Novinka: Enduro vstupuje do Světového poháru UCI

Autor: Keli, vydáno: 16.12.2022

Světový pohár horských kol UCI projde největšími změnami od svého vzniku. Světová enduro série (EWS) bude povýšena na Světový pohár UCI a od roku 2023 se bude jmenovat Světový pohár horských kol v enduru (EDR). Sjezd (DHI) se díky přidání semifinále dočká výrazného zvýšení vysílací a fanouškovské sledovanosti. Tolik ve zkratce, podrobnosti níže.

 

EWS se mění na EDR

Mezinárodní cyklistická unie (UCI) a společnost Warner Bros. Discovery (WBD) s oznamují, že Světový pohár horských kol UCI bude od roku 2023 rozšířen o enduro a E-enduro, které budou zařazeny do kalendáře. Navazuje to na nedávné oznámení o zařazení cross-country maratonu (XCM) do Světového poháru horských kol UCI. Kompletní kalendář Světového poháru horských kol UCI 2023 bude zveřejněn příští týden.

 

Stávající Světová enduro série (EWS) je povýšena na Světový pohár UCI a bude tak zařazena na úroveň dalších disciplín horských kol: olympijského cross-country (XCO), cross-country short tracku (XCC), sjezdu (DHI) a maratonu XCM. Všechny závody endura v rámci Světového poháru UCI budou jednodenní.

Novinkou v každém kole UCI endura bude bodový systém za každou měřenou erzetu. Celková klasifikace podle získaných bodů rozhodne o pořadí jezdců v poslední erzetě, přičemž jezdec, který nasbíral nejvíce bodů, vyrazí na trať jako poslední.

Závody elektrokol E-Enduro (E-EDR) se řídí stejným principem, ale tratě se budou mírně lišit a budou obsahovat náročná technická stoupání vhodná pro ebiky.

>

Semifinálové kolo pro sjezdaře

Dalším vylepšením Světového poháru horských kol UCI od roku 2023 bude prodloužení doby vysílání závodů Elite ve sjezdu díky zavedení semifinále (závodní jízda mezi kvalifikací a finále). V semifinále sjezdu se představí 60 nejlepších mužů a 15 nejlepších žen z kvalifikace. Ze semifinále do finále pak postoupí čtyřicet nejrychlejších elitních závodníků a závodnic (30 mužů a 10 žen). Cílem Warner Bros. je vysílat živě a v plné délce každou ze 40 finálových jízd. Vysílání bude k dispozici na platformách WBD (např. GCN+ a Eurosport).

Díky vyšší účasti juniorek bude navíc i pro tuto kategorii zavedena kvalifikační jízda, z níž do finále postoupí 10 nejrychlejších. A poprvé budou vysílány také závody juniorů a juniorek.

Co to přinese?

Těšíte se na nový ročník Světového poháru? Je enduro televizní sport? Jaký vliv budou mít změny na celou závodní scénu? Budou přímé přenosy zadarmo, tak jak tomu bylo doposavad, kdy mediální obsah zajišťoval Red Bull?  Dejte nám o tom vědět v komentářích. 

Podobné články

Diskuze

  • profilová fotka Zdeněk 16.12.2022 - 13:36

    Tak budeme se těšit na novinky, ale určitě nezávidím těm co se vydají do Leogangu . v minulých letech se ve stejném termínu jel DH a XC a místní pořadatelé bojovali s parkováním účastníků. Pokud se k tomu přidá ve stejném termínu ještě enduro, tak jsem zvědavý jak to zvládnou a myslím, že po mnoha letech, kdy jsem v Leogangu nechyběl, budu letos cestu do Leogangu hodně zvažovat :(

  • anonymní uživatel Fuck Shu Lin 17.12.2022 - 18:47

    Mě spíš zajímá jestli se na to bude čumět za dara nebo ne...

  • anonymní uživatel koZa (vkonapwr (a) seznam.cz) 20.12.2022 - 19:33

    Zdendo,to tady netušíme nikdo,kde se bude dát vměstnat další disciplína.Ale dole v kanclech je vše v naprostém pořádku

  • anonymní uživatel David 21.12.2022 - 17:30

    No to bude p.čovina. Semifinálová jízda v DH a bodový systém v enduru a poslední erzeta se pojede podle bodů?!
    Tím, že do toho vstoupil WB, tak to je hřebíček do rakve pro fanoušky. Zase další platforma, kterou bude potřeba předplatit. No jo, už dávno to není o sportu, ale je to jen byznys.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí