Test: brašna na řidítka Vaude Trailfront II - když challenge vyměníš za adventure

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 22.5.2023

Dnešní uspěchaná doba není jen o tom pálit to dolekop.com, ale i čas od času zpomalit, nechat čas plynout a zklidnit hlavu. Ano, začal se i na dolekopu objevovat takový nešvar, takové slovíčko: bikepacking! 

Když challenge vyměníš za adventure

Postřehli jste nedávno info o jezdcích endura Matthew Fairbrotherovi a Ericu Olsenovi, který objíždí závody EWS bikepackingovým způsobem? Prostě po závodě naloží chrániče a vše, co potřebuje na kolo do různých brašen, vymění integrálku, za lehkou helmu a challenge vymění za adventure.

A proto, že tento bikepacking life trvá už nějaký ten pátek (samozřejmě velkého rozmachu dosáhl i díky covidu), mnoho firem, do kterých byste to nikdy neřekli, zahrnulo do své nabídky nějakou brašnu, batoh, držák a jiné fičury, které správný cyklotulák potřebuje. 

      

Vaude Trailfront II - vyzkoušeno v praxi

Nejinak tomu je i u známé značky Vaude. Měl jsem možnost vyzkoušet jejich řidítkovou brašnu při několikadenním putování po bývalé železnici Parenzana. Ze Slovinska, přes Itálii do Chorvatska. Nějakých 260 kilometrů na velkou pohodu, na jaře bez turistů zato s ochotnými a EURo lačnými domorodci. A abych si udělal co nejobjektivnější obrázek o brašně Vaude Trailfront II, přimontoval jsem ji na řídítka Lucce, do té doby zatím bikepackingem nepolíbené. A zde jsou naše postřehy.

Dvě části, vak a držák

Brašna se skládá z dvou hlavních částí - vodotěsného vaku na věci a držáku. Na řadu přijde nejdřív držák. Díky vymezovačům lze držák dát přesně do takové vzdálenosti, aby se hadice a bovdeny nikde nelámaly. Gumové stahovací pásy odvedou svoji práce dokonale a držák sedí na řídítkách, kde má. Za celou trasu nebylo potřeba nic upravovat.

   

Samotný držák působí hamatně - přeci jen je to kus tenké plastové desky, která má tendenci se rovnat, ale ve chvíli, kdy do něj upnete vak, tak ho obejme, nepustí a je vše, jak má být. Vak je sám o sobě zajímavý. Z velmi příjemného vodotěsného materiálu, prý recyklovaného. Oproti držáku působí velmi lehce a měkce. Díky tomu jde jeho 13 litrů objemu buď využít naplno, nevzniká prázdná vzduchová kapsa nebo naopak vak zmenšit na požadovanou velikost. "Otevíravý" je z obou stran, tak není problém do něj nacpat i objemnější spacák, oblečení na týden apod. A pak oba konce zamotat a zacvaknout přezky. 

Přezky, kterých je na držáku i vaku tolik, že si nejsem u některých jistý jejich funkcí. Nejspíš se dají využít k přichycení jiné brašny nebo udělat z celého setu tašku přes rameno. 

Co se všechno vejde?

Padla otázka, co vše se dá do Vaude sbalit. Není jednoznačná odpověď. Většinou se v takových brašnách vozí spíše lehčí věci, aby bylo ovládání kola ovlivněno co nejméně. Takže již zmíněný spacák (záleží na velikosti), oblečení nebo stan.

 

Jak zátěž na řídítkách ovlivní řízení?

Čím více bude naloženo, tím více to biker pocítí. Z již několikaleté zkušenosti vím, že přední brašna ovlivňuje řízení méně, než brašna zadní, která posune těžiště výrazně výš a ještě více nad zadní kolo. Jestli je potřeba mít ještě batoh, záleží jen na úspornosti jezdce. Někdo rád holky, jiný zase ...

Ne každého tento způsob trávení času na kole oslovuje, ale téměř každý občas vyrazí na nějaký delší - vícehodinový, celodenní nebo i vícedenní trip a nechce se potit pod batohem a zároveň chce využít funkce teleskopické sedlovky a pro takového bikera je tato brašna variantou. Na řídítkách fulla ani gravela rozhodně ostudu neudělá.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 22.5.2023 - 10:05

    To mi nepřijde úplně rozumné - ověsit Deviate Highlander 150 jako vánoční stromeček. Co s tim ten klučina chce skákat? respective, nejsou na "TransAlp" daleko účelovější platformy než tohle "Heavy Enduro" ? S takhle ověšenym kolem se z kopce dolů víceméně stejně jen poveze. Nedokážu si představit, že se na tom dá podniknout agresivní jízda "dolekopcom" s přišlapáváním. Tedy, zabitý potenciál kola.

    Ověšenej E-bike - to mi přijde rozumější. Tam má ta dopomoc objektivní přínos - u těchto dlouhých přesunů s přespáním.
    Obávám se ale, že do toho vaku se zbalí jen zkušenej outdoorista, který má v zásobě kvalitní a drahé vybavení. Pro všechny ostatní to bude dodatečný nákup za desítky tisíc korun, protože tohle nevochčiješ Camping výbavou z Alzy nebo Mallu. Tam se vejde jen nějakej "ultra-letní" spacák s teplotnim komfortem max do +5C. Spacáky od Patizonu například, péřovou Primu...možná i syntetickou Primu Anapurnu, když se budeš jo snažit a kompresní vak stáhneš na nesmysl (pak ale zase trpí vlákna). Bavíme se o spacákách za 5.000-6.000kč +. V nějakém (sice lehoučkém, skladném a levném (do 2.000kč) Snugpaku Jungle v horách zmrzneš. To je tak v červnu do Brd. Problém bude i s karimatkou - jedině nafukovačku, jedině UL a jedině pro osobu do cca 180cm. Cena minimálně 3.000kč s R cca kolem 3.0, vše ostatní je moc velké - limit je 1L Nalgena, nic většího do toho fusaku nenarveš. Stan - jedině UL do 2kg, to je zase minimálně 7.000kč spíše více, takže nakonec sáhneš po Tarpu/Plachtě, která váží do 400-500g a budeš se modlit, aby nepřišel opravdový déšť, protože potom ti bude chybět žďárák a to je dalších alespoň 6.000kč, protože nechceš starej High Point Dry Cover, kterej nedejchá a ráno se probudíš s navlhlym spacákem, ty chceš Nano Cover s Pertex Shield, kterej jako jeden z mála má opravdu velmi slušnou paropropustnost. Nebo GTX Air Permeable/Gas Permeable - jenže ty v dnešní době už neseženeš. Možná v GB, USA, NL army výprodejích. Navíc jsou objemné, ale dýchají, což je strašně důležité.

    Jídlo, voda, hygienické potřeby, lékárna, 1. vrstva na převlečení do spacáku, tyvek pod karimatku a x jiných drobností.
    Já vůbec nechápu, co s tou taštičkou na řídítkách dotyční vlastně jeli, kde a jak dlouho přespávali. Já bych si na TransAlp vzal kolo na tuto disciplínu určené a použil bych vaky na nosič. Toto mi subjektivně přijde trochu jako kočkopes a majitele čeká velice drahý nákup vhodné outdoor výbavy a stejně nemá šanci dát do toho objemu 13L vše. Když se budeš jó snažit a budeš osoba do cca 180cm, možná, možná se sbalíš do 25L - a stejně budeš žrát MRE a "NASA" kašičky, protože normální jídlo ti sebere až příliš objemu ve vaku/batohu.

    • anonymní uživatel villain 22.5.2023 - 11:16

      Četl jsi to, nebo jenou koukáš na fotky?

      • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 22.5.2023 - 12:19

        Ano Villaine, četl, dokonce pozorně. Proto taky píšu příspěvek viz. výše. Jeli cca 260km ze Slovinska, přes Itálii do Chorvatska. Museli spát na hotelech, nebo v kempech s ložní výbavou, protože do toho 13L fusaku jinak musíš dát spacák, karimatku, plachtu, stan nebo žďárák a spoustu další výbavy. Této skupině výbavu buď vezlo auto, nebo využili ALL-INCLUSIVE v rekreačních zařízeních po cestě. Na TransAlp jinak potřebuješ vaky na nosič, bez toho se prostě neobejdeš a nezabalíš. Drtivá většina lidí má navíc low-end nebo průměrnou Camping výbavu a pokud chceš šetřit objem a váhu, tak si připrav pálku jak na nové kolo. To je 100.000 jen to hvízdne, když to bereš od podlahy.

        • anonymní uživatel villain 22.5.2023 - 12:36

          Takže nepochopil. Matthew to jede dost amatérsky, někdy dokonce na Maxxis DHR pláštích (jindy tam má trekové). Jednoduše dost punk, takže je úplně mimo psát tady o profi výbavě.
          Co se týče testu Vaude, tak jenom při prvním pohledu vidím velký batoh na zádech, což je dost mimo. Respektive super věc jak si odpálit záda, achilovky, nebo cokoliv jiného.
          Jo a kdo neumí používat google, tak tady:
          www.pinkbike.com/...

          • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 22.5.2023 - 13:48

            proč mimo? v něčem ten chlapec přece spát musí. Já se naprosto objektivně podivuji nad tím, kam to tedy cpe, když je na fotce fusak na řídítka. Tak buď spí na hotelu nebo mu výbavu veze nějaká mula, protože ten fusak je tak na ty chrániče a pár drobností.

            Amatérsky a levně tohle řešit nelze - protože váha a objem. Andrej tu níže píše o "levném" 650g spacáku a 300g Tarpu z Exisportu. To se mi nechce moc věřit. Spacák s touhle váhou, aby v noci zahřál, to neni úplně levná záležitost. To jsou Patizony za 6 - 8.000kč a jiné profi produkty. U nás v ČR třeba ty Primy, ty se taky šijou individuálně na míru. V Anapurně jsem v +6C v noci málem zmrznul (přitom má papírovej komfort +2C) Ono celkově, sehnat syntetický spacák, aby !hřál! to je docela alchymie. Jedna věc je spát v tom v létě někde v Utahu, druhá věc jsou třeba Evropské Alpy, Tatry, Karpaty, kde ti v noci klidně spadnou teploty k 0C a pak se fakt nechceš srát se syntetickym spacákem, který nehřeje. Potřebuješ peří....a seš na 6 - 12.000kč, když pomineme Aliexpress.

    • anonymní uživatel Andrej (a.vrabec (a) gmail.com) 22.5.2023 - 12:35

      Tak to ze to nezvladnes ty este neznamena ze to nezvladne niekto iny. Napriklad i ja osobne som jazdil par rokov len s prednou brasnou a malym cyklo batozkom na fotak a drobnosti. V brasne lacne veci vacsinou z exisportu, umely spacak cca 650g do nejakych 9 stupnov, lacne bivi, tyvek, celkom rozmerna "samonafukovacia" karimatka, 300g tarp + koliky, vetrovka, nejake termo trup a nohy, ponozky, jedlo. Zvladal som tak predlzene vikendy i nejake tyzdnovky v at alpach medzi augustom/septemborm. Teraz mam trochu lahsiu vybavu, i perovy spacak za rozumny peniaz a tu prednu brasnu viem naplnit tak na polovicu az dve tretiny toho co tam bolo predtym. Treba ale povedat ze na drobnosti som uz zacal vozit radsej nieco mensie do ramu.

      • anonymní uživatel A ted prosim pomalu a srozumitelne! 23.5.2023 - 13:53

        Nemohl bys to prosim napsat jakymkoliv lidskym jazykem, ktery se da vlozit do google prekladace a vyhodi to neco srozumitelneho? Diky !

        • anonymní uživatel Andrej (a.vrabec (a) gmail.com) 24.5.2023 - 1:02

          Hele vole zkus si to přeložit v chatGPT

  • anonymní uživatel Vojta 22.5.2023 - 10:44

    Adoš zabil, týpek na deviate je totálně mimo.

  • anonymní uživatel Honza K. (Kolo.bazar (a) email.cz) 22.5.2023 - 12:36

    Mně se líbí, že Ádoš má názor naprosto na vše a všemu v podstatě rozumí.

    • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 22.5.2023 - 13:56

      sděluji svůj pohled na věc. Opakovaně ve svém textu používám slovo "subjektivní" čili diskutuji..... Jsem na diskuzním fóru. Ty asi nepamatuješ starý Dolekop, ten žil....a jakože hodně. Nemůžu za to, že to tu roky stojí za vyliž prdel a diskuze prakticky ustrnuly. Tak občas rozdmíchávám debaty, protože (řekl bych) na diskuzní fórum debaty patří. Místo hejtu na nějakýho Ádoše se taky zapoj :-) ať to tu není řídký, jak když vytřeš starý bábě pudel.

    • anonymní uživatel @Honza K. 22.5.2023 - 14:15

      me se zas nelibi, ze Adosovi se v posledni dobe neda verit. Nikdy nevis, esi to pise on, jeho druhe ja nebo mu nekdo proste jenom jednoduse ukradl identitu. Aktualne to vypada, ze to pise Vojta a pak se sam pochvalil...

      • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 22.5.2023 - 14:34

        Já bych z toho nedělal kovbojku Zavináči. Prostě někdo píše svoje postřehy k článku. Jestli je to Ádoš, Morgoš, Zdechloš nebo Kazimír je snad fuk. Až budu mít pocit, že mi někdo zase krade identitu a používá moje profilové fotky, tak se ozvu. Ale ty se tím Zavináči zabývat nemusíš :-) spíš mi napiš, jak se chceš sbalit do 13L (s použítím dodatečných kapsiček "tu, tam a támhle" řekněme do 16L) za mě je to v mírném, vlhkém a deštivém pásmu Střední Evropy prakticky neřešitelné - vyjma nížin, kde se teploty i v noci drží nad 10-15C. Dlouhán to má o to těžší (těžší a objemnější výbava)

        • anonymní uživatel @vykrÁdoš 22.5.2023 - 14:51

          porad se nemuzu rozhodnout, jestli to zni jako nesmyle od Adosa nebo od Vojty.... :/

          • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 22.5.2023 - 14:56

            tyhle průpovídky jsou Zavináči ještě více bezpředmětné než moje tapety se subjektivními pocity. Já se alespoň snažím nahlas přemýšlet o tématu v článku - bikepackingu. Ty tu zbytečně hrotíš, jestli někdo někomu krade identitu. No, co ti je po tom? to si budu řešit já, pokud uznám za vhodné.

            Jinak, kdybyste si ještě nevšimli, dnes mám v práci ho*no co na práci :-)

          • anonymní uživatel @smrÁdoš 22.5.2023 - 15:00

            ..jako zni to dost jako Ados, ale jak sem rikal, to uz muze dneska byt kdokoliv...

          • anonymní uživatel Lejnolíz 22.5.2023 - 16:14

            Jasně že je to fejkovej smrádoš, protože ten by psal o zkušenostech s bikepackingem z roku 2008

          • anonymní uživatel @Lejnoliz 22.5.2023 - 17:59

            Spis tak 1968

          • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 23.5.2023 - 9:13

            tak to úplně neni. Přestal jsem v roce 2015 a letos jsem se k tomu vrátil. Pořídil jsem novej FR stroj, poplatný druhému desetiletí 21. stol. Holt jsem měl dlouhý roky jiný koníčky, to se stává.

          • anonymní uživatel @omlÁdoš 23.5.2023 - 9:52

            Tak to jsme vsichni moc radi, ze jsi se k cyklistice zase vratil !

          • anonymní uživatel Gabosh 23.5.2023 - 11:20

            Ta cyklostezka podél Vltavy? ;)

          • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 24.5.2023 - 11:26

            ano, i na cyklostezce podel Vltavy :-) věř, že je to příjemnější, než se denodenně vysí*at na zasekané Strakonické a v tunelech. A jó, stejně jako Matthew Fairbrother na těch 40km asfaltu nazouvám slickové Speed King 2.2, protože drbat se s "Minionama" nechce na asfaltu asi nikdo

      • anonymní uživatel Vojta 22.5.2023 - 20:55

        Vojta má uplne jinou IP ty kolombo a nad touhle celou situací kolem ádoše a jeho altereg se neskutečně baví .. :) si mimo. škoda, tak snad příště.

  • anonymní uživatel hlinak 22.5.2023 - 14:49

    Bikepacking muze prece byt i bez stanu a spacaku a spat po penzionech nebo snad ne?

    • anonymní uživatel Eda 23.5.2023 - 7:00

      Očividně je správná jen jedna cesta :D

      • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 23.5.2023 - 9:05

        Tak jsem to ale nemyslel Edo :-) Pokud je využití rekreačních zařízení přiznané, pak je můj včerejší elaborát bezpředmětný. Já reagoval čistě na ten objem 13L a nahlas a intenzivně jsem přemýšlel, jak se do toho zabalím tak, abych měl vše potřebné i v případě, že se prudce zhorší počasí. Což se při "TransAlpu" děje prakticky neustále. Dole je 25 C, předpověď růžová a nahoře pod Ďumbiérem tě chytnou takový sra*ky, že je ti k prdu i ten profi produkt za tisíce a stejně promokneš.

        Outdooru se intenzivně věnuju dlouhé roky (kontinentální Evropa), tak k tomu mám myslím co říct. Bikepackingu zrovnatak, ten se provozuje snad od doby, co bylo vynalezené kolo. I ty fusaky na řídítka jsou s námi snad od revoluce.

        Edo, zdar a sílu v bidlu! .-)
        Ada

  • anonymní uživatel @smrÁdoš 23.5.2023 - 9:55

    "...pak je můj včerejší elaborát bezpředmětný" -> souhlasim !
    "...a nahlas a intenzivně jsem přemýšlel" -> ach jo .. :/ nejses nahodou tak trochu divka? akorat skareda a chlupata? :)

  • anonymní uživatel Roman 24.5.2023 - 6:45

    Ados, ados,..
    Zaprvé je dle foto vidět, že mají batoh a za druhé se asi balíš na čundr i s obyvakem. Přešel jsem s tarpem Rumunsko, spali jme pod ním čtyři, bouřky hodně slušný a nikdy jsem nezmokl. Na bikepacking ani nic jiného nevozím. Stan bych chápal někde kde je hodně havěti, ale jinak mám moskytiéru od sea to summit, stačí bohatě. Navíc se samozřejmě dají použít různé přístřešky, nebo jeskyně.
    Doteď jsme jezdil několika denní akce jen s řiditkovou brašnou, malou ramovkou a ledvinkou . Teď poprvé pojedu se harnessem na sedlovce 8L. A to si vezu i skládací pilu, toaletní lopatku, filtr na vodu a skládací podsedak.
    Jo pánev nechávám doma a vařím si jen kaše, nebo MRE. Na pár dní na tom nevidím nic špatného. A aspoň nemusím vařit na tripu, když běžné vařím dvě jídla denně.

    • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 24.5.2023 - 11:43

      Ahoj Romane. Ne, nebalím se na čundr i s obývákem. Výsadkářský tlumok nosím jen v mrazech, když bivakujeme na černocha v Tatrách, Alpách, Karpatech, ale i třeba v českejch Krkonoších. Zatím rekord asi -17C a dalo se, jen musíš mít přes hubu hadr, jinak se špatně dýchá.

      Do teplot kolem 0 C jsem schopen fungovat s objemem 30-35L/ 10kg (196cm/95-100kg - takže těžší a objemnější výbava než u běžné postavy) Asi je to o osobnim přístupu, pokud někomu stačí 3-4cm tenká nafukovačka, syntetickej spacák z Decathlonu, kterej pod +10C přestává plnit funkci. V čem jede, v tom v noci i spí, ale jo - proč ne. Já mám raději komfortní nafukovačku, spacák, kterej zahřeje a kombinaci tarpu se žďárákem, protože zku*venejch nocí jsem zažil už dost.

      Problém asi také bude, že to beru hodně subjektivně. Jezdíme s partou hory, kde bejvá nečekaně zima i v létě. Proto těch 13L prostě nechápu. Nebo teda chápu, ale pak smrdíš několik dní ve stejnech hadrech, lezeš smradlavej do spacáku a modlíš se, ať nepřijde průtrž, protože pak je ti tarp na dvě věci. Zažil jsem a už nechci znovu. Z výletu se pak stává vejmrd.

      • anonymní uživatel Roman 24.5.2023 - 16:41

        Tak v tom případě nechápu, co nechápeš. Oni mají 20l batoh a k tomu 13l brašnu. Takže stejný objem jako ty.
        Taky chodím s 30l a vše mám XL včetně nafukovací matrace. Hadry z Merina jsou pár dní v pohodě a přeprat lze vše. Stačí se kouknout jak se chodí PCT, Nebo přejíždí USA na kole. Dvoje trenky, dvoje ponožky a dvě trika. Jednou za dva, tři dny si vypereš a jde se dál.

        • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 25.5.2023 - 9:33

          2 Roman

          tak to se musím chytnout veřejně za rypák. Já se nějak zacyklil na fotce Fairbrothera a utkvěla mi citace z článku "...Ne každého tento způsob trávení času na kole oslovuje, ale téměř každý občas vyrazí na nějaký delší - vícehodinový, celodenní nebo i vícedenní trip a nechce se potit pod batohem a zároveň chce využít...."

          Batoh jsem tak v tu chvíli prostě uplně vytěsnil a všiml jsem si ho na té paní až po tvém upozornění. Ok, pak je všechno krásné a sluncem zalité. Přes 30L už je lačes.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí