Whyte Euro Demo tour - představilo novinky od Whyte na další sezónu

Autor: Keli, vydáno: 14.12.2021

Když mi volali z Made for trails,  českého zastoupení značky Whyte, že v rámci Whyte Euro Demo tour k nim do Nového Jičína dorazí Carl Jennings dlouho jsem se nerozmýšlel nad odpovědí. Carl je neskutečný sympaťák a mimo to je i  letošní celkový vítěz Welsh Enduro Series 2021 v kategorii Grand Vets. Letos dorazil s flotilou ebiků a neskutečně jsme si to společně užili.

Ale než jsme vyrazili na kolo došlo i na novinky v nabídce značky Whyte. Vzhledem k zaměření našeho webu se podíváme na vícezdvihová kola, modely T-160 a T-180.

T 160 - trail enduro

Z pohledu českého jezdce je určitě nejzajímavější kolo s označením T-160, se 160 milimetry zdvihu na vidlici a 150 mm vzadu se jedná o agresivní trailové kolo s přesahem až do endura. Postaveno na jako čistá 29".

Pro příští modelovou řadu došlo ke změnám na rámu. Některé změny jsou kosmetické, jiné více funkční. V podstatě se jedná o nový rám, ač vizuálně zůstává velmi podobný svému předchůdci. Zásadní úpravou je nová zadní stavba vyztužená vzpěrou za sedlovou trubkou a také se změněnou pozicí čepu na řetězových vzpěrách. To se ve výsledku projeví v nové kinematice chodu, chod je více progresivní. Došlo také ke zlepšení hodnoty antisquat a díky tomu jde kolo líp za pedálem. Změna společně se zmenšenou výškou hlavové trubky se projevila i na celkové výšce kola, ta bude o fous nižší, nižší standover nabídne i více prostoru nad rámem.

Vidlička není nebo je flipchip?

Zajímavým řešením je možnost úpravy geometrie. Whyte nepoužívá klasické flipchipy jako konkurence, ale nabízí měnitelné vidličky vedoucí okolo sedlové trubky k tlumiči. Na výběr je několik verzí a doopravdy každý si může geometrii naladit k obrazu svému.

Významnou úpravou prošlo i zesílení rámu, rám je nyní více optimalizován pro velkozdvihové vidlice, daní za to je však drobné navýšení hmotnosti. Rámy Whyte jsou známé svou odolností a výdrží, proto nepřekvapí, že zůstavají dvojité ložiska s dvojnásobným zatěsněním. Kola Whyte jsou připravena na britské počasí. I proto na na spoustě kol Whyte najdeme sedlovky Bike Yoke Revive. A kromě nich i zajímavý kryt vstupu sedlové trubky, který zajistí, že se dovnitř do rámu nedostanou nečistoty.

G 180 - gravity enduro

Nejvíce nazdvihovaným modelem v nabídce Whyte je model G180. K dispozici je ve dvouprovedeních, jako bikeparkový speciál a nebo jako závodní enduro. Kola s velmi podobnou geometrií se liší především průměrem kol, bikeparková verze sází na střední průměr a enduro pak logicky sahá pro devětadvacítkách.

Custom vodítko od Manobike

Zajímavým projektem do kterého se české zastoupení Whyte Made for trails pustilo ve spolupráci s Manobike je vodítko s crash plate. Kola Whyte disponují pouze dvojicí děr ISCG pro montáž napínáku či vodítka, pokud dojde k nárazu do crash plate, ten se pootočí a je třeba jej znovu ustavit do správné pozice. Modifikované vodítko je upraveno tak, že se opřed o středovou misku a díky tomu drží jako by bylo namontováno na všech třech šroubech. 

Ebiky

I Whyte vidí v elektrokolech velký potenciál a věnuje spoustu energie do jejich vývoje. Mimo standardních kol připravuje čistě závodní ebike určený pro závody světové ebike enduro série. Od běžného kola se bude lišit v geometrii, v baterii, v pozici těžiště a také v naladění odpružení.

V čem se zajisté lišit nebude je ovladatelnost a vyváženost. To jsou velice silné stránky ebiků značky Whyte. Není třeba si na kola zvykat, stačí nasednout a jet. Díky specificky umístěné baterii ve spodní rámové trubce, na rozdíl o jiných značek je baterka velice nízko a leží částečně před motorem. Díky tomu je kolo neskutečně stabilní a klidné. Strávil jsem odpoledne v sedle kola e-150 S a přišlo mi, jako bych na něm jezdil odjakživa.

Chválit nejnovější generaci pohonu Bosch CX je asi zbytečné, stačí navolit režim E-Mtb a zapomenout na to, že jedeš na elektrokole. Dopomoc je velice přirozená, v každý okamžik motor přidává právě tolik, kolik by jsi chtěl.

Ceny milosrdné

Ač je Whyte britská značka, tak vliv Brexitu na navýšení prodejních cen není tak patrné jak by se dalo očekávat. Ano, navýšení zde jsou, ale nijak zásadní. Vzhledem k navýšení cen u konkurence jsou ceny stále ještě docela milosrdné. A hlavně, Made for trail jakožto dovozce bude kola mít k dispozici...

G 160 v testu

V rámci prezentace jsem  se domluvil na testu trailovo-endurového kola G 160. Jeho dodání očekávám v nejbližší době a vy se tak můžete těšit na obvyklý redakční test.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí