Světový pohár: Rachel Atherton a Jordan Williams vítězí v Lenzerheide

Autor: Keli, kategorie: Report, vydáno: 12.6.2023

První letošní Světový pohár horských kol ve sjezdu ve švýcarském Lenzerheide skončil velkolepým vítězstvím Rachel Atherton a Jordan Williams v elitních kategoriích.

Letošní ročník Světového poháru zaznamenal několik změn, nejvýraznější je absence přímých přenosů zdarma a změna formátu závodu z kvalifikace - finále na kvalifikace - semifinále - finále. Na závodní trať se po mateřské pauze vrátila Rachel Athertonová a popasovala se s novým formátem velice dobře a připsala si tak 40. vítězství ve Světovém poháru.

40. vítězství pro Rachel

V ženském semifinále si pro vítězství dojela švýcarská národní šampionka Camille Balanche (DORVAL AM COMMENCAL), která porazila Britku Rachel Atherton (CONTINENTAL ATHERTON) o 1,7 sekundy. Německá národní šampionka Nina Hoffmanová (SANTA CRUZ SYNDICATE) se umístila na třetím místě.
Stupně vítězů byly ve finále ve stejném obsazení jako v semíčku, jen se první dvě pozice prohodili,  Rachel Athertonová o 0,5 sekundy předstihla Švýcarku Camille Balancheovou, a německá šampionka Nina Hoffmanová se musela spokojit s třetím místem.

   

Athertonová ke svému vítězství ve finále řekla: "Šílený den, prostě tomu nemůžu uvěřit. Je to určitě překvapení. Někdy jsem si myslela a věděla, že můžu vyhrát, ale dnes jsem to netušila. Chtěla jsem jen jet bezpečně a předvést dobrou jízdu. Takhle uvolněně jsem se při závodě ještě necítila, protože jsem si nemyslela, že bych mohl vyhrát. První trojka by byla úžasná, ale tohle je tak super. Lenzerheide je opravdu krátká, intenzivní trať a každým rokem je drsnější. Je to ale nejlepší trať na nejlepším místě. Nemám žádné plány na návrat. Leogang je už příští týden a já jsem vyčerpaná. Trénovala jsem jen dva měsíce a všechno mě bolí. Nemyslím si, že bych mohla příští víkend znovu závodit. Chci se jen dostat na mistrovství světa ve Fort Williamu."

Druhá Camille Balanche po závodě řekla: "Měla jsem tři stabilně dobré jízdy. Bylo to opravdu skvělé. Samozřejmě bych raději vyhrála, ale Rachel byla dnes rychlejší. Dělala jsem, co jsem mohla, a tři minuty a osm sekund je čas, se kterým jsem spokojená. Jsem na to pyšná. Bylo to těsné. Rozhodovalo pět desetin. Být na stupních vítězů je skvělé. Už loni jsem byla druhá, takže je to trochu vzrušující. Budu trénovat ještě tvrději, abychom příště vyhrála."

Výsledky DHI Elite Women Top 5:

    Rachel Atherton (GBR | ATHERTON CONTINENTAL) 3:07:514
    Camille Balanche (SUI | DORVAL AM COMMENCAL) 3:08:048
    Nina Hoffmann (GER | SANTA CRUZ SYNDICATE) 3:08:301
    Vali Höll (AUT | ROCKSHOX TREK RACE TEAM) 3:09:270
    Marine Cabirou (FRA | SCOTT DOWNHILL FACTORY) 3:11:118 

Celkové pořadí:

    Rachel Atherton (GBR | ATHERTON CONTINENTAL) 370 Points
    Camille Balanche (SUI | DORVAL AM COMMENCAL) 360 Points
    Nina Hoffmann (GER | SANTA CRUZ SYNDICATE) 250 Points
    Vali Höll (AUT | ROCKSHOX TREK RACE TEAM) 192 Points
    Marine Cabirou (FRA | SCOTT DOWNHILL FACTORY) 176 Points

Jordan Williams první závod, první výhra 

Mužské semifinále ukázalo, kdo je v jaké formě, Loic Bruni (SPECIALIZED GRAVITY) vítězí a získává první body, když projel cílem o 0,161 sekundy před Rakušanem Andreasem Kolbem (CONTINENTAL ATHERTON). Loris Vergier (TREK FACTORY RACING GRAVITY) doplnil semifinálové stupně vítězů na třetím místě. 

Ve finále si pro první letošní vítězství ve sjezdu dojel Jordan Williams (SPECIALIZED GRAVITY) před Francouzem Lorisem Vergierem a Loicem Brunim. Pro Williamse to byl první závod v kategorii Elite

Williams ke svému prvnímu vítězství ve Světovém poháru Elite řekl následující: "Je to prostě šílené. Lenzerheide nepatří k mým oblíbeným tratím, takže jsem prostě jel, jak nejlépe jsem uměl. Nevím, kde jsem v sobě našel tu rychlost. Určitě mi pomohli rychlí jezdci v juniorech, kteří mě tlačili před přechodem do Elite. Nesoustředil jsem se na to, abych se snažil vyhrát, jen jsem se snažil zajet co nejlepší jízdu a uvidíme, kde skončím. Finn a Loic jsou skvělí. Loic je stroj a byl jsem si jistý, že mě dnes porazí."

Třetí Loic Bruni dodal: "Pro nás velmi dobrý víkend. Byl to dobrý test nového formátu. Je to docela jednoduchá trať, která dobře funguje po fyzické stránce. S výsledkem jsem velmi spokojený. Celý víkend jsem bojoval o vítězství, takže je to opravdu super. Myslím, že to byla produktivní zima. Teď budeme pracovat na detailech a odstraňovat některé chyby, které jsem dnes udělal. Díky Lenzerheide za skvělé publikum a skvělé počasí. V týmu jsme měli skvělou atmosféru. Obsadili jsme první, třetí a páté místo, takže si nemůžeme stěžovat." 

Nabitá startovka Čechy do závodu nepustila

Z kvalifikace do semifinále se v mužích neprobojoval žádný český zástupce, Standa Sehnal skončil na 112. místě v kvalifikaci, Daniel FABOK 165., obdobné to bylo v juniorech Ondřej KOLEČÍK končí na nepostupové 59. pozici. Do závodu se nekvalifikoval například ani Sam Hill, který si do Lenzerheide naplánoval návrat do závodního sjezdu, se 120. pozicí nemůže být spokojen. Nedařilo se ani další sjezdové legendě, Aaron Gwin po pádu končí se zlomeným loktem resp. rukou.  

Výsledky DHI Elite Muži Top 5:

        Jordan Williams (GBR | SPECIALIZED GRAVITY) 2:39:222
        Loris Vergier (FRA | TREK FACTORY RACING GRAVITY) 2:39:717
        Loic Bruni (FRA | SPECIALIZED GRAVITY) 2:39:907
        Laurie Greenland (GBR | SANTA CRUZ SYNDICATE) 2:40:058
        Finn Iles (CAN | SPECIALIZED GRAVITY) 2:40:232

Celkové pořadí:

       Jordan Williams (GBR | SPECIALIZED GRAVITY) 322 Points
       Loris Vergier (FRA | TREK FACTORY RACING GRAVITY) 320 Points
       Loic Bruni (FRA | SPECIALIZED GRAVITY) 305 Points
       Laurie Greenland (GBR | SANTA CRUZ SYNDICATE) 239 Points
       Finn Iles (CAN | SPECIALIZED GRAVITY) 216 Points

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí