reklama

Novinka: Norco Range 2022 - kompletně překopaný a s unikátním přepákováním

Autor: Keli, vydáno: 5.7.2021

Aktuální trend u velkozdvihových enduro kol je zcela jednoznačný - vysoko umístěný čep je must have feature. Kdo jí nemá jako by nebyl. To platí samozřejmě s velkou dávkou nadsázky, ale je to skoro tak. Dalším kolem, který disponuje vysoko umístěnou kladkou je zcela nový Norco Range.
Oproti předchozím modelům je absolutně odlišný, zcela jiný a v podstatě nezůstal kámen na kameni. Možná jen jeho určení je obdobné - nejostřejší ježdění, závodění v enduru a kolo pro bikepark rats.

Virtuál s kladkou

Co se změnilo? V podstatě všechno. Nejvýraznější vizuální změnou je umístění tlumiče a také použití kladky skrze kterou prochází řetěz. Norcu u tohoto kola použilo způsob odpružení, který nazývá High Virtual Pivot. Ano, zadní stavba se otáčí okolo virtuálního bodu, který svoji pozici v průběhu zdvihu mění.
Nicméně stále zůstává zásadní vlastnost a sice prodlužování délky "zadní" stavby v průběhu zdvihu. Zadní osa v průběhu zdvihu couvá dozadu, při nárazu na překážku zadní kolo "uhýbá" dozadu a nahoru do zdvihu a díky tomu kolo snáze překážku přejede.
Výhodou virtuálu oproti jednočepu je také aktivita pod silným brzděním. Konstruktéři minimalizovali vliv brzdných sil na aktivitu odpružení, i pod plnýma brzdama bude zadní stavba velmi aktivní. Zde je rozdíl oproti jednočepu s kladkou typu Deviate či Forbidden, u nich je vliv brzdných sil na odpružení znatelný.

Stejnou aktivitu a zároveň i oporu ve zdvihu bude jezdec moci využívat i při šlapání v náročném terénu, protože vliv tahu řetězu eliminuje použití vysoko umístěné kladky. A nešlo by to bez kladky? Nešlo. Narůst vzdálenosti mezi kazetou a převodníkem ve zdvihu je výrazný, délka řetězu přitom však zůstává stále stejná. Takže bez využití kladky v ose otáčení by bylo kolo téměř nefunkční. Výrazně by se projevoval jev zvaný pedal kick, známé tahání řetězu za kliky by bylo extrémní.

Jak systém funguje uvidíte a jasně pochopíte z následujícího videa.

170mm zdvihu a pouze 29"

Nový Range disponuje zdvihem 170mm a bude k dispozici pouze s karbonovým rámem. Kolo je určeno pro použití s výhradně 29 palcovými koly.

Optimalizace pro každou velikost

Rám Range se napříč velikostmi drobně geometricky liší, v podstatě by se dalo říci, že u menších velikostí je hlavová trubka vzpřímenější a u větších velikostí více položená. U sedlové trubky jsou hodnoty obráceně, u menších je méně vzpřímená, u větších více. Na papíře však ale jsou změny hodnot minimální, hlavový úhel se pohybuje okolo 63 stupňů, sedlový pak okolo 77 st.

Rozdílná je i délka zadní stavby. Norco délku řetězových vzpěr řeší pomocí výměnných dropoutů (patek), které jsou specifické pro každou velikost. A stejně tak je specifická i přepáka. Díky tomu je odpružení naladěno optimálně pro každou velikost.

Pružinové tlumiče od Foxu a RockShoxu

Odpružení se dotýká i výběr tlumičů, Range je optimalizován pro tlumiče Fox DHX2 a RockShox Super Deluxe, vždy s klasickou pružinou. Chod zadní stavby počítá s lineárních chodem tlumiče, tedy výměna za vzduchový bez výraznějšího vlivu na chod zadní stavby nebude možná. Tady hmotnost neušetříš.
Standardně dodávané pružiny jsou k dispozici se skoky v tuhosti po 50 lbs což pro mnoho jezdců nemusí být optimální, především pokud se budou nacházet uprostřed tohoto rozmezí. Norco doporučuje ladit odpružení po krocích s odstupem jen pět lbs, což se standardní pružinou nelze zajistit, ale řešení je k dispozici pomocí Sprindex vychytávky na pružinu. Pokud chceš vědět jak funguje, klikej na článek zde

Tři provedení

Norco Range bude k dispozici ve třech provedeních a jako samostatný rámový kit. Dva nejvyšší modely budou se Sram pohonem, nejlevnější pak sází na Shimano SLX. V továrním osazení budou rámy osazeny Fox DHX2 tlumičem a vidlicí Fox 38 v případě top modelu resp. RockShox Zeb v případě nižších modelů.

Předběžné ceny jsou následující C3 - 149 990 Kč, C2 - 184 990 Kč a C1 - 239 990 Kč a dostupnost kol se v ČR očekává na jaře 2022.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Simpancz (Simpancz (a) gmail.com) 6.7.2021 000 6:45

    Az na tu cenu to vypada, ze se to Norcu povedlo. Ja jen doufam, ze jejich inzenyri konecne dali pozor na tolerace a pri dorazu nejde zadni stavba do sedlovy trubky jako u predchozich dvou genaracich range

    • anonymní uživatel Fujar_a_ja (matlamosOS (a) email.cz) 6.7.2021 000 18:08

      Kdysi jsem viděl to samý u Gianta Trance (ročník už nevim) a přišlo mi to neskutečně "vtipný". Kolo za 80-90 litrů, z továrny, takže tlumič správný dýlky oko-oko a správným chodem a zadní stavba chodila do sedlovky. Kamarád měl regulerně prohlubeň vzadu na sedlový trubce rámu. Asi nějaká featura na ochranu tlumiče, aby nešel na doraz :D. A koukám, že Giant v tom nebyl sám, tohle nechápu, takový kolo bych šel reklamovat.

    • anonymní uživatel Norco 7.7.2021 000 7:37

      Mám Range A1 2020 a nic takového nepozoruji. A to ho jezdím už půl roku a dorazů jsem dal nepočítaně.

    • anonymní uživatel Štika 7.7.2021 000 21:07

      Nestrašte borci,teď na mě čeká norco range 2015...dá se o tom problému něco dohledat? Zatím jsem nic nenašel

      • anonymní uživatel Simpancz (Simpancz (a) gmail.com) 8.7.2021 000 8:55

        Jestli to je vzduchovej tlumic, tak ho vyfoukni a zmackni zadni stavbu. Zkus to i jakoby propruzit. Lak ramu kde by to teoreticky narazilo taky napovi jestli to na to trpi.

      • anonymní uživatel orbann (orbann (a) seznam.cz) 13.7.2021 000 11:27

        AL 2015 s tim problém nemá

    • anonymní uživatel Simpancz (Simpancz (a) gmail.com) 8.7.2021 000 8:51

      Ja mel a7.1 2017 a c3 2018. Obe dve to delali..

  • profilová fotka tiborski 6.7.2021 000 17:17

    170 je málo páni ingenýři...

  • anonymní uživatel DV fon Norco (vyvoj (a) embedded-systems.cz) 7.7.2021 000 11:07

    Za mě je to kontrukčně blbě :) Tuhle vysoko umístěnou kladku bych chápal u sjezďáku HSP, kde se moc nešlape. Ale u enduro kola je úhel opásání převodníku jen 90° tragicky málo - výrazně zvětší namáhání převodníku a řeťezu a jeho opotřebení. Jinými slovy sílu, kterou dřív přenášelo 16 zubů a článků řetězu (při opásání cca 180°) teď musí přenést jen 8 zubů !!
    P.S. z trochu jiného soudku: co se týče vlivu brždění na chod odpružení, tak tenhle problém je už léta elegantně vyřešen (např. FOES), kdy se prostě záchyt reakce přenese do rámu pomocí tyčky a neovlivňuje zadní stavbu...

    • anonymní uživatel Roman 7.7.2021 000 13:48

      Proč řešit opásání převodníku, když na kazetě je jen 10z?! E13 dokonce jen 9z a tam už se vyloženě řetěz láme.

      • anonymní uživatel DV fon Norco (vyvoj (a) embedded-systems.cz) 7.7.2021 000 19:13

        No napriklad proto, (mimojine) ze zadni kazeta, respektive jeji male prevody nejsou hlinikove, ale ocelove. Hlinikove byvaji az ty z vetsim poctem zubu - ne nahodou...

        • anonymní uživatel josho (jozbull (a) gmail.com) 8.7.2021 000 7:25

          Vzadu je tiež uhol opásania cca 180° takže v zábere len 5z. Pevnosť použitej ocele odhadujem na max 800MPa, Dural cca 400MPa. Okrem toho na prevodníku sú širšie zuby a kvôli hornej kladke nebudú tak namáhane boky zubov. Takže by to nemalo byť také tragické.

    • anonymní uživatel Simpancz (Simpancz (a) gmail.com) 8.7.2021 000 8:48

      High pivot urcite na zivotnosti kazety a retezu neprida. Ale lidi to z kopce hodne chvali. Co se tyce zamykani pri brzdeni: ano, plovouci trmen je nejlepsi funkcni reseni, ale jeste jsem neslysel, ze by nekdo chvalil zivotnost (neklepani) toho ulozeni trmenu. Za me high pivot smysl dava pro top enduro jezdce, co maji rozpocet / sponzory na matros a nesetrej na novou kazetu 4 vejplaty.

    • anonymní uživatel Shu Lin 12.7.2021 000 13:37

      nabídku kol FOES úplně zmáknutou nemám, ale google mi našel pro rok 2021 model Mixer a ten žádnou tyčku nemá... tyčky jsem si všiml jen u sjezďáku z roku 2009 a "elegantní" je teda to poslední slovo co mě při pohledu na ni napadá

      • anonymní uživatel Shu Lin 12.7.2021 000 13:38

        EDIT: tak ještě u sjezďáku z 2015, ale na enduru to nikde nevidim

    • anonymní uživatel Wojc3k 13.7.2021 000 8:47

      Ahoj, sílu nikdy nepřenáší všech 16 zubů v záběru. Řetez namáhá zuby převodníku nerovnoměrně a to tak že největší zatížení přenaší prvních pár zubú a pak tlak postupně klesá. Na osmém zubu už je síla cca 10x menší a od desáteho už prakticky žádná. Podobně jako to je např. se závity na šroubu. Takže úhel opásání by podle mě neměl na opotřební převodníku ani kazety mít takový vliv.foto ke komentáři

  • anonymní uživatel Shu Lin 12.7.2021 000 13:32

    kolik článků řetězu je na to potřeba?

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí