MojeKolo

Test: Vyzkoušeno, Sram DB8 - jediné brzdy od Sramu s minerálním olejem

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 15.8.2022

Jediné brzdy s minerálním olejem nesoucí značku Sram, to je nedávno představená novinka s označením DB8. Dostal jsem je na vyzkoušení na elektrokole Cannondale Moterra Neo. Dokáže si poradit základní brzda i s pětadvacetikil těžkým kolem?

Někdo brzdovku, jiný olej

Ve světě hydraulických brzd jsou dominantní dvě média, které přenáší tlak z páčky do třmenu. Jedním z nich je minerální olej a druhým brzdová kapalina. Obě dvě kapaliny mají své pro a proti. Pro brzdovku mluví vyšší bod varu, ale zase častější servisní interval kvůli absorbování vzdušné vlhkosti do kapaliny. a tím následnému snížení bodu varu. U minerálního oleje to přesně naopak, bod varu je nižší, ale olej nedegraduje tak rychle. 
Obecně by se dalo říct, že v současné době většina značek tíhne k minerálnímu oleji. Z dominantních hráčů brzdovce věří hlavně Sram. Proto bylo poměrně překvapivé, když na jaře letošního roku světlo světa spatřila brzda DB8, která sází právě na minerální olej.

Základ v Code R

Brzda DB8 by jako z je velmi podobný modelu Code R. Základ je v podstatě shodný. Sdílí s ním jak páku, tak třmen. Rozdíl je v hmotnosti a již zmíněném jiném médiu proudícím v hadicích.
Rozdíl v hmotnosti je dán tím, že odlitek páky je hodně kompaktní, bez mnoha vybrání, které najdeme na Code. Páka vypadá trochu humpolácky, ale na funkci to vliv nemá. A pár gramů hmotnosti na víc, ty nestojí za řeč.

Další rozdíl najdeme i v nastavení reach, vzdálenosti páčky od gripu. U Code lze vzdálenost nastavit bez nářadí pomocí šroubku z přední strany, u DB8 je nutno vytáhnout inbusy a točit s červíkem. S klasickým inbusem to jde snadno, s multitoolem, s nářadíčkem výrazně hůř. Prostoru zde není na rozdávání.

Další odlišností je i absence "banjo", speciálního napojení hadice do třmene brzdy, které umožní nastavení úhlu pod jakým hadice do třmenu vstupuje. Ani toto nemá na brzdnou funkci vliv, brzda s banjo a bez něj bude brzdit zcela stejně.

DB8 věří organice

Nejen páka, ale i třmen jsou z Code. 
Takže i u DB8 najdeme dva pístky z každé strany třmenu, jeden s průměrem v 16 a druhý 15mm. Shodné jsou i brzdové destičky. Jen s tím rozdílem, že u Code jsou metalické a u DB8 organické. Osobně s organickými deskami žádný problém nemám, na kolech je běžně používám. Jejich výkon velmi dobrý, v podstatě brzdí hned od startu, není třeba je zahřát. Nevýhody jsou známé, na delších sjezdech při silném zahřátí ztrácí výkon, a také mají menší životnost. Pokud nejezdíš ve vyloženě odporném počasí a nejsou na tvém denním programu dlouhé alpské sjezdy rozdíl v životnosti skoro nepoznáš.

Chceš pro tip? Zde je, zkus na jednu stranu třmenu dát organickou a na druhou metalickou desku. Spojení, které funguje a vytáhne z brzd maximum. A všem pak můžeš tvrdit, že brzdíš jako Nico Vouilloiz, který zmíněný setup vozí na svém závodním kole.

Bacha na servis!

Rozdíl je i v servisu, proto zapomeň na Bleeding Edge Tool, speciální odvzdušňovací nástroj (trn montovatelný do odvzdušňovacího ventilu) pro novější brzdy Sram. DB8 s ním není kompatibilní a tak by se nemělo stát, že v servisu omylem brzdy odvzdušní brzdovkou místo oleje. Záměna oleje za brzdovku a opačně je fatální, odnesou to všechna těsnění a brzda je na kompletní repasi. Výrobce na odvzdušnění je třeba použít výhradně SRAM Mineral Oil Bleed Kit.

Brzdí jako Code R

Jak konkrétně brzdí DB8? Řekl bych, že úplně stejně jako Code R. Slušná dávkovatelnost i výkon. Rozhodně jsem v žádné situaci neměl pocit, že by mi a to i na těžkém elektrokole scházel brzdný výkon. Stejně tak jsem nepociťoval žádné vadnutí brzd. Nejezdil jsem sice žádné alpské sjezdy s 1000metrovým převýšením, ale zato jsem jezdit v teplotách hrubě přesahující 30 stupňů.

Vyrovnají se se vyšším modelům RS či RSC? Ne, nevyrovnají. Ale stejně tak se s nimi rovnat nemohou ani Code R. V čem je rozdíl? Jednoznačně v chodu páky, absence přepákování (písmenko S v označení modelu znamená SwingLink) je znát především v nástupu brzdné síly a dávkovatelnosti.

Brzdy jsem vozil v kombinaci s tlustšími kotouči HS2 od Sramu, které mezi deskou a plochou kotouče mnoho prostoru nenechávají. Je třeba si pohrát s nastavením třmenu, pro nepřesnosti není místo. Menší tolerance se projeví po delším sjezdu, kdy pak na krátkou chvíli, než systém zchládne, slyšíš škrtání destiček o kotouč. Nicméně pocit na brzdové páce jsem měl stále stejný, žádné zkracování či prodloužení kroku páky jsem nevnímal.

"Kódy" s olejem

Za sebe můžu říct, že DB8 je plnohodnotná náhrada za Code R, jen s olejem uvnitř. Osobně je mi zcela jedno co proudí uvnitř brzdy, hlavní je, že brzda brzdí konstantně a nevadne. Hlavní výhodou DB8 oproti Code R je cena, ta se pohybuje okolo tří a půl tisíce korun. To je zhruba o necelý litr korun méně než u Code R (řeč je doporučených maloobchodních cenách).
Daní za ušetřenou tisícovku je až ne tak povedený vzhled a několik gramů navíc. Já v nich ale problém nevidím.

https://www.sram.com/en/sram/models/db-db8-a1

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Shu Lin 16.8.2022 - 9:20

    a sram olej určitě aspoň o 15% dražší než royal blood

    • anonymní uživatel Mjkl (mjkl.ociz (a) gmail.com) 17.8.2022 - 10:39

      Pankáči dávali kdysi do Magur na minerál aj Lukanu a fungovalo to, jen si to musel častěji odvzdušňovat bo to žluklo :))

  • anonymní uživatel orm (orm (a) humlak.cz) 16.8.2022 - 12:40

    S teplotou varu to neni pravda. Obe kapaliny maji priblizne stejny bod varu, dot 5.1 ma 270C a shimano olej 280C. Za me doufam, ze sram bude v prechodu na olej pokracovat u vsech typu brzd, ktere prodava, vcetne silnicnich. Dot je zlo :-).

    • profilová fotka Keli 17.8.2022 000 8:12

      Pravda. Díky za opravu!

  • anonymní uživatel Tomáš (stastny-tomas (a) email.cz) 18.8.2022 - 16:32

    A teď si ještě zkus ten článek po sobě přečíst, a opravit ty spousty překlepů :)

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí