Czech Urban Downhill Series - termínovka a novinky v českých městech

Autor: Keli, vydáno: 24.1.2023

Série městských sjezdů v zimním čase rozhodně nespí. Změn je více než dost. A co zůstalo při starém? Pojďme na to.Začněme tím, co zůstává stejné. A to jsou lokace. Dlouhé jednání o uspořádání závodu v Mělníku pro letošní rok nakonec neklaplo. Nicméně dveře na místní radnici zůstávají pro další léta otevřené. Na urban menu zůstala osvědčená města, jejich pořadí se však promíchalo. 

Představovat zevrubně jednotlivé lokality není tudíž potřeba, podstatné je, na jaký termín spadá konkrétní závod. 

Pozorný čtenář si jistě všiml, že závody se sice jmenují stejně, ale změnil se název na "Czech Urban Downhill Series". Downtown je české specifikum pro označení městského sjezdu, celosvětově se ale používá označení urban downhill. "Vzhledem k tradici jsme označení downtown ponechali v názvech závodů, ale navenek chceme být srozumitelní pro širší publikum. Když komukoliv řekneš, že jezdíš downtown, musíš doplnit, že jde o městský sjezd. Proto jsme slovo downtown nahradili souslovím urban downhill" vysvětlil základní myšlenku Vítězslav Stránský.

      

Nejde ale pouze jen o vnímání městského sjezdu veřejností. Druhým důvodem pro změnu názvu je mezinárodní směřování disciplíny. Pořadatelé po několika letech jednání a útlumu v době covidové konečně mohou oznámit, že se podařilo dohodnout. V roce 2023 proběhne pilotní ročník Evropského poháru pod názvem "European Urban Downhill Cup". Ten bude letos zahrnovat tři zastávky. Více se o něm dozvíme již brzy v samostatném článku.

Svatohorský downtown odpálí sezonu v opravdu velkém stylu. "Máme obrovskou radost, že volba padla i na náš závod. Máme odsouhlaseno, že Evropa se u nás pojede nejen letos, ale i napřesrok," komentuje za českou zastávku Vojtěch Hrach. 
Druhým podnikem bude již více než tradiční Downtown Rakovník. Klasika všech klasik, která každý rok přimíchá do koktejlu něco nového. 
Na třetí kolo se přesuneme k Lipnu do Horní Plané. Loňská atmosféra překvapila snad i samotné pořadatele. Z punkového závodu se stává velmi pěkná akce. 
V pořadí šesté MČR ukončí sezonu v Táboře. Skokan posledních let se připravuje více než pečlivě a na třetí ročník chystá mnoho novinek. S tratí bude pomáhat Tomáš Slavík. Máme se tedy opravdu na co těšit!

CUDS podporují stávající i noví partneři. Red Bull bude dávat křídla všem riderům opět po celou sezonu.  "Jsem pyšný, že Red Bull vidí progres a vložil do nás důvěru i letos. Mám neméně velkou radost, že se podařilo navázat spolupráci s oficiálním distributorem značky Fasthouse, firmou Wolfiepicks. Oficiálním pivem se stává táborský pivovar Obora a partnerem dětských závodů firma Hannah", shrnuje partnery Stránský.

  

Registrace bude opět výhradně elektronická, startovné se nemění - je stanoveno jednotně na všech závodech na 600 Kč. Závodit se bude opět v kategoriích Ženy a Open., Junioři (pod 19), Elite a Masters (30+). V prvních dvou jmenovaných kategoriích startují závodníci/ce bez nutnosti licence, v ostatních s licencí ČSC. Podium se rozšíří ve všech kategoriích - nově bude pro prvních pět závodníků. Licencované kategorie se opět mohou těšit na prize money.
          

Diskuze

  • profilová fotka VH 24.1.2023 - 21:42

    Snad nebude Tábor zas do kopce.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí