Termínovka Czech Downtown Series 2022 - Tábor, Rakovník, Horní Planá, Příbram

Autor: Keli, vydáno: 13.1.2022

Kolotoč městských sjezdů pod hlavičkou Czech Downtown Series roztočí svá kola již poosmé. Sezona 2022 nabídne tradiční lokality, kde organizátoři chtějí zúročit zkušenosti nabrané v minulých letech. Společná schůze pořadatelů potvrdila, že intenzivnější spolupráce povede ke zvýšení úrovně všech závodů a zvedne prestiž Série jako takové.

Červen = Tábor

Úvod sezony opět obstará nová kometa na downtownové scéně Downtown Tábor 11. června."Pojede se opět od kostela na Žižkově náměstí, skrze uličky Starého města až ke Křížové cestě pod Holečkovými sady. Z počátku šlapavá trať se po chvíli opět promění v rychlý sjezd po proměnlivém povrchu a zakončuje ji technický terén parku Holečkových sadů," představuje trať ředitel závodu Matěj Pospíchal. Nováček mezi protřelými pořadateli se netají těmi nejvyššími ambicemi. Dostat na závody ty nejlepší jezdce nejen z ČR, ale i zahraničí. Po celou dobu závodů je na Žižkově náměstí připraven bohatý doprovodný program pro celé rodiny. "A pro ty, co neuspokojí odpolední program downtownu, čeká večerní afterparty doplněná kapelami", doplňuje pravá pořadatelská ruka Miroslav Majer. 

Červenec = Rakovník

Druhým závodem v pořadí bude Downtownu Rakovník, který se koná v tradičním termínu 23. července. Duchovní otec Čerw vozí třináctku na startovním čísle a stejnou číslovku bude mít i tento ročník. Nejdéle pořádaný downtown v historii ČR povede do boje opět Dan Kolář: "Downtown se opět pojede v rámci Rakovnického cyklování a my do uliček Rakovníka budeme chtít zařadit jak tradiční překážky, tak překvapit nějakou novinkou," a potvrzuje tak chuť vnést do akce další čerstvý vítr.   

Srpen = Horní Planá

Třetí zastávku obstará Horní Planá a taktéž drží svůj termín - 6. srpna. Po premiéře v roce 2020 se druhý ročník již mohl v mnoha ohledech měřit se zavedenými podniky. V dalším růstu eventu jistě pomůže skutečnost, že napřesrok bude hostit v pořadí páté MČR. Jezdci se mohou znovu těšit na trať z velké části lesem na hlíně a kašnou na náměstí jako cílovým skokem. Před cílákem se plánuje další velký skok, protože slovy Františka "Funyho" Valeše: "Rychlost tu je!" Louka v polovině trati se stala ideálním zázemím pro riders kemp a afterparty. Víkend u Lipna slibuje kvalitně strávený čas nejen pro jezdce, ale i jejich doprovody. Organizátoři ostatních závodů spojí síly, aby turisticky atraktivní městečko zažilo podobnou atmosféru, jakou znají v Dačicích. Na jihu je totiž svět pořád v pořádku...

Září = Příbram

Závěrečným podnik přivítá Příbram. Svatohorský downtown se bude konat ve stejném termínu - 17. září. Tento měsíc bude nabitý akcemi, ale na tento závod si jistě mnoho riderů v kalendáři svůj čas vyčlení. Pokud se opět nebudou rušit závody v zahraničí, budou moci v Příbrami konečně uspořádat zastávku European Downtown Cupu v jeho nultém ročníku. "Loni jsme se rozhodli nadělit jezdcům i divákům novou část trati, která se setkala s velmi pozitivní odezvou. Diváci se mohou opět těšit na 3 fan zóny s moderátory, hudbou a občerstvením. Stejně jako loni proběhne vyhlášení celé Série právě u nás", shrnul za Příbram Vlasta Ševr.

S licencí i bez

I v sezoně 2022 team pořadatelů pokračuje spolupráce s Českým svazem cyklistiky. Licence vydávaná Svazem nebude povinná jen pro zájemce v boji o mistrovské tituly, ale bude vyžadována pro tři hlavní kategorie - Junioři (do 18 let včetně), Elite (19 - 29 let) a Masters (30+) na každém závodě CDS. Zůstane i kategorie Open pro nelicencované bez rozdílu věku, v podstatě příchozí závodníky, kteří se zúčastňují zpravidla svého lokálního závodu. Vítěz série z kategorie Open přejde v sezóně 2023 do jemu odpovídající licencované kategorie (Junior/Elite/Masters) a teprve následující sezonu, pokud se neumístí do TOP 10 může zpět do Open.  

Rozhoduje lepší čas z obou jízd

Na všech závodech se opět pojedou 2 soutěžní jízdy, bude vždy rozhodovat lepší čas z obou jízd, nikoliv čas z finále. Pouze v Horní Plané bude rozhodovat druhá jízda, v souladu s pravidly ČSC. První jízda se na všech závodech pojede po kategoriích v pořadí Ženy, Junioři, Masters, Open a Elite. Ve druhé se jezdci v kategoriích srovnají podle času, aby se podpořila gradace závodu pro diváky. 

Prize money budou

Startovné je nastaveno na 600 Kč a bude možné pouze elektronicky. Sto korun z každého startovného poputuje do banku a spolu s další finanční dotací z rozpočtu každého závodu vytvoří prostor pro prize money, které nebylo zvykem na každém závodě. "V příštím roce chceme garantovat prize money na všech závodech Czech Downtown Series pro licencované kategorie v procentuálním poměru 50 Elite/25 Junior/25 Master. Chceme i tímto krokem přilákat top jezdce nejen z ČR," doplňuje za team pořadatelů Vítězslav "Stráňa" Stránský.    

Nemůžeme se dočkat

Momentálně se stále pracuje na vytvoření nového registračního systému, kde bude mít každý rider svůj profil a zajištění finančních i produktových partnerů jak seriálu, tak jednotlivých závodů. Informace o novinkách v CDS sledujte na webu www.czechdt.cz, FB stránkách a Instagramu Czech Downtown Series. Už se nemůžeme dočkat, až se opět uvidíme ulicích! Trénujte přátelé!

Diskuze

  • anonymní uživatel DJ Imunitas 13.1.2022 - 15:24

    Má nárok na licenci i neočkovaný? A bude i open kategorie pro neočkované?

    • anonymní uživatel Stráňa 13.1.2022 - 16:56

      Pro neočkované samozřejmě vypisujeme kategorii. Pak je seřadíme podle startovních čísel ke zdi a postupně po jednom rituálně popravíme.

      • profilová fotka marachl 14.1.2022 - 9:25

        Neočkovaní by vlastně měli mít vyšší startovné, protože nemají vlastní čip na časomíru. U očkovaných bych dal vyšší pouze v případě, že budou obalení staniolem kvůli 5G

        • anonymní uživatel DJ Imunitas 14.1.2022 - 10:26

          Ono to možná vyznělo jako pokus o vtipný komentář, ale já si opravdu nejsem jistý jestli se neočkovaní můžou účastnit podobných hromadných akcí. Vloni to bylo volnější, letos už to může být jinak.

  • anonymní uživatel Haff (haff1 (a) seznam.cz) 13.1.2022 - 18:17

    Fans všem co na tom makají!

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí