Jak se staví sen... ne, sen, ale bikepark Jahodnice!

Autor: Martin Zvoníček, vydáno: 9.9.2021

Legendární biker Michal Maroši a specialista na stavbu bikeparků Filip Majkus se v Jahodnici na Praze 14 podíleli na výstavbě nového sportovního multifunkčního areálu. 

Třiačtyřicetiletý Michal Maroši je legendou svého sportu. Čtyřikrát se zúčastnil závodu Red Bull Rampage v Utahu a v barvách týmu RSP vyhrál světový pohár. Nezapomenutelný byl jeho předjížděcí manévr na závodu v Jablonci, který na Youtube nasbíral přes třicet milionů shlédnutí. "Teď využívám zkušenosti ve prospěch mladších jezdců," říká biker, který se věnuje výstavbě areálů pro cyklisty. Jedním z nich je i nový bikepark, který pod jeho vedením vyrostl v Jahodnici na Praze 14. S myšlenkou vybudovat na Jahodnici bikepark přišli místní občané a Michal Maroši byl osloven jako odborník ve chvíli, kdy se řešil návrh a realizace samotných překážek. Investorem Bikeparku Jahodnice byla městská část Praha 14.

Český biker se během realizace projektu mohl opřít o tým spolehlivých lidí. Klíčovým byl jeho společník Filip Majkus, profesionál ve výstavbě parků pro snowboardisty, lyžaře i bikery. V německé firmě Schneestern, která se zaměřuje na tento typ staveb, to dotáhl na pozici projekt manažera. Podílel se na výstavbě pumptracku ve Wals-Seizenheimu u Salcburku, v Pekingu stavěl areál pro FIS mistrovství světa ve snowboardingu, o rok později pracoval na stavbě zimního eventu Audi Nines v Söldenu a pro společnost Gravity Logic z Whistleru vytvořil Sassolungo bikepark v italských Dolomitech. S Michalem Marošim se potkal náhodou během snowboardingu v Söldenu. Poměrně rychle zjistili, že mají společné vize, které se rozhodli rozjet v Česku.

V čem se liší stavba bikeparku od jiných staveb? V mnoha ohledech je bikepark stavba jako každá jiná. Rozdíl je v citu a zkušenostech. Podle Filipa Majkuse by projektanti měli být sami bikeři, aby dokázali odhadnout, co funguje a co ne. "Pumptrack nedokáže nakreslit inženýr pozemních staveb," říká a vysvětluje, jak důležité jsou třeba vjezdové a výjezdové vlny do zatáček, jejichž tvar dělá spíš podle oka a zkušeností.

Stavba bikeparku se neobešla bez těžké techniky. Bez té by se pánové neobešli a vše by trvalo daleko déle než byla finální měsíc a půl dlouhá práce. 

Pro Jahodnici si z půjčovny Zeppelin CZ vybrali tři velké stroje Cat. "Rýpadlo Cat 308 je klasika, už je to větší bagr, který udělá hodně práce, přitom je stále dostatečně kompaktní. Děláme s ním především hrubší práce, přesuny materiálů a první tvarování nahrubo. Jako druhý stroj používáme nějaké menší rýpadlo - většinou Cat 303E CR. Tímto strojem ladíme detaily a přesný tvar vln a překážek. Na přesuny materiálů používáme čelní nakladač, většinou Cat 906, někdy i větší. Na hutnění pak máme dobré zkušenosti s deskou CR6. Má velikost tak akorát, přitom se s ní dá pořád poměrně dobře manipulovat," popisuje Filip. 

Za nezbytný považuje powertilt, bez nějž je tvarování vln a zatáček velice náročné a strojník musí být opravdu šikovný a zkušený, aby požadovaného tvaru překážek dosáhl jen se svahovkou a pevnou lžící. Do bikeparku Jahodnice se navezlo 1 500 kubíků hlíny, což odpovídá asi dvěma stovkám sklápěček. Vedle duchovního otce projektu Michala Marošiho a stavbyvedoucího Filipa Majkuse tvořili tým tři strojníci, dva "shapeři" pro detailní dotvoření překážek a stavební dozor.

S brigádníky tak na stavbě působilo 10 až 15 lidí. Vytvořit bikepark trvalo měsíc čistého času, kdy se pracovalo i o víkendech.

 

Michal s Filipem věří, že se jim projekt povedl. Největší radost mají z toho, kolik překážek dokázali vtěsnat do omezeného prostoru a že docílili areálu pro jezdce všech úrovní. "První deště stavba přestála bez úhony, to je vždycky důležitý test," říká Michal. Bike park je již zkolaudovaný a otevřený pro veřejnost. 

Bikepark Jahodnice najdete na adrese Manželů Dostálových 1436, 198 00 Praha 14-Kyje, mapa zde.

Diskuze

  • anonymní uživatel mokanek 9.9.2021 000 10:46

    Normálně bych si to nechal pro sebe, ale vzhledem k obsahu článku posílám reakci.
    Park jsem ze zvědavosti navštívil začátkem srpna. Bohužel moje první návštěva byla nejspíš i mou poslední. Večer uprostřed prázdnin, nikde nikdo a park po měsíci od otevření a pár deštích naprosto nejezditelnej.
    Každý, kdo staví, přece ví, že o skoky se musí starat. Vysvětlil ale někdo investorovi, že pokud tam nestráví někdo minimálně jednou týdně den s lopatou, že je to pak nepoužitelný? Jaký má smysl postavit něco takového, když kolem není žádná komunita, která by park převzala a dále ho udržovala? Vzhledem k náročnosti skoků se těžko bude jednat o začátečníky. Má pak vůbec taková stavba smysl?
    Další, co nechápu je ta lajna skoků. I z mé hobby pozice si dovolím prohlásit, že ty skoky jsou úplně na nic. To nemůže nikoho bavit. Rozjezd není prudkej, skoky jsou na rovině, dopady plytkáče a ještě se postupně zvětšují. Mezi skomama tak musí šlapat i ten největší bikrosák... Faktor zábavy = nula. Závěrečný mikro wallride pak člověka pošle na druhou stranu a on se pak pro cestu zpět na věž musí vydat kolem celého parku. Proč to wólo není na druhou stranu, když tam je ten novej chodník? Přemýšlel u toho někdo?
    Vím, že kritizovat umí každý, ale tohle se fakt nepovedlo. Park za mě působí jako negativní reklama pro další potencionální projekty městských částí a obcí. Za ty prachy jistě šlo zalejt ten pumptrack, co tam je asfaltem a přineslo by to více užitku.

    • anonymní uživatel Bruno 9.9.2021 000 13:33

      Ale fotky hustý, že? ...sem měl taky takový chvění jakože je to p*čovina a ejhle. Bajkparky na rovině a pumptracky do kopce, každej to má jinak hozený prostě.

    • anonymní uživatel Radek Kulha 10.9.2021 000 11:16

      Musím souhlasit. Tenhle projekt se fakt nepovedl a ještě kolem toho dělat tuhle mediální masáž, to je trochu trapný. Mrzí mě to o to víc, že to mám kousek za barákem. Jen bych dodal ještě k pumptracku, ten kdyby byl alespoň asfaltový, tak to nějak jde, byť jsou klopky docela plytký, ale s tím povrchem co tam je, to stojí za kulový. Takže budu zase dál jezdit přes půl Prahy do Nupak.

      • anonymní uživatel Kome 10.9.2021 000 16:07

        Jsem rád ze i rajdr jako jsi ty se k tomu kriticky vyjádřil. Majkl ale na kritiku moc neslyší. Holt z toho bude poloviční bikroska.

  • anonymní uživatel Ondra (mam_ale (a) nedam.cz) 13.9.2021 000 17:13

    Ty tuny kamení všude ... Z toho bude po pár dalších deštích slušný DHčko. Pří vší úctě k práci, kterou do toho chlapi dali - marnost a zbytečnost. Tohle se s poklidem a ve vší nechvalnosti může zařadit mezi pokusy jako Štvanice a nedejbože "singly" v Letňanech. Škoda toho pumptracku, mohl být méně "skromný". No nic, život zas jde (jede) dál. Fakt škoda ale.

  • profilová fotka hobit 21.9.2021 000 13:48

    Aniž bych četl komenty tak jsem tam včera pln očekávání jel. Pumpy dobrý, mininorthshore taky. Občerstvení super. Jel jsem tam ale kvůli skokům a musim říct, že je to dost hrůza. Nejsem sice žádnej fourcrossař ale získat rychlost i na ten první nejmenší skok je nadlidskej úkol. Místní týpek na pevňáku šlapal celou rampu dolů a potom přes bouli až do odrazu s intenzitou jak kdyby jel olympiádu v BMX, za což mu odměnou byl polet2 m do dálky 10cm nad zemí a taktak do dopadu. Následně dupat přes boule na druhej skok, kterej se už nedolítává a konec. Zbylý skoky jsou už jen na projíždění. Jako sorry ať mi někdo ukáže jak to skočí bez šlapání, jak by asi se dirty skákat měly, když už je tam taková krásná rozjezdovka. Je to strašně smutný, že někdo dovede vyjednat prachy a obří pozemek na takovouhle stavbu a výsledek je, že se tam nedá jezdit. Je to jak pumptrack na Libuši, Spořilov nebo dirty Štvanice. Prostě vyhozený prachy a negativní reklama která magistráty odradí od budování dalších takovejch spotů - jak píše Mokanek. Jako věřim, že Márošák to asi na pevňáku bez triku doskočí když zadupe, ale ti mladý kluci pro který je to určený a který se na tom maj mít možnost něco naučit tak těm je takovej spot nahovno, to můžou jít trénovat starty na parkáč... Přitom by stačil jeden skok s malym a velkym odrazem a kůrovym dopadem na kterej by byla rychlost a do roka tam mlaďoši točej beka. Je mi z toho smutno.

  • anonymní uživatel Ludek 27.9.2021 000 15:59

    Některá místa bikeparku bude muset nechat radnice opravit, neboť je poškodil v noci na dnešek silný déšť. „To se po takovémto dešti stává i na nejlepších trasách v republice,“ řekl Maroši. Městská část bude také ještě hledat provozovatele občerstvení a samotného bikeparku.
    Tak to jo...

    Správce se bude starat o stav překážek a další části parku. Kolmanová dodala, že stav trati budou pravidelně kontrolovat profesionální bikeři.

    Náklady na výstavbu jsou 28 milionů korun, přičemž velkou část z ceny pokryje dotace od Magistrátu hl. m. Prahy....

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí