Report: Horsefeathers Iron Town Session 2023: Ostrava hostila světové mtb freestyle závody

Autor: Tatarkovič Sports, kategorie: Report, vydáno: 22.6.2023

Divoké. Šílené. Úžasné. První ročník HORSEFEATHERS IRON TOWN SESSION dokázal, že může směle konkurovat těm nejlepším sportovním eventům u nás. Perfektně připravená trať, pulzující atmosféra a na startu závodníci z patnácti zemí světa. Už páteční kvalifikační jízdy napověděly, že Ostrava bude svědkem něčeho výjimečného.

V mužské kategorii kvalifikaci ovládl fantastickou jízdou Angličan Jake Atkinson a dal tak předzvěst sobotní finálové zápletce. Druhé místo bral největší favorit závodu Dawid Godziek z Polska. Na třetím místě skončil Ondra Šléz a čtverku obsadil Kuba Hejl. Do finálové patnáctky se z Čechů probojoval ještě David Khestl.

     

Sobotní finále žen ovládla teprve šestnáctiletá Patricia Druwen (GER), která nikoho nenechala na pochybách, proč je právě ona aktuální světovou jedničkou ve slopestyle. Kromě suverénního vítězství v ženské kategorii si odváží i cenu "BEST TRICK", za perfektně vystřižený backflip barspin (salto vzad s otočením řídítek). Jediná česká závodnice Michaela Hájková skončila na 6. místě. Bylo neskutečné sledovat, jak závodnice skáčou salta a nejrůznější otočky a jak se nebojí těch velkých skoků.

Finále mužské kategorie bylo tou nejlepší reklamou na světový freestyle. Polák Dawid Godziek, Redbull jezdec a světová pětka v žebříčku FMB, "porazil" druhého Jakea Atkinsona (GBR) o pouhý půlbod! Neuvěřitelnou finálovou jízdou si tak Atkinson vysloužil i cenu "BEST TRICK", když na překážce step down roztočil "třistašedesátku" s čtverným barspinem (otočka o 360 stupňů, při které jezdec 4x otočí řídítka) a naprosto tak odpálil emoce v celém areálu. Samotná porota to měla neskutečně náročné a nakonec v pořadí rozhodovaly opravdové detaily.

Výraznou českou stopu zanechal v závodě Kuba Hejl, který skončil ve finále na třetím místě: "Tohle byl nezapomenutelnej víkend! Po dost neúspěšném začátku sezóny se mi podařilo zajet třetí místo. Bylo to skvělý, dalo mi to krev do žil a přesně vím, na čem dál pracovat. Děkuju všem, co fandili a byli u toho. Taky díky celému týmu, co tuto akci uskutečnili, protože celá organizace a stavba tratě v takhle krásném místě není sranda. Díky Ostravo!", zhodnotil svou účast na domácí půdě rodák z Velkého Meziříčí. Nejlepší desítku uzavřel lokální biker David Khestl, který předváděl opravdu skvělé triky a dokázal, že si své místo ve finále zasloužil.

"Závodníci byli neskuteční. Myslím, že jsme tady viděli skoro všechny "světové" triky. K tomu nám perfektně přálo počasí. Jsem moc rád, že nám na závody přijela skvělá sestava závodníků z celého světa a předváděli parádní a dechberoucí jízdy. Dorazila také spousta diváků, kteří na podobné akci nikdy nebyli, takže první ročník hodnotíme jednoznačně dobře. Nejnáročnější asi bylo zkoordinovat kompletní stavbu a přípravu tratě, ale díky skvělému týmu kolem nás se to podařilo na jedničku.", zhodnotil první ročník ředitel závodu Kamil Tatarkovič. "Jsme moc rádi, že se nám celou akci podařilo dát dohromady a zorganizovat. Moc si vážíme podpory všech partnerů, Moravskoslezského kraje a města Ostravy! Bez jejich podpory a důvěry v tuto novou a netradiční akci bychom nemohli závody v Dolní oblasti Vítkovic realizovat."

Dvoudenní adrenalinový koktejl však nebyl jen o závodech. Diváci si mohli vychutnat bohatý doprovodný program - od stánků s koly a oblečením, přes fotografické workshopy až pro soutěže pro fanoušky. K dispozici byl barber & tattoo koutek, zóna s trampolínami pro děti, nechyběl ani DJ s kapelou pro ty, co chtěli tančit.

Premiérový ročník HORSEFEATHERS IRON TOWN SESSION 2023 položil silné základy pro budování jedinečných sportovních zážitků a Ostrava se právem zapsala tučným písmem na mapu světové FMB World tour. Už teď se těšíme na další ročník!

Výsledky ženy:

1. Patricia Druwen (GER)
2. Alma Wiggerberg (SWE)
3. Robin Goomes (NZL)
4. Harriet Burbidge - Smith (AUS)
5. Shealen Reno (USA)
6. Michaela Hájková (CZE)

   

Výsledky muži:

1. Dawid Godziek (POL)
2. Jake Atkinson (GBR)
3. Jakub Hejl (CZE)
4. Hugo Canal (ESP)
5. Nicolas Terrier (FRA)
6. Luke Parker (AUS)
7. Przemek Abramowicz (POL)
8. Dorian Macher (AUT)
9. Christian Arehart (USA)
10. David Khestl (CZE)
11. Or Gad (ISR)
12. Finley Davies (GBR)
13. Zac West (USA)
14. Ondra Slez (CZE)
15. Loek Quaedflie (NED)
16. Nicolas Kroffig (FRA)
17. Pawel Stachak (POL)
18. Boris Rezabek (SLO)
19. Dawid Czakaj (POL)
20. James Angiulo (USA)
21. Gaelen Slaney (AUS)
22. Finley Kirschenmann (USA)
23. Sven Herrmann (GER)
24. Vinnie Janssens (NED)
25. Andrew Head (AUS)
26. Ferracci Jacopo (ITA)
27. Mike Ross (AUS)
28. Blaise Bowly (HUN)
29. Leonardo Campos (BRA)
30. Filip Vokurka (CZE)
31. Nicolas Tanzberger (GER)
32. Vilibald Vítek (CZE)
33. Martin Adámek (CZE)

Foto: Martin Husár (Vandraq studio)

Diskuze

  • anonymní uživatel villain 23.6.2023 - 7:06

    Text reportu je asi určený pro mainstream media, ale tady to působí jako pěst na oko..

    • profilová fotka Keli 23.6.2023 000 7:20

      Ano, je to oficiální text od organizátorů.

  • anonymní uživatel mára 23.6.2023 - 9:03

    Závodníci dobrý, ale byli tam nějací diváci? Co jsem viděl videa, fotky jinde, tak to působí že diváků bylo poskromnu.

    • anonymní uživatel Filipjenko 26.6.2023 - 8:06

      Pátek na druhé kolo kvaldy (po vystoupení dětského dua Bike o clock) byla účast diváků fakt mizerná. V sobotu na finále, si myslím, na to že to nění známy sport v čr a na to, že bylo vstupné, tak dorazilo celkem hodně lidí. Jen ti lidi prostě neumí zařvat a udělat pořádnou kulisu :/

      • anonymní uživatel Ádoš 26.6.2023 - 9:32

        Bike o clock :-) chlapi uměj, na kole válej bomby! o tom není sporu. Ale když jsem je párkrát sledoval, tak jsem se nedokázal ubránit pocitu, že koukám na verzi Jů a Hele z 21. stol. Standa Hložek a Magion nebo Michal Nesvadba a Studio Kamarád. Asi nejsem ta správná cílovka.

        • anonymní uživatel Vojta 26.6.2023 - 11:53

          souhlas... kašpaři, co uměj jezdit na kole

      • profilová fotka Gabosh 26.6.2023 - 11:25

        Není možné - Ostraváci neumí zařvat - udělat pořádkou kulisu a bugr ? .... Tady je něco špatně - nebylo to nakonec v Aši ? :):).

    • anonymní uživatel Tomas (tkoudel (a) gmail.com) 28.6.2023 - 14:59

      Pátek byl na lidi slabší, bylo tam vic kolem 15h-16h, ale sobota byla na první ročník a velikost areálu a délku trati dobrá. Atmosféra pecka.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí