Představení: bikové oblečení Chromag - když chceš od oblečení výkon a spolehlivost

Autor: Protocycles, kategorie: Obchodní sdělení, vydáno: 5.6.2023

Už je to velmi dávno, kdy jediné oblečení v nabídce kanadského Chromagu bylo jen reklamním materiálem - ologovaná trička, mikiny, kšiltovky nebo kulichy. Postupně se do portfólia zařazovali technické věci, které rok za rokem procházely pečlivým vylepšováním.
Pohled na rozsah jejich technického oblečení dnes, odhalí už plnohodnotný výběr. Ať už jezdíte v parku, po městě, enduro nebo se touláte hluboko v horách. Jak pro pány, tak pro dámy. 
Nad to má Chromag v nabídce chrániče Rift, které se napříč recenzenty i jezdci, kteří je vozí, staly etalonem pohodlí, komfortu a ochrany mezi plnohodnotnými chrániči. 

Položili jsme v Chromagu několik otázek před tím, než stručně provedem nabídkou oblečení Chromag.

Jak se stane, že výrobce kol/komponentů začne vyrábět technické cyklistické oblečení? Kdo a kdy s tím nápadem v Chromagu přišel? 
Než v Chromagu začneme cokoliv vyrábět, vždy se sami sebe ptáme, zda-li bychom mohli vytvořit něco, co bychom používali raději, než jiné aktuálně dostupné. Pokaždé chceme nabízet něco, co je jiné, lepší nebo jedinečné a nabízí výhody, díky nímž dáme přednost našemu produktu, před čímkoliv jiným. Všichni tu v Chromagu hodně jezdíme a tím i zjišťujeme výhody i nedostatky produktů. Tyto zkušenosti využíváme k výrobě produktů, které nám vylepšují zážitek z ježdění nebo výkon. Oblečení je důležitou součástí zážitku z jízdy a je to oblast, kde jsme cítili, že bychom mohli přidat něco "našeho". Vytvořit produkty, které jsou jedinečné. A stejně jako se vším co děláme, děláme to tak, abychom v našem oblečení sami chtěli jezdit. 

Vzpomenete si, jaký kus oblečení byl první, který jste vyrobili? 
Byla to první verze dresu "Horizon". Jednoduchý, lehký jezdecký dres vyrobený z příjemné technické látky s jemnou grafikou. V té době byla většina dresů buď přehnaně technickými dresy v silničním stylu nebo byly stylově inspirované velkými MX dresy s ohromující grafikou. Chtěli jsme něco čistého, lehkého a jemného.

Jak velký je tým v Chromagu, který má na starosti jen oblečení? 
Máme malý čtyřčlenný tým, který navrhuje koncepty, jež následně vytváří a testuje. Ovšem všech 23 členů zde v Chromagu přispívá ke zpětné vazbě a následnému ladění.

Chromag je známý svou zálibou v muzice, co vás ale inspiruje při navrhování oblečení? 
Inspirujeme se především naším prostředím - kde jezdíme, okolním terénem a klimatem, které tu máme po celý rok. Inspirujeme se také uměním a designem ze všech koutů světa. Těžko se to popisuje, ale máme tu jakýsi kolektivní styl, ke kterému všichni společně přispíváme. 

Šijete své vlastní vzorky ve Whistleru? 
Ne, šijí je dodavatelé, se kterými spolupracujeme.

Jezdíte v těchto vzorcích a komentujete je před samotnou výrobou? 
Samozřejmě! Naše koncepty testují naši jezdci a zaměstnanci během celého procesu vývoje. Než se vůbec dostaneme do výroby, čeká nás mnoho testování a úprav.

Kde vlastně vyrábíte? 
Oblečení vyrábíme v Indii, Vietnamu, USA, na Tchaj-wanu a v Číně.

Zvládnete popsat, jak se obecné trendy prolínají s vašimi skutečnými jezdeckými zkušenostmi a názory? A jak s nimi pracujete? 
Na to neexistuje jednoduchá odpověď. Některé trendy nás mohou inspirovat a ovlivnit naše směřování a jiné vůbec. Některé trendy jsou věci, které možná již děláme. Jiné, jež se nám zdají jako dobré nápady, si osvojujeme. A pak je tu mnoho trendů, které jsou přesným opakem toho, co chceme dělat. Je to organický druh selekce. 

Jak vybíráte materiály? 
Volíme materiál specifický pro oblečení, které chceme vytvořit a jeho účel. Při výběru máme na paměti náklady a udržitelnost.

Udržitelnost. Jakou pozornost jí věnujete? 
Velkou! Jsme velmi rádi, že se celý průmysl outdoorového oblečení tímto směrem ubírá. Pro nás, menší "oděvní" značku to může být někdy výzva, ale věříme, že jak průmysl půjde víc a víc tímto směrem, budeme mít i my - menší výrobci - k dispozici stále více udržitelných látek, povrchových úprav a metod.

Vaše nabídka oblečení rok za rokem roste. Vychází to z plánu nebo je to přirozený vývoj? 
Je to velmi přirozený vývoj. Cílem je mít něco funkčního a zároveň hezkého do všech podmínek mezi nebem a zemí, se kterými se setkáme během čtyř sezón tady v Britské Kolumbii.

Na který produkt jste nejvíc pyšní? 
Pravděpodobně kalhoty Feint Pant. Jedná se o jeden z našich technicky nejsložitějších produktů. Kombinují technický design, ergonomický střih a pečlivě vybrané materiály. Jsme na ně opravdu hrdí. A také naše chrániče Rift. Vlastně jsme na začátku přemýšleli, jestli bychom je vůbec měli vyrábět, když na trhu existuje tolik jiných. Ale byli jsme si jisti, že dokážeme vyrobit pohodlnější a s lepší ochrannou. Jsou to nejpohodlnější plnohodnotné chrániče na trhu. Můžete v nich klidně jezdit celý den a zároveň v nich závodit ve sjezdovém svěťáku! Z těch máme také velikou radost.

Chrániče Rift, které si velmi dobře vedou u recenzentů i na našich vlastních kolenou. Jak to, že jsou tak jiné/lepší než konkurence?
Jednoduše, protože všichni tady nosíme chrániče kolen, kdykoliv jedem na kolo. Jsou nedílnou součástí naší výbavy a my měli řadu nápadů, jak je vylepšit. Jednou z priorit bylo vyrobit ochrannou hmotu, která bude pohodlná a bude se v ní dát jezdit velmi dlouho. Příliš mnoho chráničů na trhu postrádá flexibilitu, odírají, jsou objemné a nedrží na místě. Naše traily tady jsou konzistentně technické, ať už jezdíte nahoru, dolů nebo cokoli mezi tím. Potřebujeme chrániče, které jsou pohodlné, zůstanou na místě a přitom jsou plnohodnotnými chrániči, které nás ochrání po celý den. Takový byl základ našeho procesu návrhu. Výsledek stojí za to. Víme to my, ostatní jezdci i testeři a my jsme na ně patřičně hrdí! 

Ochranný materiál navrhli ve spolupráci s Rheon Labs, přiblížíte nám o co jde? 
Rheon labs je předním výrobcem reaktivního polymerního materiálu absorbujícího energii, který při působení síly zpevňuje. Vybrali jsme si Rheon, protože jsme cítili, že je jedním z lídrů v této technologii. Jednou z klíčových výhod polymeru Rheon je jeho flexibilita v "klidovém" stavu. To znamená, že se extrémně dobře přizpůsobí vašemu tělu a pohybuje se plynule, dokud není vystaven nárazu, kdy zpevní. Rheon také přinesl rozsáhlé zkušenosti s geometrickým designem vložek, které jsme využili, což pomohlo s volným pohybem a prouděním vzduchu.

Jsou chrániče kolen jediným "neoblečením" nebo se můžeme těšit na další produkt? Obuv? Helmy? 
V budoucnu pravděpodobně rozšíříme naši ochrannou řadu. Jdeme krok za krokem!

Proč by si měl jezdec vybrat Chromag? 
Nevyrábíme produkty pro každého, ale víme, že po celém světě je mnoho jezdců, kteří mají zkušenosti a potřeby jako my sami. Pro lidi, kteří jezdí na horském kole v náročném terénu, těžkých podmínkách a potřebují od svých produktů výkon a spolehlivost. Do těchto podmínek můžeme nabídnout něco, co je podle nás výjimečné. A svou roli hrají také sympatie ke značce a tomu, jakým způsobem naše produkty vyrábíme

Řekněte nám ještě o svém programu z merino vlny. 
Merino je úžasná látka na ježdění a my ji museli mít v naší nabídce. Každý, kdo vyzkoušel merino se jen zřídka vrací k syntetickým tkaninám. A ti, kteří mají nebo jezdí v našem merino triku či dresu, je považují za naprostou součást jejich ježdění. Veškerá naše vlna merino pochází z etického zdroje na Nového Zélandu a je smíchána s 30% akrylem pro větší odolnost.

Super, díky za rozhovor a budeme se těšit na další vychytané novinky s medvědem. 

Do Chromagu se na kolo oblečete od hlavy k patě. 

Když přemýšlíme o technickém ježdění na kolo, sestává se v první řadě z dresu a kraťasů. S přihlédnutím k DNA Chromagu, sídlícího ve Whistleru, je přirozené začít s dlouhými parkovými a sjezdovými dresy.

S dlouhým rukávem je dres Chromag DOMINION. Jednoduchý, vychytaný a neokoukaný z antibakteriální tkaniny odvádějící vlhkost. Ekologicky ošetřený materiál se postará o to, aby jste voněli i velmi - řekněme - jetí. Má skrytou kapsu na zip pro lanovkový tiket, kreditku nebo slevovou kartičku do sámošky. Samozřejmostí je všitý hadřík na čištění brýlí. Skvělý dres do parku, i na delší jízdy ve svěžím ránu nebo když si počasí žádá dlouhý rukáv.

 

Dalším dresem s dlouhým rukávem je model VELDT. Ten je vlastně merino bráškou modelu Roam, který popíšeme níže. Merino vlna a dlouhý rukáv VELDT předurčuje do chladnějších podmínek. Má malou kapsičku na zádech na peníze nebo kartu a budete v něm vypadat dobře na kole i ve městě. K tomu se dá skvěle použít jako spodní vrstva pro zimní aktivity. 

Dres MISSION je s tříčtvrtečním rukávem. Jeho určení, zpracování, kapsička, hadřík, materiál i charakter využití je vlastně shodný s dresem Dominion. Kratší 3/4 rukáv ho umisťuje tabulkově vzato spíš k enduru a delšímu ježdění, ale jejich pole působnosti je v zásadě stejné. 

  

A jsme u krátkého rukávu, když je sezóna v plné síle. Dres HORIZON doplňuje dva výše popsané o alternativu s krátkým rukávem. Elegantní, neokoukaný dres od parku po zcela univerzální ježdění kudy, kde a kam vás napadne. Stejné vychytávky, stejná jednoduchost, ještě větší vzdušnost.

 

Dalším dresem s krátkým rukávem je model RIP. Jeho určení se přesouvá za prvé do velmi teplých dní, kde vám odvětrané panely uleví od přehřívání a za druhé k delšímu technickému ježdění. Pro celý den v trailech bez lanovek. Zipová kapsa s přístupem na boku pojme nejnutnější a nerozbíjí jednoduchost dresu, jako stvořeného pro krásné dlouhé dny v nekonečných trailech.

Nabídku dresů s krátkým rukávem uzavřeme modelem ROAM. Je to dres i triko. Dává vám svobodu, jestli v něm vyrazíte na kolo, do města nebo na cesty. Minimalistický vzhled neodkazující ani na jedno a plně funkční pro všechno. Je dresem i trikem a trika nemají kapsy. Jen obléct a vyrazit. Čistý vzhled i střih. Materiálem byl s ohledem na jeho užití zvolena 70/30 kombinace merino vlny. 

Je snad ještě větší vedro? Jeden z těch dní, kdy je těžké i dýchat, ale nemáte v úmyslu rezignovat na ježdění? Zvolte tílko BECK TECH TANK! Odvětrá pány i dámy na doraz. Jen opalovací krém není v balení, tak bacha !

Pojďme si představit "spodek". Tedy kraťasy a kalhoty a začněme opět od těch parkových, robustnějších. Model FEINT jsou pro park, DH, FR, EN jako stvořené. V žádném případě se nejedná styl MX tvrdých kraťáků. Jejich střih je dotažený do detailů, nikde vám nebudou sjíždět, nikde škrtit, nebudete se v nich cítit "obtáhle". Materiál je příjemně pružný. Zapínání na ráčnu je pohodlná jistota. Zipové kapsy jsou správně umístěné a překvapivě hluboké. Délka je také naprosto perfektní a to i s chráničema. Každý, kdo jezdí v chráničích často ví, jak důležitá je správná délka kraťasů. Pro horké dny nebo horké chvilky mají laserem vyřezané větrací otvory. A bylo myšleno i na lanovky - mají skrytou kapsu na tiket.

 

O trochu lehčím modelem jsou kraťasy AMBIT, určené na dlouhé ježdění. Stejné zadání - cítit se v nich tak komfortně, jak jen to je možné. Zapínání na přezku, lehký a pružný materiál, vychytaný střih. Nikde netlačí, nikde nesvírají a nikde zbytečně neplandají. Dvě hluboké kapsy se zipem a jedna se zipem i hebkým vnitřkem, aby se telefon cítil jako v hedvábí. Laserem vyřezané větrání se postará o vzdušnost.

Do parku, na sjezd, na řádění, ale i do chladnějších dnů patří kalhoty. Chromag i zde vsadil na styl, ve kterém můžete i šlapat utopení v divočině a stejně tak se pokusit přežít Rampage. Jsou odvozeny od kraťasů Feint a kalhoty nesou označení FEINT PANT. Ač vypadají, jako DH/FR záležitost, jejich elasticita i odvětrání jsou stejně tak pohodlné pro dlouhé ježdění. Střih pro chrániče. Spodek kolem kotníků pamatuje na to, že nechcete namotávat kalhoty pod řetěz. Zapínání na ráčnu, poctivé kapsy. Vše co potřebujete a nic navíc.

Když už jsme u kalhot, měli bychom se vrátit na horní část těla a přes dres přehodit něco teplejšího do situací a dnů, kdy je to nutné. 

Ultralehká větrovka FACTOR je ta větrovka, na kterou si ani nevzpomenete, že ji vezete, jak je skladná a lehká. Ovšem zachrání nespočet situací, když se počasí zvrtne, na vrcholu je frišno a dolu je zima. Perfektní minimalistický střih, skvělý materiál, pružnost, zagumičkování. 

 

Bunda TACHYON je nekompromisní mezisezónní bunda pro ježdění, navržená do ošklivých podmínek, deště, marastu, bláta. Kapuce pojme helmu, správný materiál, ideální délka rukávů s jištěním na suchý zip, prodloužená záda, stahování, nevtíravý, přesto poutavý vzhled. Tachyon vám umožní užívat si ježdění počasí nepočasí.

 

Jak jsme zmínili na prvních řádcích. Prvopočátky Chromag oblečení byly logicky ve volnočasovém oblečení. Pochopitelně nabízí i celou řadu mikin, triček, ponožek, kulichů, mikin, jen si vybrat. A také nabízí věci, které prolínají jak ježdění, tak město. Třeba košile Burke, která je technicky zpracovaná, aby se v ní bylo dobře na kole i na pivu. Je poctou jednomu z dlouholetých mechaniků Chromagu, D' arcymu Burkemu, který v roce 2020 prohrál boj s rakovinou.

   

Rukavice Chromag nabízí čtvery. 
Model Terro je kombinací kůže a merino vlny. Jeho pole působnosti je především ve městech, ale není problém s nimi jezdit na beranech nebo v trailu, vlastně jezděte v nich kde chcete.

    

Chromag Raven jsou mezisezonní rukavice do chladného nečasu. Nejde o zimní rukavice, ale o rukavice řekněme, podzimní nebo jarní, kdy je chladno, kdy prší, kdy lítá sníh i bláto. Jsou vodoodpudivá, zateplené, vršek s fleecovým vnitřkem, bezproblémová konstrukce prstů, ty jsou kompatibilní s displeji telefonů, prodloužená manžeta na zápěstí a ouško pro pohodlné nandavání. 

Ultralehký minimalistický model rukavic s označením HABIT. Jistý úchop řidítek a vrch rukavic tak jemný, že ho nebudete cítit. Jsou kompatibilní s dotykovými displeji. Navrženy spíše pro jistotu úchopu, než pro ochranu. 

Model TACT je malinko robustnější a přesto stále minimalistický. Bez problémů v nich budete fungovat po displejích telefonů. Mají velmi jistý úchop a vršek tak akorát robustní, aby ochránil vaše prsty před křovím, větvemi a kde čím co vás po rukou pleskne podél trailů. 

A jsme u chráničů RIFT.
Chrániče s plnohodnotnou ochranou, které jsou zároveň nejpohodlnějšími chrániči na trhu. Hodí se na svěťák ve sjezdu, na trailové kaskadérství i na celodenní jízdy v těžkém terénu, kdesi hluboko v kopcích, kde před vámi ještě nikdo nejezdil. Reaktivní polymerní materiál z laboratoří Rheon Labs bleskově vytvrdne při nárazu, ale když zrovna nenaráží do šutráků, je extrémně flexibilní a doslova splyne s vaším tělem. Mimořádná pečlivost byla věnovaná i designu vložek pro volný pohyb a proudění vzduchu. 
Aby nedošlo k mýlce - Rift NEJSOU "ošizené" chrániče, které jsou občas u některých výrobců k vidění a plní funkci spíše placeba. Chromag Rift jsou chrániče se vším všudy, které nebudete chtít sundat jednoduše proto, protože na ně zapomenete. 

  


foto: Tomáš Král, Rob Trnka a Chromag

Dovozcem značky Chromag je firma Protocycles a pro oblečení Chromag si klikněte sem.

Diskuze

  • anonymní uživatel zdechtishulin (tshurak (a) dolu.com) 5.6.2023 - 14:05

    Tvl clanek dlouhej jak tejden pred vejplatou....a mrsn bajk check ma dve vety...to snad ne ne?

    • anonymní uživatel dolekoplower (dole (a) kop.com) 6.6.2023 - 11:33

      Možná proto, že to není článek, ale obchodní sdělení.

      • anonymní uživatel Vojta 6.6.2023 - 12:06

        víc článků a mín obchodních sdělení !

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí