Novinka: Cannondale Jekyll - nová generace přináší Horst link a umně maskuje tlumič

Autor: Keli, vydáno: 22.6.2021

Pamatuji si jaké před časem zdvihlo pozdvižení kolo od Cannondale se dvěmi tlumiči. Tehdy byl prototyp osazen dvoukorunkovou vidlicí a testován na sjezdových tratích. Je to již nějaká doba, ale pokud si vzpomeneš, tak rám byl extrémně podobný tomu, který dnes představila americká značka Cannondale. Nový Jekyll je však mnohem konvenčnější než zmíněný prototyp, ale i přesto má mnoho zajímavých řešení.

Několikátý Jekyll v pořadí

Historie modelů Cannondale Jekyll se píše od nepaměti. Pod stejným jménem Američané přivedli na trh mnoho různých kol, některá s velmi zajímavými technickými řešeními jako byl třeba tahový tlumič umožňující změnu zdvihu a geometrie. To u nejnovějšího Jekylla nenajdeme, sází totiž na klasické, dalo by se říct konvenční, odpružení. Nicméně nebyl by to Cannondale, kdyby nepřišel s něčím novým. A tak Jekyll ke svému čtyřčepového zavěšení zadní stavby přidává i vysoko umístěnou kladku a také velice zajímavě umístěný tlumič v těle spodní rámové trubky.

 

Ostré enduro

Označit jinak nového Jekylla než ostré super enduro kolo nelze. Se svými 29palcovými koly a 170 respektive 165 mm zdvihu je jeho určení jednoznačné: kolo na nejostřejší tratě, kde společně s poměrně agresivní geometrii nabídne dostatek jistoty v rychlosti i dobrou dávku ovladatelnosti.
Geometricky je Jekyll moderní, ale nikterak extravagatně. Ani jedna z geometrických hodnot není extrémní: 64 st. hlavový resp. 77.5 st. sedlový úhel, spíše delší zadní stavba a nijak extrémně dlouhý reach.

Čtyři čepy a jedna kladka

Horst link neboli v zavěšení zadní stavby je jedním z nejrozšířenějším způsobem odpružení, který v současné době můžete vídat na kolech mnoha značek. Klasický Horst link nabízí dobrou práci odpružení i při masivním brždění, vynikající oporu ve středu zdvihu a zároveň i dobrou odezvu na pedálu.
Nicméně u Cannondale u tento systém vylepšili pomocí kladky přes kterou prochází řetěz. Jak to funguje? Když jde zadní kolo do zdvihu, tak při konstrukci s vysoko umístěným hlavní čepem se prodlužuje rozvor, zadní kolo "couvá" a usnadní tak překonání překážky. Bohužel stinnou stránkou je, že přitom dochází k jevu zvanému kickback, řetěz takříkajíc zatáhne za kliky do protipohybu šlapání. Tento jev má neblahý vliv na chod odpružení a není ani příjemný pro jezdce. Avšak při použití kladky s osou v blízkosti hlavního čepu je eliminováno prodlužování délky řetězu, v podstatě délka řetězu zůstává téměř konstantní po celý zdvih zadní stavby. Jednoduše řečeno, kladka zajistí, že systém je v jakékoliv jízdní situaci stále aktivní, a to i při šlapání ve velmi rozbitém terénu. Velmi názorně je to vysvětleno v následujícím videu.

Různé geometrie a kinematiky pro různé velikosti

Cannondale u modelu Jekyll představuje optimalizované odpružení a geometrii pro každou velikost kola. U Jekyllu není kinematika odpružení a jedna zadní stavba shodná pro všechny velikosti rámu. Ba naopak, každá velikost má specifický upravený rám a to nejen délkou zadní stavby, ale také umístěním čepů a délkou předního rámového trojúhelníku. Proportional Response Geometry and Suspension řeší, aby jízdní pozice pro jezdce různé výšky byla vždy optimální. Jezdci velikosti S se na kole velikosti S bude mít na kole stejnou pozici a bude se mu jezdit úplně stejně jako jezdci velikosti XL na stejně odpovídající velikosti. V řeči čísel je rozdíl nejlépe vidět na délce zadní stavby, její hodnota se napříč velikostmi pohybuje od 430 až po 450 mm.

 

Karbonový rám a skrytý tlumič

Cannondale Jekyll bude dostupný pouze s karbonovým rámem na kterém najdeme několik velice zajímavých řešení. Prvním, co padne okamžitě do očí je umístění tlumiče. Při pohledu z profilu je z tlumiče vidět pouze expanzka. Tlumič se totiž nachází uvnitř spodní rámové trubky a je umístěn velice nízko, v podstatě těsně před středovým složením. Důvod umístěním tlumiče takto nízko je nasnadě, nízko položený tlumič snižuje těžiště kola a kolo je tak stabilnější a ovladatelnější.
Umístění tlumiče si vyžádalo kvalitní ochranu, protože leží v místech, kam nejčastěji naráží kameny letící od předního kola. Chránič rámu a tlumiče je lehce přesazen před rámem, takže umožní proudění vzduchu okolo tlumiče a tím jeho chlazení.

Další zajímavostí je i drobný nenápadný blatníček, který chrání hlavní čep před nečistotami jdoucími od zadního kola. Že toto řešení prodlouží životnost ložisek je jednoznačné.
Samozřejmostí jsou i ochranné prvky na zadní stavbě, vnitřní vedení kabeláže a také navářky ISCG pro uchycení napínáku.
A nebyl by to Cannondale kdyby neměl něco specifického. I u tohoto kola najdeme AI offset zadního kola. Jedná se o excentrické napletení zadního kola s 6mm offsetem, které zajistí větší tuhost kola a lepší průchodnost v rámu. Nevýhoda je jasná, do rámu lze použít pouze kola s excentrickým vypletení.

Kladka je zároveň vodítko

Cannondale kladku nazývá Guidler. Tato zkratka Guidler v sobě skrývá vodící kladku a zároveň i vodítko. Prostě podle rovnice: Idle pulley + Chainguide = Guidler.

 

Jen dva modely

Cannondale Jekyll bude k dispozici ve dvou provedeních s označením 1 a 2. Vyšší model Jekyll 1 bude na kompletní odpružení Fox s vidlicí 38 vepředu a levnější model bude v kombinaci tlumiče Fox a vidlice RockShox. Na výběr budou také dvě barevné kombinace, u jedničky Beetle Green (BGN) a Graphite (GRA), u dvojky pak Purple Haze (PRH) a opět grafitová.

Cannondale Jekyll 1 obrazem

 

Cannondale Jekyll 2 obrazem

Kdy bude a za kolik?

Aktuální situace na trhu s koly je všeobecně známá. Vliv covidu, prudce navýšená poptávka a také menší dostupnost základních surovin je vyhrocena navíc i nárůstem lodní dopravy z Asie. Výsledkem je, že kola nejsou. Bez ohledu na výrobce je dostupnost kol velmi omezená. Pokud se vám nový Cannondale Jekyll líbí, tak si na něj budete muset počkat. Dostupnost na českém trhu očekává dovozce firma Aspire Sports na začátku roku 2022. A na závěr nesmí chybět ani cenovky, Cannondale Jekyll 1 vychází na bez koruny za 180 tisíc korun (179.999 Kč) a levnější Jekyll 1 pak bude k mání za necelých 130 tisíc (129.999 Kč) 

Jak se vám nový Cannondale Jekyll líbí? Dej nám vědět do komentářů.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Maaca (nopotesh (a) koshte.com) 22.6.2021 000 16:43

    Hezky, ze pro kazdou velikost jiny rozmery, ale uz pro to + za značku tostojí raketu,
    zadruhý, proč někdo nezkontroloval aspoň tabulku geometrií, maj tam chyb jak u slušnočecha v dYktátu,
    a zatřetí, proč tu nevidim řez layoutem vahadel, prototyp měl uchycení tlumiče nahoře i dole a různě s tim laborovali, jak to teda dopadlo? (ano došlo mi že přední vahadlo je "driven") ale... kor tady na DK čekám naprosto detailní technobulšitní rozbor ať tu Bikenerds můžou dělat chytrý, chtělo to tejden počkat a vydat článek s vícero datama, ať můžem debatovat jestli to za ty prachy oproti jinejm zběsilejm konstrukcím pramenících z 90ek opravdu stojí zato :D

    • profilová fotka Keli 22.6.2021 000 17:55

      Těžko rozebírat kolo na kterém jsem jel asi 100 metrů po parkovišti. Navíc ve velikosti M... Zhruba v září bych mohl mít k dispozici test bika na delší čas. Pak se kolu můžu věnovat podrobněji.

  • anonymní uživatel Jirka 23.6.2021 000 12:11

    Ten kryt tlumáku je mému oku silně neladící. A ty mezery které mají sloužit k chlazení budou ideální pro bláto a prach. A celkově se bude muset k tlumáku blbě dostávat , když je takhle zapuštěný. Jinak Jekyll vypadá moc hezky až na tenhle zásadní detail.

  • anonymní uživatel Ádoš 23.6.2021 000 16:06

    sexy křivky <3

  • anonymní uživatel Luděk 28.6.2021 000 22:35

    To bude mít určitě Znojemská R. místo dhčka do parku

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí