Test: Cannondale Jekyll 2 - má unikátní rám a rád velké kopce

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 23.8.2021

Když byla nedávno uvedena na trh novinka, další generace modelu Cannondale Jekyll, uvedl jsem ji následujícím odstavcem. Historie modelů Cannondale Jekyll se píše od nepaměti. Pod stejným jménem Američané přivedli na trh mnoho různých kol, některá s velmi zajímavými technickými řešeními jako byl třeba tahový tlumič umožňující změnu zdvihu a geometrie. To u nejnovějšího Jekylla nenajdeme, sází totiž na klasické, dalo by se říct konvenční, odpružení. Nicméně nebyl by to Cannondale, kdyby nepřišel s něčím novým. A tak Jekyll ke svému čtyřčepového zavěšení zadní stavby přidává i vysoko umístěnou kladku a také velice zajímavě umístěný tlumič v těle spodní rámové trubky. 
To samozřejmě stále platí, ale jaký je Jekyll v reálu? Měl jsem jej na cca týden k dispozici a jak se mi na něm jezdilo si můžeš přečíst níže.

Karbon a jenom karbon

Nový Jekyll je aktuálně k dispozici pouze s karbonovým rámem. Jediný kus hliníku, který na kole najdeme je přepákování vedoucí k tlumiči, jinak je vše z uhlíkových vláken. Kola Cannondale vždy patřila k pořádně tuhým a ani nový Jekyll není výjimkou. Oblast šlapacího středu je extrémně masivní a když k ní přidáme i oversize čepy, tak nelze mluvit o jakékoliv flexi.
Výše zmíněné umístění tlumiče před šlapací střed do spodní rámové trubky přináší velmi nízko umístěné těžiště, co to udělalo s ovladatelností je jasné. Kolo je strašně, ale strašně stabilní. To navíc umocňuje i fakt, že mu při propružení couvá zadní osa a "prodlužuje" už relativně dlouhý rozvor. Stabilita kola ve velké rychlosti je uchvacující. 

Geometrie veskrze moderní

Trocha čísel nesmí chybět. Jekyll je k dispozici výhradně  s 29palcovými koly a s zdvihy 170 mm vepředu respektive 165 mm vzadu. Z geometrie vybírám 64 st. hlavový resp. 77.5 st. sedlový úhel, spíše delší zadní stavba a nijak extrémně dlouhý reach.
Navíc Cannondale u tohoto kola používá tzv. Proportional Response Geometry and Suspension, optimalizovanou geometrii a upravenou kinematiku chodu zadní stavby pro každou z velikostí, například u velikosti S je zadní stavba dlouhá 430 mm a u největší velikosti XL pak 450 mm. Díky tomu by jízdní vlastnosti všech velikostí měly být víceméně stejné, na rozdíl od jiných kol, která se liší jen předním rámovým trojúhelníkem a mají shodnou zadní stavbu.  

Ten kryt na to snad nepatří!

Kryt přepákování a tlumiče prý vypadá jako by na toto kolo ani nepatřil. Proč je tak vystouplý? Důvodů je více, odtok nečistot a zajištění ventilace a chlazení tlumiče jsou dva z nich, ale hlavní důvod je pohyb tlumiče a přepákování, když jde kolo do maximálního zdvihu, horní čep tlumiče v přepáce je níže než je spodní hrana spodní rámové trubky. Pokud by nebyl ochranný plast vystouplý, vzájemně by mezi sebou kolidovali.

Do kopce hlučí, z kopce neslyšný 

Jak definovat zvukový projev Jekylla jednou pár slovy? Hlučná kladka. Na těžkých převodech trochu tišší, na lehčích naopak výrazně hlasitější. Na nejlehčím pastorku je kladka jednoznačně nejvíce hlučná. Řešení? Existuje! Nejezdit lehké převody!
Jezdil jsem již více kol s kladkou, ale Jekyll je v hlasitosti jednoznačným vítězem. Nevím, zda-li je to použitím narrow wide pastorku kladky se střídajícími úzkými a širokými zuby nebo jeho materiálem (ocel) nebo cannondalovským specifikem AI offsetem zadního kola (zadní kolo není nacentrováno na osu náboje, ale o pár milimetrů mimo osu). Každopádně, při šlapání není Jekyll neslyšné kolo. Toto velmi kontrastuje s tím jak tiché je při jízdě z kopce bez šlapání. Zapomeň na bouchání, mlácení řetězu či podobné zvukové projevy, Jekl jede i v extra rozbitém terénu téměř neslyšně.

Nestoupá jak dým

Do kopce letí? Tak toto, minimálně pocitově, nelze říct. Spíše opačně. A to i přesto, že je kolo doslova imunní na pohupování při šlapání. Přestože tlumič disponuje možností zamčení, nikdy jsem ho nevyužil. Nebyl důvod. A to jsem na nadměrné pohupování dost citlivý. Zadní odpružení se totiž při šlapání a klidně i na asfaltu téměř nehne. Je tedy neaktivní při šlapání? Ano i ne. Zapomeň na absolutní eliminaci drncání ve výjezdech, to v žádném případě. Míra neaktivity je tak akorát, kolo jede a ve výjezdech polyká nerovnosti větších rozměrů než aby překopíroval každé jehličí.
Proč teda kolo do kopce nestoupá jako dým? Může za to hmotnost? Váha ukázala 16,5 kilogramu, to rozhodně není málo. Hmotnost s pedály, s plášti bez zesílení či výztuh, ale na bezduších... Na celokarbonové kolo je Jekyll trochu těžítko. Avšak očekávat od ostrého enduro kola, že do kopců bude stoupat jako XC kolo může jen naivka.

Změřit přesně sag chce zručnost

Nastavení statického zatížení "sagu" na tlumiči je obtížné. Tím jak je tlumič ukrytý ve spodní rámové trubce, tak není příliš vidět na pístnici. A změřit si přesnou hodnotu je dost náročné z důvodu nesnadného přístupu s měřítkem.
Naštěstí, další nastavení, kroutítka odskoku a komprese jsou snadno dosažitelné. 
Vložení tlumiče do spodní rámové trubky si vyžádalo úpravu rámu. Při podrobnějším pohledu jsou na rámu patrná vybrání, tak aby štelovátka s rámem nekolidovala. Obdobné řešení najdeme i na sedlových vzpěrách zadní stavby, tam vybrání zajišťuje lepší průchodnost pláště zadní stavbou.

Osazení bez investic 

Osazení praktické i funkční, nelimitující, ale je vidět, že se šetřilo. Základní náboje, plechová teleskopická sedlovka, obyčejné sedlo. Na hlavních komponentech najdeme produkty značek RockShox, Fox a Shimano, ale především z nižších pater nabídky. Vidlice Zeb v základním provedení nedokáže sekundovat foxovému tlumiči DPX2.
Nicméně, kolo jako takové je zcela bez problémů jezditelné bez dalších investic, vyloženě slabé místo v osazení nenajdeš

Chce to kopec, velký kopec

Hodně zdvihu a docela radikální geometrie určuje použití kola. Jezdil jsem na něm jak na našich lokálních drahách blížícím se sjezdovým tratím, tak například na Rychlebských stezkách. Na prvních jmenovaných jsem si liboval, na Rychlebách spíše trpěl. Dost dlouhý rozvor je relativně neobratný v pomalé rychlosti, jinou na drtivé většině tratí na RS ani nevyvineš. Z toho jednoznačně vyplývá, že Jekyll chce kopec, velký kopec s pořádným  převýšením, kde se jede spíše rychleji než dráhy, kde jedeš trialově krokem.  
Přestože Jekyll nemá nijak extrémně nízko střed, tak jsem si štrejchnul klikama, ale i převodníkem nespočetně krát. Prostě s tímto kolem si musíš zvyknout na častější kontakt s podkladem. 

    

Hravé a zároveň stabilní

Vzhledem k přepáce a úhlu pod kterým tlačí na tlumič jsem měl obavy z necitlivosti zadního odpružení. U mne jako těžšího jezdce jsem však jakoukoliv necitlivost nezaznamenal, ale zkušenosti od lehčích jezdců toto potvrzují. Není s podivem, že uvažují o použití pružinového tlumiče.

Ona je totiž necitlivost a necitlivost. S optimálně nastaveným tlumičem je Jekyll odpružení pěkně závodně tuhé, se skvělou oporou ve středu zdvihu. Pro někoho by počáteční citlivost by mohla být vyšší, ale já jsem byl maximálně spokojen. Nechci kolo, které při přejezdu sebemenšího kamínku jde hodně do zdvihu, protože ti takový projev krade rychlost. Na kole, které má jezdit rychle musíš mít projev odpružení trochu tvrdší.
V oblasti sagu a trochu víc bych Jekla bez obav označil hravé jako malé dítě, naopak jakmile jde kolo více do zdvihu stabilita se radikálně navýší. Na tratích, které mám nalítány dokonale jsem se s Jekyllem dostal do stop o jakých jsem nikdy ani neuvažoval. A to navíc v rychlosti, jakou jsem zde snad nejel. Jekyll ti vnímání rychlosti posune a jako jezdce tě zrychlí. Přesto, že na trhu najdeš kola s agresivnější geometrií, tak Jekyll ji má skvěle odladěnou, vyvážený kompromis mezi ovladatelností a stabilitou zaslouží pochvalu.   

A brždění, to je kapitola sama pro sebe. Hrozně mne bavilo jak aktivní pod brzdou Jekl byl. Brzdění v kompletním bo*delu s neuvěřitelnou účinností, tohle chceš i na svém kole. Rozdíl v brzdění oproti předchozí generaci Cannondale Jekyll by se snadno dalo označit jako zásadní. Čtyřčep versus jednočep. Není těžké uhodnout, kdo je v této hře jasný outsiderem.

 

Pro koho je?

Pokud převažuje v tvém ježdění cesta dolů v extrémně náročném terénu s velkým sklonem nebo nejraději řádíš v bikeparku pak bude Jekyll tvou správnou volbou. Pokud hledáš univerzální kolo na celodenní výlety, traily a občasný těžší terén, doporučuji se podívat o kategorii níže na model Habit, protože ten svojí univerzálností vyniká.

A na závěr  bych zmínil, že nový Jekyll je dostupný jen ve dvou provedeních, nižší model s označením 2 je tento testovaný, a vyšší model pak na sobě nese jedničku. 

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí