra vzájemné interakce a možností nastavení skrze aplikaci pro telefon.

Sram Eagle AXS

Co se týče pohonu, tak nepřekvapí, že k dispozici je pouze pro nejvyšší modely, na elektrické NX si budeme muset asi nějaký ten pátek ještě počkat.
V nabídce jsou dvě řady XX1 Eagle AXS a X01 Eagle AXS, které, jak je u Sramu obvyklé, jsou kompatibilní pouze s jednopřevodníkem.

Každá z řad má trochu jiné zaměření XX1 Eagle AXS míří do XC a X01 Eagle AXS zase na trail a enduro – funkce je u obou stejná, rozdíl je v použitých materiálech – XX1 disponuje karbonovým paralelogramem, titanovými šrouby a o fous nižší hmotností. X01 – má vodítko z hliníkové slitiny a šrouby z nerezi. Další rozdíl je ve velikosti použitého převodníku, 34z u XX1 a 32z u X01.

Hlavou celého systému je řadič, ten ke komunikaci s přehazovačkou využívá bezdrátového spojení. Tedy již žádné dráty, vše jde pěkně vzduchem. Největší výhodou elektrického řazení je bezpochyby jeho přesnost, rychlost a také možnost zařadit o libovolný počet převodů na jednou.

A navíc disponuje dvěma resp. třemi tlačítky. Proč? Protože umožňuje ovládat mimo přehazovačku i teleskopickou sedlovku Reverb AXS – navíc si každé tlačítko lze navolit dle libosti, tohle řadí nahoru, toto dolů.
Pokud jste dobře počítali, tak jedno tlačítko jsme nezmínili, jedná se o tzv. Secret Sprint tlačítko, které je umístěno v přední části řadící páčky a umožňuje zmáčknout kloubem ukazováku víceméně bez změny pozice prstů a ruky na gripu.

Jako největší pecka se dá označit montáž a nastavování, stačí naladit jen tři dorazové šrouby a nic víc. O vše ostatní se postará elektronika. A nebo, pokud chcete, tak pomocí telefonní aplikace si systém můžete vyladit úplně dle svých osobních preferencí.

Možná ještě větší pecka je integrovaná ochrana přehazovačky. Eagle AXS využívá spojku Overload Clutch, která slouží kromě ochrany motoru přehazovačky, tak i k ochraně šaltru jako celku. Když přijde rána, spojka se uvolní, přehazovačka má možnost uhnout a následně se vrátí zpět do pozice před nárazem.

Alfou a omegou všeho elektrického je baterie, ta u přehazovačky vydrží cca 20 hodin. Když by nastala situace, že se ti vybije, tak lze nahradit baterií např. z Reverb AXS, jsou totiž vzájemně kompatibilní.

Rockshox Reverb AXS

Rockshox Reverb AXS další systémovou položkou je již zmíněná teskopická sedlovka Reverb. Ta kromě způsobu ovládání dostala i nové vnitřnosti, které umožňují snadné odvzdušnění bez nutnosti rozebírání sedlovky. Díky Vent Valve Technology v pár jednoduchých krocích odvzdušníš sedlovku, stačí vypustit vzduch, zasunout sedlovku („zlobivý“ vzduch se vrátí kam patří) a poté již jen nafouknout na doporučenou hodnotu tlaku a hotovo.
Sram také zapracoval na rychlosti, nové stíráky, těsnění a nový způsob mazání zajistí zasouvání s menší potřebnou silou a také rychlejší návrat do vysunuté polohy při všech teplotách.

Nový je u zámek sedla, ten nyní sází na jeden hlavní šroub a jeden pomocný, pro snadnější upravení náklonu sedla.

Způsob použití zůstává zachován, jen místo tlačítka či páčky (podle modelového roku Reverbu) mačkáš elektronické tlačítko. Stejně tak zůstává zachována možnost nastavení libovolné výšky vysunutí, od pár milimetrů až po plný výsuv.

Rockshox Reverb AXS bude k dispozici v čtyřech zdvizích (100, 125, 150 a 170mm) a třech průměrech 30,9, 31,6 a 34,9mm.

Stejně jako u přehazovačky, tak i u teleskopky ji lze spojit s telefonem, zjistit v jakém stavu je baterie, kolikrát byla sedlovka zasunuta či vysunuta, nahrát nový firmware atd. Pro zlomyslné kamarády je zde možnost vysunout sedlovku a nebo přeřadit… s tím se dá vymyslet spousta lumpáren, že?

Ceny

Situace ohledně cen je stejná jako při příchodu sady Eagle na trh, cena je astronomická. Kompletní sada obsahující přehazovačku s baterií, páčkové řazení včetně objímky, kliky, převodník, řetěz, kazetu a nabíječka vyjde v případě sady XX1 Eagle AXS na 54,600 Kč a u X01 Eagle AXS je to pak rovných 52,000 Kč.

Sedlovka Rock Shox Reverb AXS pak vychází na 20,800 Kč (sedlovka, samostatná objímka, ovládání, baterie a nabíječka).

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Pepa 6.2.2019 v 17:05

    Kdo by nechtěl sadu za 50 litrů, kde kazeta vydří půl roku a ulomí se mi tři přehazovačky do roka :DDD

  • anonymní uživatel Viba (Vitbarta (a) seznam.cz) 6.2.2019 v 21:36

    Ta sedlovka je k čemu, proč a na co?? Vůbec nechápu

  • anonymní uživatel Mates (Mates2502 (a) gmail.com) 7.2.2019 v 6:47

    Další elektrická pič.ovina... proč??? Zkoušel jsem sedlovku... osobní názor absolutně na h.ovno , pomalá reakce,žádný benefit.. navíc starost jestli je nabitá...Někteří si za chvíli si bez nabíječky ani neutřou prdel to je zlo.

  • anonymní uživatel Kubánec 7.2.2019 v 14:37

    Největší zlo je lidská hloupost a omezenost... Stačí vlézt do jakékoliv diskuze pod libovolným článkem kdekoliv na webu...

    @Mates: Kde konkrétně jsi tuto sedlovku testoval? To by mě moc zajímalo. Díky.

  • profilová fotka CanaLL 7.2.2019 v 22:48

    fuuuuuuuj, bleju!!!

  • profilová fotka CanaLL 8.2.2019 v 0:12

    sakra tyhle elektro blůtůt píčoviny jsou přece proti samotný podstatě šlapacího kola, kde jediný co potřebuješ aby ses svez je šlapat do pedálů a držet se řídítek! ...a ne hlídat jak debil jestli máš nabitou sedlovku, přehazku, páku, telefon... Ještě u e-biků bych to bral, ale tohle je moc! Zachvíli přídou s elektrickým hlávkem a brzdama a jen si na to sedneš jak pecka a budeš jen nabíjet a čumět do telefonu na aplikaci... svět se v prdel obrací, nejdřív auta pak motorky, ale srát to do kol už je mnohem vyšší level E-otrokářství... Kdo si tohle dobrovolně za ty nekřesťanský prachy koupí, toho upřímě lituju... MAJ HO!

  • anonymní uživatel Mates (mates2502 (a) gmail.com) 8.2.2019 v 6:32

    @Kubanec: s tou hloupostí máš naprostou pravdu. Zajímalo by mě co má místo, kde jsem něco testoval společného s výsledkem testu?

  • anonymní uživatel Kubánec 8.2.2019 v 8:09

    @Mates: Tak do středy bylo embargo. Buď jsi profík nebo novinář a sedlovku jsi měl možnost testovat nebo jen plácáš :) Jen bába povídala...vypovídající hodnota zatím žádná.

  • anonymní uživatel Pedro Sanchez 8.2.2019 v 9:24

    Nemůžu se dočkat elektrických brzd bez kabeláže. Progresivita pístku, ladění výkonu, kontrola opotřebení desek a kotoučů, to vše v jedný appce. Spolu s daty z powermetru grafy z telemetrie, propojení se Stravou, live sdílení na instáči, fejsáči a mnoho dalších fičurek. Ó bože jak já ty kola miluju...

  • anonymní uživatel Neznalek 8.2.2019 v 10:05

    Mates: tak se pochlubu kdes testoval tuto sedlovku? Bo by me to taky zajimalo. Hosi nikdo vas to nenuti kupovat. Pocitam ze mate vsichni oceloveho singla a favoritackych brzdach. Kdyz vas ten vyvoj tak vytaci

  • anonymní uživatel Jerry 8.2.2019 v 10:36

    Strčte si tu pitchovinu doprDele naštorc i se sedlovkou... Dříve: pojď na kolo- jasně, jedem. Dnes: pojď na kolo - nemůžu, mám ho vybitý... Svět se v prdel obrací...

  • profilová fotka David Krejci 8.2.2019 v 10:57

    Není treba

  • profilová fotka David Krejci 8.2.2019 v 11:07

    Se rozčilovat. Stačí aby v budoucnu byl dejme tomu stojan s bezdrátovým dobíjením. Po jízdě to tam cvaknu a vše se dobije. Jen je opruz že v každé části kola je baterie, která má určitou životnost. Otázka je zda jde baterie servisovat, nebo je integrovaná a mění se celý komponent. Ideál by byla centrální baterie. Ale to jsme u ekola. Takže ebike a z centrální baterie živím světla teleskop řazení dobíjení telefonu zahřívání lahve na pití v zimě, chlazení v létě a super by bylo odmlzovat brýle ve kterých bude zároveň rozšířená realita, jako nastavení gopro :))

  • anonymní uživatel Kubánec 8.2.2019 v 11:12

    Nebojte se chlapci, vy rozhodně nejste cílová skupina :) Musíte točit neskutečný objemy, když je 20 hodin provozu málo. Možná vás to překvapí, ale baterií si můžete dokoupit kolik chcete. Při ceně sady nebo sedlovky to už nikoho nepoloží.

  • anonymní uživatel Mates (mates2502 (a) gmail.com) 8.2.2019 v 11:17

    Neznalek, Kubanec: Nevím kde jste se v mém komentáři dočetli, že jsem testoval konkrétně tuto sedlovku... ale to souvisí s tou hloupostí a omezeností, na které se s Kubáncem bez problému shodnu... Testoval jsem sedlovku Magura s bluetooth ovládáním a připadne mi tento druh pokroku jako nadbytečný, ale chápu že se najdou fajnšmekři, kteří v tom že na mobilu uvidí počet zdvihů vidí nějaký benefit. Já to vidím jinak...

  • anonymní uživatel Kubánec 8.2.2019 v 11:26

    @Mates: Proč se tedy vyjadrujěš k sedlovce RS, když jsi jezdil na Maguře?

  • anonymní uživatel Jerry 8.2.2019 v 11:35

    2David Krejci: Hele to je dobrá úvaha;-), pojedeš po cyklostezce, nastavíš na brejlích mod Whistler, ajfoun aplikace se přes blůtůt spojí s centrální baterií kola, a jakmile ti elektrická sedlovka zajede do prdele a vytvoří se kontakt, začneš to tam sázet ...

  • anonymní uživatel Mates (mates2502 (a) gmail.com) 8.2.2019 v 12:05

    Kubánec: a proč tě to zajímá? Ty jsi admin, nebo moderátor diskuze? Nebo jen expert co nejdřív píše a potom přemýšlí?

  • profilová fotka Keli 8.2.2019 v 12:08

    Zmiňovanou sedlovku Magura Vyron jsme měli možnost vyzkoušet dolekop.com/... a přestože jsem na elektrické RS nejel, tak věřím, že bude úplně někde jinde. Nezbývá než počkat do úterý, kdy ji Čert bude mít v rukách...

  • profilová fotka David Krejci 8.2.2019 v 12:16

    Fyzické propojení mě nenapadlo :))

  • anonymní uživatel Jerry 8.2.2019 v 12:19

    2David Krejci: Propojení alá Matrix :-D

  • anonymní uživatel Kubánec 8.2.2019 v 12:45

    @Mates: Poprosím tě tedy, pokud se ještě někdy budeš mít potřebu vyjadřovat k čemukoliv, tak konkrétně. Jak mám já, prosťáček poznat, že tvůj komentář pod článku o Sramu se týká Magury...

    Další elektrická pič.ovina... proč??? Zkoušel jsem sedlovku... osobní názor absolutně na h.ovno , pomalá reakce,žádný benefit.. navíc starost jestli je nabitá...Někteří si za chvíli si bez nabíječky ani neutřou prdel to je zlo.

  • anonymní uživatel Mates (mates2502 (a) gmail.com) 8.2.2019 v 13:12

    @Kubánec :o))))

  • anonymní uživatel bok 8.2.2019 v 13:25

    To ovládání na rodlech vypadá totálně na pěst, ještě s fotkou kde se toho dotýkáš prstem na gripu, mohli to schovat do gripu, taky by mě zajímalo jak moc bude příjimač na sedlovce vadit zadnímu kolu při zaražený sedlovce a dorazu. Přínos neřešim, za cenu těch dvou číčovin koupim fajn bajk

  • anonymní uživatel michal 8.2.2019 v 15:26

    Pro zlomyslné kamarády je zde možnost vysunout sedlovku a nebo přeřadit… s tím se dá vymyslet spousta lumpáren, že?


    jak přesně si to autor představuje?

  • anonymní uživatel bok 8.2.2019 v 15:48

    když budeš znát serial number a budeš mít apku v telefonu a kámoš tě zrovna neuvidí jak držíš stlačený tlačítko párování na sedlovce s telefonem v ruce, můžeš mu pak zaškodit..

  • anonymní uživatel michal 8.2.2019 v 16:48

    jasně, takže asi tak jednoduchý, jako povolit mu všechny šrouby na kotouči

  • anonymní uživatel ZR 8.2.2019 v 17:43

    Sorry borci ale vysvětlete me co je blby na tom, když bez vynaložení energie, přesně v místě, kde potrebuju, zmacknu palcem tlačítko a sedlovka se dá do pohybu rychleji než jsem normálně zvyklý? - vyzkoušeno; A nebo když mi kolo řadí furt tak, jak kdybych ho měl zrovna v servise a měl novy lanka a bowdeny a k tomu s prehazovackou, která oproti mechanickému Eaglu min vyčnívá, takže je min náchylná k urazeni a navíc se systémem, díky kterému ve chvíli nárazu uhne, takže uchráni nejen sebe, ale i třebas patku. To ze po cca 8 vyjizdkach musím dobyt baterku? S tím asi nemám problém.

  • anonymní uživatel Jerry 8.2.2019 v 19:23

    2ZR: Proč jezdíš na kole, když ti vadí vynakládat energii? Nestačilo by ti sedět na gauči a hrát na ajfounu videohru s kolama?

  • anonymní uživatel pps 8.2.2019 v 21:50

    2 jerry: nazor trochu mimo... :D

  • anonymní uživatel Martin 8.2.2019 v 22:49

    hele Vokurko... Ty tyhle veci prodavas, takze jsi tou Srami propagandou prosyceny naskrz. Tzn. nemusime ti verit ani PIS ME NO...! :) :)

  • anonymní uživatel Balanc 9.2.2019 v 9:52

    Hibaj ven na bika !!!

  • anonymní uživatel Roman 9.2.2019 v 9:55

    Koukám, že problém s vytrhavajici horní kladkou přehazovačky bude pokračovat. Díky bohu za shimano s jeho rozumnou cenovou politikou, pro nás co vyděláme jen kolem 50tis čistého je to rozumná volba.

  • profilová fotka Lettak 9.2.2019 v 10:50

    Nechápu ten hate vůči elektronickému řazení. Shimano na tom funguje už 10 let a ten pocit jak kurevsky přesně to řádí za jakýchkoliv podmínek je fakt boží. Mít ty prachy, moc nepřemýšlím a beru to

  • anonymní uživatel CanaLL 9.2.2019 v 11:53

    Lettak: než ti dojde baterka :D

  • profilová fotka Lettak 9.2.2019 v 13:09

    Proto SRAM nabízí náhradní ;) navíc co je tak těžkého zkontrolovat, jestli je tam dost šťávy?

  • anonymní uživatel Ádoš 9.2.2019 v 21:14

    To bude prča, až si v bikeparku sedne za pár let na strom hacker/cracker a přes nějakou hackovací appku se Vám nabourá do signálu a bude si z Vás dělat bžundu a měnit vám při jízdě převody, zdvih, funkči brzd....Když se dá očůrat moloch jako BMW a jiné automobilky, proč by to nešlo u kol, kde jde do vývoje v porovnání s automobilkami promile nákladů? vím, zatím je to (pravděpodobně) sci-fi, ale časem to možné bude.

    Jak tak čtu v posledních letech články na DK, vůbec nelituju, že jsem se před 3 lety vys*al na sjezd, do práce když je hezky, jezdím na trekovym kole za 3 000kč a prachy vrážim do bytu a Volva. Začíná mě ta 300HP bestie bavit víc a víc a půjde alespoň na 350. Sjezďák visí na stěně v pokoji
    a mě se zdá se uzavírá jeden z životních koníčků od 9 do 28 let. Ale, jak už jsem psal v jiném topicu. Jste nejlepší banda bikerská, smradlavá a smekám klobouček každému, z koho nevyprchal zájem o aktivní ježdění několikrát v týdnu. Mě se to o točilo o 180 stupňů a už mi to mnoho neříká. Tak se i přestávám rozčilovat nad současnou skladbou bikerů, co holdují době "elektrické".

    Bacha na hackery chlapi :-D ať Vám nebouchnou sedlovku do řiti až poletíte zalehlý v 60km/h dolekopcom :-DD

  • anonymní uživatel Ewa Farna 10.2.2019 v 18:51

    Ádoš: nemel bys tam i nejake pikantnosti ze sveho zivota. Vime v podstate vse. Ale napriklad oblibeny film, herecka, destinace pro dovolenou, sexualni zivot. To tu schazi. Diky.

  • anonymní uživatel Radek (radek.juhanak1 (a) gmail.com) 10.2.2019 v 21:12

    Panove libit se vam to nemusi, ale pokrok nezastavite a kazdy zbozi ma svyho kupce. V tuhle chvili neni asi nikdo z nas jasna cilovka, ale vyvoj proste neco stoji. Zatim to teda neni masovka, ale to barevna televize taky ze zacatku nebyla ;-)

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 10.2.2019 v 22:15

    2 Ewa

    Zkusím něco vymyslet, až se časem mihnu v jiném topicu ;). Ten příspěvek byl vlastně poplakání si a rozčarování nad sebou samým, že mě pustilo něco, co pro mě bylo x let hobby number one. Nepoužívám už 6 let žádné sociální sítě, tak si občas pustím hubu na špacír zde, dopřej mi to Ewy :) good luck na kopcích bando

  • anonymní uživatel Neznalek 11.2.2019 v 6:43

    Mates: je na to potreba komentar? Takze jsi zkousel uplne jinou sedlovku. Tak jakou to ma souviskost se sramem. No nic. Bojuj dal na tech internetoch matisku. Bojuj dal. A kdyby neco. Traily su venku;)

  • anonymní uživatel Kubánec 11.2.2019 v 9:48

    @ZR: Pozdravuj Saschu :)

  • anonymní uživatel Mates (mates2502 (a) gmail.com) 11.2.2019 v 10:03

    Neználek@ :o))) ať tě na každém tvém kroku energie provází....

  • anonymní uživatel václav (studovaljsemnainternetu (a) enduro.taky) 11.2.2019 v 10:34

    především sada není určena pro širokou veřejnost co nastudovala Vysokou školu Enduro života na internetu, ale míří spíše do závodního pole, kde najde uplatnění určitě a nemyslím tím závod u vás za barákem... ono když jste na dně tak pak poznáte výhodu toho jen mačkat tlačítko a netahat celou páčku...

  • anonymní uživatel Ludek Barak (barakludek (a) gmail.com) 6.4.2021 000 22:37

    Každý tu spekuluje s apkom na mobil, ja si to možná koupim na jednou nastavím na mobile a dal se nestarám. Hrát si s apkou je pi... Treba jezdit.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí