MojeKolo

Unikátní obraz ze sopečného popela může být tvůj

Autor: Keli, vydáno: 7.9.2023

Sjet na kole sopku v Guatemale během erupce, kdy kolem sebe metala žhavé kameny, sesbírat sopečný popel a vytvořit z něj obraz. K zatím nevídanému spojení sportu a umění došlo v případě společného projektu Over the Edge českého bikera Richarda Gasperottiho a jihoafrického umělce žijícího v Austrálii Wernera Bronkhorsta.

 

Zachytit sportovní výkon ve fotografii nebo videu, to už tady bylo mnohokrát. Projekt Over the Edge jde ale mnohem dál. Bikový freerider, několikanásobný účastník závodu Red Bull Rampage, bývalý držitel rychlostního rekordu a dobrodruh Richard Gasperotti sjel tři sopky v Guatemale jako první člověk na světě a jihoafrický umělec Werner Bronkhorst tento unikátní sportovní moment využil jako inspiraci pro svou originální malbu. Celý projekt od zdolání nebezpečných vulkánů až po zapracování sopečného popelu do jedinečného obrazu bylo jedno velké dobrodružství. 

Richard si zamiloval sopky už před lety. Když hledal, kam se vydat po Etně a Stromboli, našel Guatemalu, zemi stále aktivních vulkánů. Nejvíc ze všech mu učarovala Fuego. Podporu mu slíbili v Horsefeathers a k týmu se připojil fotograf Miloš Štáfek, kameraman Ládis a manažer Honza. V Guatemale společně strávili dva týdny, kde nakonec nezdolali pouze Fuego, ale ještě další dvě sopky.

 

Na všech třech sopkách - Pacaye, Acatenangu i Fuegu - Richard nasbíral sopečný popel a kamínky a poslal je do Austrálie Werneru Bronkhorstovi, který z nich slíbil vytvořit umělecké dílo. Obraz, který vznikl spojením extrémního sportovního výkonu a originálního malířského postupu, bude nyní vydražen ve spolupráci s firmou Mondraker a výnos z prodeje bude použit na dobročinné účely. "A to je na našem společném projektu to vůbec nejlepší," shodují se Richard a Werner

Pokud se o vzniku obrazu chcete dozvědět více, čtěte rozhovor s Wernerem Bronkhorstem. Pokud se chcete zúčastnit dražby, tak začíná se v pátek 8. září a končí v neděli 10.9.

Werner Bronkhorst je samouk a současný umělec žijící v Austrálii. Je uznávaný pro svůj osobitý styl, který spočívá v kombinaci abstraktních sochařských podkladů s hyperrealistickými malbami miniaturních lidí. Werner si pro tvorbu těchto děl vyvinul jedinečnou gestickou techniku a výsledkem je řada vizuálně ohromujících děl, která zkoumají vztah mezi malým a velkým, reálným a abstraktním.

Foto: Adam Maršál

Diskuze

  • anonymní uživatel Karel 7.9.2023 - 19:43

    To muselo dát takový práce

    • anonymní uživatel PTBack 7.9.2023 - 23:23

      A přitom taková blbost

  • anonymní uživatel bOTOxICHt 8.9.2023 - 9:32

    Připomíná mi to pověstné obrazy hovnem

  • anonymní uživatel Boris 9.9.2023 - 14:15

    To vypada, ze Gaspimu uz definitivne hrablo. Gratuluju!

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí