Novinka: Raaw Jibb přinese méně zdvihu a více jezdivosti

Autor: Keli, vydáno: 18.2.2021

Menší evropský výrobce Raaw přichází s novým modelem nazvaným Jibb. Ten nabídne méně zdvihu a více jezdivosti, ale DNA jeho větší sestřičky Madonny zůstalo zachováno. Stejně tak i její mnohé vychytávky.

Jibb nebyl navržen jako kolo, které má být náhradou za sjezďáka, a ani takový není. Jibb umí obstojně nahoru i dolů, do kopce s lehkostí, z kopce dolů jako ďas. Přináší Madonnino DNA do allmountain kabátku. Jibb bude od jezdce vyžadovat více v drsnějším terénu, ale přitom se ho nezalekne. Pokud máš pevnou ruku, bezproblémů si zajezdíš i na tratích, které opanují DH kola, jako například ve švýcarském Morgins, kde probíhalo promo focení. Jibb je na drsnější zacházení stavěný.

Základní technické parametry

Jibb disponuje zdvihem 135 mm na zadním kole a vepředu, vidlice má o 15 milimetrů více. A nebo o 25 mm více, při použití větší, 160milimetrové se však lehce změní geometrie.
Rám je vyráběn ve čtyřech velikostech, od S až po XL. A všechny  velikosti mají výhradně 29" kola.

Jízdní pozice v sedě je velmi centrovaná a posed má být příjemný bez jakéhokoliv pocitu stísněnosti. Jízdní pocity jsou stejné jako na Madonna V2 i přesto, že Jibb má o 10 mm kratší reach. I statická výška středu je obdobná jako na Madonně, ale v akci je střed o fous výše, díky nižším zdvihům - výsledkem je větší aktivita a hravost. 
Designér Raawu Ruben tvrdí, že zásadním prvkem je předo-zadní rozložení hmotnosti, proto se s zvětšující velikostí rámu prodlužuje délka zadní stavby. Rámy jsou odladěny s různými délkami, ale výhodou menšího výrobce je customizace. Chce-li zákazník na nejmenší velikosti nejdelší zadní stavbu... není problém, u Raawu vyřeší.

Chod čtyřčepové zadní stavby je nastaven s konstantně a plynule rostoucí křivkou poměru přepákování, což při maximálním zdvihu dává cca 15% progresivitu. Díky ní má Jibb velmi slušnou oporu ve střední části zdvihu a také nechodí neustále na dorazy. Vysoko umístěný hlavní čep přináší velkou efektivitu šlapání, použití kuličkových ložisek na čepech tlumiče zase zajistí velkou citlivost a to i při jemném brzdění. Se silnějším brzděním však vliv brzdných sil na odpružení narůstá a zde si kolo řekne o větší spolupráci s jezdcem.

Hliník, jen a pouze hliník

Hliník, jen a pouze hliník. Jibb stejně jako Madonna bude k dispozici výhradně v hliníkové verzi. A to i přesto, že při použití karbonového rámu by hmotnost mohla klesnout až o půl kila. V Raawu vyzdvihují hliník kvůli jeho zpracovatelnosti a odolnosti. A odolnost je klíčovou vlastností nejen u materiálu rámu, u Raaw mysleli i na ložiska, všechna oversize ložiska (10 kusů s 28 mm průměrem a dvě s 52 mm) jsou překryty krytkou, takže jsou téměř imunní vůči nepřízni počasí. Vychytávka, které potěší uživatel je sjednocení všech šroubů, všechny jsou osazeny 5 mm inbusovou hlavou. A že je Jibb určen na velké divočení napoví i kotouče, standardně je rám dodáván s návarkem na 203 mm kotouč.

Raaw Jibb bude k dispozici jako rámový kit a nebo jako celé kolo. Kit začíná na ceně 2290 Euro a je k dispozici okamžitě, celá kola startují na 5490 Euro a k mání budou od května. Raaw Jibb jsou k dispozici s tlumiči Formula nebo Fox. 

Vybírat bude možno ze dvou barev, matné černé a v čirém matném laku. Která varianta je ale hezčí?

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí