Obrazem: prototyp Whizz - tohle je budoucnost Rock Machine!

Autor: Keli, vydáno: 20.7.2022

Na Eurobike oficiálně představena, budoucnost českého výrobce Rock Machine - platforma Whizz. Platforma sdílející mnoho společného pro klasické kolo i pro ebike. Spousta neotřelých řešení a hlavně unikátní design. Tohle rozhodně stojí za pozornost.

Prototyp obou variant mohli novináři a obchodní partneři Rock Machine vidět už v červnu na prezentační akci v Praze. Nyní je možné o něm informovat i veřejně. Veškeré dostupné informace jsem zveřejnil textovou formou v článku, nyní přidávám i obrazovou část.

Rock Machine WHISION

Postaveno na virtuálu

První informace o nové platformě s názvem Whizz pronikly na světlo světa v loni. Šlo o rám s velmi zajímavým řešením horní rámové trubky "Split top tube", která byla dělená a uvnitř ní se nacházel tlumič. Čtyřčepové odpružení bylo řešeno pomocí klasického Horst linku. To bylo loni. Letos kolo vypadá vizuálně velmi podobně, ale již to není čtyřčep, ale virtuál. Proč taková zásadní změna? Bylo to dáno tím, že Rock Machine uvažuje na kole použít jiný motor a kombinace tohoto motoru s uvažovaným systémem odpružení nebyla optimální. Řešení se nabízelo použít klasický ověřený způsob odpružení zadní stavby, který je na modelech Blizzard. Tedy jednodílná zadní stavba otáčející se okolo virtuálního bodu. Samozřejmě systém prošel optimalizací pro vyšší progresivitu, tak aby kolo bylo možno osadit jak vzduchovým, tak pružinovým tlumičem

       

Vydrží dekádu

Na vývoji kola Rock Machine spolupracuje se slovenskou společností Kinazo Design studio. Nová platforma Whizz si dává za cíl, aby na trhu vydržela 7 až 10 let.
Vizuálně je patrná inspirace trialovou motorkou a to i u bezmotorové verze. Co zaujme je masivní oblast za hlavovou trubkou, na ebiku není až tak výrazná. Na klasickém kole je macatost až brutalistní. Tohle jsem zatím na žádném jiném kole neviděl. Rock Machine se rozhodně s designem nedržel pozadu a Whizz je kolo, které vás rozhodně nenechá chladnými. Já jsem se zamiloval!

  

Modularita neskutečná

Rock Machine sází na velkou modularitu. K dispozici bude kolo jak v elektrické, tak v klasické verzi. A co zaujme, přestože kola nejsou identická, tak ebike sdílí rámové komponenty s non e-bike. Toto řešení výrazně šetří výrobní náklady.
Platforma Whizz bude vyrobená z hliníkové slitiny a pro její výrobu bude kombinováno několik výrobních metod. Horní rámová trubka bude odlévaná, protože jinou metodou by takto složitý tvar bylo velmi obtížné vyrobit. 
Jak bude kolo vypadat doopravdy Rock Machine prezentoval na 3D tiskovém rámu, kde nezapomněli ani na i se sváry. Ty nebudou zabroušeny a budou přiznány.

Dvě velikosti, tři zdvihy

Ano, platforma Whizz bude nabízena pouze ve dvou velikostech. Velmi nízký rám používá sedlovku s velkým zdvihem, 200 mm i v menší velikosti S/M. Délku rámu lze poladit délkou představce, takže malé velikosti krátké představce a více versa.
Jen dvě velikosti, ale zase tři zdvihové varianty (140, 160 a 180 mm), přičemž nejvyšší zdvih 180 mm počítá s využitím dvoukorunkové vidlice.

Detaily, které oceníš

Známé heslo říká, že detail tvoří celek a u Whizzu to platí dvojnásob. Rám nabídne i možnosti individuálního tuningu. Nevyhovuje délka Reach? Není problém, extrémně masivní hlavová oblast počítá s možností použití výměnných kamenů pro zmenšení či zvětšením délky Reach. Obdobně to bude s hlavovým úhlem, chceš změnu, je zde možnost. Chci zadní náboj standardu SuperBoost, chci delší zadní stavbu, jinou velikost brzdového kotouče? Umíme říká Rock Machine. U Whizze totiž nalezeme výměnné patky

 

Standardně povede kabeláž u Whizzu zvenčí po straně spodní rámové trubky. Ne, to se mi nelíbí. Chci kabeláž vnitřkem! I s tím se počítá, rám má přípravu na vnitřní vedení.
Rám je designován na použití s motorem Bosch, ale v podstatě umožní použít jakýkoliv motor. Že bychom se dočkali možnosti volby pohonné jednotky? Uvidíme.

Co se týče osazení, na toto téma je zatím brzy, ale vstupní modely ebike i non-ebike kola budou osazena mechanickou přehazovačkou a vyšší modely budou postaveny na elektrickém řazení s bezdrátovým ovládáním.
Ebike verze se nehoní za největší možnou kapacitou baterie, 800 Wh baterka je tak akorát co se velikosti i hmotnosti týče. Komu by kapacita nestačila je zde tzv. "range extender", dodatečná baterie, která navýší dojezd.

    

Kdy bude na trhu?

Na nového Whizze si budeme muset chvíli počkat. Odpověď na otázku, kdy se dostane na trh a bude jej moci koupit není na pořadu dne. Jeden z tvůrců Whizze mi říkal, že doufá, že se příští rok sveze. Uvidíme. Já se těším, co vy? 

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel johana (*) 20.7.2022 - 15:54

    :D :D :D :D :D :D :D

  • anonymní uživatel :D :D :D :D :D 20.7.2022 - 16:01

    :D :D :D :D :D :D :D :D
    Tady má ale někdo úplně dost

  • anonymní uživatel Fanda Jetel 20.7.2022 - 16:02

    To vypadá jak kolo z Decathlonu...

    • anonymní uživatel :D :D :D :D :D 20.7.2022 - 16:04

      Kola z Decathlonu podle mě nevypadají tak hrozně, když to srovnám s tímhle.

      • anonymní uživatel Fanda Jetel 20.7.2022 - 16:05

        Souhlasím... designeři z rokmašínu podle mě stabilně fetují a tohle dělal někdo na dojebu...

        • anonymní uživatel :D :D :D :D :D 20.7.2022 - 17:49

          Přesně!
          #funfirst

      • anonymní uživatel Redon 23.7.2022 - 12:44

        To bych se s tebou hádal. Tenhle hnus z Dekáče je stokrát škaredější než RM Whizz!!!! :D www.decathlon.cz/...

  • anonymní uživatel GRC 20.7.2022 - 16:31

    Dřív dělal RM docela dobrý kolo (Blizard) a řekli si: "teď bysme to mohli zkurvit nějakýma barvama" a teď jsou odpačným směrem... už doladili barvy a nevypadá to jak od barvoslepých lidí z King´s Cycles, ale zase to zkurví designem...

    • anonymní uživatel :D :D :D :D :D 21.7.2022 - 8:38

      U Ferrari mají zásadu, že když si necháš přebarvit jejich káru například na zeleno, tak tě nadosmrti vyřadí z listu zákazníků... dostaneš celoživotní BAN.. mohli by tohle zavést třeba u spešlu a ostatních značek kol, že když jim zkurvíš design, tak tě zaBANují...tím pádem by borci z toho Kings měli už několik celoživotních BANů...aspoň podle toho co jsem viděl v jejich online portfoliu..

      • anonymní uživatel Pepa 21.7.2022 - 9:56

        Zajímalo by mě, jestli ty "dyzajny" vymýšlí ten mechoš, nebo ten tlusťoch...

        • anonymní uživatel :D :D :D :D :D 21.7.2022 - 10:01

          Mohli by fungovat jako detašované pracoviště RM, koupil bys tuhle šílenost a pak si to nechal natunit u nich. Něco jako amg pro mercedes.

          • anonymní uživatel Pepa 21.7.2022 - 10:17

            Spíš mi ta jejich supr úprava kol přijde jako takový ten klasický tesco tuning z devadesátek... Velké křídlo aka sekač hlav, chlupatý potah na volant, nálepka dvou zrychlujících pruhů na kapotu a zamozřejmě nesmí chybět pedály z drážkovaného plechu atd...

  • anonymní uživatel Jan (branicke (a) centrum.cz) 20.7.2022 - 17:41

    To má bejt další apríl?

  • anonymní uživatel Vojta 20.7.2022 - 19:24

    Jak najednou Blizzard vypada dobre, co? Mozna je to schvalne tak hnusny, aby se doprodal Blizz

    • anonymní uživatel hehe (hehe (a) hehe.com) 20.7.2022 - 22:30

      :) :) :)

  • anonymní uživatel Aleš 20.7.2022 - 21:48

    Uuultrahrozný! Z toho druhej superb nebude... a ještě šílenější je, že trend jde úplně opačným směrem. Od ostrejch nasekanejch linií se produktovej desing za ty léta posunul dál - jen u RM si toho zřejmě nevšimli :D

  • anonymní uživatel Ewa Farna 20.7.2022 - 22:03

    7-10 let? Neni to malo?

  • anonymní uživatel Fuj 20.7.2022 - 22:18

    Univerzální rám, lze zakoupit i jako fréza, nebo dětský robo kočárek

  • anonymní uživatel tvuj lokalní shredař (daniel.sazima (a) skolamanesova.cz) 21.7.2022 - 0:31

    Opravdu bych si přál mít po ruce lžíci kterou bych mohl vydloubnout oči. Nevím co se honilo hlavou dotyčnému, který si řekl že je tohle super nápad, který je vhodný publikovat bez věkového omezení. Přál bych si být příště varován PŘED tím než na takovou fotku kliknu

    • anonymní uživatel honza (janhrubec90 (a) gmail.com) 23.9.2022 - 20:13

      borče, tak ty seš naprostej bůh.....

  • anonymní uživatel kuba 21.7.2022 - 6:08

    Rozbiju vám vaší haterskou skupinu. Mě se to celkem líbí. jsou tam místa nebo linie, které by mohli vypadát třeba o něco líp, ale jako celek se mi to líbí víc a přijde mi to zajímavější než ten skoro vámi všemi nejdřív napadanej a ted oblíbenej Blizzard (kterýho tedy taky moc nemusím:) . Skvělý mi přijde ta modularnost. Kabely ven či dovnitř, jak to komu vyhovuje, úprava geometrie dle potřeby, podle mě skvělá věc. Ne každej má peníze či prostory na to, aby měl trailový, endurovy, DH a další kolo. Jen teda životnost 7 let mi přijde úlet. když se podívám kam se za 7 let ty kola posunuly, tak už pak může být dost zastaralý a nekonkurence schopný. Tkž za mě celkem dobrý. Čekal jsem to od RM skoro horší. A názory dkeyů jim stejně můžou být ukradený. Podle většiny komentářů nejen pod tímto článkem je to tu samej hulvát co dokáže jen hanit a nic nepochválit a RM si přece stejně nekoupí, jelikož je to pod jeho superobří ego :D peace!

    • anonymní uživatel Google (msj2 (a) seznam.cz) 21.7.2022 - 7:45

      Promiň Kubo, ale takovéto názory sem opravdu nepatří.
      Vem prosím na vědomí, že místní přispívatelé mají tak hluboké znalosti, že žádný tovární tým se jim nemůže nikdy ani přiblížit.
      Navíc znají výrobce jako SC a viděli ta kola na obrázku.

      Pravidla jsou ve zkratce taková.
      1) Cokoli od české značky je hrůza.
      2) Funguje pouze XTR, nebo bezdrát (podobně je to s odpružením).
      3) Co není z karbonu, je křáp.
      4) Internetový diskutér vyvine a vyrobí v průměru 2,68 rámů ročně, nelze s ním tedy polemizovat, on ví.

      • anonymní uživatel Honza 26.7.2022 - 16:07

        Jezis ty si zase dalsi debil, nebo si z Rokmasinu... tak se to lidem proste nelibi, sestimsmir a nerozvijej tady tyhle debilni uvahy.

    • anonymní uživatel Jezevec 21.7.2022 - 8:07

      Sám jsi to zhodnotil nahoře, že 7 / 10 let ti připadá jako úlet, pro životnost kola, než RM přijde s dalším modelem. Prostě na trhu máš lepší značky , které jsou daleko dál za tu dobu, funkčností a geometrií. Nic proti českým značkám ale vývoj u nás těžce pokulhává. Sám RM řekl, že současný Blizzard musí vydržet ještě 3 roky , až dovrší kulatiny a pak až přijde obměna. To je dost dlouhá doba. Každá značka má své priority a vývoj to u RM asi nebude. RM býval více orientovaný na gravity, kdysi dělali sjezďáka. Dneska spíše tak možná městské e-biky z čehož máš asi největší přijem, tak proč by něco vyvíjeli. Na RM to není špatné, co se týče Whizzu. Bohužel ale musíš uznat, že vývoj celoodpružených kol v ČR značně pokulhává.

  • anonymní uživatel Karel 21.7.2022 - 7:36

    Tak toto se opravdu nepovedlo

  • anonymní uživatel Jankac (Jankac (a) email.cz) 21.7.2022 - 8:04

    Paradni! Na prototyp to vypada moc dobre a konecne kolo, ktere v te zaplave stejnych kol vypada jinak! Ulet by byla karbon verze!

  • anonymní uživatel Fanda Jetel 21.7.2022 - 8:27

    Daleko vhodnější než "WHIZZ" by tomu paskvilu slušel nápis "WYBLIZZ"

  • anonymní uživatel Shu Lin 21.7.2022 - 9:35

    Mně se nelíbí jen to vystouplé logo. Jako poctivej leštič bych si na tom potrhal mikrovlákno na utěrce a neustále šťoural bahno párátkem.

    • anonymní uživatel Kuba 21.7.2022 - 10:55

      Za řádný příplatek to dostaneš bez nápisů :)

  • anonymní uživatel Franta 21.7.2022 - 11:08

    Kdyz chces neco macatyho mezi nohama, ale to co ti nadelila priroda to neni.

  • anonymní uživatel Rene (jan.vratky44 (a) gmail.com) 21.7.2022 - 14:15

    Však jim to taky na embn.com pořádně vytmavili . . youtu.be/bcV_VTxD0JU?t=608

    • anonymní uživatel Franta (ra (a) emila.) 21.7.2022 - 19:24

      Jako myslis, ze tohle kolo je highlight dne? Redaktor to dost vychvalil, coz je pro RM obrovska reklama v takhle sledovanem mediu. Asi sarkazmus od tebe

      • anonymní uživatel Rene (jan.vratky44 (a) gmail.com) 21.7.2022 - 22:45

        No právě. Člověk, co se okolo kol motá celej život řekne na takové platformě, že to vypadá skvěle a místní mudrlanti by šli pomalu lynčovat do ulic. Holt, odborník je odborník..

  • anonymní uživatel krabica 21.7.2022 - 15:24

    Design se mi docela líbí, ale mám tušení, že kolo bude mít trochu nadváhu a dvě velikosti jsou fest úlet, kolikrát i 5 je málo, aby se člověk přesně trefil a dohánění délkou představce fakt není cesta. Těch pár milimetrů ladění reache hlávkem to taky nevytrhne, to je spíš pro přesné doladění vhodné velikosti rámu u borců, co jsou fakt detailisti...

  • anonymní uživatel Redon 21.7.2022 - 18:47

    A co jim vytmavili, vzdyt tam skoro nic nerikaji a uz vubec ne negativniho.

  • anonymní uživatel Karel 21.7.2022 - 20:18

    No nevim blizzarda nemam rád nemastný neslaný a hnusný a todle nevim jako ta modularita na trail asi trochu těžký až do do do geometrie to asi nedosáhne s dvouma velikostma tudíš zbejvá nemastný neslaný divný kolo rádoby na všechno dobrý jen pro týpka 165 nebo 180cm

    • anonymní uživatel Josef 22.7.2022 - 8:16

      Karliku, zato ty seš mastnej a slanej až až

  • anonymní uživatel zrudic (martinzrucky (a) seznam.cz) 22.7.2022 - 12:25

    Tlumič bude při nepovedeném dopadu pěkný amputator pindika:D

  • anonymní uživatel PTBack 22.7.2022 - 14:19

    Nemůžu si pomoct ale design rámu mi připomíná celoodpružené kolo Olpran.

  • anonymní uživatel Aleš (Aldaxx (a) seznam.cz) 23.7.2022 - 15:26

    Tak, mě se to dost líbí a dokonce si myslím, že ten design bude i kladně hodnocen. Oceňuji odvahu výrobce. Pokud to bude i funkční, tak neotřelé pěkné kolo.

  • anonymní uživatel Roman 23.7.2022 - 23:09

    Pěkný, jsem zvědav na geo a možností přizpůsobení.

  • anonymní uživatel Tintin 24.7.2022 - 12:16

    To vedeni lanek venkem nechapu. Kdyz vetsina bude mit vedeni vnitrkem, tak tam jako na boku zustanou ty hnusny kovovy drzaky pro venkovni vedeni. Misto toho, aby to melo co nejcistsi design, tak vymysli kraviny.

    • anonymní uživatel Vilém (morati (a) email.cz) 7.4.2023 - 16:40

      Chytráci, vnitřní vedení je úplně k hovnu a za pár let se od něj všichni odkloní! Whizz je krásný!

  • anonymní uživatel Tom (steve.rider (a) seznam.cz) 26.7.2022 - 8:57

    Slušná zrůda........

  • profilová fotka Wrist 1.8.2022 - 8:44

    Výhodný tah pro RockMachine, ušetří při výrobě na rámech, shodné díly ruzných variant, pouze dvě velikosti.. to si nový majitelé pošmáknou... M.Prokop udělá super fotky a content , Trailhunter to vychválí na YT, raceři na tom zajedou nejlepší výsledky a vono to nějak půjde,... dokud nezjístí nový majitelé, že jejich bike je malý, nebo zase moc velký :-D

  • anonymní uživatel bafik (RomanSirovatka (a) seznam.cz) 17.7.2023 - 16:17

    Jak to po roce vypadá? Pohnul se nějakým směrem vývoj prototypu?

    • profilová fotka Keli 17.7.2023 000 17:46

      Posun tam je, mám slíbeno, že bych si do konce prázdnin mohl Whizz vyzkoušet. První kola k prodeji by teoreticky měla být již letos na podzim!

      • anonymní uživatel bafik 26.7.2023 - 22:33

        no tak super, bude pak nějaké video na YT na ten podzim? ... mě by pak zajímalo, zda by měla nějaká konfigurace podobné parametry, jako XC Blizzard... ;)

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí