Novinka: sedlovka KLS Shift - spolehlivě fungující teleskopka

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 27.6.2023

Slovenský výrobce Kellys, respektive jeho sekce doplňků KLS, do svého portfolia zařazuje nový produkt, teleskopickou sedlovku s názvem Shift. Dostal jsem ji na vyzkoušení a zde jsou mé, resp. Matějovi zkušenosti.

Kellys vlastně není výrobcem této sedlovky, protože se jedná o generický produkt, který je obrandován logem KLS. Nenápadné a zároveň elegantní logo je umístěno na vnitřní trubce sedlovky. Při pohledu z větší vzdálenosti je logo téměř neviditelné.

Konstrukčně teleskopická sedlovka sází na osvědčené řešení, vzduchová patrona s hydraulickým blokováním zdvihu, obdobný řešení nalezneme v drtivé většině teleskopických sedlovek. Stejně obvyklý je i způsob uchycení ližin sedla pomocí odlitku a dvojice šroubů. Jednoduché, bezproblémové a hlavně robustní provedení se snadným nastavením úhlu sedla. Zámek sedla disponuje nulovým offsetem, sedlo tak lze snadno vysunout hodně dopředu a zlepšit si tak pozici sedla vůči šlapacímu středu. 

Sedlovka je samozřejmě určena pro vnitřní vedení. Ovládací páčka je jednoduchá. Otáčí se na kluzném pouzdře a jde jen průměrně lehce. Bohužel páčku nelze nijak nastavit, co se týče úhlu či vzdálenosti od gripu. Umožňuje jediné nastavení, a to předepnutí bovdenu.

Sedlovka je aktuálně dispozici pouze v průměru 30,9 mm a ve dvou variantách zdvihů 125 a 150 mm. Celková délka sedlovky se 150 mm zdvihu je 445 mm (402 mm při 125 mm zdvihu). Jedná se o poměrně standardní hodnotu, ano, KLS Shift nepatří k extrémně krátkým sedlovkám. 

Do testu jsme dostali variantu s vyšším zdvihem, která putovala na dětský trailový pevňák Ghost Asket Kid 4.6 (recenze zde). Montáž je velmi snadná, jelikož kulička lanka je umístěna spodního konce sedlovky uvnitř rámu tak, jak je zvykem.
Sedlovka již ze startu disponuje drobnou vůli. Nejedná se o nic zásadního, v ruce ji cítíš, za jízdy nikoliv. Stejnou a i větší vůli najdeme i u renomovaných značek.

Testovací jezdec Matěj s 155 cm výšky kvitoval s povděkem dostatek vyšší zdvih. Původně osazená sedlovka se 125 mm zdvihu mu dle jeho slov ve sjezdech zavazela. Ke zmáčknutí ovládací páčky není třeba výrazné síly, ano, na trhu jsou teleskopky, jejichž páčky lze zmáčknout lehčeji, ale ani pro dětské prsty není páčka Shiftu problém.
Pro odaretovaní a zasunutí není nutno sedlovku nadlehčit. I při plném zatížení se zasouvá ochotně, platí to jak pro mne 90 kg jezdce, tak pro Matěje, který váží přesně polovinu.

Rychlost vysunutí sedlovky ze snížené pozice bych označil jako dostatečně rychlou. Sedlovku lze samozřejmě zablokovat v jakémkoli části zdvihu. Do vysunuté pozice vyjíždí sedlo stejnou rychlostí bez ohledu na hodnotu zasunutí, ze které pohyb startuje.
Dojezd do maximálního vysunutí není neslyšný, ale zároveň netrhá uši. Zvuk dorazu není příliš výrazný. Při zasunutí i výsuvu sedlovky je lehce slyšet pisklavý zvuk, jak olej protéká otevřeným ventilem. Za jízdy ale zvuk vysouvání slyšitelný téměř není. 

Kellys se svojí sedlovkou KLS Shift nabízí standardní produkt, který plní funkci a přichází s relativně přívětivou cenou (4.790 Kč). Škoda jen že v nabídce není více variant průměru a stejně tak i více variant zdvihu. 150mm zdvihu je dle mého názoru v současné době absolutní minimum i pro kola malých velikostí. Což jasně dokládá naše použití na juniorském kole, kdy by bez problému bylo možno použít i vícenazdvihovou sedlovku.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel PTBack 27.6.2023 - 12:20

    No jako s tímhle názvem ta sedlovka fungovat prostě musí. :D

  • anonymní uživatel karelB 29.6.2023 - 11:02

    váha?

    • profilová fotka Keli 30.6.2023 000 7:34

      Hmotnost 550 g

  • anonymní uživatel Simon 9.7.2023 - 9:22

    Tušíte, co je v tom za patronu a kolik případně stojí nová?
    Odhadoval bych, že prodávat se to asi moc nebude, spíš jde o to mít na kls kolech "vlastní" sedlovku.
    Asi funguje, ale je to prostě jen další z řady, za ty prachy je to navíc úplně nesmyslný, 5ohle je cena za Highline i s Crankbrothers páčkou nebo za foukací TranzX.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí