reklama

Test: pedály Time Speciale 12 - našlápneš i když se nesnažíš. I v blátě!

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 5.9.2022

S pedály je to jednoduché. Můžeš mít platformy nebo nášlapy. A v podstatě už nic dál. Dnešní testu se budu věnovat zástupci kategorie nášlapných pedálu. Time Speciale 12 je modelem americké společnosti určeným pro sjezd, enduro či all-mountain.
Ve zkratce, Time Speciale 12 je našlapný pedál s nášlapným mechanismem, s poměrně velkou základnou osazenou čtveřicí pinů z každé strany. Hliníkové tělo ze slitiny 6106-T6 doplňuje ocelová osa. Pokud pátráš po tom, co je na pedálech speciálního, když se jmenují Speciale, tak zažiješ zklamání žádný titan, žádný karbon, žádné kosmické technologie. Ruku na srdce, nic extra speciálního na nich nenajdeš.
Několik čísel na závěr odstavce: rozměry 70 x 90 mm, výška 19 mm a hmotnost páru 405 gramů. Váhové srovnání: pedály Shimano XT 408 g, Crankbrother Mallet-E 424 g.

ATAC - zezadu dopředu, jako u Japonců

Značka Time je na trhu od nepaměti a s ní i její systém ATAC. Do nášlapného mechanismu se zacvakává kufr z neželezného kovu, konkrétně z mosazi. Možná vizuálně pedál připomíná pedály Crankbrothers, ale ATAC je dle mého spíše bližší systému Shimano. A to především vzhledem ke způsobu našlápnutí kufru do pedálu. Kufr nacvakává velmi přirozeně, nejdříve špičku a následně patku, pohybem zezadu dopředu shora dolů. Pokud umíš s SPD systémem japonské značky Shimano, tak u Time nebudeš potřebovat ani vteřinu na zaučení. U Crankbrothers je nastupování o trochu jiné, protože našlapuješ pedál výrazně více shora. Je to asi hodně o zvyku, nicméně já si na způsob nastupování u CB nezvykl.

Výhodou širokých pružin u pedálu Time je extrémně snadné nacvakávání. V podstatě stačí umístit nohu plus mínus do prostoru pedálu a  upínací mechanismus si kufr sám nasaje. Jistota, že nacvakneš opravdu kdykoliv je k nezaplacení.

Bota u kliky a nebo dál od kliky?

Velkorysý prostor k našlápnutí má však ale i stinnou stránku. Kufr do pedálu můžeš našlápnout s nohou blíže ke klice a nebo také dále od kliky. Podstatě se ti mění Q-faktor klik. Jedna bota u kliky, druhá v nejzazší možné vzdálenosti to je nejčastější situace, která nastane. U pedálu určených pro Gravity disciplíny to není zásadní problém. Zvláště pokud pedály používáš s botami s hladkou podrážkou, které jsou v kontaktu i s piny a částečně s platformou pedálu. U použití na cross-country s dlouhodobým silovým šlapáním pokaždé botou v jiné pozici bych to viděl jako zlehka problematické.

Čtyři piny z každé strany

Model Speciale 12 disponuje výškově nastavitelnými piny a také možností nastavení předpětí pružiny, nastavením vypínací síly. Nastavitelnost pinů je řešena velice jednoduše. Pin, který tvoří červík s inbusovou hlavou, je v pedálu jištěn tmelem na závity. Tmelem je zafixován proti . Výška pinu je řešena jeho vyšroubování či zašroubováním, jednoduché a funkční. Po pravdě řečeno, měl jsem obavy z povolování pinů, ale nic takového se neprojevilo.
Nastavení pinů je zásadní, protože pokud jsou příliš zakousnuté do podrážky je vycvakávání docela dost obtížné.
Červík je do pedálu našroubován tak, že inbusová hlava je z horní strany pedálu. Osobně se mi tento způsob jeví jako nevhodný, protože není problém zdeformovat stěnu červíka při chytnutí pedálem o kámen a poté jej nelze povolit (moje osobní zkušenost). Kdyby byli červíci namontování obráceně bylo by to z mého pohledu mnohem lepší řešení.

Nastavení vypínací síly

Druhá vychytávka, nastavení vypínací síly slouží spíše ke kompenzaci opotřebení nášlapného elementu než k nastavení síly ve větším rozmezí. Piktogram na pedál říká, že jsou k dispozici v podstatě jen dvě otáčky, dva závity na stavěcím šroubku. Šroubek nemá žádnou indexaci takže je to pouze o pocitu.
Ostatně výdrž kufru je asi největší slabinou pokud pedály srovnáme v tomto ohledu se systémem SPD od Shimano. Při srovnání se šlehači od Crankbrothers si stojí o trochu lépe. 
Pro prodloužení životnosti existuje zajímavé řešení, použití titanových kufrů, firma SILCA Cleats se specializuje na 3D tisk kufrů, které mají čtyřnásobně vyšší životnost než zarážky od Time.

Otlačená podrážka?!

Nějaké nevýhody? Našel jsem. Nacvakávací element pedálu, pružiny, které drží kufr se vtlačují do prostoru pro kufr v botě. Poznáš to snadno, otiskem pružin v podrážce. Důvod je dán výškou nášlapného elementu. A nebo nízkou výškou podrážky bot Endura MT500 Clipless, se kterými jsem pedály testoval. Jediné možné řešení jak v tomto případě zabránit otlačování podrážky se nabízí v podobě podložení kufrů podložkami, nicméně Time v příbalu ke kufrům nic takového nedodává. Takže je zde prostor pro tuning.

Nejsou potichu. Občas.

Zvuky.  Time Speciale 12 při jízdě vyluzují zvuky. Spojení kufru a pedálu občas není zcela tiché, občas se naskytla situace, kdy začalo spojení vydávat těžko popsatelné zvuky, nebylo to cvakání ani vrzání, prostě něco mezi. Zvuk jako by pružiny chodily na sucho. Jejich namazání nepomohlo. Vlastně jsem nebyl schopen diagnostikovat odkud zvuk jde, jsou to pružiny nebo kufry, nebo kombinace obojího? Záhadu se mi nepodařilo nevyřešil, protože výskyt zvuků byl velmi náhodný.

Dva stupně volnosti

Velkou výhodou pedálu Time respektive systému Atac je možnost výběru volnosti uchycení kufru v pedálu. Na výběr je 13 a 17 stupňů. Volba je jednoduchá, buď použiji kufry v logickém uspořádání, tedy pravý na pravou botu a nebo opačně. Šikovné a funkční. Jsou 4 stupně znát? Ano, jsou a velmi. Větší rozsah ti umožní mnohem více pohybu na pedálu, oceníš především v odklopených zatáčkách, když si "vysedáváš" z kola. Tohle mě hodně bavilo, skoro jako by jsi jel na platformách.

Bláto nemá šanci

Každý uživatel pedálů Shimano to zná, jakmile je bláto, zásadní činnost u nášlapných pedálů, a sice nacvaknout a vycvaknout se výrazně zkomplikuje. U Time bláto neřešíš, vzhledem ke konstrukci nemá bláto a ani jiné nečistoty šanci se na pedálu uchytit. Při našlápnutí pedálu pohybem zezadu dopředu všechny nečistoty vytlačíš ven. Zásadní výhoda oproti systému SPD.

Líbí se mi!

Time Speciale 12 mají potenciál, za sebe na nich nejvíce oceňuji velký úhel volnosti, možnost nacvaknout pedál téměř automaticky jen s položením nohy na pedál a líbí se mi i funkce v totálním marastu!
Speciale 12 jsou ale za poměrně vyšší cenu (7.299,- Kč), nicméně nabídka Time skýtá i velmi podobný model Speciale 8 určený více na trailové ježdění (s dvojicí pinů na každé straně, menší klíckou) za mnohem příznivější cenu 3.999 Kč. I tyto jsem měl možnost jezdit a rozdíly oproti dvanáckám nejsou z mého pohledu zásadní.

Infobox

Pedály Time Speciale 12
Barevné provedení: červená, modrá, šedá anodizace
Cena: 7299 Kč

Diskuze

  • anonymní uživatel Cyril Metody 9.9.2022 - 15:20

    pedály za mě supr! zvuky se dá přežít, četl jsem na US fórech, že je to celkem běžné...možná by mohly pomoct nějaké podložky pod kufry (ala deemax boty?)...nástup/výstup za mě ganz good(vstup do mallet E-LS nebyl tak přesný)..člověk se tak nějak cítí, jak lyžařském vazku, čištění pecka a natáčení kufru pro mě ideál...

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí