Mondraker MIND - pokročilá telemetrie pro každého

Autor: Keli, vydáno: 10.2.2021

Španělská značka Mondraker v třech letech vývoje představuje systém MIND. O co jde? Jedná se o sofistikovanou telemetrii pro horská kola, pro horská kola značky Mondraker.

 

Správné nastavení odpružení je alfou a omegou jízdy na kole v terénu, můžeš být sebelepší jezdec a mít sebelepší vybavení, ale pokud je kolo špatně nastaveno, vše jako celek to nikdy nebude fungovat. A přesně toto si uvědomili i v Mondrakeru. Pro optimální naladění kola je naprosto nezbytná zkušenost a čas. Pokud ani jedno nemáš, tak proto je zde novinka označená Mind. Pomocí hardwaru na kole a mobilní aplikace jezdci pomůže jednoduše nastavit a optimalizovat odpružení a to i pro absolutní laiky bez jakékoliv předchozí zkušenost s nastavováním odpružení. A těm zkušenějším nabídne i spoustu informací, které mají k dispozici často jen profi jezdci top týmů. 

MIND se skládá ze čtyř na kole namontovaných prvků. Centrální jednotka, mozek Mindu je umístěn v hlavové trubce a ze spodní strany z ní vykukuje dvojice křídel, která komunikuje se snímačem umístěným na levé noze vidlice - měří změnu magnetického pole mezi snímačem a senzorem na vidlici. Design křídel je poměrně futuristický a dost do očí bijící. Škoda, že designéři nevsadili na větší nenápadnost, napadá mne například design odpovídající blatníku. Třeba se dočkáme v další verzi.
Naopak zadní zdvih, pozici a stav tlumiče má na starosti nenápadná jednotka umístěná do oblasti hlavního čepu přepákování. Zde po designové stránce nemůže mít nikdo výhrad.

Jednotlivé části mezi sebou komunikují bezdrátově a každý z jednotlivých komponentů má vlastní baterii, které vydrží 20 hodin provozu. Celková hmotnost je 199 gramů.
Ať se o tom tisková zpráva nezmiňuje je nasnadě, že vzhledem k systému a funkci bude možno použít i s pružinovými tlumiči a vidlicemi, magnetické pole a jeho změna při zdvihu není závislá na použité vidlici či tlumiči. Na rozdíl od podobné, nastavené odpružení usnadňující technologie Quarq ShockWiz, která měří změny tlaku vzduchu jen ve vzduchových jednotkách.

  

Systém je založen na sběru dat během jízdy. V mobilní aplikaci pak dojde k jejich následnému vyhodnocení a návrhům na změny a úpravy odpružení. Kromě základní informace, sagu - statického zatížení je Mind schopen zaznamenávat další dynamické informace za jízdy jako je například množstvím využitého zdvihu, rychlosti stlačení a odskoku, délku letu ve skocích a další. A to jak v čase, tak i v místě - systém disponuje GPS jednotkou, která funguje nezávisle na mobilní aplikaci. Pro použití systému MIND není nutné mít u sebe mobilní telefon, v něm probíhá až následná analýza.

 

Aktuálně bude systém MIND k dispozici na prémiových kolech řady Foxy Carbon a Crafty Carbon, ale Mondraker výhledově uvažuje nad použitím i do dalších řad a modelů horských kol.

Bohužel vlastníci kol jiných značek, kteří by po MINDu pokukovali mají smůlu. Mind je napárován na konkrétní kolo a není přenositelný na jiné... i když, šikovné ruce dokáží zázraky, že?

Má systém MIND opodstatnění, přináší výhody a nebo je to další elektronická záležitost, kterou by jsi na kole mít nechtěl? Dej vědět do komentářů.

Diskuze

  • anonymní uživatel agrrr 12.2.2021 000 14:41

    Po pravde pre tych elitakov a zavodne timy asi super vecer, ale pre hobby jazdca asi nie. Mozno tak pre niekoho kto sa rad v takychto veciach vrta a ma na to cas :D Ja uz som na tieto vsemozne appky tak lenivy, ze sa mi nechce uz ani len "trackovat" trasu a teren kadial jazdim. Radsej si to uzivam tak nejak potichu. Mimochodom sranda je, ze je to prave Mondraker, ktory vsemozne na svoje bajky pchal divno vypodlozkovane Fox tlmice, ktore nebolo mozne ani uplne pritiahnutym odskokom spomalit a tak tlmak kopal, kopal a kopal. A chlopci to potom museli davat kade-tade po servisoch. Ale snaha sa ceni :)

    • anonymní uživatel agrrr 12.2.2021 000 14:42

      oprava "super vec" :)

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí