Test: Pirelli Scorpion MTB S - pláště pro all mountain či enduro

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 29.7.2019

Značka Pirelli je známá především z automobilového průmyslu a také formule 1. Není tomu tak dávno, kdy italský výrobce, mimochodem pátý největší výrobce pneumatik na světě, byl výhradním dodavatelem pneumatik pro tento šampionát.

Motosport je fajn, ale kolo je kolo. Proto nás zajímali pláště pro horská kola, které Pirelli představilo na počátku letošního roku. Pirelli na rozdíl od ostatních výrobců svou modelovou řadu velmi zjednodušilo a v podstatě má v nabídce pouze jeden model, bereme-li to čistě jen podle jména. Scorpion MTB, tak se plášť jmenuje, je ve skutečnosti ve čtyřech provedeních lišících se určením jeho určení označuje dodatečné písmenko v názvu – H, M, S a R. Jednotlivé vzorky se od sebe odlišují jak počtem, tak výškou výstupků a také množstvím spojovacích mostků mezi jednotlivými štuplíky. A především také v tvrdosti použité směsi, ta opět pro zjednodušení nese název SmartGRIP, ale její vlastnosti jako tvrdost a schopnost tlumení se liší dle modelu a určení.

My jsme do testu dostali verzi Scorpion S, která je určena pro měkký terén. Zjednodušeně by se dal tento plášť označit jako nejvíce endurový. Tento model má nejvyšší štuplíky a je také nejvíce otevřený. Přestože jsou výstupky nejvyšší na pláštích z nabídky Pirelli, tak ve srovnání s konkurencí se rozhodně nejedná o žádné dlouhány. Jsou spíše podprůměrné. Ostatně, ani vzorek by se nedal označit jako extrémně agresivní, rozhodně na trhu najdeme pláště a nebude jich málo, které jsou výrazně agresivnější. Poznáš to především při agresivním brždění, kdy plášť dříve utrhne a jde snáze do smyku. To, co však ztratíš při brždění velmi snadno naženeš při jízdě, odvalování pláště je příkladné a to přesto, že jde o směs do měkkého terénu – mimochodem, je nejtvrdší z celé řady Scorpion.

S jako soft. Směs pláště je určena do hrabanky či lesního terénu, tam, kde to není nijak extra tvrdé. Pirelli slibuje velmi dobrou přilnavost jak za sucha, tak za mokra – toto mohu bez jakýchkoliv výhrad podpořit. Ocenění zaslouží i univerzálnost směsi i vzorku, kromě extrémních podmínek jako hodně bláta, nemám výhrad.

V průřezu je plášť relativně kulatý a to i přesto, že jsem jej osadil na široké ráfky Funn s 35mm vnitřní šířkou. Díky tomu nemusí být boční výstupky tolik výrazné, nicméně při maximálním náklonu má plášť tendenci se odtrhávat od podkladu. Zde jej limituje řidší vzorek, nižší výška výstupků a možná i také jednosměsová konstrukce štuplíků vzorku, která má tendence se ohýbat. Nicméně výhodou otevřeného vzorku je velmi dobré čištění od bláta.

Testovaný plášť byl v rozměru 29 × 2,4" a toto provedení na váze ukázalo hmotnost 859 g. K dispozici je ještě verze s označením Light která je cca 50g lehčí. Stejně jako ostatní výrobci i Pirelli se snažilo o zesílení boku, které tvoří onen rozdíl v hmotnosti. Zesílení boku je provedeno pomocí tkaniny s hustotou 120tpi, základní tkanina na tomto modelu má hustotu 60tpi. Zesílení ale rozhodně není butylovou ochranou, bočnice není papírová jako na XC pláštích, ale o nějaké extra ochraně či enormnímu vyztužení mluvit rozhodně nelze.

Stejně jako u jiných značek, směs má omezenou životnost, po pár stovkách kilometrů v nepříliš kamenném terénu bylo již patrné drobné opotřebení.

Osobně vidím Pirelli Scorpion MTB S jako spíše plášť pro all mountain než pro enduro. Objektivní důvody jsou dva, nízký vzorek a absence pořádné výztuhy boku. A přidám jeden subjektivní důvod, tvar, osobně chci plášť hodně hranatý, tak aby se pěkně zařezával v odkloněných zatáčkách a šikminách.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Zdenda (zdenda (a) zdepa.cz) 29.7.2019 v 9:20

    Popravdě nechápu to zjednodušení na "jeden" typ pláště a "jeden" typ směsy. Beztak jich ve výsledku není málo a naopak se budou hůř kupovat, protože podle popisku Scorpio ve směsi SmartGrip s obrázkem pouze ilustračním, určitě objednám nějakou jinou :D

  • anonymní uživatel Karel Liška (xxx) 29.7.2019 v 23:16

    tak to doporučuji..Hutchinson Coyote...hranatý s velkým HÁ...ha ha

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí