MojeKolo

Jak nepřijít o kolo - PEALOCK v sobě kombinuje zámek, alarm i trasovací zařízení

Autor: Dan Klimeš, kategorie: Obchodní sdělení, vydáno: 24.5.2023

Kolik stojí tvoje kolo? Ano, vím, že není slušné se na to ptát a zvlášť pokud je poblíž tvoje žena, přítelkyně, maminka nebo bankovní poradce. Tak se teda zeptám jinak: jak moc dobře ho chráníš, abys o něj nepřišel? Samozřejmě - v rámci korektnosti se ptám i žen, takže nepřišla. 

Kdysi kdesi jsem četl, že cena zámku by se měla pohybovat v hodnotě 10 % kola. No ty kráso, rozumím-li tomu dobře, tak při cenách dnešních kol, bych do zámku měl nasypat 10 až 20 tisíc. A to bude ten zámek ze zlata s diamantovým klíčkem?! Usuzuji tedy, že tato teorie je již překonaná, resp. do určité cenové hladiny kola platí a u těch dražších kousků by měl majitel zvážit kombinaci vícero druhů zabezpečení: zaprvé aby případné ztrátě předešel,  zadruhé aby případného nenechavce odradil, zatřetí aby ztracené kolo našel, a v  neposlední řadě, aby to zas tak nebolelo, když už k této nemilé situaci dojde. 

Asi důležité si uvědomit, že není zámek, který nejde nepřekonat. Je to jen o čase, který zloději ke krádeži dopřejete. U některých zámků nemusí být ani tak moc šikovný a za pár vteřin míří k první zastavárně. Ale u těch nejlepších se může i několik minut potit. Bohužel v době bezdrátových brusek se doba zkracuje. Ale žádná bruska není bezhlučná. 

Cenové rozpětí klasických zámků je téměř nekonečné a výběr je bezbřehý. Bohužel, čím kvalitnější a odolnější zámek, tím těžší. Tady je ta přímá úměra jasná. Další věc, kterou je potřeba si uvědomit, že pokud vedle sebe stojí dvě kola - jedno zamčené, byť třeba jednodušším zámkem, a druhé ne, tak s pravděpodobností rovnající se jistotě zloděj šáhne po tom druhém. 

Jak jsem zmínil výše, ideální je kombinace vícenásobné ochrany. K některému z výše uvedených zámků přidat nějakou elektronickou fičuru, která pomůže ztracené kolo nalézt. Napadá mne airtag/smartag, zámek s alarmem, gps modul. Fajn. Tagy mají výhodu své jednoduchosti a malé velikost. Škoda, že stále nejdou použít napříč celým mobilním polem. Airtagy od applu nevidí (nebo velmi komplikovaně) android a obráceně. Navíc pokud už kolo pomocí těchto knoflíků hledáš, znamená to, že už je daleko od tebe. Takže lepší varianta je dát ihned okolí vědět, že se s kolem něco děje. Takže alarm! OK, jen musí být slyšet, nesmí vypadat blbě, musí být uživatelsky příjemný a pro zloděje odrazující.

GPS? Za mne to může být řešení. Krádeži nezabrání, ale může pomoci kolo najít. Je zde ale mnoho ALE! Která tě napadnou? Velikost, montáž na kolo, výdrž baterie, vzhled ...

   

Na trhu jich několik funguje. A jsou i takové, které kombinují. A kombinují zajímavě. Například český PEALOCK. Zámek, který kombinuje to nejlepší. Kolo uzamče, chrání alarmem, pomůže dohledat pomocí gps a navíc ho jde doplnit i o pojištění a to až do výše pojistného plnění půl milionu! 

PEALOCK nevypadá vůbec zle. Krabička z tvrzeného plastu velikosti většího gps tachometru s elastomerovým páskem (délka 35 cm) o celkové váze 170 gramů. Pásek s možností nastavení velikosti oka obsahuje ocelová lanka a drátky alarmu. Ideální pomocí něj kolo připnout k pevné překážce nebo dvě kola společně. Pomocí NFC karty (součást balení) poté aktivuješ alarm i gps. PEALOCK zvukovým signálem a červeným zablikáním dá najevo, že je v provozu. Dle údajů výrobce v tomto režimu vydrží až 40 hodin. Odolnost proti dešti a sněhu je samozřejmostí.

   

Tímto se dostávám k multifunkcionalitě. Zámek lze použít nejen na kolo, koloběžku, ale i další sportovní vybavení, jako jsou například lyže. V podstatě na cokoliv, k čemu jde připnout. Díky pohybovému čidlu ti dá vždy najevo, že se něco děje. Začne blikat, houkat a pošle ti notifikaci na telefon. A jak to udělá?
Pokud jsi v okruhu +/- 200 metrů, pošle ti PEALOCK zprávu přes bluetooth. Pokud jsi dál, využije PEALOCK k zaslání notifikace sim kartu s datovým tarifem za roční poplatek 199 Kč. První měsíc tarif funguje v rámci pořizovací ceny zámku a další už je ve tvé režii. 

K ovládání PEALOCKu můžeš použít NFC kartu nebo tvůj telefon. Výrobce nabízí ještě klíčenku a náramek. 

Když už budeš používat mobil, tak se ti v appce PEALOCKu nabízí možnost pojištění tvého miláčka. Líbí se mi, že je možné ho pojistit na den, týden, měsíc a samozřejmě i rok. Což se může hodit třeba při jednorázových akcích.

Tolik k představení tohoto českého výrobku. Ještě něco na závěr? Zatím jsem nepřišel na to, kam zámek na kole při přepravě umístit. Sám o sobě nedrží, pásek stále někde trčí. Jako nejschůdnější řešení se mi jeví ho zamotat a dát do batohu, ledvinky, brašničky. I do kapsy dresu se vejde. Tento zámek je v nabídce v černé, signální zelené a růžové barvě. A barva taky jezdí. No, hlavně je fakt dobře vidět, takže i taková růžová dokáže říct: "hele, na mne si dej bacha!"

PS: Reakce naší editorky byla ovšem trochu opačná. Růžová barva ji nenadchla vůbec, prý - cituji "vypadá příliš plastově a né jako věc, která má zloděje odradit", zelená už lepší. Výběr ze tří barev tedy je výhodou, že si vybere každý. Každý, kdo o své kolo nechce přijít.

Diskuze

  • anonymní uživatel zlodějedokulíbybil 24.5.2023 - 9:37

    5 vteřin s elektromagnetickou rušičkou a simkarta i bt se muže jít bodnout.

    • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 24.5.2023 - 11:59

      Kola většinou kradou vykouslí, vysmažení retardi se šroubovákem v kapse, proti těm by to fungovat mohlo.
      Co proti smažce ale fungovat určitě nebude, to jsou ta ocelová lanka v pásku. Na to ti stačí trochu kvalitnější pákovky,
      možná i kleště. Chápu, že váha je důležité kriterium, ale ta mechanická ochrana mi přijde poddimenzovaná.

      • anonymní uživatel dolekoplower (dole (a) kop.com) 24.5.2023 - 12:36

        @Ádoš nad tím ,,gumovým,, pásečkem jsem se taky pozastavil...Myslím,že klasické kombinačky s tím asi nebudou mít problém. Můj klasický zámek od Force neumí sice hlásit do telefonu,že je kolo v pohybu,ale zas má tak 5 x silnější ocel.lanko v sobě a hlavně vyšel na necelé 2 stovky, což u tadytoho zámku stojí jen simkarta na rok...Jasně je o něco těžší,ale nemá zas půl kila :)

        • anonymní uživatel Štika 26.5.2023 - 11:30

          Boužel zámek pod dvě kila s ocelovým lankem jde přetrhnout rukou,praskne v tom hliníkovém zamykání, schválně si to někdo otestujte

      • anonymní uživatel zlodějedokulíbybil 24.5.2023 - 14:54

        To určitě. Například garáže se závodními speciály vykradli nějaký smažky s IQ80, tomu věř. Lanka v pásku budou hlavně na aktivaci alarmu v případě přerušení kontaktu.

  • anonymní uživatel dolekoplower (dole (a) kop.com) 24.5.2023 - 10:21

    No za skoro 4 tisíce neber to....:-D

  • anonymní uživatel villain 24.5.2023 - 13:48

    Termín "bezdrátová bruska" je přinejmenším zajímavý.

  • profilová fotka Marek Vodrážka 25.5.2023 - 10:15

    "Kradl" jsem si teď vlastní (dětský) kolo zamčený před hlavním vchodem Ikey.... 20 let starej kódovej zámek už toho měl dost a prostě se neodemkl. Měl jsem jenom malý štípačky a pilník, takže mi to trvalo tak 15-20 minut. Jeden člověk ze sta se mě zeptal, jestli je to kolo moje (a stačilo mu říct, že jo). Tak tam si myslím, že by Pealock dobře posloužil k tomu, aby se majitel o ukradení kola dozvěděl z telefonu už v oddělení gaučů a ne až pak na vlastní oči.

    • profilová fotka Keli 25.5.2023 000 10:18

      Jezdíš na dětským kole? Chceme fotku!

      • anonymní uživatel Mara 29.5.2023 - 21:18

        Na velikosti nezáleží!

    • anonymní uživatel PTBack 25.5.2023 - 22:46

      Jako ty vogo, jezdit na dětským kole, to je fakt už ultrapunk :0 :D

  • anonymní uživatel bok 25.5.2023 - 19:20

    Už je tam SIM integrovaná nebo jde pořád vyndat ?

    • anonymní uživatel Dan (dan (a) sportujsdetmi.cz) 30.5.2023 - 11:59

      jde vyndat

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí