Ve Finale Outdoor Region mají super systém na financování údržby trailů

Autor: Keli, vydáno: 25.4.2022

Zajištění financování údržby trailů je složité. To je konstatování faktu. A zmíněné platí celosvětově. V italském Finale Ligure vymysleli systém, který přinese peníze a navíc zapojí návštěvníky, bajkery i místní podnikatele. Jak funguje? Nastíním ti to.

Trailovné není řešení

Představovat Finale Ligure je skoro zbytečné. Světově nejznámější trailová síť na italském pobřeží hostí každoročně více jak 300 tisíc jezdců ze všech koutů světa. Ježdění zde je zdarma, tratě staví jak region, tak dobrovolníci. Ale s tak velkým provozem je nutná i pravidelná údržba. Kde na ni ale vzít peníze?

Stejný problém řeší asi všechny trail centra. I u nás je situace obdobná. V ČR je zvykem vybírat dobrovolné příspěvky na údržbu, ty jsou často pojmenovány jako "trailovné". Snahou je získat peníze především od jezdců. Dobrovolný příspěvek, který když nezaplatíš, tak se na tebe stavitelé dívají trochu přes prsty. Pár tratí jsem postavil a tak je chápu. Ale chápu také jezdce, kteří nezaplatí. Ve Finale Ligure si plusy a minusy ohledně trailovného uvědomují a proto šli na věc trochu chytřeji, systémověji. Zapojili totiž do systému i místní podnikatele.

Enrico Guala, toho hledej za vším 

Systém financování nám prezentoval Enrico Guala. Tento neskutečně nadšený člověk, Ital nabitý energií s hlavou plnou neuvěřitelných projektů spojil svůj život s koly. A jak říká: "Kromě tří let jsem celý život dělal kola." 
Mimochodem je to jeden z lidí, kteří stojí za vznikem endura jako závodní disciplíny.
Enrico sice pochází z Janova, kde si v roce 1991 otevřel bikeshop, ale už o tři roky později přesídlil do Finale. Zde se věnoval byznysu, jednu dobu byl dovozce značky Ibis do Itálie, ale mimo to pořádal závody a pracoval na projektu obřího trail centra, jehož středem je právě město Finale Ligure. 
Proč zde? Protože oblast v okolí Ligurského moře je bikování zaslíbená, od Toskánska až k hranicím Francie se dá dobře bajkovat. Enrico tvrdí: "Jestliže věříš v Boha, tak věř tomu, že stvořil Ligurii pro horská kola."

Začali jsme 32 000 let nazpět

A kdy se zde začali stavět tratě? "Vím to přesně, 32 000 let nazpět". S příchodem prvních lidí do naší oblasti začaly vznikat stezky a po některých z nich vedou i současné traily. Aktuálně je ve Finale Outdoor Regionu v pěti oblastech sahajících od pobřeží až hlouběji do vnitrozemí celkem 150 oficiálních tratí.
Některé z nich vyžadují každotýdenní údržbu, například velmi známý Rollercoaster. Náklady jsou enormní vzhledem k rozsahu sítě, kopcovitému terénu, ale také kvůli tvrdým přímořským podmínkám. 

Nejnovější Enricův projekt si dává za cíl získat dostatek peněz, aby na každých 10 km tratí byla jedna skupina profesionálních trailbuilderů. "Chceme víc lidí ve Finale? Ne, nechceme. Finale je plné. Co ale chceme pro naše návštěvníky jsou lepší služby a ještě lepší infrastruktura," dodává Enrico.

 

Udržitelný rozvoj za 2% obratu

Zajištění financování je složité, část peněz dodávají města a vesnice, část shuttle společnosti, ale to nestačí. Proto vznikl systém, který reprezentuje karta Finale Outdoor Region.
Cílem je zajistit udržitelný rozvoj, tak aby se všechny formy podnikání podílely na financování. Ale aby také všechny formy podnikání ze systému zároveň profitovaly. Nejde jen o byznys, systém počítá i s přispěním jezdců.

Jak celý systém funguje? Jezdec si za roční příspěvek 10 Euro zakoupí kartu a tím vstoupí do systému. Za platbu u obchodníka dostane systém tratí malou část z útraty, 2% ze zaplacené částky. Ano, obchod, restaurace, ubytování atp. se zřekne 2% svého obratu ve prospěch údržby tratí. Proč by to dělal? Protože byznys a bajkování jsou spojené nádoby. Když nebudou bajkeři, nebude byznys a nebudou ani peníze. A opačně, když nebudou peníze, nebudou opravené tratě a následně nebudou ani bajkeři.

 

Síť zapojených provozoven se rychle rozrůstá. V dubnu 2022 najdeme zhruba 50 zapojených obchodů ve Finale Ligure a dvacítku, kterých spolupracují ve vedlejším Finalborgo. Kromě toho je zapojen i bezpočet restaurací a poskytovatelů ubytování. Míst, kde můžeš utratit svoje peníze a tím podpořit traily najdeš už teď dost. Ty správné obchody poznáš snadno, jsou označeny samolepkou u vchodu a většinou i výraznou vlajkou. Světle modrý "beach flag" je vidět z daleka.

You drink, we dig!

Systém motivuje jezdce utrácet peníze v obchodech zapojených do sítě, chodit spát na ubytko, které je v systému, protože díky utraceným penězům se na kartu načítají body. Za ně pak jezdec může získat další slevy či odměny.

Ač se to možná na první pohled nemusí zdát, jedná se o velice chytře navržený systém. Participující obchody, restaurace či ubytování se sice zřeknou dvou procent svého profitu, ale získají tím zákazníky navíc. Jak to? Systém pracuje s předpokladem, že bajkeři, aby podpořili místní tratě, budou nakupovat a nebo bydlet u participujících partnerů
Dává to smysl, protože ty jako biker přece chceš, aby traily na kterých jezdíš byly lépe udržované. 
Jít na pivo, dát si zmrzku, koupit něco v bikeshopu, tím vším podpoříš údržbu a rozvoj tratí. 

Stačí ti jen QéeRko

Jak systém funguje pro tebe jako bikera? Velmi jednoduše, vezmeš svoji kartu a ukážeš i při placení. Obsluha načte QR kód z karty a zadá do systému částku, kterou si u ní v obchodě utratil. Právě z ní se totiž počítá hodnota, kterou dostanou správci trailů. Tobě se za útratu načtou body do tvého účtu, díky nim můžeš získat slevy a další výhody.

Inspirace i pro další?

Zda-li bude systém fungovat dlouhodobě ukáže až čas, ale motivace a dobrovolnost jsou dva základní kameny, které obvykle fungují spolehlivě. Každopádně pokud projekt vydrží, zajistí regionu prosperitu jak z pohledu stavitelů tratí, tak podpoří i místní byznys.
Držíme palce a třeba tento systém inspiruje i některé z našich trailcenter. Například oblast Rychlebských stezek se přímo nabízí.

Jezdecké foto: Boris Beyer

Diskuze

  • anonymní uživatel mara 25.4.2022 - 8:56

    jestli 2% obratu, tak to (podle typu obchodu) bude trochu víc % ze zisku. Tak 3-5% u espressa. :)

  • anonymní uživatel SaintJV (xxpokusxx (a) seznam.cz) 25.4.2022 - 9:22

    Nemyslim si ze sahnou na cenu kafe;)

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí