Test: kokpit Spank - nízký tuhý představec Split a antivibrační řídítka Spike

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 10.10.2022

Občas se mi do testu dostanou věci se kterými jsem vlastně vůbec nepočítal a nakonec je to výrobek po kterém jsem toužil a určitě ho nevrátím. Jednou z takových věcí je kokpit Spank, který jsem měl možnost vyzkoušet. Krátký nízký představec a k tomu řídítka vybavená "antivibrační" technologií Vibrocore.

Náhoda tomu chtěla

Moje aktuální kolo Ghost Riot Enduro má hodně vysokou hlavovou trubku, k tomu navíc ještě i dost vysoké hlavové složení a vrchol všemu dává vidlice, která má kluzáky umožňující zdvih až 190 mm přestože vidlice zvládne jen 170 mm. Ve výsledku kombinace všeho posouvá kokpit až do neskutečné výšky. Pro mne, který má kokpit rád velmi nízko, do hodně nekomfortní výšky. 
Nicméně je to výzva, výzva k tuningu. Jdeme na věc. S hlavovou trubkou nic neudělám, s délkou kluzáků taky ne. To nám to pěkně začíná. Takže jediné co v podstatě lze udělat je vyměnit nebo upravit hlavové složení. Osazený hlaváč Acros Knockblock má technologii zabraňující protočení řídítek, věc pro mne absolutně zbytečná. Lehká inspekce a zjišťuji, že stačí vyhodit horní krytku a odbrousit jeden výstupek a tím získám 8 mm snížení. To jde. Zbytek už musím nechat jen na představci a řidítkách. 
Řidítka s 15 mm zdvihu a nizoučký představec, to je přesně co potřebuji a Spank má.

Nízký, tuhý, lehký

Nízký, tuhý, lehký, jsou klíčové vlastnosti představce Spank SPLIT Stem. Výška představce, nezbytná délka, kterou vyžaduje na krku vidlice je minimalistická. Jen 34 mm. Představec disponuje nulovým zdvihem, což při využití řídítek s průměrem 31,8 mm znamená, že jej na většinu rámů nedáte bez horní misky hlavového složení nebo podložky pod představec. Důvodem je možná kolize představce s rámem. V mém případě si to vyžádalo použití jedné podložky a ušetřených 8 milimetrů se rázem zcvrklo na menší číslo.

Představec je k dispozici v několika délkách (33 / 38 / 43 / 48). Já vyzkoušel nejkratší možnou (33 mm) v barevném provedení Gun Metal a ta na váze ukázala hodnotu 132 gramů. Dost dobré číslo. Vliv na nízkou hmotnost má množství otvorů a vybrání, CNC opracování je snadno patrné.
Tuhost komba představce v kombinaci s 31,8 mm řídítky se většinou nevyrovná kombu s 35 mm řídítky. Nicméně Spank tohle dokázal vyřešit. Jak? Zvětšenou roztečí objímek, které drží řídítka v představci. Ta je velkorysá a tuhost kompletu je ohromující. Pocitově se bez problému vyrovná "tlustým" řídítkům.

"Antivibrační" řídítka SPIKE 800 Vibrocore

Řídítka jsou řídítka, co na nich lze vylepšit? Buď ti tvarově vyhovují nebo ne. Materiálově je to jednoduché, lze volit mezi karbonem a hliníkem. Pro karbon mluví tuhost, hmotnost a lepší pohlcování vibrací. Pro hliníkové slitiny zase ekologie a cena. Vyplatí se investice do karbonových řídítek? Osobně musím říct, že pokud jednou vyzkoušíš karbonová řídítka pocítíš znatelný rozdíl. V čem? V menší únavě a bolesti rukou. 

Dokáží se hliníkové řídítka vyrovnat karbonovým? Když odhlédnu od hmotnosti, která je karbonových zásadně nižší, tak "výkonově" se klasická řídítka z hliníku většinou rovnat nemohou. Asi jedinou výjimkou jsou ale Spank a jejich řídítka s pěnovou výplní Vibrocore, tvrdí marketing Spanku. Vibrocore "absorbuje" škodlivé vibrace a díky tomu šetří ruce a oddaluje únavu. V podstatě to samé co karbonová řídítka, ale v ekologičtějším hávu. Daní za absorbci je cca 25 gramů hmotnosti navíc. Dohromady řídítka v plné délce 800 mm váží 339 gramů.

Drobné detaily

Výhoda oproti karbonovým řídítkům je v customizaci. Chceš hliníky seříznout? Není problém. Řezačka na trubky a za pár sekund je hotovo. S karbonem je to složitější, ale samozřejmě to jde také. Spike 800 lze tak snadno zúžit až na 740 mm. 
Skvěle padnou do rukou. Tohle tvrzení je velmi individuální, ale u mne platí na 100%. Kombinace 15 mm zdvihu, zahnutí 4 st. nahoru a 8 st. k jezdci je moje oblíbená.
Dalšími detaily, které usnadní nastavení kokpitu jsou rysky jak na představci, tak na řídítkách. Natočit si řídítka o stupeň dopředu či dozadu? Snadno, díky ryskám víš  o kolik to je.

Lze to poznat?

Poznám rozdíl? Zásadní otázka na kterou není snadná odpověď. Potenciálních vlivů na únavu je spousta. Od technických záležitostí jako nastavení tlaků v pláštích, naladění odpružení, po jezdecké vlivy, výběr stopy atd. Asi nikdo není na trailu zajet dvě zcela identické stopy a tak vliv terénu je zásadním aspektem ovlivňujícím únavu rukou.
Je to placebo nebo to opravdu funguje? Upřímně, bez tvrdých laboratorních dat je to vždy je o pocitu. Řídítka Spank SPIKE 800 Vibrocore jsou příjemně tuhá, ani moc, ani málo, v žádné jízdní situaci jsem neměl pocit nechtěné flexe.
A bolely mne ruce míň? Ruku na srdce, popravdě nedokáži říct, že by mne packy vůbec nebolely. Únava byla znát, ale tak nějak normálně. Ale chci věřit, že s běžnými řídítky by mně bolely až hrůza.

 

Skoro jako karbony

Dokáží se vyrovnat karbonovým řídítkům? Klasické hliníky se karbonovým řídítkům rovnat nemohou v tuhosti, v tomto ohledu ztrácí i SPIKE 800 s Vibrocore. V čem se ale tyto ródla dokáží hodně přiblížit je jízdní komfort, karbonová trochu líp pohlcují vibrace, ale Vibrocory jim hodně dýchají na záda. Takže pokud nehledáš extrémně tuhá řídítka, která se pohlcováním vibrací blíží karbonovým, tak se Spank SPIKE 800 neuděláš chybu. A ještě ušetříš slušnou částku. 
Pokud sáhneš i po představci Split Stem, tak si můžeš stejně jako já snížit výšku kokpitu. A to je věc, kterou chceš!

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Tom (6bongo6 (a) gmail.com) 10.10.2022 - 8:21

    Ahoj, jakou hodnotu má šířka objímek představce ? Nikde to nejde dohledat, dík

    • profilová fotka Keli 10.10.2022 000 9:42

      59 mm je vnější šířka

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí