reklama

Anketa: jsou lehčí komponenty lepší?

Autor: Keli, vydáno: 10.3.2023

Ne vždy platí, že lehčí komponenty horského kola jsou lepší než ty těžší. Existuje mnoho faktorů, ovlivňují chování kola, včetně typu kola, druhu cyklistické disciplíny, terénu, jeho povrch či třeba hmotnosti jezdce. Podle čeho vybíráš komponenty ty? Jdeš vždy po nejlehčím nebo tvůj výběr ovlivňují i další faktory? Dej vědět!

Obecně platí, že lehčí komponenty umožňují rychlejší a efektivnější jízdu. Je logické, že na lehčím kole pracuješ s nižší hmotností a měl by jsi se méně nadřít. V potaz je ale nutné vzít i tuhost, extrémně lehké komponenty nemusí být dostatečně tuhé. Zvláště u těžších, silnějších jezdců nemusí být jejich použití zcela optimální. 

Další věcí na kterou je nutné myslet je odolnost a spolehlivost komponentů. Tak jak v autech platí, že objem nenahradíš, tak u kol může více materiálu znamenat větší výdrž. Jedna známá hláška říká: Odolné, lehké a levné - tohle dohromady nefunguje.
Samozřejmě, k dispozici i jsou špičkové, extrémně odolné a zároveň lehké komponenty, ty mají zpravidla jednu nepěknou vlastnost, vysokou cenu. Na trhu se poslední dobou začíná objevovat stále více značek, které se specializují na tuning a odlehčování komponentů. Takže i ty drahé a zároveň lehké komponenty se dají ještě vytunit a odlehčit. ... taková okolo větvě namotaná přehazovačka Sram X01 vytuněná o odlehčené ramínko a kladkami s keramickými ložisky úplně nepotěší...

Váha jednotlivých komponentů také hraje roli v rovnoměrném rozložení celkové hmotnosti kola, tento parametr může výrazně ovlivnit jízdní vlastnosti a celkovou stabilitu kola. Extrémně lehké komponenty na jedné straně a velmi těžké na druhé straně asi na kole optimálně fungovat nebudou. Nesmíme zapomenout ani na vliv odpružené a neodpružené hmotnosti, nejvíce je to znát u rotujících částí kola, půl kilogramu ušetřeného na komponentech budou v jízdních vlastnostech kola znát výrazně méně než použití o 0,5 kg lehčích plášťů.  

Jak volíš a vybíráš komponenty ty? Jdeš vždy po co nejnižší hmotnosti nebo volíš výhodný poměr cena/výkon a nebo jsou tvé pohnutky jiné?

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí