First ride Canyon Strive CFR - upravený, vylepšený, naostřený, vyzkoušený

Autor: Keli, vydáno: 20.4.2022

Finale Ligure, zde na nejprovařenějších trailech v Evropě se německý Canyon rozhodl představit novou generaci svého nejslavnějšího kola. Zásadního kolo pro značku Canyon. Seznamte se s novým Strive CFR. Co čekat? Devětadvacetipalcová kola, více zdvihu, upravenou geo, nastavitelnost...

Vyzkoušeno ve Finale

Itálie, Finale Ligure, zde na nejprovařenějších trailech v Evropě se německý Canyon rozhodl představit novou generaci svého nejslavnějšího kola. Zásadního pro značku Canyon. Čtvrtá generace Strive prošla velkou proměnou. Nový Strive je jiný, ale vliv předchozích generací je stále patrný. A stále platí, že na jeho vývoji měl tovární endurový tým v čele s legendou rychlostních gravity disciplín, Mistrem světa ve sjezdu i vítězem několika závodů EWS Fabienem Barelem. Ten s Canyonem spolupracuje od roku 2012 jako technický konzultant, testovací jezdec a také mentor pro závodníky.

 

Závodní náčiní

Canyon řadí Strive jako kolo pro enduro závodění. Od minulé generace je zde vidět jasný posun. Když to řeknu krátce, Strive je víc enduro než trail bike. Strive má mnohem blíže ke sjezdovým kolům. Souvisí to samozřejmě s vývojem tratí závodního endura.
Pokud je tvé ježdění honbou za sekundami, tak Strive je bajk přesně pro tebe. Pokud ale preferuješ především zábavu a neřešíš zlomky setin, tak devětadvacítkový Spectral s velmi podobným zdvihem (160 mm vidlice) je tvojí volbou.

Strive stojí v nabídce Canyonu mezi Spectralem a sjezďákem Senderem. Je to zmenšený Torque? Ani náhodou! Jak se liší? Ač má sice Strive jen o fous nižší zdvih, tak rozdíl je v odolnosti. U Torque jde o maximální tuhost, odolnost, výdrž, u Strive Canyon navíc musel pracovat i s hmotností. A další zásadní rozdíl je ShapeShifter.
S Torque můžeš v klidu vyrazit na Rampage a s Strive naopak na závody Enduro World Series.

ShapeShifter, dvě kola v jednom

Systém ShapeShifter začal Canyon vyvíjet už v roce 2011 a do současnosti jej vypracoval k dokonalosti. Jedná se o klíčovou technologii, díky které má jezdec dvě kola v jednom. Pomocí dálkového ovládání z řídítek ovládá pozici horního čepu tlumiče a tím i vlastnosti kola. Změny jsou jak geometrické, změna hlavového a sedlového úhlu o 1,5 stupně plus změna výšky středového složení o 15 mm, tak také ve velikosti zadního zdvihu ze 160 na 140 milimetrů.

Dřívější generace nabízely to samé, ale stoupací režim byl především použitelný jen ve výjezdech. Stejně jako dříve i nyní ShapeShifter pro Canyon vyrábí Fox a od předchozí verze se v podstatě neliší.
Canyon ale na novém Strive zapracoval a optimalizoval režimy ShapeShifteru tak, že oba režimy lze bez problémů využít na trailech. Mimo výjezdy lze s úspěchem na nižší zdvih jezdit na plošších, hravých a skákavých tratích. Naopak po přepnutí do dh módu dojde ke změně progresivitu křivky a jezdec získá extra žehlící kolo. Osobně bych Pedal mode nazval spíše Trail mode.

Jak ShapeShifter funguje? Zjednodušeně, pomocí tlačítka se přepustí vzduch z jedné komory do druhé, pozice čepu se změní a opačně. Změna pozice není okamžitá, do správné pozice se musí čep "napumpovat". Není to tak, že zmáčknu a čep se okamžitě přesune. Avšak z pohledu jezdce je to víceméně jedno. Ne, již není třeba žádných speciálních cviků jak tomu bylo u první generace kola, ale systém sám využije pohupování kola při šlapání nebo nárazů od terénu, tak aby se čep posunul, tam kam má. 
ShapeShifter funguje zcela nezávisle na tlumiči, není s ním nijak spojen. Jediné co mají společné je stejný tlak, pro správnou funkci musí být oba tlaky shodné.

Geometrie nová, ale podoba zůstává

Oproti předchozí generaci získal Strive o trochu více zdvihu, kombinace 170 mm vepředu a 160 mm vzadu by měla být optimální na všechny typy závodních enduro tratí. Fabien Barel k tomu dodává: "Více zdvihu bere rychlost, vypozorovali jsme, že pro univerzální enduro kolo je 160 mm optimum."

 

Tak teď geometrické novinky. Víc položený hlavový úhel, víc postavený sedlový úhel. Rám byl výrazně prodloužen, ale přitom délka zadní stavby zůstala zachována. V celkovém součtu má Strive o dost delší rozvor než dříve. 
Krátká zadní stavba, zásadní geometrický prvek, zůstala od minula. Díky ní je kolo živé, aktivní, ochotné zatáčet a přitom při správném zatížení předního rámového trojúhelníku stabilní. Důležitá informace, Strive je kolo spíše pro zkušenějšího jezdce než pro začátečníka.

Jezdils L? Možná budeš M!

Díky možnosti prodloužení resp. zkrácení rámu, se nově vyskytuje tzv. Size overlap, přesah velikostí. Jsi spíše na menší velikost, ale raději delší kola? Vezmi delší a zkrať si Reach, a opačně.
Nicméně, pokud bude v tvém hledáčku nový Strive, tak věz, že jsou rámy už od výroby delší. Příklad z praxe? Zde je: Fab Barel s výškou 180 cm dříve jezdil velikost L, tak teď na novém Strivu sedlá velikost M.

Kratší nebo delší? Umíme

Rám umožňuje změnu hodnoty Reach pomocí "kamenů", které nesou hlavové standardní složení v rámu. Jejich jednoduchou výměnou a nebo otočením lze rám "zkrátit" nebo "prodloužit" o 5 mm. Ve výsledku lze získat tři pozice, dlouhá (+5 mm), neutrální (0 mm) a krátká (-5 mm).
Naladit si kolo dokonale podle profilu trati? Jednoduché. Na rychlou dráhu chci dlouhé kolo - reach prodloužím, na hravou, hodně zatáčivou chci kolo kratší - reach zkrátím. A všude jinde jedu na "neutrál".

   

DNA Strive zachována

Na vzhledu rámu je jasně viditelné DNA předchozích ročníků Strive. Nová verze je ale mnohem masivnější. Především přední rámový trojúhelník nabobtnal. Karbonový rám sází na upravenou profilaci trubek, díky které nabídne ještě lepší tuhost. Zadní část vypadá zřetelně méně masivní, zde se s flexí naopak počítá. Strive byl laděn k optimální tuhosti rámu jako celku.
Hmotnost rámu včetně ShapeShifteru je 2,7 kg, samotný ShapeShifter se pak pohybuje pod 200 g. Dvacet deka navíc, ale přínos ShapeShifteru je dle Canyonu bez problému vyváží.

Místo na nářadí? Máme!

Rám disponuje kromě různých ochranných vrstev např. i polepem zadní stavby či chráničem spodní rámové trubky, tak i úložným prostorem. Ne, nenajdeme ho uvnitř rámu, ale zvenčí, pod horní rámovou trubkou. Proč? Protože Strive je závodní kolo a při případném defektu v erzetě s tepovkou na maximu chceš mít vše hned po ruce. Navíc jakýkoliv otvor do rámu je kvůli nezbytnému zpevnění dalších minimálně dvě stě gramů navíc. 

Ready to race z krabice

Strive prozatím bude k dispozici ve dvou provedeních, obě ale "Ready to race" přímo z krabice. Obě kola na Fox odpružení (vidlice 38, tlumič X2), Shimano pohonu a brzdách, top model s kashimovou Factory a XTR, levnější "Underdog" pak na Performance Elite a XT.
Na obou kolech najdeme i velmi příjemný kokpit a sedlovku nesoucí canyonovic vlastní značku G5. Zaujme i sedlovka, její zdvih 200 mm v velikosti L potěší. Avšak výrazná vůle hned od startu již méně.

Na výběr budou pro oba modely dvě barevné kombinace, černo stříbrná metalíza a matná oranžová se šedou.
Měl jsem možnost sedlat XTR verzi, osazení je samozřejmě bez kompromisů, ale pro 90 kg těžkého jezdce brzdy této řady zcela optimální nejsou. Během delších sjezdů zlehka měnily výkon i délku kroku. 

A nelze zapomenout na ceny, levnější Strive CFR Underdog 132.199 Kč a top osazený Strive CFR 166.599 Kč.

 

Upravený projev

Canyon zapracoval a upravil i odpružení. Od minulé generace nasadil více zdvihu (10 mm) a přidal i delší tlumič. Díky většímu zdvihu je kolo citlivější na začátku chodu v "Shred režimu". 
Velkou změnou doznal anti squat, vliv chodu odpružení na efektivitu šlapání. Ten byl výrazně navýšen v oblasti sagu, protože při šlapání se většinou pohybuje zdvih kola v oblasti sagu. Následně jeho hodnota výrazně klesá, tak aby naopak kolo získalo více citlivosti. Důvod je jasný, těžko budeš na kole šlapat, když je kolo v téměř plném zdvihu. 

Rám taktéž pracuje s minimálním kick backem, ono typické tahání za pedály nemá jen negativní vliv na funkci odpružení, v rozumné míře je důležité i pro získávání rychlosti, například při pumpování.

ShapeShifteru na trailu, nejen ve výjezdech

Přepnutí ShapeShifteru je znatelné a nejen při stoupání. Plochý trail se spoustou zavřených zatáček, to je ideální místo, kde zmáčknout páčky ShapeShifteru. Rozdíl je markantní v udržování rychlosti, v dh módu pocitově na výjezdech ze zatáček zpomaluješ, v trail módu vylítneš ani nevíš jak. To samé platí při pumpování, v trail módu jde "všechna" tvoje investovaná energie do dopředného pohybu. 

Kolo jsem zkoušel jak v neutrální, tak v prodloužené verzi. Popravdě řečeno, v neutrální pozici jsem rozdíl v přepnutí režimu nevnímal tak výrazně jako v nejdelším setupu. V něm je znát změna projevu kola nejvíce.

Pokud se s páčkou ShapeShifteru naučíš pracovat v průběhu jízdy budeš o hodně rychlejší.
Měl jsem trochu problém s ergonomií páčky, s pozicí mých brzdových pák bylo obtížné najít úhel i vzdálenost, kde bych pohodlně dosáhl na všechny tři páčky (2x ShapeShifter a k tomu sedlovka). 
Když jsem si myslel, že jsem s ovládáním již úplně sžitý, tak jsem si omylem místo ShapeShifteru vysunul teleskopickou sedlovku. A to tě už docela překvapí.

Od flow až po dráhy EWS 

Během dvou dnů jsme měli možnost projet menší část tratí ve Finale Ligure, od hladších až po závodní tratě z Enduro World Series. Pro představu o kole ideální vzorek drah.

A jaký tedy Strive je? Rychlý a hodně zábavný, obojí zároveň. Díky možnosti změnit délku předního trojúhelníku, je možno kolo naladit na jakoukoliv trať. Pomalejší s více zavřenými zatáčkami, ok, je možno jej zkrátit a opačně na tratích, kde se jede full gas zase prodloužit. Závod, kde se nachází vše? Nastav hlavovku do neutrální, střední pozice. Je neuvěřitelné jak obrovský rozdíl v jízdních vlastnostech udělá půl centimetru, ano, fakt 5 mm poznáš, a to výrazně.
První den jsem jezdil se Strivem se standardní délkou Reach a kolo mi přišlo neskutečně hravé. Tady zatáhnout, tady to odlepit, zde manuálem, zatáčku vnitřkem, neustále s úsměvem na tváři. Ale chyběla mi tam ta závodnická dravost. Na druhý den jsem přední rámový trojúhelník natáhl, přehodil hlavové složení do nejdelší varianty a zvíře bylo vypuštěno z klece. Tohle je kolo, které jede na čas. Pět milimetrů v délce a jsi pocitově rychlejší.

Kombinace dlouhého rámového trojúhelníku a kratší zadní stavby funguje. Musíš být ale precizní, co se týče správné jezdecké pozice. Jakmile přijde trocha únavy, nedáš si pozor a snadno se dostaneš s těžištěm hodně dozadu (jako například já v jedné z klopenek na fotce níže). Trocha nepozornosti a najednou si v jezdecké pozici krajně nevhodné.  

Líbilo se mi kolik toho Strive dokáže odpustit. Těžko se věřilo, že má jen 160 mm zdvihu. Pocitově je to mnohem víc. V jakékoliv situaci. I v nejvíce rozbitém terénu jsem měl stále rezervu. Ani s kratší zadní stavbou kolo není v maximální rychlosti neklidné, ba naopak. Prodloužený rozvor je znát.
Není jen o geometrii, odpružení Fox v tom nejlepším co americká značka nabízí má také nepopiratelný vliv. Raději přidat token do vzduchové komory nebo si přitáhnout rychlou kompresi? Možností nastavení je bezpočet a pokud má k ruce takovou legendu jako je Fabien Barel, tak dostat z odpružení maximum je hračkou.

A do kopce? Popravdě, mnoho jsme toho do kopce nenajeli. Avšak mám rád, když ve výjezdech na kole sedím hodně vzpřímeně. Rovná záda a šlapat pěkně pod sebe. Šlapat s maximální efektivitou. Strive přepnutý do "stoupacího" módu se přesně trefil do mého vkusu. Ale není to jen o posedu, Strive jede opravdu pěkně.

 

Lze něco vytknout? Osobně jsem nenašel žádnou slabinu. Ano, lze argumentovat hmotností, kolo v top olepu s váhou skoro 16 kilo. Ne, není to málo. Navíc pokud kolo naladíš do skutečného závodního setupu, váha určitě ještě o kilo vyskočí. Nemám s tím ale sebemenší problém, pocitově v ruce ani za jízdy totiž není hmotnost vůbec cítit.

Pro koho?

Nový Strive je skvělý, jeho posun od předchozí verze je výrazný. Jeho ideálním parťákem bude zkušenější jezdec. Strive chce totiž pozornost, fyzičku a skill, pokud vše z toho jezdec má, bude s kolem v dokonalém souznění. Chceš nové rychlé kolo? Máš možnost nejběžnější velikosti budou k dispozici v horizontu pár dnů.

Foto: Boris Beyer

Diskuze

  • anonymní uživatel pofel (jouhou (a) expertjakopepa.com) 20.4.2022 - 13:10

    Pekny, jen to shimano a G5 nepekny....

  • anonymní uživatel Kule 20.4.2022 - 13:44

    ten novej Canyon je tak progresivni, ze si ani neholi podpazi...

  • anonymní uživatel Kule 20.4.2022 - 14:16

    "věz, že jsou rámy už od výroby delší." Jako ja tomu verim, nicmene pro bezneho smrtelnika to prinasi par zasadnich otazek
    - delaji je delsi, protoze po vyprani se srazi?
    - kde jinde by mely ramy brat svou delku, nez ve vyrobe? Ja ziju v tom, ze vsechny ramy dostavaji svoji delku ve vyrobe. Krome teda RM, tam je natahuji az v obchodnim oddeleni samozrejme...

  • anonymní uživatel abel 20.4.2022 - 20:28

    "Hmotnost rámu včetně ShapeShifteru je 2,7 kg, samotný ShapeShifter se pak pohybuje pod 200 g. Dvě deka navíc, ale přínos ShapeShifteru je dle Canyonu bez problému vyváží."
    není to náhodou 20 deka? :-)

    • profilová fotka Keli 20.4.2022 000 20:52

      Přesně! Díky za upozornění, opraveno.

      • anonymní uživatel Martin (email (a) nedam.com) 21.4.2022 - 9:51

        Není to náhodou třetí generace Strive? :-)

        • profilová fotka Keli 21.4.2022 000 10:41

          Není, první generace neměla ShapeShifter a vypadala zásadně jinak. Ale jméno bylo shodné.

          • anonymní uživatel Martin (Email (a) nedam.com) 21.4.2022 - 15:10

            Aha, to jsem nevěděl, díky!

  • anonymní uživatel Martin 21.4.2022 - 10:52

    Vtipný je že Jack Moir teď jezdí velikost M.

    • anonymní uživatel pepek 22.4.2022 - 11:51

      Esi ty uz si to necetl na pigbajku rozumbrado :D

      • anonymní uživatel Martin 22.4.2022 - 14:38

        Reakci nechápu, jen konstatuju skutečnost, Pepku. Na PB jsem o novém Strivu článek nečetl, ale stačí JM sledovat.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí