reklama

Prototyp: Pirelli se spojilo s Fabienem Barelem na vývoji a testování plášťů

Autor: Keli, vydáno: 15.4.2021

Italský výrobce pneumatik Pirelli se spojil s trojnásobným mistrem světa ve sjezdu Fabienem Barelem na vývoji plášťů Scorpion MTB určené pro závodní sjezdové disciplíny.

Již dva roky po uvedení pneumatik pro horská kola Scorpion MTB Pirelli tvrdě pracuje na nové řadě, která je speciálně věnována závodění v Gravity disciplínách.
Do dlouhého procesu výzkumu a prototypování, který začal před dvěma lety a nyní je v konečné fázi vývoje, zapojili inženýři společnosti Pirelli absolutní hvězdu světa downhillu: Francouze Fabiena Barela.

Fabiena není třeba představovat: trojnásobný mistr světa (a k tomu i bronzová a stříbrná medaile) a sedminásobný francouzský národní DH šampion, opustil závodní kolotoč v roce 2015 a nyní pracuje jako technik a konzultant na několika se sjezdem a endurem spojených projektech. A také se věnuje na závodění v e-enduru.

Díky svým nekonečným zkušenostem z gravity disciplín, s extrémní citem pro jízdu a skvělými technickými znalostmi o všech aspektech a složkách MTB se stal ideálním partnerem Pirelli pro vývoj a zlepšování jejich produktů.

Nové pneumatiky Scorpion určené pro Gravity Racing jsou již realitou. Zatím na úrovni prototypů a byly testovány i samotným Barelem. Již dnes je lze najít na několika kolech Pirelli sponzorovaných sportovců a týmů, kteří na nich budou závodit na okruzích seriálu EWS v enduru a Světového poháru ve sjezdu.

Závodění ve sjezdu bylo vždy považováno za nejpřísnější a nejnáročnější laboratoř z hlediska namáhání produktu. Jedná se o dokonalou a definitivní zkušebnu, kde jsou pneumatiky namáhány až na maximum ve všech aspektech, od spolehlivosti po extrémní přilnavost. Ani parametry jako tlumení či nízký valivý odpor by neměly být přehlíženy, tyto faktory jsou stále důležitější. V moderním závodním světě, s vysokou úrovní a velkou vyrovnaností, jsou rozdíly mezi jezdci tak malé, že i ta nejmenší vylepšení výkonu můžou znamenat rozhodující prvek pro vítězství.

Způsob práce, neustálý vývoj produktů zná Pirelli dobře z jiných sportů a je nedílnou součástí jeho DNA: výzkum a nepřetržitá evoluce. Od MX po WRC a všechny dvoukolové a čtyřkolové motoristické sporty, pro Pirelli je příchod do světa DH je  přirozeným krokem.

"Angažovanost společnosti Pirelli ve světě závodního MTB je velkou příležitostí pro každého," uvedl francouzský šampion. "Pirelli je světovým lídrem v oblasti výroby pneumatik a má obrovské sportovní plány. A pokud jde o závody, mít reference od nejlepších je skvělé pro každého, protože posouvají jak sport, tak i produkt vpřed. Věřím v technické dovednosti Pirelli i jejich schopnost co nejlépe interpretovat potřeby světa horských kol. Na trhu již existuje řada pneumatik Pirelli MTB, mým úkolem je pomoci ji doplnit o modely určené pro závody, což snad povede k úspěchům. Jasným cílem těchto pneumatik je dostat se na stupně nejvyšší."

Foto: @__jp_photography

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí