Světový pohár ve Andora: Hoell a  Vergier dominovali

Autor: Keli, vydáno: 18.7.2022

Světový pohár ve sjezdu po dvou letech přestávky zavítal opět do Andory, kde se na nové trati utkali v letošním pátém kole nejlepší jezdkyně a jezdci ve sjezdu. Na letošní závod byla připravena nová trať, výše v horách, která nabídla širokou otevřenou dráhu a několik obrovských skoků. Na rychlejší horní polovinu navazovala techničtější druhá půle. Náročná dráha s podmínkami jako v letní Austrálii, tedy horko a prach. Najít správný grip byl oříšek.  

Agresivita, kterou se vyznačuje Vali Höllová, se jí vyplatila ve Světovém poháru horských kol, když zvítězila ve sjezdu ve Vallnordu v Andoře, zatímco Loris Vergier vyhrál v závodě mužů díky hladké a bezchybné jízdě. Zde je vše, co potřebujete vědět.

 

Agresivní jízdou pro vítězství 

Čtvrtá v kvalifikaci a po vítězství hladová Valentina Höll vyjela na trať ve velkém stylu. Předvedla jízdu dne, agresivní jízdou zkrotila náročnou trať a ukázala neuvěřitelnou rychlost, když byla nejrychlejší o více než pět sekund před aktuálně vedoucí jezdkyní. Po několika předchozích závodech, které pro Vali skončili pádem ji zajisté spadl kámen ze srdce.
Nicméně, silní soupěřky byly stále na startu. Po vítězství v Lenzerheide byla Myriam Nicole plná sebevědomí a měla nakročeno ke skvělému výsledku, ten však zhatil pád v druhé polovině závodu. Nina Hoffmanová pak předvedla čistou jízdu a projela cílem jako druhá. Švýcarka Camille Balancheová vyjela ze startovní brány jako poslední a chtěla Höllovou připravit o první vítězství v sezoně, ale během jízdy udělala několik chyb a musela se spokojit s třetím místem.

Vali Hoellová po závodě řekla: "Je to velká úleva. Měl jsem opravdu špatnou kvalifikaci a opravdu špatnou tréninkovou jízdu, takže jsem nevěděla, co se děje. Ale podařilo se mi jet tvrdě, udržet čistotu a jet chytře, jako dospělá a ne jako juniorka."

Vergier vítězně

Velký návrat Aarona Gwina, tento Američan jeden z nejúspešnějších jezdců historie v poslední době bojuje s výkoností, nicméně v Andoře ukázal, že rozhodně ještě nepatří do starého železa. Aaron převedl nejlepší výkon v sezóně, když urval vedení o 0,6 sekundy a stal se prvním jezdcem dne, který překonal nejlepší čas páteční kvalifikace. Dalším jezdcem na řadě byl Finn Iles a Kanaďan předvedl bláznivou jízdu. Navzdory obrovské chybě se dokázal udržet na kole a ujmul se vedení s náskokem 0,7 sekundy. 
Když na startu zbývali už jen dva jezdci, spustil se na trať Francouz Loic Bruni. Ukázal svou třídu čistou jízdou, díky níž se dostal do vedení. Výsledek největšího favorita byl otázkou, po velkém pádu v ranní tréninkové jízdě byl Bruniho krajan Amaury Pierron sice schopen dokončit závod, ale ocitl se až na 12. místě. Posledním jezdcem dne byl Vergier a Francouz předvedl strhující závěr závody, když se prosmýkl prachem a zvítězil s obrovským náskokem 1,4 sekundy.

Vergier ke svému vítězství řekl: "Vyhrát, to je opravdu skvělý pocit. Byl to parádní víkend. Podařilo se mi dosáhnout správného rozpoložení a dokázal jsem jet opravdu čistě a přitom agresivně, takže jsem opravdu šťastný."

Výsledky DH ženy

1. Vali Hoell AUT 3:09.803
2. Nina Hoffmann GER +3.538
3. Camille Balanche SUI +3.684
4. Jess Blewitt NZL +5.199
5. Mille Johnset NOR +6.119

Výsledky DH muži

1. Loris Vergier FRA 2:44.500
2. Loic Bruni FRA +1.418
3. Finn Iles CAN +1.697
4. Aaron Gwin USA +2.413
5. Andreas Kolb AUT +3.019

Pořadí světového poháru UCI MTB žen v DH 2022

1. Camille Balanche SUI 1085 bodů
2. Myriam Nicole FRA 905
3. Valentina Hoell AUT 811
4. Eleonora Farina ITA 675
5. Nina Hofman GER 583

Pořadí světového poháru UCI MTB mužů v DH v roce 2022

1. Amaury Pierron FRA 930 bodů
2. Finn Illes CAN 666
3. Loris Vergier FRA 655
4. Matt Walker GBR 564
5. Danny Hart GBR 515

Foto: Bartek Wolinski / Red Bull

Diskuze

  • profilová fotka Zbyněk 19.7.2022 - 7:37

    Si ten nadpis aspoň přečti, než ho zkopíruješ z google translatohu.

  • anonymní uživatel MP 19.7.2022 - 9:13

    ...trochu škoda že chybí zmínka o juniorech, Jackson Goldstone dal Eliťákům vteřinu, nejrychlejší čas dne.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí