Test: bunda Vaude Minaki Insulation Jacket - na návraty z jarních a podzimních vyjížděk

Autor: Eda, kategorie: Test, vydáno: 4.5.2022

Lehká, dobře sbalitelná bunda na návraty z jarních a podzimních vyjížděk. To je zateplená větrovka Minaki v podání Vaude. Použití ekologických a recyklovaných materiálů na bundu je již samozřejmostí. Vaude u této bundy nabízí 3 barevné možnosti. Celou černou a dvě modře barevné varianty.

 

Zateplení je pouze v přední části a bundy a v podstatě kopíruje střih trička s krátkým rukávem. Zateplený je trup a rukávy pouze od ramen po lokty. Hmotnost zateplení je 60g/m2. Není to moc, udělá to ale hodně. Materiál je tenký, hladký a na omak jemný. Větru odolává dobře, do deště jsem neměl odvahu bundu vzít. Proti dešti ale není primárně určená. Také mechanická odolnost není vysoká. Ale tato bunda není myšlena na jízdu po trailu, ale jako bunda na cyklovýlet, nebo jako poslední záchrana před zimou.

Délka rukávů bundy a rukávů je dostatečná a pro lepší odolnost proti větru má na spodním lemu a na konci rukávů všitou gumu, která bundu pěkně přitiskne na tělo a vítr se dovnitř nedostane. Střih je těsnější, což je u větrovky dobře.

Podle Vaude je větruodolnost 80% tak, aby materiál mohl lehce dýchat a nebyla to úplná pláštěnka. Přesně na procenta to změřit při běžném nošení nedokážu. Bundu jsem vždy používal tak, jak jsem výše již napsal. Na návraty z výletů, kdy teplota velmi rychle klesne. Tehdy jsem neregistroval žádné vyšší přehřívání. Je ale pravda, že pokud bych bundu měl na sobě celou dobu vyjížďky, v teplotním komfortu bych určitě nebyl a přehříval bych se pod bundou hodně. Zateplení v přední části bundy totiž funguje překvapivě dobře, i když ho není moc.

Jedinou výtku k bundě bych měl k přednímu zipu a jeho vnitřnímu krytí. Díky velmi tenkému materiálu bundy je i vnitřní krytí zipu ze stejného materiálu. Z toho důvodu se krytí zipu velmi rádo zasekává do zipu. A pak je to občas pěkný souboj a vztekání, než se zaseknutý zip uvolní a lze bundu zapnout až ke krku. Po pár marných pokusech jsem nakonec přišel na způsob, jak si palcem krytí odhrnout a  tomuto problému se vyhnout.

To, že se jedná o bundu na kolo není na první pohled moc patrné. Bunda má spíše civilní vzhled. Jediná kapsa na zádech ovšem prozradí, že to nebude bunda na běžné nošení a opravdu se jedná o bundu na kolo.

 

Kapuce je opět spíše menší a přes helmu přetáhnout pořádně nelze. Když ale přijde zima, je možné si ji díky opravdu tenkému materiálu dát pod helmu. Protože když je zima, móda jde stranou a důležitější je zůstat v tepelné pohodě.

Když je přes den už pěkně teplo, ale po západu slunce teplota klesne rychle dolů, je bunda Minaki ideální pomocník. Dá se dobře sbalit a není těžká. Pokud si nejste jistí délkou vyjížďky, je dobré si tuto bundu přibalit do  batohu s sebou. Aktuální oficiální cena je 3379 Kč.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Shu Lin 4.5.2022 - 9:07

    chybí mi foto jak vypadá ve sbaleném stavu, ideální kdyby měla pouzdro

  • anonymní uživatel Fake Shu Lin 4.5.2022 - 18:32

    pekna bundicka

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí