Světový pohár ve sjezdu: Walker a Balanche vyhrávají v Leogangu

Autor: Keli, kategorie: Report, vydáno: 13.6.2022

Matt Walker v sobotu v Leogangu vyhrál svůj první závod Světového poháru horských kol a postaral se o, že první dva fleky v mužském závodě patřily Británii, zatímco Švýcarka Camille Balancheová si vítězstvím v závodě žen si prodloužila svůj skvělý rekord na rakouské trati. Zde je vše, co potřebujete vědět.

Muži Elite, vyhrává Matt Walker

 
- Francouz Amaury Pierron bojoval a chtěl se stát prvním mužem, který vyhraje první tři úvodní závody sezony Světového poháru ve sjezdu. Jeho jízda nebyla špatná, ale na vítězství nestačila což je ukázalo hned jak do cíle dojel Španěl Angel Suarez Alonso. Ten předvedl skvělou jízdu a dostal se do vedení. Nicméně na vysychající trati se záludným spodním lesem se ukázalo, že dvojnásobný mistr světa ve sjezdu Danny Hart v těchto podmínkách opravdu umí a o více jak sekundu šel do vedení. Bohužel pro něj si Danny nemohl připsat páté vítězství ve Světovém poháru, protože jeho krajan Walker se na druhém a čtvrtém mezičase dostal do čela a nakonec se v cíli vyhoupl do čela závody. Nejrychlejší kvalifikanti Finn Iles z Kanady a nakonec Benoit Coulanges z Francie mohli pokazit britský večírek, ale oba v rozhodujících okamžicích ztratili kontrolu na kolem a nechali tak slavit celkového vítěze z roku 2020 Matta Walkera.

Třiadvacetiletý Walker řekl: "Je to neuvěřitelné. Není to trať, na které by se mi v minulosti nějak zvlášť dařilo. Dnes ráno jsem se ale cítil opravdu dobře, byl jsem si jistý stopami. Udělal jsem několik odvážná rozhodnutí ohledně volby pneumatik a vyplatilo se to. Nemohu všem dostatečně poděkovat za podporu. S týmem jsme tvrdě pracovali a je úžasné, že se nám skutečně podařilo dosáhnout takového výsledku."

  

Ženy Elite, vítězí Camille Balanche

Ženský závod, který předcházel mužskému, probíhal na mnohem více blátivé a kluzké trati než měli později chlapi. Závod byl velmi zajímavý především ve svém závěru. Francouzka Myriam Nicole vyráží jako čtvrtá poslední ze startovní brány, a přestože si vystoupila z kola, stačila její jízda na to, aby se dostala před Italku Eleonoru Farinovou. Francouzka Marine Cabirouová závod nedokončila v horní kořenaté části spadla a bohužel vážný pád nezůstal bez následků, odneslo to několik zlomených obratlů.

Domácí favoritka, v kvalifikaci druhá, Valentina Höll vyrazila jako raketa, ale veškeré své šance zmařila ve spodním lesním úseku. Camille Balanche Leogang opravdu sedí a potvrdila to i ve finále letošního závodu, jistou a rychlou jízdou bez krizových situací dorazila do cíle s mamutím náskokem 11,368 s před Nicole. Třetí vítězství v řadě! Hádej kterou trať má Camille nejraději!

Camille Balancheová řekla: "Snažila jsem se příliš neriskovat. Jsem nadšená. Věděla jsem, že bude sucho, ale bylo super těžké vybrat pneumatiky. V lese je pořád bláto a v lese se vyhrává závod. Byla to změna na poslední chvíli! A vyplatila se!"

50. Baránek

Českým jezdcům se příliš nedařilo, do mužského finále nepronikl žádný z Čechů. Rasťo Baránek po 47. místě v kvalifikaci finále dojíždí o tři pozice hůře. V holkách juniorkách je Vanesa Petrovská na 5. pozici. Ve stejně starých klucích náš Ondra Kolečík uzavírá Top10 na 10. pozici.

Výsledek DH Leogang muži

1. Matt Walker GBR 3:28.816
2. Danny Hart GBR +0,325
3. Angel Suarez Alonso ESP +1.554
4. Amaury Pierron FRA +1.714
5. Andreas Kolb AUT +2.433

Výsledky DH Leogang ženy

1. Camille Balanche SUI 4:08.218
2. Myriam Nicole FRA +11.368
3. Eleonora Farina ITA +16.063
4. Louise-Anna Ferguson GBR +21.658
5. Monika Hrastnik SLO +22.040

Průběžné pořadí Světového poháru v DH mužů

1. Amaury Pierron FRA 580 bodů
2. Matt Walker GBR 443
3. Danny Hart GBR 401
4. Benoit Coulanges FRA 380
5. Laurie Greenland GBR 354

Průběžné pořadí Světového poháru v DH ženy

1. Camille Balanche SUI 685 bodů
2. Myriam Nicole FRA 555
3. Valentina Höll AUT 460
4. Eleonora Farina ITA 395
5. Nina Hoffmann GER 368

Foto: Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí