Dvojité D-kroužky mýtů zbavené - neboj se nejbezpečnějšího zapínání přileb

Autor: Keli, vydáno: 9.7.2023

Jen správně zapnutá helma je bezpečná helma. Způsobů zapínání stahovacích pásků pod bradou je celá řada. V dnešním článku se zaměříme na jeden z nejjednodušších, ale zároveň nejbezpečnějších, které jsou k dispozici. Dvojité D-kroužky jsou obvykle k vidění u cyklistických přileb pro to nejtěžší nasazení. Téměř výhradně se jedná o integrální přilby určené na sjezd či závodní enduro.
Poměr zastoupení tohoto typu zapínání v cyklo přilbách lze jen těžko odhadnout, nicméně pokud se podíváme do motosportu, z kterého Double D kroužky přišly, tak tam má zastoupení velmi silné.
Společně s mikrometrické zapínáním patří mezi dominantní způsoby.
Věříme, že po přečtení následujícího článku při výběru helmy na kolo nebudete automaticky vyřazovat helmy s double D-rings.

Double D-Rings, co to je?

Double D-Rings nebo-li dvojité D-kroužky jsou jedním z hlavních - a nejlepších - typů zapínání přileb, které najdete na moderních motocyklových či bajkových přilbách. Jejich pojmenování dle jejich tvaru, oba kroužky mají jednu z částí oblouku rovnou a připomínají velké tiskací písmeno D.

 

Jedná se o poměrně technicky nenáročné řešení. Které je, díky použití dvojice z kovu vyrobených součástí, neskutečně robustní, a díky velkému tření mezi kroužky a páskem jsou skvělým upevňovacím prvkem přileb. Jeho zásadní výhodou je nulová šance na samovolné otevření. Naopak, při pádu mají kroužky tendenci se zatáhnout a ještě silněji sevřít pásek.

Dvojité D-kroužky jsou jednoduchým, ale účinným způsobem upevnění přilby, protože používají jen málo pohyblivých částí, jsou levné na výrobu a navíc téměř nezničitelné.

Zapínání pomocí D-kroužků se může zdát obtížné, ale opak je pravdou. Zvládnutí techniky zapínání je otázkou chvíle. A jde to snadno i v rukavicích. Po čase si člověk zapínání absolutně zautomatizuje a vůbec nad ním nemusí přemýšlet.

Návod, jak zapnout krok za krokem

Skládají se ze dvou kovových D-kroužků na jedné straně zapínání a jednoduchého řemínku na druhé straně. Prostrčte řemínek oběma D-kroužky, poté se vraťte zpět s popruhem obtočeným kolem vnějšího D-kroužku a následně pro upevnění zatáhněte za popruh. Tím se kolem D-kroužků vytvoří při malém utažení plynule nastavitelný prokluzující uzel, který je zároveň i pevný a velmi odolný proti tahu (při silnějším sevření kroužků): např. při pádu, kdy přilba zatáhne směrem od hlavy a řemínek se ještě více utáhne proti D-kroužkům.
Spousta přileb má ještě na stahovacím popruhu buď cvočkem, nebo magnetické zakončení, které zajistí volný konec popruhu a zabrání jeho plápolání za jízdy.

Výhodou double D-rings je také snadné otevírání. Starší D-kroužky se otevírají zatlačením D-kroužků směrem od krku, čímž se mechanismus uvolní a popruh lze vysunout. Většina moderních Double D-kroužků je také vybavena na jednom z kroužků řemínkem, zatáhnutí za tento řemínek uvolní sevření obou D-kroužků.

Výhody zapínacích kroužků D

  • Pevné a spolehlivé součásti
  • Plynulé a snadné nastavení
  • Podporují správné utažení při každém použití

Nevýhody D-kroužkových uzávěrů

  • Nutnost naučit se systém zapínání
  • Obtížně se povoluje (dokud si ho neosvojíte).
  • Při každém nasazení nutnost zajistit správné nastavení

Naučíš se a již nechceš jinak

Část jezdců z důvodu neznalosti nebo z jejich pohledu menšího uživatelského komfortu dvojitých D-kroužků se přilbám s tímto zapínáním vyhýbá. Z mého pohledu, pokud jde o bezpečnost, je dobré sáhnout po tom nejlepším, co je na trhu. Dvojité D-kroužky mají motorkovou homologaci, ať již evropskou ECE nebo americkou DOT, a pokud jsou dostatečně bezpečné pro motocyklový či automobilový sport, tak na kole budou ultra bezpečné.

Nebojte přileb s D-kroužky, jakmile si způsob zapínání zažijete, nebudete chtít nic jiného.

Diskuze

  • anonymní uživatel Bajkcajk.cz 10.7.2023 - 7:15

    Nevím jak to je teda u TLD,ale většinou se pásek ani vymotávat nemusí, protože je delší,stačí povolit a je to. Při nasazování jen lehce zatáhnout za konec,cajk. To maže všechny zmíněné mínusy.

    • anonymní uživatel dolekoplower (dole (a) kop.com) 10.7.2023 - 12:31

      Já to mám tak samo. Na 100% jsem to zapnul jak to bylo nové a od té doby jsem to nerozepínal, jelikož to v pohodě přetáhnu přes hlavu. Ale kolega má Foxku Rampage (tu karbonovou) a bohužel má poutko krátké a musí to vždy rozepínat.

  • anonymní uživatel MP 12.7.2023 - 12:24

    Nejlepší zapínání ever - u D3 ani D4 nemusíš pásek vymotávat, necháš ho v D-koužku a jen roztáhneš, helmu nasadíš, utáhneš. Nejlepší!

  • anonymní uživatel Dan (seliga.dan (a) gmail.com) 17.7.2023 - 20:15

    Nejlepší zapínání je od Fidlock ... zapneš I za jízdy a drží dostatečně, používáse to třeba na O'Neal přilbách

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí