Lifehack od silničářů urychlí hojení ran

Autor: Keli, vydáno: 5.7.2023

S příchodem vyšších teplot odkládáme vrstvy oblečení a při případném pádu je kůže mnohem více náchylná na odření, roztržení či jakákoliv jiná poranění. Minimálně u mě to platí. S výjimkou nejvyšších letních teplot jezdím vždy v dlouhých kalhotech. Jedna vrstva navíc pobere hrozně moc a po většinu roku vlastně nevím, co je to odřenina. Nicméně, když se teplota blíží třicítce, vydržet v dlouhých kalhotách bývá náročné a tak sáhnu po kraťasech.
Stejně tak tomu bylo minulý týden, vyrazil jsem si do lesa něco vyfotit a protože bylo vedro a nešlo o žádné velké ježdění, nevzal jsem si ani chrániče. Zákon schválnosti samozřejmě vždy funguje na 100%. Když si jednou nevezmeš chrániče, tak co? Určitě spadneš! Suchá, prašná zatáčka přední kolo nepodrží a já hážu šipku do kamenů.
Udělal jsem rychlou rekognoskaci škod a zjišťuji, že roztržený dres a pár lehoučkých odřenin pod ním nejsou zásadní problémy. Bolest na koleni prozrazuje, že tady to bude horší. Rozseklá kůže na čéšce v délce cca 5 cm, hloubka 1,5 mm. Teče hodně krve. Na první pohled si říkám, že to pár stehů asi bude chtít. Po podrobnější prohlídce však škody nejsou až tak závažné. Vyřeší je konzervativní léčba.

Dojedu zpět k autu a důkladně vyčistím ránu. Voda a papírové ubrousky, to je vše, co mám. Pro tuto chvíli to bude muset stačit, další léčba nastane až po příjezdu domů. Nebojím se zabrat, protože vyčištění rány od nečistot bývá zásadní. 

V čem spočívá léčebná kúra? V kouzelné kombinaci tří mastiček, které zajistí neuvěřitelně rychle a efektivní hojení. Návod na léčebny lektvar mi před lety prozradil profesionální silniční závodník. Zdravím, Sedy!

Ještě před uvedením receptu bych rád uvedl, že tento návod vychází z praxe a nemá lékařské posvěcení. Můžete se setkat s názorem, že použití antibiotické masti není ve všech případech nezbytné. "Preventivně framykoin nedáváme," to řekne skoro každý lékař. Nicméně pokud si mastičku nemažete několik měsíců po dobu celého roku, tak se určitě nic nestane. Jako ve všem, je třeba používat zdravý rozum! Jo, a antibiotické masti je dobré používat delší čas, ideálně třeba týden, aby nevznikla rezistence bakterií na antibiotika. Prostě když už, tak pořádně.
Dále, zmíněný návod není vhodný pro osoby s alergii na jód! Bacha na to!

Recept sám není složitý, skládá se z dezinfekce, podpory hojení a antibiotik. Dezinfekce, to je Betadine mast, podpora hojení kalciová mast a antibiotikum Framykoin. Všechny tři poměru plus minus 1:1 smíchat a přímo natírat na poškozenou tkáň. Poté je možné překrýt gázou. Já osobně, vyjma noci, nic nepřikrývám a nechávám ránu i s mastičkou volně, je-li to možné. A několikrát za den přimazávám.

V čem je výhoda této trojkombinace? Spočívá v takzvaném vlhkém hojení, když na poškozené tkáni nevzniká tvrdý, suchý strup, ale naopak vláčný a pružný.
Tato metoda je s úspěchem používaná po tisíciletí, jen složení léčebných látek bývá rozdílné.

Na trhu je spousta hojivých mastí, ale zatím žádná nepřekonala betadine, kalcium a framykoin dohromady. Osobně již nehledám a sázím na vyzkoušené. 
Bohužel můj návod má jeden zásadní nedostatek, antibiotická Framykoin mast není volně v prodeji a je pouze na předpis. Každopádně věřím, že pokud se podíváš do vaší domácí lékárničky, určitě ji tam najdeš.

Máš nějaký svůj ověřený, vyzkoušený tip, který funguje stejně dobře jako můj? Poděl se o něj v komentářích.

Diskuze

  • anonymní uživatel Tomáš (stastny-tomas (a) email.cz) 9.7.2023 - 9:52

    Zdar, já v podobných případech nedám dopustit na aloe vera. Kdysi mi dokonce zachránila prst před amputací. Ale pozor, aby měla patřičné léčivé, antibakteriální a hojivé účinky, musí být rostlina aspoň 3 roky stará.

    Mimochodem, k opravě :
    "je kůže mnohem více náchylná na odření roztržení či jakákoliv jiná poranění."
    "Vyjímat nejvyšších letních teplot"
    "vždy funguje na 100%."
    "Máš nějaký svůj ověřený, vyzkoušený typ..."

  • anonymní uživatel Michal Drtina (drtina.hk (a) gmail.com) 10.7.2023 - 8:44

    Na plošný odřeniny se mi nejlépe osvědčil tekutý obvaz se stříbrem a prvni dva dny zabalit do gázy z parafínem.

  • anonymní uživatel Cerv (Cervajz (a) tiscali.cz) 10.7.2023 - 19:25

    Hemagel, tři v jednom

  • anonymní uživatel Michal Kosík (wozikmajkl (a) gmail.com) 11.7.2023 - 18:23

    zásyp na rány Bismuthi Subgallas (už můj děda tím neuvěřitelně léčil fakt hluboký rány)

    • anonymní uživatel Shu Lin (tyvogo (a) lepra.cz) 13.7.2023 - 9:58

      Precetl jsem ten nazev nahlas a zacaly mi levitovat hrnky po mistnosti..to musi fungovat!

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí